Ce pericol reprezinta colesterolul??
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/dicirstea/dicirstea.jpg)
Am o mare rugaminte de ajutor cu sfaturi (macar sa ma calmeze psihic). De cand ma stiu am mancat sanatos, cat mai putin porc si prajeli, carne fiarta de doua ori inainte de gatit, plus ca tineam aproape toate posturile. Mi-am facut toate analizele inainte de sarcina, chiar de 2 ori la interval de cateva luni si erau ok. Am ramas gravida la inceputul lui octombrie si am refacut iar analizele, iar erau ok. Din prima luna am avut greturi cumplite si stare de rau permanenta, abia mancam un iaurt pe zi si, minune mare, 1-2 oua fierte. Ma mir pentru ca inainte de sarcina nu mancam ca nu imi placeau la miros, iar acum nu imi mai faceau rau, in schimb vomam de la alte mirosuri care imi faceau pofta. In ianuarie am fost internata ptr ca am avut placenta jos inserata si sangeranda si am facut un prin soc de la gynipral. M-am umflat si am inceput sa ma sufoc. Dupa vreo 2 zile beau cu mare pofta 1 l de suc Capy de grepfruit ( care nu e din gama fara conservanti) si ma umflu din nou peste noapte, noroc ca eram deja in spital. Imi depisteaza la analize si o anemie pentru care mi se da fier. La sf. lui ianuarie ajung iar in spital cu sangerare de polip vaginal si mi se fac iar analize. Cu tot tratamentul cu fier apar cu si mai mare anemie + colesterol 245 (maxim 220) si trigliceride 230 (maxim 150). Dr. imi spune ca acest colesterol mare da niste probleme cu circulatia sangelui inclusiv la nivel placentar si mi-a dat aspenter, profilactic. Eu nu mananc carne nici acum, am mai mancat niste ficat de manzat la gratar cand mi s-a spus ca sunt anemica. Cum a putut creste acest colecterol atat de mult intr-un timp atat de scurt??? Or avea vreo influenta puseurile alergice pe care le-am facut, mi-or fi afectat ficatul? Ce as putea sa fac? Dr. mi-a zis sa mananc in continuare usor si dupa ce nasc sa consult un nutritionist. Dar inainte nu aveam nimic!!! Aveti cunostinta de alte situatii? Am vazut si articole despre aspirina in sarcina si nu sunt foarte incantata. Care risc e mai mare, cel dat de colesterol sau cel dat de aspirina?
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
tasia spune:
dicirstea Nu sunt o experta dar iti spun si eu ce stiu. In primul rand in timpul sarcinii multe valori sunt crescute inclusiv colesterolul, eu zic sa mai vezi un doctor ginecolog si eventual sa repeti analizele. In al 2 rand colesterolul nu tine neaparat de felul in care mamanci. Barbat-miu are colesterol 180, obtiunut 100 datorita stresului. Un alt factor care poate cauza colesterol este - genetic. Doar 20 % din colesterol negativ il obtii din mancare nesanatosa. Totusi nu renunta total la carne rosie, sau la lactate crezand ca sunt grase si iti fac colesterol. Cel mai bine este sa mergi la un alt doctor ginecolog sa vezi ce zice si el, 2 pareri nu strica. Ai grija de tine si de bebe, sarcina usoara in continuare de
Mario-Fabian (25.09.2006)
pozele noastre
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
gudinde spune:
dicirstea
In timpul sarcinii pot aparea probleme la ficat. Parerea mea este sa mergi la un hepatolog care sa te ajute si sa-ti tina sub observatie ficatul. Dar nu astepta pana la nastere. Mergi de pe acum!
dicirstea spune:
Mi-a spus si despre mostenirea genetica, dar ni se pare ciudat sa se manifeste asa brusc, practic intr-o luna, sa creasca asa mult. Acum nu m-am mai uitat daca a fost o crestere progresiva, adica daca era aproape de limita si acum a depasit-o, sau a fost un salt mare, de la o valoare medie la una cu mult peste. Mi-a mai iesit si IR-ul mare la eco de ieri, o avea vreo legatura, sau am devenit paranoica?
dicirstea spune:
Unde gasesc un hepatolog? Nici nu am stiut ca exista cineva specializat in probleme de ficat...Daca nu am avut nevoie pana acum ...
angelapriboi spune:
Sotul meu se confrunta cu aceeasi problema.Colesterolul lui este de 240.Ceea ce pot sa-ti spun este ca totul se datoreaza stresului.Noi nu mancam carne deloc si nici lactate cu coeficient mare de grasime.Ulei folosim doar de masline,deci practic avem o dieta sanatoasa.
