scoala de la 5 ani?
Raspunsuri - Pagina 8
Natasa spune:
Belle_vue, scoala in care sint eu nu sufera nici o influenta romanesca, poate doar se aseamana (intimplator) in unele parti si nu in cele bune. Copiii stau si in banca, altfel ce sa faca 6 ore, sa se joace prin curte? Deseneaza, invata literele, vad filmulete si nu sint in miscare in timpul asta. Altfel de ce nu chemam clasa I gradinita, ca asa ar fi mai corect? Nu stiu cum e acolo unde stai tu, dar aici e clar o decizie cauzata de numarul mic de locuri din gradinite si ca atare le-a venit geniala idee de a le elibera chinuindu-ne copiii. Cit am stat in Canada varul meu facea clasa I la vreo cinci ani jumate, nu invata mai nimic, dar de obosit era obosit si irascibil, iar pe aia nu-i putem suspecta ca aveau programa incarcata. Pur si simplu eu cred ca un copil de cinci ani trebuie sa se joace, dar in societatea asta in plina viteza o sa punem in curind si bebelusii sa faca ceva, sa nu piarda timpul aiurea.
elena.ioana spune:
Bird70
Nu stiu cum este in Australia dar am avut multe contacte cu persoane din Europa, Multi chiar intelectuali iar cultura lor era mult sub cea a majoritatii romanilor pe care i-am cunoscut. Sa nu uitam ca in Australia, Canada si alte tari dezvoltate au prioritate in a emigra cei cu studii sau cu pregatire in anumite domenii. Deci importa gata scoliti de tarile mai "inculte". Poate ca daca mi s-ar fi predat numai ceea ce imi aduc aminte nu mi-as mai fi adus aminte nimic.Aici sa preda "distractiv" in clasa aVIIa la fizica lipesc abtibilduri in dreptul cuvintelor(acumulator, baterie,redresor etc), Dupa 4 ani de engleza se intreaba ce inseamna THE si asa mai departe. Am dat meditatii de engleza la copii de aici si nu stiu nimic, nici istorie, nici geografie si cand spun asta ma refer la istoria si geografia Spaniei si nu la cea universala. Poate ca acolo unde traiesti tu este altfel dar am verisoara care in tara a fost invatatoare iar acum in Germania este disperata de cum decurge invatamantul pentru copilul ei de 8 ani. In ce priveste faptul ca sunt de parere ca romanii sunt "mai". Mi se pare normal ca fiecare sa isi respecte si sa aiba incredere in tara si neamul sau, asta cred si americanii si nemtii si orice natie. Probabil ca sunt radacinile pe care unii si le uita dar nu isi dau seama ca altele nu vor gasi nicodata.
speed spune:
si in irlanda se incepe scoala la 4-5 ani.fiindca aici nu exista crese/gradinite de stat-adica gratuite- iar cele particulare sunt extrem de scumpe cred ca e un mare ajutor pentru parinti a-si putea trimite copiii la scoala la virste mai mici.sistemul de invatamint irlandez e foarte bun dupa umila mea parere si total "croit" dupa nevoile celor mici. nu cred ca sistemul de invatamint romanesc e potrivit deocamdata sa pregateasca copii de 4-5 ani.
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by elena.ioana
Nu stiu cum este in Australia dar am avut multe contacte cu persoane din Europa, Multi chiar intelectuali iar cultura lor era mult sub cea a majoritatii romanilor pe care i-am cunoscut.
Multi? Cati? Nu generaliza!
speed spune:
quote:
Originally posted by capcaunulquote:
Originally posted by elena.ioana
Nu stiu cum este in Australia dar am avut multe contacte cu persoane din Europa, Multi chiar intelectuali iar cultura lor era mult sub cea a majoritatii romanilor pe care i-am cunoscut.
