Lapte condensat indulcit-reteta
stiu ca laptele condensat indulcit pe numele sau englezesc:"swetened condensed milk" este la mare cautare printre gospodinele DC.am sa va dau o reteta a mea , pe care o puteti folosi cu succes la prepararea fondantului si probabil si a altor dulciuri(dar eu nu am incercat inca)si o reteta a Nataliei.
asadar:
Fondant din lapte condensat indulcit(reteta mea)
-un pahar de apa+un pahar de zahar se pun la fiert intr-o craticioara,se fierbe pana se dizolva bine zaharul si se leaga putin ca un sirop. se ia de pe foc,se racoreste f. putin si cat este inca f. cald se arunca peste sirop un pahar plin cu varf de lapte praf.se omogenizeaza bine,eventual cu un tel ca sa se desfaca toate cocoloasele.se amesteca bine pana ce pulberea de lapte este complet dizolvata.se lasa la racit si se foloseste la prepararea fondantului asa cum se arata in reteta. gustul este in proportie de 99% la fel cu cel din lapte condensat cumparat.am facut si putin fondant din el si a iesit f. bine.daca nu aveti curaj,incercati sa faceti doar cu jumatate din cantitati sau chiar un sfert.unde mai pui ca e si f.natural,facut in casa.incercati si n-o sa va para rau.
nota:nu se pune laptele cat timp siropul este pe foc(asa cum am facut eu) pt ca laptele se va prinde f repede de craticioara si se va arde.
Fondant din lapte condensat indulcit(reteta Nataliei)
"2.5 pahare apa
400 g lapte praf
1 kg zahar
Intr-un blender se omogenizeaza apa calda cu laptele praf, se toarna in oala, se incalzeste putin, apoi se adauga zaharul si se amesteca incontinuu, pina se ingroasa. Nu se aduce la fierbere! Imediat ce la suprafata apar bule mari, se ia de pe foc, se amesteca bine timp de 1-2 minute, apoi se lasa la racit.
Autoarea zice ca de obicei mai strecoara si prin tifon laptele cald inca.
Eu am incercat reteta cu o jumatate de portie. A iesit ceva f. apropiat ca gust si consistenta de laptele condensat din comert. Cred ca mergea si pt. fondant, n-am incercat"
I've gt you under my skin
Raspunsuri
akella spune:
O sa incerc si eu reteta asta. Cred ca iese super si sper sa-i placa si Dariei (care de cand am lasat biberonul nu mai bea lapte deloc )...
Ortansa spune:
akella
ai grija ca este f. dulce,nu prea se poate consuma ca atare -cel putin nu in cantitati mari-o lingurita ,doua merge totusi.se mai poate folosi la indulcit cafeaua.daca vrei poti face o crema din frisca(smantana) batuta fara zahar si cateva linguri de lapte condensat,apoi sa o servesti cu cateva piscoturi-dip & eat:-D-astea sigur ii vor placea Dariei.
edit:laptele asta se mai poate pune si in ceai,pentru amatorii de english tea:-D
I've gt you under my skin
akella spune:
Saru' mana de lamuriri. Oricum, si eu ma gandeam sa-l prepar cumva dopo... De exemplu, sa-l folosesc intr-o crema, spuma de ciocolata...
Balbina spune:
Akella, laptele condensat este extrem de popular in fosta URSS. Din el se fac diverse feluri de prajituri, creme, torturi, rulade. Se foloseste si la ceai, cafea, cacao, cum a zis si Ortansa.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
Ortansa spune:
am niste retete f interesante si ff usor de preparat,in care se foloseste laptele condensat.iata una:
Bilute cu vanilie si fistic
-300g biscuiti simpli(petite Beurre) faramitati
-350 gr(un pahar) de lapte condensat
-100 gr unt topit
-1 lingurita de esenta de vanilie
-75 gr(1/2 pahar) fistic (alune,nuci,migda;le)maruntit
- inca 50 gr(1/2 pahar) biscuit faramitati pt. tavalit .
Se combina toate ingredientele intr-un castron si se omogenizeaza.Se formeaza bilute mici si se tavalesc in 50 gr biscuiti faramitati.Se racesc in frigider 1-2 ore si se servesc,decorate cu o aluna sau fistic in mijloc.
daca mai vreti retete mai am.
I've gt you under my skin
Balbina spune:
Ortansa, ce simpla pare reteta ta, de delicioasa sint convinsa ca e. Mai pune si altele. Pot sa ma bag si eu cu retete?
Rulada rapida
400 g lapte condensat
2 oua
1 pahar faina (140 g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Se amesteca faina cu bicarbonatul si se adauga celelalte componente, omogenizind bine cu lingura. Iese un aluat lichid, ca de chec, care se toarna intr-o tava (a mea are 28/38 cm)unsa cu unt sau tapetata cu hirtie de copt. Se coace la foc mare, timp de 7-10 minute. Se verifica mereu, intrucit se poate arde usor. Dupa ce s-a copt, se unde cu gem/nutella si se ruleaza imediat, cit e fierbinte. Se lasa la racit, apoi se glazureaza sau se presara cu zahar pudra. In mijloc se poate pune o banana. Este delicioasa si arata cam asa.
Mentionez ca am facut aceasta rulada din lapte condensat preparat in casa, si mi-a iesit identica la gust si aspect cu cea facuta din lapte cumparat.
Din acelasi aluat, dar adaugind in plus 100 g unt/margarina topit/a, se coc blaturi de tort/prajituri, fie pt. fiecare blat separat, fie intr-un blat mare care se taie ulterior pe grosime.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
irinabobe spune:
stiti cumva la noi se mai gaseste de cumparat lapte condensat? mancam o groaza pe vremea lu ceasca si imi placea tare mult dar dupa revolutie nu am mai vazut si am crezut ca am eu amintiri neclare, ca pe toti cei care ii intrebam imi spuneau ca nu au auzit de lapte condensat.
9+
adriana_mihnea spune:
Nu, nu se gaseste pe la noi. Daca ai cine sa-ti aduca din Moldova, e bine, daca nu, poti face o reteta asemanatoare, postata de Natalia.
1l lapte
600 gr zahar
Se fierbe totul la foc mic pana ajunge de consistenta dorita (1+1/2h sau mai mult). Nu te speria de timpul lung de fierbere ca nu se lipeste si poti sa-l lasi pe foc. Mesteci in el la vreo 10-15 min.
Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)
Creatii culinare
Balbina spune:
Adriana, reteta asta cu 1 l de lapte si 600 g zahar a fost postata de tine, nu de mine. Ziceai ca o ai de pe culinar.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze