ornamente tort
Raspunsuri - Pagina 2
adi69 spune:
quote:
Originally posted by Ortansa
adi-alea unde am scris eu yum-yum sunt specialitati libaneze.nu stiu cum le zice:-)is cumparate nu-s facute de mine.
revin cu retetele de fondant putin mai tarziu.
I've gt you under my skin
Maaama dar ce bine aratau...n-ai o prastie sa-mi arunci si mie una?
Adriana si-atat...
Ortansa spune:
fetelor,am o veste buna pt voi.acum vin din bucatarie:laptele condensat indulcit se poate prepara in casa.de mult ma gandeam eu cum sa fac sa prepar in casa asa ceva,mi-am scormonit mintea,m-am uitat la cutia de lapte condensat sa vad ce contine si iata ce-a rezultat:
-un pahar de apa+un pahar de zahar se pun la fiert intr-o craticioara,se fierbe pana se dizolva bine zaharul si se leaga ca un sirop. se ia de pe foc,se racoreste f. putin si cat este inca f. cald se arunca peste sirop un pahar de lapte praf.se omogenizeaza bine,eventual cu un tel ca sa se desfaca toate cocoloasele.se lasa la racit si se foloseste la prepararea fondantului asa cum se arata in reteta. gustul este in proportie de 99% la fel cu cel din lapte condensat cumparat.am facut si putin fondant din el si a iesit f. bine.daca nu aveti curaj,incercati sa faceti doar cu jumatate din cantitati sau chiar un sfert.unde mai pui ca e si f.natural,facut in casa.incercati si n-o sa va para rau.
nota:nu se pune laptele cat timp siropul este pe foc(asa cum am facut eu) pt ca laptele se va prinde f repede de craticioara si se va arde.
spor la treaba
I've gt you under my skin
Balbina spune:
Ortansa, eu aveam o reteta asemanatoare, dar nu prea am popularizat-o. Iti recomand sa faci subiect separat cu reteta asta de lapte.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
Ortansa spune:
hihi,Natalia,baga si tu reteta aici ca sa le confruntam:-D.eu eram cu Nicolas aproape in carca mea,in timp ce o ajutam si pe Maria la lectii-asa ca,pt. acuratete 100% am sa mai incerc reteta inca odata ca sa pot stabili cu precizie cantitatile igredientelor.dar chiar si din ochi daca faci,n-are cum sa dea gres. stiu ca-s doritoare multe de lapte condensat indulcit..sper ca maine sa am timp sa fac sub. separat,daca vrei si ai timp fa-l tu te rog.
I've gt you under my skin
Balbina spune:
Ortansa, reteta gasita de mine suna in felul urmator:
e nevoie de:
2.5 pahare apa
400 g lapte praf
1 kg zahar
Intr-un blender se omogenizeaza apa calda cu laptele praf, se toarna in oala, se incalzeste putin, apoi se adauga zaharul si se amesteca incontinuu, pina se ingroasa. Nu se aduce la fierbere! Imediat ce la suprafata apar bule mari, se ia de pe foc, se amesteca bine timp de 1-2 minute, apoi se lasa la racit.
Autoarea zice ca de obicei mai strecoara si prin tifon laptele cald inca.
Eu am incercat reteta cu o jumatate de portie. A iesit ceva f. apropiat ca gust si consistenta de laptele condensat din comert. Cred ca mergea si pt. fondant, n-am incercat.
Reteta ta as incerca-o, dar nu acum, caci sarcina mi-a taiat cheful de a gati in general, de dulciuri nici nu mai zic.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
laurabb spune:
dar cum se lucreaza cea cu marshmallows?
din astea am...
am vazut fotografiile,insa exista un link care sa arate cum se face de la inceput pana la sfarsit?
merci
Ortansa spune:
www.sugarcraft.com/catalog/misc/lessons/gproses.htm" target="_blank">aici se explica de ex. cum se face un trandafir-mentionez ca se poate face si cu mana libera,fara formele respective. iar www.sugarcraft.com/catalog/misc/lessons/basiclessons2.htm" target="_blank">aici ai o lista cu linkuri pt mai multe modele de figuri/flori din fondant.uite cum se face o www.sugarcraft.com/catalog/misc/lessons/fondantbows/fondantbows.htm" target="_blank">funda mare.
orice pasta de zahar/fondant/marzipan se lucreaza cam la fel.este ca si cum te-ai juca cu plastilina.
poate ne spui la ce anume te gandesti-ce forme ai vrea sa faci ca sa iti mai dam idei. in orice caz,pana nu incerci,n-ai sa stii cum se fac.
I've gt you under my skin
Alynutza spune:
Natalia, Ortansa mersi, prind bine sfaturile. Poate imi fac si eu curaj sa incerc un tort cu fondant, dar deocamdata mi-am facut planul de dulciuri pe 2 saptamani (saptamana asta eclere si cealalta incerc krem a la krem).
laurabb spune:
aoleu ,fetelor,am incercat varianta cu marshmallows,si mi se intinde rau de tot,.....nici vorba sa pot sa o modelez.
Maine dimineata cred ca arunc vasul cu tot cu lingurita,ca nu cred ca o mai pot scaote din compozitie.
Am pus zahar cum ati spus....cu ce am gresit?
Ortansa spune:
laura,nu arunca:-)-mai adauga cateva linguri de zahar pudra,mai amesteca (cu o lingura de lemn),daca mai e nevoie mai adauga iar.poti sa pui si niste lapte praf.incet-incet o sa vezi ca o sa capete consistenta.cand este de consistenta unui aluat(de pizza sa zicem),unge-te bine pe maini cu ulei si incepe sa framanti cu mainile.nu te descuraja,ca si mie mi s-a intamplat asta si inca mi se mai intampla.totul e sa ai rabdare si sa prinzi smecheria.
daca nu ai acoperit peste noapte fondantul-s-ar putea sa se fi uscat.in cz asta nu mai adauga zahar,framanta doar cu putin ulei sau,daca e fff tare cu putina apa.
daca reusesti cu fondantul,eu zic sa incepi cu niste forme simple;flori,stelute,inimioare etc. taiate cu "cutters"(forme) pt biscuiti.intinzi fondantul pe o masa sau un blat f neted asa:presari zahar pudra din abundenta pe masa.intinzi Fond intai cu mainile,apoi cu "rolling pin"(sucitorul),sa nu fie nici prea groasa foaia,nici prea subtire.apoi tai cu formele de biscuiti si le lasi la uscat.daca ai forme de floare(margareta) coloreaza f putin fondant cu galben,apoi fa niste bilute mici,pe care le presezi usor in centrul margaretei.
spor la treaba
I've gt you under my skin