Cu toate astea colesterolul lui se mentine marit.
Incearca sa fii mai linistita,inasasi aceste analize de pot da peste cap.Si toate femeile sunt mai stresate in timpul sarcinii.
Ia-ti o vacanta de o saptamana si apoi refa-ti analizele,dar nu mai sta cu gandul ca or sa iasa prost.Si du-te la 2 clinici in aceeasi zi.O sa ai surpriza ca acele coeficiente sa fie diferite.
Hai nu te mai supara si stai linistita,totul o sa fie bine.
Multi
olguttza spune:
Exista si un ceai special pt. scaderea colesterolului, de la Favisan (in jur de 4 RON), care, cel putin la mama mea, a avut efect sanatos: daca-l bei zilnic, in loc de apa, si eviti grasimile animale si prajelile, in 2-3 saptamani se vad ceva rezultate.
Intr-adevar, cum au spus si fetele, cresterea colesterolului se datoareaza, de cele mai multe ori, stresului. Tu ai trecut prin multe de cand ai ramas insarcinata si cred ca tot stresul s-a acumulat.
Despre aspirina, ce sa zic?! Stiu ca aspirina nu este recomandata in sarcina. Mai degraba paracetamolul, pt. ca aspirina influenteaza tensiunea arteriala, ca si viteza de coagulare a sangelui. Poate ca s-a constat ca ai probleme cu coagularea sangelui. Eu am facut o analiza (chiar la inceputul sarcinii) care sa determine viteza de coagulare si, implicit, riscul de tromboze, la hematologie la Fundeni, la dna dr. Uscatescu. Stiam ca numai acolo se fac astfel de analize si numai dumneaei recomanda sau nu aspenter sau alt fel de tratament.
Deci, eu cred ca este mai periculoasa, chiar si luata profilactic, fara o analiza hematologica adecvata, decat niste valori crescute ale colesterolului, care, cu putina grija, pot fi scazute intr-un timp relativ scurt.
www.youtube.com/watch?v=wsTVfwWlfy4" target="_blank">19+ www.youtube.com/watch?v=9vNE-mRdkBk" target="_blank">
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
De la nunta...
Loma spune:
fetele analiza colesterolului nu consta numai dintr-o singura determinare,
pt. o corecta evaluare se analizeaza colesterolul continut in
lipoproteinele LDL este cel raspunzator de formarea placilor aterosclerotice care impiedica circulatia sangelui in vene si artere, mai este numit si colesterol "rau", care trebuie mentinut in organism la un nivel cat mai scazut si colesterolul continut de HDL este implicat in multe functii importante ale organismului si este mai putin implicat in formarea placilor de aterom. Colesterolul din HDL este colesterolul "bun", care trebuie mentinut la un nivel ridicat.
In Ro se testeaza la multe laboratoare numai colesterolul total, adica ambele impreuna, ceea ce conduce la formarea unei pareri gresite si implicit un diagnostic gresit.
si eu teoretic am colesterolul mare, insa cel bun e mai mare la mine, eu mananc almonds, ulei de masline presat la rece la orice fel de salate, colesterolul bun il balanseaza pe cel rau, colesterolul bun este implicat in metabolism si are un rol f. mare de protejare a celulor, este produs de ficat si participa la formarea unor hormoni indispensabili corpului.
Am auzit acum mai nou la radio intr-o dim. ultimile descoperiri medicale, ca la pacientii cu colesterolul "rau" mai mare, nu li se mai face tratament pentru scaderea colesterolului in general, ci se urmareste marirea colesterolui bun pentru a-l balansa pe cel rau.
grati.ela spune:
Eu am eliminat complet carnea de pui ramanand pe vita si asta ocazional. Mi-a scazut colesterolul de la 280 la 160. Sotul avea in schimb trigliceridele 350 si le-a scazut la normal prima data cu tinctura de usturoi si apoi le-a mentinut devenind vegetarian in timpul saptamanii si putina carne de peste sau vita ocazional in wee.
kitz-kitz spune:
Eu spun ca e mai periculoasa aspirina ,decat colesterolul un pic ridicat.