Multi? Cati? Nu generaliza!. Si despre care majoritate a romanilor vorbesti? Cea care se uita la Vacanta Mare si nu este in stare sa lege un predicat de un subiect s-ar putea sa copleseasca numeric majoritatea romanilor pe care i-ai cunoscut.
nu stiu ce sa spun in privinta culturii generale ,mie nu mi se pare ca romanii au cultura generala mai bogata ca alte popoare dar asta e parerea mea.tot prin prisma experientei mele personale mie mi se pare insa ca in Romania pregatirea de specialitate lasa de dorit si e destul de in urma fata de alte tari.de exemplu,acum citiva ani am fost in vacanta in Romania iar fetita mea de citeva luni la acea vreme a facut o bronsita destul de urita.am dus-o evident la un doctor pediatru (care mi-a fost recomandat de multi prieteni cu copii) si m-am inspaimintat de recomandarile acestuia ( nu intru in amanunte ca sa nu deraieze discutia si mai mult dar a avut legatura cu imbracamintea,incaltamintea,diversificarea alimentatiei si administrarea a tot felul de vitamine,vaccinuri etc).la urma urmei nu ma intereseaza ce cultura generala are persoana respectiva si cite capitale de tari stie daca in domeniul lui e cu 50 de ani in urma.daca merg cu copilul la doctor in irlanda sigur nu-mi pasa ca respectivul nu stie de manastirile din Moldova atit timp cit e la curent cu medicina moderna...
Luna1 spune:
quote:
Originally posted by Natasa
Belle_vue, scoala in care sint eu nu sufera nici o influenta romanesca, poate doar se aseamana (intimplator) in unele parti si nu in cele bune. Copiii stau si in banca, altfel ce sa faca 6 ore, sa se joace prin curte?
Pai tocmai tu arati influenta romaneasca prin aceasta intrebare, "ce sa faca 6 ore?". Pai iti spun eu ce face fiul meu in sase ore: nu exista banci, exista masute de activitati, la o masuta se decupeaza, la alta se picteaza, la alta se modeleaza etc. Ei sunt impartiti pe grupuri si este munca de echipa tematica fiecarui grup. Adica tot grupul trebuie sa picteze anotimpurile cu caracteristicile lor. Si astfel gandidu-se in comun aceste activitati ajung adevarate opere de arta iesite din mana unor prichindei. La ora 12 au o ora pauza de masa care de fapt se divide in dupa jumatati, jumatate de ora mananca jumate se joaca in curte. Iar de la unu la trei au activitati in continuare in fct si de vreme, sport, sau "exploreaza" curtea in timp ce invatatoarea le vorbeste despre rolul copacilor, al frunzelor etc pe intelesul lor. La trei pleaca acasa. Am uitat sa mentionez ca in permanenta exista invatatoarea plus doua asistente (asa se numesc, nu sunt asistente medicale ci asistente de invatatoare) care desfasoara activitati cu ei. De asemenea mai au story time cand toti copiii stau pe jos pe mocheta in cerc, iar invatatoarea le citeste o poveste. De multe ori se face lumina mai mica deci atmosfera este una calma de relaxare. Mai exista si "show and tell" ceea ce inseamna ca fiecare copil aduce ceva de acasa (orice vrea el) si povesteste despre ce a adus tuturor. Poate fi o poza, o jucarie, un elastic orice, copilul povesteste de unde l-a luat, ce face cu el, de ce ii place iar eilalti copii pot pune intrebari la sfarsit. Astfel se dezvolta simtul oratoric, foarte important in zilele noastre.
quote:
Deseneaza, invata literele, vad filmulete si nu sint in miscare in timpul asta. Altfel de ce nu chemam clasa I gradinita, ca asa ar fi mai corect?
Pai aici "nursery" (gradinita) si "school" (scoala) sunt delimitate de faptul ca la gradinita educatoarele se axeaza mai mult pe integrarea copilului in grup, invatarea activitatilor in comun de genul "share" (adica impartirea jucariilor, atentiei, samd) fara crize de personalitate, adaptarea la un program stabilit, captarea atentiei pe segmente de timp etc. Gradinita nu este decat 4 ore si nu se axeaza pe invatarea propriu-zisa gen matematica, citire, scris etc. Mi se pare sadic sa tii un copil de 5 ani in banca atatea ore ca sa il inveti numere si litere fara sa te gandesti ca acele numere si litere le pot invata si stand la o masuta, colorand, mergand in natura (genul "hai sa numaram frunze"), stand pe jos, facand sport etc. Copilul absoarbe tot ce ii spui daca tu la sport ii spui poezii in timp ce joaca fotbal el iti va recita poezii.
quote:
Cit am stat in Canada varul meu facea clasa I la vreo cinci ani jumate, nu invata mai nimic, dar de obosit era obosit si irascibil, iar pe aia nu-i putem suspecta ca aveau programa incarcata. Pur si simplu eu cred ca un copil de cinci ani trebuie sa se joace, dar in societatea asta in plina viteza o sa punem in curind si bebelusii sa faca ceva, sa nu piarda timpul aiurea.[/quote]
Nu stiu cum e in Canada ca nu am fost insa sunt convinsa ca nu poti judeca tot sistemul dupa reactiile varului tau.
