scoala de la 5 ani?
Raspunsuri - Pagina 2
petruta spune:
Discutii, opinii, pareri interesante ale celor implicati in sistemul educational gasiti www.didactic.ro/index.php?cid=stiri&what=afiseaza&nid=3977&type=0" target="_blank">aici .
Petruta & bb Mihai 
danielac spune:
deocamdata toate astea sunt la stadiul de discutii! sper sa nu fie adevarat ceea ce se propune pentru ca sistemul de invatamant romanesc nu e pregatit pentru asa ceva!!!
p.s. Luna1 pupici lui Cosmin!
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=14" target="_blank">
Poza din concurs a Dianei se numeste Humulesti.jpg - Va place???
anya spune:
Si va mai fi o problema! Sunt multe familii care nu au bunici disponibili sau bani de bona si dau copilul la gradi cu program prelungit. Doar ca scoli cu program prelungit cu masa, somn de dupamiaza... eu nu prea stiu iar sa trimiti un copil de 5-6 ani cu "cheia de gat" ....devine o problema. Ca sa nu mai zic de dotarile scolilor pt. "clasa 0". Multe scoli nu au trenuri, sali de sport pt clasele primare, daramite loc de joaca - ca la gradi. Si invatatoarele au disponibilitatea de a se juca cu copiii? Si cati copii vor avea in clasa? La gradinita sunt 20 de copii de care se ocupa 1-2 educatoare + 1-2 ingrijitoare. Scolile au personal suficient?
Cred ca vor fi multi copii care vor "repeta" grupa mare la gradinita in loc sa mearga la "pregatitoarea" de la scoala.
Rufus spune:
Sunt doua proiecte, deocamdata sunt in dezbateri.
Personal nu agreez inceperea scolii inainte de 6 ani, ba chiar cred ca-i mai bine dupa 7 ani. Din doua motive: este obositor si solicitant (stiu eu ca-s destepti, dar sunt cruzi, totusi) si li se scurteaza perioada de copilarie fara responsabilitati, cand invata ca trebuie sa traiasca dupa reguli.
De asemenea, nu vad care este castigul pentru ei.
poze multe cu noi
Ana a implinit un an
2006
2007
elena.ioana spune:
Nu inteleg un lucru, cum adica la scoala la 4 ani. E o tampanie. Scoala incepe la 6 ani, aici spun ca merg la scoala de la 4 ani dar de fapt este vorba de gradinita. Pot incepe la 3 ani dar primul an nu este obligatoriu. Fetita mea a inceput la 2 ani si 9 luni este nascuta in decembrie si aici merg la gradi toti cei care implinesc 3 ani in anul respectiv. Nu inteleg de ce o numesc scoala pentru ca fac tot ce faceam noi la gredinita atat ca au carti tip.Coloreaza, lipesc, plastelina, poezii, cantecele, etc.cred ca le cerem prea mult copiilor.La un copil de vrsta asta cateva luni se simt mult. A mea fiind ea mai mica din clasa vine de multe ori trista de la gradinita. Diferenta intre ea si copii care au cateva luni mai mult este mare.Nu poate face ceea ce face un copil mai mare cu 3, 4, 6 luni.Este adevarat cu timpul ii va ajunge din urma la 3 ani isi cunoaste literele numelui sau, scrie numerele pana la 5 acum poate dar a trebuit sa lucram mult acasa cu ea.Pretul este mare si nu inteleg de ce ii forteaza atat de mici iar cand sunt mai mari nu mai fac mai nimic sant satui de scoala si aici marea majoritate abea reusesc sa termine 10 clase. Cred ca invatamantul in Roamania era foarte bine asa cum era. Am avut rezultatele pe care le-am avut pana acum la nivel international, sunt curioasa cum vor decurge luclurile si ce rezultate vor mai fi peste 5-10 ani.
asi spune:
quote:
Originally posted by alessia105
...problema e ca la noi in clasele mici se fac doar 4 ore ...pe cand aici scoala incep la 9 si se termina la 15.30 ..e adevarat ca de la 11-13 au pauza de masa si alegi tu daca il iei acasa sa pape sau il lasi sa pape la scoala ... dimineatza se faca lectii si dupa amiaza se joaca sau au materii de genul ..desen , lucru manual ,ed civica ..Cu drag,
Vadulce si va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!