Aspirina in primul si in ultimul trimestru de sarcina este contraindicata,pt ca in primul trimestru poate declansa un avort,iar in ultimul poate da complicatii(hemoragii)in timpul travaliului.Totusi,se poate administra sub atenta observatie a unui medic.(daca beneficiile sunt mai mari decat riscurile)
Colesterolul 240 este un pic peste limita,nu foarte mult,deci eu zic sa nu te stresezi,ca nu are ce probleme sa-ti cauzeze.(adevaratele probleme pot aparea cand valoarea lui depaseste 300)
Eu zic sa te alimentezi sanatos,din toate alimentele,dar incearca sa eviti sau sa nu exagerezi cu:untul,ouale,pielita de pui,smantana,carnea de porc(e mai sanatoasa si mai lipsita de grasimi cea de pui,de vita sau de peste).
Si eu cred ca e mai bine sa ceri si parerea altui ginecolog si neaparat sa-ti repeti analizele,poti sa ceri sa ti se faca pe langa colesterol, LDH si TRIGLICERIDE.
Numai bine.Ai grija de tine si de bebe!
Sheannamp spune:
Ai deschis un subiect foarte interesant!
Din articolele pe care le-am gasit eu privitor la hipercolesterolemia din sarcina sunt cateva lucruri care, cred eu, o sa fie de ajutor tie si altor mamici care au aceeasi problema.
Nu se cunoaste exact cauza cresterii bruste a colesterolului total (si mai ales a celui "rau", respectiv fractiunea LDL) si a trigliceridelor in sarcina. Se pare ca apare mai frecvent la femeile cu risc crescut de hipercolesterolemie genetic determinata ( sunt familii in care acest dezechilibru metabolic se transmite genetic) si diabet zaharat de tip 2.
Acestea pot avea valori normale iar odata ce raman insarcinate observa o crestere brusca, care, cel mai adesea revin la normal (chiar fara tratament) la scurt timp dupa nastere.]
In ceea ce priveste efectele hipercolesterolemiei asupra mamei nu am gasit nicaieri ca ar creste vascozitatea sangelui (cel putin nu la valorile pe care le ai tu), deci tratamentul cu aspenter nu isi are utilitate in hipercolesterolemia indusa de sarcina.
Cateva studii efectuate au aratat insa ca hipercolesterolemia mamei determina o crestere a numarului de placi de aterom (grasime) la nicvelul aortei si aceelerarea aterosclerozei (care incepe inca de la nastere) la copii.
Ce e de facut?
In primul rand trebuie luate toate masurile pentru ca valorile colesterolului si ale trigliceridelor sa scada , chiar sa ajunga la valori normale.
Cum?
Prin dieta si exercitiu fizic.
Exercitiul fizic in sarcina trebuie facut la recomandarea ginecologului si, cel mai bine sub supravegherea acestuia. Unele gravide au voie sa faca exercitii fizice usoare, inot dar altele trebuie sa se limiteze la mers pe jos.
30 minute de plimbare de 4 ori pe saptamana este suficient.
Dieta alimentara presupune reducerea consumului de grasimi polisaturate sau hidrogenate, a colesterolului si a hidrocarbonatelor.
Canea de porc, mezelurile, branza topita, margarina, cascavalul, prajelile, mancarea tip fast-food, prajiturile de cofetarie, cipsurile sunt interzise.
In schimb, dieta trebuie obligatoriu sa contina multe legume si fructe proaspete, lactate semi sau total degresate, pui, curcan, peste, ulei de porumb sau de masline, multe fibre (pe care le gasesti in cereale precum grau nedecorticat, ovaz, orz, porumb, orez).
Nu ai voie mai mult de 3 galbenusuri de ou pe saptamana.
Alte recomandari : oprirea fumatului (daca este cazul) inclusiv a celui pasiv.
Exista medicamente care scad grasimile plasmatice dar administrarea lor in sarcina s-a dovedit riscanta.
In ceea ce priveste ceaiurile, ouale de prepelita si alte tratamente naturiste, atat eficacitatea lor cat mai ales eventualele lor reactii adverse atat pentru mama cat si pentru fat nu sunt cunoscute pentru ca nu s-au facut studii in acest sens.
Cred (si nu numai eu) ca recurgerea la aceste metode in sarcina este foarte periculoasa. Pot duce la malformatii fetale sau pierderea sarcinii sau, aparitia unor disfunctii greu corectabile la mama.
Dupa nastere este important sa se continue toata viata monitorizarea valorilor lipidelor, poate mai strict decat in alte cazuri pentru ca, daca acest diagnostic se confirma, hipercolesterolemia este o boala cronica ce nu se vindeca ci doar poate fi controlata. Nu doare dar complicatiile ei sunt grave (boli de inima, accidente vasculare cerebrale, samd).
Sanatate!
Editez: Nu s-a putut dovedi ca exista o legaturai ntre stress si nivelul colesterolului. Nici in plus,nici in minus.
Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!