Subscriere certificat de actionar

Subscriere certificat de actionar | Autor: cornelita

Link direct la acest mesaj

Salut,

Intrebare:
Stie cineva unde trebuie subscrise certificatele de actionar, impartite fiecarui cetatean (cu ocazia privatizarii) in 1996? Valoarea unui certificat este de 1 milion ROL si cuprinde un numar de 40 de actiuni.
Am auzit ca pentru o subscriere se iau intre 1.5 si 3.5 milioane ROL, iar certificatul i-ti ramane tie (nu-l vinzi).

Precizare:
Sunt din Iasi, am fost la Tzesatura (este un birou) si mi s-a spus sa revin dupa 1 martie 2007, ma trimit la un broker cu un biletzel pe urma...

Tata a subscris acum o luna (in acelasi loc), a platit 100 000 ROL si a primit prin posta 1.5 mil ROL. Le-am spus si dau din umeri, de ce s-or fi schimbat regulile?

Unii spun ca au subscris la un birou de prin Centrul Civic Iasi, am cautat si nu l-am gasit... acolo s-ar primi 3.5 mil ROl..

Astept raspunsul dvs.

Va multumesc anticipat !

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns luana_ spune:

acele certificate de actionari distrinuite in cadrul "marii privatizari" trebuiau subscrise la o companie pe care ti-o alegeai la vremea respectiva. Daca nu ai subscris la nici o companie, nu esti actionar la nici o societate. Daca ai subscris la o companie si acea companie inca mai este listata poti sa vinzi actiunile pe care le detii in baza acelei subscrieri, prin intermediul unui broker pe bursa de valori. nu toate actiunile au acelasi pret asa ca in mod evident actionarii care au subscris la societati diferite vor incasa sume diferite pentru vanzarea lor. ca sa vezi daca esti actionara sau nu la o societate listata poti sa mergi la sediu Regisco sau Depozitarul central cum se cheama de curand (http://www.depozitarulcentral.ro/home/index.asp) si iti iei in baza buletinului de identitate un extras de cont. cu acest extras de cont si cu buletinul mergi la o societate de valori mobiliare de la tine din oras si iti vinzi actiunile pe care vei incasa o suma de bani care depinde de cursul de cotare al actiunii respective din ziua vanzarii. sper ca ai gasit util acest raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

quote:

Tata a subscris acum o luna (in acelasi loc), a platit 100 000 ROL si a primit prin posta 1.5 mil ROL
quote:

E o confuzie de termeni. Subscrirea s-a putut face intr-un anumit termen (expirat de ani buni) si numai pentru cupoanele valorice (nu certificate de actionar) emise de stat in urma programului de privatizare in masa din 1996. Subscrierea se facea la orice societate doreai, cuprinsa in acel program. In urma subscrierii se primea un "certificat de actionar" la societatea la care se subscrisese.
quote:

Sunt din Iasi, am fost la Tzesatura (este un birou) si mi s-a spus sa revin dupa 1 martie 2007, ma trimit la un broker cu un biletzel pe urma...
quote:

Foarte probabil ca tatal tau a subscris ( in 1996-iulie 1997)la aceasta societate "Tesatura", a primit un certificat de actionar (sau nu), pe care, daca vroia sa il valorifice, trebuia sa il depuna unui broker. Biletelul de care vorbesti era poate un extras de cont ( a carui eliberare costa probail 100.000 rol) si care dovedea posesia unui numar oarecare de actiuni ce puteau fi vandute.

In concluzie, uitate bine ce scrie pe hartia pe care o ai acasa. Daca e patrata, mare si albastruie si scrie "Certificat de actionar" pe ea,
mai jos trebuie sa scrie si societatea la care sunt emise aceste actiuni si careia te poti adresa pentru confirmare. Daca ai ghinionul sa fie una falimentara nu iti poti valorifica actiunile pentru ca nu ti le va cumpara nimeni.

Indiferent de valoarea pe care a presupus-o statul, e vorba de cerere si oferta. Tu iti scoti certificatul la vanzare (prin intermediul unui broker) dar nu iti cumpara nimeni actiunile!!!Respectiv nu vezi nici un ban.

Mergi la inceput