Alessia, Benny
(02.03.05) si Sebastian (16.01.98)
Specialii 2005 ,Poze de pitici voinici
Mie m-i se pare destul de solicitant programul pentru un copil de 3-4 ani sa il tii de la 9 la 15.30 chiar cu pauza de masa.Majoritatea copiilor de varsta asta dorm la amiaza.Din cate stiu eu se recomanda somnul de la miaza pentru copii atat de mici.
Programul de scoala de 4 ore este foarte bun pentru puterea de concentare a unui copil de 6 ani.
Razvan(07 martie 2004)
si mami
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Luna1 spune:
Nu stiu ce e mai solicitant pentru un copil, patru ore de stat in banca nemiscat (adica 50 min cu pauza de 10 min) sua sase ore (cum sta fiul meu) in care se joaca, mananca, merge afara la mai multa joaca, decupeaza, are program de citit povesti, nu se sta in banca ci la masute, iar in aceste activitati este incadrata programa scolara, adica daca decupeaza, decupeaza litere sau cifre, afara sunt jocuri desenate pe asfalt care presupun numarat, adunat, scazut, la arte fac felicitari pentru mamici, libertatea si imaginatia, dreptul la exprimare nu le este ingradit, disciplina se invata prin metode de "reward points" etc.
Iar la patru ani multi copii nu mai dorm la pranz in special cand merg la program de scoala ci se culca la 8 seara, ceea ce mi se pare mai odihnitor decat sa doarma la pranz apoi sa se mai culce la 11 noaptea si sa se trezeasca la 8 dimineaztza plangand ca ii e somn.
Luna
15 sapt +Cosmin
dulcetica spune:
Eu nu stiu ce vor sa faca ,insa mie mi-ar placea sa fie de la 5 ani, deoarece eu voi fi pensionara de 3 ani
cind copilul meu va termina de studiat ,aspect care ma pune pe ginduri.Evident ca nu l-as da de 5 ani cind in clasa sint copii de 7 ani, pentru ca nu e in regula.
Eu stiu din discutiile cu cei care au copii la step by step, ca au reusit sa dea o maniera originala si acestui tip de studiu ,dind teme pt. acasa,etc.Chiar daca proiectul va fi bine gindit,eventual copiat dupa o metoda occidentala,cineva se va gindi ca era mai bine pe vremuri sau inertia va functiona,asa incit la 5 ani puiul meu va veni de la scoala cu integrale de rezolvat.
Luna1 spune:
Dulcetica eu sper ca totusi sa nu-si bata joc de ei si sa-i ia la scoala de la 5 ani pentru a ii tine pironiti in banci 50 min, fara sa vorbeasca sau sa miste, fancand bastonase si liniutze non-stop.
Ideea e ca intr-o societate in care copiii (ca si adultii) incep sa socializeze din ce in ce mai putin intregarea scolara (indiferent pentru cate ore) ajuta acesti copii la o buna dezvoltare.
Adica fiu-miu daca sta acasa in vacante se plictiseste enorm, jucandu-se doar vreo ora doua cu copiii afara, iar in timpul scolii are sase ore zilnic in care se joaca si invata lucruri noi alaturi de copii si interactioneaza cu acestia.
Probabil ma repet insa sunt uimita cum poate retine atata informatie data in joaca fata de cea data fortat. Aici nu exista caiete tip, nu se fac bastonase si liniutze in schimb toti copiii la 5 ani scriu si citesc din vointa proprie. In plus daca eu ii spun "invata poezia ca trebuie" e destul de dificil, ba nu vrea, ba ii fuge concentrarea, etc daca ii "povestesc" poezia in joaca imediat mi-o spune.