Cand fiul meu a inceput clasa pregatitoare (la 4'6 ani) venea de la scoala irascibil si plangea din orice. Am petrecut o zi la scoala cu el tocmai pt a intelege sistemul. Stii de ce venea irascibil? Pai incearca si tu sa iti lasi copilul sa se joace (mai mult sau mai putin organizat) sase ore pe zi intr-un grup de 30 copii si ai sa vezi ca va cadea rupt cand va veni acasa. Deci afirmatia ta ca ar fi surmenati de invatare (in sistemul de aici ma refer, cand invatarea are alte principii decat statul in banca in liniste si ascultand cum bazaie musca) e gresita. Astfel prin diverse metode am reusit sa inlatur "surmenajul" fiului meu provenid de la prea multa socializare si joaca. In primul rand fiul meu se culca la 8. Acum abia astepta sa mearga la scoala pentru ca nimeni, nici 10 bone sau mamici nu ar fi in stare sa se joace 6 ore incontinuu si in plus sa ii livreze atatea informatii care pe mine ma uimesc.
cat despre afirmatia ta cu bebelusii, afla ca aici am avut un soc cand am vazut cate mame isi dedica timpul copiilor lor. Venind din Romania unde exista febra bonelor, bunicilor samd pentru a creste copiii in timp ce parintii sunt la servici, aici mamele stau acasa (si nu am vazut doua trei ci asa cum zice si Belle Vue majoritatea) pentru ca nu exista conceptul de bona iar de bunici nici atat. Aici normal e vorba si de situatii meteriale, mentalitati etc. Insa cu toate ca stau acasa copiii sunt dusi de mame la play group (un fel de gradinita insa doar cateva oresi doar de cateva ori pe sapt), gradinita, scoala tocmai pentru a socializa pentru ca vremurile jucatului in fata blocului sau casei s-au cam dus.
Luna16 sapt +Cosmin
andre_ea spune:
Luna, cati ani se ocupa o singura invatatoare de copii? Cea de la 4 ani e aceeasi si la 7 ani?
Parerea mea este ca Romania nu este pregatita pentru acest sistem. Scolile nu au spatiu adecvat copiilor de 4-5 ani, invatatoarele nu au pregatirea necesara pentru a se ocupa de copii asa mici si nestatornici.
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Lamaitele: Andre_ea-Ileana-Olim-DianaR
Luna1 spune:
Andreea in fiecare an se schimba invatatoarea. Nu stiu de ce, uite am sa ma intresez. Poate pentru a nu creea ideei de genul "favoritisme, tratament preferential".
Si parerea mea e aceeasi, Romania poate ar trebui sa adopte un astfel de sistem cat de curand insa numai dupa o investitie in scoli (desi nu foarte mare) Aici spre ex sala de spor devine sala de mese la ora pranzului si ce au in plus cred eu e IT suite la care au acces toate clasele cel putin de doua ori pe sapt unde fiecare copil are calculatorul lui, fiu-miu e inebunit cand are IT pentru ca la varsta asta informatiile IT sunt de genul google, site-uri de desene, print, desenat si colorat etc. In plus ar trebui angajati invatatori cu mintea deschisa care uita regimul comunist gen "scoateti o foaie de hartie ca va dau dictare". Sau "eu sunt cel mai destept ca sunt invatator". Aici mi se mai pare uimitor ca invatatoarea le spune copiilor "nu stiu" (daca e ceva ce o depaseste) si impreuna cauta raspunsul, la bibilioteca, pe net oriunde iar copilul are satisfactia ca a muncit sa obtina informatia respectiva si astfel o retine. Ah, si mai au zi de biblioteca, adica joia merg la biblioteca si isi aleg ce carte vor ei pe care o returneaza sapt viitoare joi.
