Crizele de nervi la 3-4 ani
Raspunsuri - Pagina 17
Qamar spune:
Roxana, Daria..abia astept
Noe & Anne-Bianca(14.03.2006)
Ce mai citim noi
alra spune:
quote:
-Iti scot adidasii Catrina?
papadie, stiu io!, stiu io!, da' nu din experienta ci din ce am citit:
cica greseala noastra ca parinti e ca punem intrebarea. oricum voiai sa ii scoti adidasii deci nu o mai intrebi ci ii aduci la cunostinta eventual cu o propozitie de distras atentia dupa "hai sa scoatem adidasii ca sa intram in casa sa mancam cacao roz"
cica ei au tendinta sa raspunda cu "nu" daca le pui intrebari "vrei sa ...?"
acuma asta citi io ca e teoria, cum e practica va zic la anu
Vacanta cu Laura in Romania
szivarvany spune:
Papadie, f bine descirs.
Totul e o catastrofa daca nu e cum zice cupilu`. Totul !!!
Cea mai mica prostie, cel mai natural lucru devine o catastrofa.
La noi decurge asa: te rog frumos, te rog frumos, te rog frumos descalta te ...
fi`mea: nu , nu , nu vreauuuuuuuuuuuu , nuuuuuuuuuuuuuu ...
si asta de nshpe ori pana eu nu mai pot sa ma rog frumos si i zic ca o ajut eu, sa ma lase frumos :-)))
nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu vreauuuuu sa ma ajuti k nu vreau
dupa care ii dau jos pantofii, daca sunt noroiosi rau de tot si fug :-)
ea vine dupa mine si plange din toti plamanii ca nuuu vreaaaa si se incalta ... daca eu uit sa fug cu pantofii noroiosi :-)))
Edit: cand nu avem timp de negocieri, ii spun ca nu ii cer parerea si nu o intreb, ci pur si simplu o rog sa faca ceva ... de obicei se uita tare mirata si mi zice sa fac io atunci :-)))
Daria & GIULIA(2004 08 16) arta la 3,4 ani Alba ca Zapada
papadie spune:
quote:
Originally posted by alraquote:
-Iti scot adidasii Catrina?
papadie, stiu io!, stiu io!, da' nu din experienta ci din ce am citit:
cica greseala noastra ca parinti e ca punem intrebarea. oricum voiai sa ii scoti adidasii deci nu o mai intrebi ci ii aduci la cunostinta eventual cu o propozitie de distras atentia dupa "hai sa scoatem adidasii ca sa intram in casa sa mancam cacao roz"
cica ei au tendinta sa raspunda cu "nu" daca le pui intrebari "vrei sa ...?"
acuma asta citi io ca e teoria, cum e practica va zic la anu
Vacanta cu Laura in Romania
Te rog sa ma crezi ca drumul de la teorie la practica e cel mai lung, cel mai intortocheat si cel mai "cu obstacole" posibil:-)
Il invit pe dl sau pe dna cu cartea sa-i scoata Catrinei (are 3,10 ani) adidasii fara s-o anunte Am incercat si eu varianta "pe mute" intr-o zi si de la 12 juma la 2 juma eu i-am scos si ea i-a pus la loc. Iar sor-sa Sofia (care va face 2 ani in curand) facea galerie de pe margine "caltza, caltza" (adica "incalta-te")
papadie, zen-sei
lorelaim spune:
Wow! Voi chiar ca suntetzi cu-adevarat mame blandutze si indulgente
Eu care, dupa spusele educatoarei, credeam ca sunt permisiva si o alint prea mult pe Gabisor (ma refer in special la imbracat/dezbracat, mancat, etc)...
Pai de cand "printzesuca lu' taticu" merge 3 ore si juma/zii la gradi RESPECTA fara sa zica "pis" toate regulile... pe care le stie de-acasa si le-a regasit si la gradi. Inaite de gradi aveam o tzara de furca cu ea... da' acum... ba...
Cand venim de-afara ne oprim frumos pe covorul ("murdar") din fatza usii si dam jos cizmele de cauciuc si salopeta pline de noroi si nisip, apoi fuga la baie la spalat pe maini, apoi olitza si pipi, imbracat hainutze de casa si de-abia dupa aceea joaca. Bineintzeles ca pe olitza e grijulie sa-si ia jucariile preferat si sa le povesteasca ce-a mai facut la gradi, etc.
Pt gradi are "uniforma" :-) adica 2 rochitze (la alegere - deci nu are prea multe "choice"-uri) si 2 tricouri dif si 2 perechi de colantzi. Doar cand "iesim" in oras ii pun la dispozitzie vreo 3-4 out-fit-uri si isi alege din ce-i ofer. Daca deshide sertarele si vrea altceva atunci negociem. Am lasat-o intotdeauna sa aleaga si sa negocieze... dar cu limite. Insa regulile casei... sunt reguli si atat eu cat si tati le respectam.