Luna
15 sapt +Cosmin
alessia105 spune:
asi ..dar copii dorm la pranz la scoala chiar si pana in cl a 2 a ..chiar am spus asta mai devreme .....iar parinti isi culca copii inca de la 18.30-19 in timpul scolii ..acu depinde de copil si de parinti ..aveam o amica ..la 18.30 copii erau in pat ..cel mic avea 3 ani si era prima data la scoala ..dupa ce adormea ..cel mare 8 ani cobora la tv pana la 20...si inca ceva ..nu exista banci ..sunt niste masutze care inafara orelor cand se deseneaza/lipeste/decupeaza nu prea stau in clasa ..daca copilul nu are chef de deseneat/lipest/decupat nu face ..nu il tine nimeni fortat in banca ..se gaste altceva de facut mereu ..totul este o joaca ...tot se invata in joaca ...Imi amintesc ca baietelul de 3 ani de care v-am povestit nu statea locului deloc si cand au trebuit sa faca cadou de ziua mamei ..el a dat cu pensula de 2 ori si gata a fugit ...a trebuit invatatoarea sa ii terminse proiectul, dar pastrand cele 2-3 pensule desenate de el ....ca ramanea mamica fara cadou ...si el era ffff manadru ca l-a facut doamna mai frumos decat l-ar fi facut el ...acu nu va ganditi ca le face la toti proiectele si ei se joaca ..asta a fost asa o exceptie dar si un ex de copil care nu sta locului deloc 
...aa si mai repet inca odata ei o numesc scoala dar e un fel de gradinitza un fel de clasele -2,-1 si 0 ( ca am vazut la ai nostri cl 0
)... Copii pe care ii stiu eu mereu spun ca ei se duc la school, dar e de fapt gradinitza dupa mine care mereu raportez la sist romanesc..."gradi" este in aceeasi cladire cu scoala ....cam cum sunt scolile si gradinitele statesti la noi ...scoala si gradi in aceeasi cladire ...Eu sincer abia astept sa il dau la scoala pe Benny la anu ..el va merge in Belgia ptr ca noi stam apoape de granitza
Luna asa e ..eu stiu o fetitza de 4.5 ani in Be ( ptr ca noi pana cum 2 luni acolo am stat ) care scrie si citeste ...si asta ca a vrut ea si doamna a ajutat-o ..parintii(bunicii nici atat) nu stau prea mult cu ele ..la 8.50 se duc la scoala vin la 15.30 se joaca pana la 17.30 la 17.30 manaca si la cel tarziu 19-19.30 sunt in pat ..acum ca adorm sau nu este treaba lor ..mama le pune la ele in camera ..mie la inceput mi s-a parut fffffffffffff deplasat sa culci un copil asa devreme ..al meu Sebi il prindea si 23.30 cand era la gradi ..dar mi-au explicat ca de fapt cu trecerea timpului copilu se duce doar in camera lui la ora aceea ...ce face e treaba lui ...Daca ati vedea ce teme are un copil de cl a 2 a ..eu am ramas socata cand a venit la maica-sa cu un peteic de hartie de parca l-ar fi gasit in gunoi ...si l-as scos ..l-a pus pe tabla ( din aceia mica) si le-a facut singurel apoi a chemat-o pe mama ( care statea la cafea cu musafirii) si le-au verificat ..apoi le-a trecut intr-un carnetel gen vocabular ..Pai Sebi, duce la scoala pe putin 5kg ,20 de caiete ..caiete speciale ...carti ..caritioare ..etc etc de specialitate nu mai vb ca is si acolo o gramada de carti ...in cl 1 ma durea mana pana ajungeam la scoala ...Discutia in clasele mai mari este libera nu ca la noi constransa de anumite programe si de urmaritul cartii ...daca unul gasete ceva pe internet despre acel subiect se discuta ...si as putea continua cu exemple mii si mii ..
Ideea e ca sistemul lor chiar functioneaza ,parintii is multimiti ,copii fericiti , educatorii/profesori la fel ..dar sa incepi o scoala pe sistemul romanesc la 5 ani ..mi se pare de
..al meu a inceput la 6 ani si 9 luni si nu i-a fost usor de loc ..invatatoarea ffffffffff exigenta ...lucruri fffff noi ptr ca la scoala am aflat ca la gradinita nu prea urmareau programa ( in sensul ca era mai buna cafeaua decat educatul copiilor ) ..la un moment dat chiar a zis ca el nu se mai duce la scoala ca e greu si el e copil ..trecerea de la gradinita la scoala ..la noi e ffff brutala ..de la joaca la studiu si la tinutul in banca ..am mai spus-o sa schimbe de acord dar sa schimbe in bine ..nu in rau ...
Scuze ca poate sunt mai vehementa dar sunt adeptul invataturi cu binisorul nu cu forta ...ptr ca sunt cazuri in care nu merge si ai distrus un copil pe viata 
Cu drag,
Va
dulce si va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!

Alessia
, Benny
(02.03.05) si Sebastian (16.01.98)
Specialii 2005 ,Poze de pitici voinici