Luna
16 sapt +Cosmin
belle_vue spune:
quote:
Originally posted by Natasa
... in societatea asta in plina viteza o sa punem in curind si bebelusii sa faca ceva, sa nu piarda timpul aiurea.
In apropiere de mine exista un centru de activitati pentru copii si adulti, cu programe interesante inclusiv pt grupa de varsta 0-2 ani. E axat pe activitati sportive, are si sala de inot pt bebelusi, sala de gimnastica si jocuri cu aparate si obiecte pe care bebelusii le pot folosi pentru dezvoltarea aptitudinilor motorii etc. Bineinteles, sunt insotiti de parinti -- respectiv de mamici, si e un loc extrem de util si agreabil pt mers cu copiii mici cand afara e vremea urata si s-a saturat de biblioteca. Apropo, bibliotecile "de cartier" au "children's area", cu programe destinate bebelusilor (ca si copiilor mai mari), cu carti dedicate lor, cu story time etc.
elena.ioana spune:
Capcaunul
Cand spun multi, sunt multi. Am lucrat timp de 6 ani ca traducator de engleza germana si italiana. Atat traduceri in scris cat si verbal(interpret). Firma la care lucram ma "inchiria" la alte firme asa ca am avut contact cu oameni se afaceri din diferite tari: Germaia, Franta, Elvetia, Olanda, Danemarca,Ungaria, Slovacia, Corea, SUA si din dferite domenii incepand cu agricultura si terminand cu utilaje pentru mase plastice, aproape zilnic luam parte la sedinte, mese protocoluri, unde la un moment dat se relaxau discutiile si se incerca sa se faca un pic de conversatie, de cele mai multe ori aceste incercari esuau si nu din cauza partii romane. Si acum nu vorbim de varfuri ci de populatia in general. Eu pesonal in 6 ani traiti in Spania nu prea am reusit sa am o conversatie utila cu cineva nici macar in contradictoriu cum am acum cu voi. Pentru mine inseamana mult sa poti discuta ceva si este ceea ce imi lipseste cel mai mult aici.Nu stiu cum mai este astazi invatamantul in Roamnia dar ceea ce stiu este ca ceea ce se face aici este dezastruos. Incep devreme (ca varsta) si le baga in cap o gramada de chestii, dar ce se intampla mai tarziu, de ce termina 10 clase si socotesc pe degete, iti spun ca Spania are ca si capitala Ciudad Real pentru ca acolo merg sa isi faca cumparaturile, o avocata nu este in stare sa calculeze restul pe care trebuie sa ti-l dea , o sefa de sectie socoteste pe degete cate ore sunt de la 13.30 pana la 15.30, si va pot da sute e exemple, nu este vorba nici macar de cultura generala ci de cunostinte minime. Copii care vin din Romania de 10, 11, 12 ani nu raman repetenti decat daca nu fac fata la limba Spaniola, in schimb spaniolii raman in mod curent repetenti. Anul trecut au schimbat legea invatamantului pentru ca puteau ramane repetenti oricati ani si unii ajungeau in clasa a 10 a la 20 de ani. Acum au voie sa ramana repetenti o data pe fiecare ciclu.Eu imi aduc aminte ca am ramas corigenta in clasa a 11 a la latina iar mama nu stie nici in ziua de astazi. Poate nu este invatamnetul ci mentalitatea ca trebuie sa invatam sa nu ne facem de ras, nu stiu, dar stiu ca asa cum am invatat eu este mult mai bine dacat ceea ce vad aici. Aici am cunoscut analfabeti eu in Romania nu am cunoscut.Nu mi se pare normal ca o mama sa se lauda ca anul acesta copilul ei de 12 ani nu a ramas corgent pe vara decat la 2 materii asa ca e aproape sigur ca va trece anul.
Este la fel de adevaret ca am facut scoala intr-un oras destul de mare si ca nivelul social al parintilor a fost mai mult dect mediu dar sunt convinsa ca scoala are un rol important in bazele educatiei, iar romanii pe care eu i-am cunoscut, facand o medie iau note mai bune dacat strainii pe care i-am cunoscut. Nu putem arunca cu pietre nici intr-o parte nici in alta. Poate ca in Romania daca vor sa adopte sistemul de invatamant din vest ar trebui sa se uite prima data ce este ceea ce nu functioneaza bine ae aici pentru ca sunt multe lucruri "SUI" pe aici.