Iar daca la gradi face ceva ce NU e conform cu regulile i se da time-out. De doua ori a patzit-o si s-a lecuit rapid. Adevarul e ca au o grupa de copii f cumintzei (au grupe mici de 12 copii si cele 2 edu au timp sa-i "vada" si sa se ocupe de ei). Edu mi-au spus ca sunt f lipiciosi si calzi unii cu ceilaltzi. Gabisor (cat si celelealte fetitze mai mari) atata saruta si guguleste la cele doua mititele ale grupei (ambele de 2 anisori). La gradi ajuta cu placere la stransul jucariilor si vad ca si acasa nu mai am "discutzii" interminabile pe tema aceasta (doar ca mai reuseste sa-l "fraiereasca" pe tati si sa-l puna sa stranga in locul ei :-)... dar asta deja e... afacerea lor... si eu nu ma bag :-))
Ciocolata se mananca de voie (toata fam suntem fani Lindt)... si nu se exagereaza (de fapt a primit cioco din plin din viatza intrauterina cat si prin laptele matern :-)). Pizza si cartofi prajitzi comandam cam o data la 3-4 sapt si ne "facem de cap" :-) Popcorn si praji cere si primeste de fiecare data cand ajungem in centru. Cartzi, DVD-uri si jucarii i se cumpara cand noi avem bani si consid ca are nevoie. Bineintzels ca mai scapam si noi cate un rasfatz... adica daca musai vrea o jucarioara care NU e scumpa (un fleac maruntzel) si deci nu ne arde la buzu (daca s-a purtat ok - in limitele varstei - bineintzeles) atunci ii luam. Nu suntem strictzi da' nu acceptam de fiecare data tot ce ne cere.
Lorelai
http://home-and-garden.webshots.com/album/562645890MtEtoL
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
bird70 spune:
Alra,
eu am folosit un ham cand ieseam la plimbare fara carucior. La inceput, la 2-3 ani, am avut un ham ce se punea pe piept si pe care nu putea sa-l dea jos , apoi cand a crescut si s-a mai linistit un rucsac ca o maimuta cu o coada lunga de care tineam eu. Desi am cumparat hamul de la magazin, multa lume nu este de acord cu genul asta de control, dar am preferat sa tin copilul in ham decat sa-l pierd sau sa mi-l loveasca o masina.
Papadie,
in hol la intrare declara o zona pe care se poate sta incaltat, restul casei fiind zona unde se umbla fara pantofi. Daca fata nu vrea sa se descalte are varianta de-a sta in hol in zona unde este voie cu adidasi .
patou spune:
quote:
cum sa fac sa nu mai alerge aiurea cand suntem afara? mor de frica sa nu o pierd pe strada sau in vreun magazin si nu pare ca are nici o teama, nu ii e frica daca ii iesim din raza vizuala. nu pot decat sa o tin legata in carut in ciuda protestelor.
idei, sugestii? orice fel de sugestii
eu as intreba contrariul. cum sa-l fac pe baietelul meu -4 ani - sa alerge, sau sa umble mai repejor cand iesim in parc. Cum ajungem pe strada incepe sa studieze totul. dar absolut totul. fiecare furnica, insecta, pietricica, caca(scuzati) de caine, crapatura din asfalt, gura de canal ca sa nu mai vorbesc de masini: "masina asta are numarul de inmatriculare....." si nu-i scapa nici o masina...
vara mai merge ca ma asez frumusel pe marginea trotuarului si astept, dar iarna am inghetat pur si simplu stand langa el si mergand ca melcul. Ma consolez totusi ca atunci cand avem un scop precis la plimbare umbla si el intr-un ritm rezonabil.
Unde sa gasesc rabdare???
bird70 spune:
Incerci sa invarti cutitul in rana celor cu copii zbuciumati? Ai un copil linistit si studios , enjoy .
lorelaim spune:
Patou - incearca sa faci "concurs": cine ajunge mai repede la destinatzie (parc) - tu sau el? de ex imaginatzi-va ca suntetzi doi calutzi care alearga si cel care e mai rapid primeste un... morcov (sau poate o bomboana :-)) la sosire :-) sau poate suntetzi "super-man" si "zburatzi", etc :-) Insa tre' sa dai "in mintea copiilor"
In cazul meu - cand Gabisor e obo si nu am caruciorul cu noi, si de-abia se mai mobilizeaza sa vina spre casa - incerc variante ca "This is the way the ladies ride/Trot, trot,... " si marsul furnicilor, sau super-baby (ideea vine din Dora the Explorer)... sau "hai repejor ca ne uitam la tembelizor cand ajungem" (in cazul in care nu si-a avut deja "portzia de tembe" pe ziua respectiva).
In cazul in care e si maraita pe de-asupra (obo, cald) atunci flutur o crengutza prin aer (sau chiar si numai un deget) si incerc "Bidibadiboo! Suntem acasa!" si radem amandoua... "Ooops! Nu mi-a mers vraja de data asta... Stai sa mai incerc...", bineintzreles ca nici a doua oara nu functzioneaza... asa ca... daca nu merge sa "dau cu vrja"... cred ca tre' sa mergem pe piciorusele proprii :-) (oricum e bine sa ai apa si mancare cu voi tot timpul)
Distractzie placuta!
Lorelai
lorelaim spune:
Sa nu uit (ca ieri in loc sa invatz la sue, am re-citit Kid Cooperation de Pantley si mi-am re-amintit cateva chestii super-faine) - daca pruncul nu coopereaza la imbracat (se zmuceste, fuge prin toata casa si mama/tata dupa el) atunci o idee ar fii hainutzele sa inceapa sa "vorbeasca" cu glas de copilas/jucarie si sa se maimutzareasca si sa-l intrebe pe pruncutz cate-n luna si-n stele :-) Si, miraculos pruncul se opreste din fugit si vine la mami si se "converseaza" cu hainutzele si accepta sa fie imbracat :-) La noi a functzionat aceasta strategie pe cand Gabisor avea vreo 2 ani si fugea in pielea goala prin casa si eu faceam cu nervii :-) Pe-atunci chilotzeii au inceput sa "danseze" si sa "cante" si Gabisor a fost atat de incantata ca a "uitat" ca tre' sa fuga si eu dupa ea :-) De amuzament am aplicat "strategia" si aseara la imbracatul pijamalei (desi nu mai era necesar deoarece acum se grabeste sa fie imbracata ca sa-i citesc Bamse http://en.wikipedia.org/wiki/Bamse) si Gabisor a fost toata un ras si o voie buna.
Lorelai