nu suporta sa piarda un joc
Nu stiu daca titlul e bun,dar altul mai sugestiv nu mi-a venit in minte acum.Problema noastra poate nu e grava,dar in mod sigur ne aduce la exasperare.Copilul meu de 4 ani si 3 luni a fost dintotdeauna foarte infipt si incapatanat,foarte decis si hotarat.Si cu ambitie!!Si cu vointa!Pana la cer si inapoi.Nici un pic maeleabil,usor de dus cu vorba,de pacalit...nimiiiic,de cand a stat in fund si si-a pus in cap ceva nu s-a lasat de buna voie.
.Niciodata nu a acceptat sa piarda la un joc,dar de catva timp,de cand si vorbeste mai bine e de groaza.
El vede o competitie si un joc in orice si fereasca Dumnezeu sa nu castige.Sau sa nu-i iasa lui miscarea din prima.Un joc nou,o provocare noua-trebuie sa-i iasa din prima..cel mai concludent exemplu..am fost acum cateva zile la un magazin imens de jucarii,sa-i cumpar un roller,ca stiu ca isi doreste,el are numai bicicleta fara pedale.Acolo-mi-a fost imposibil sa-l conving sa probeze un roller,am crezut ca fac o criza de nervi,am mers 20 de km pana acolo.El a vrut sa se urce pe o bicicleta normala-prima data in viata lui! Normal ca a avut ceva probleme cu pedalatul,cu echilibrul., dar nu s-a lasat ,nici nu suporta sa-l ajut,sa.-l sustin,nimic,ca intotdeauna baga textul PLEACA;FAC SINGUR!!!
Aproape o ora am stat in magazin si la sfarsit facea ture de unul singur prin magazin,plin de nervi la fiecare dezechilibrare sau ezitare,iar se urca pe bicicleta si mai incerca o data.Pana a putut,spre stupoarea noastra. Nu i-am cumparat-o ca n-am avut bani la mine,dar nici pe roller nu s-a urcat,din ambitie.Am crezut ca intru in pamant ora aia,si de nervi si de rusine,..il cautam disperata cu sotzul prin toys'R us si fi-meu tipa si injura in barba cand nu-i iesea figura cu bicicleta.Pana a putut.Singur!
Nu exagerez deloc,am ajuns sa nu ma mai pot juca cu el nici un joc acasa pentru ca nu suporta sa ia bataie,nici macar sa fac eu cateva puncte,chiar daca el castiga in final.NU vreau sa-l las sa castige mereu,nu e educativ,dar nici nu mai suport sa-l aud urland de ciuda.
De la playstation la memory si toate jocurile de varsta lui,cu carti sau zaruri,pana la prinsa,ascunsa etc-trebuie sa castige.Si nu numai,incepe sa triseze si sa minta si sa-mi impuna sa misc alte piese,alte carti numai ca sa gresesc.E foarte atent,intelege jocurile imediat si scopul lui e sa castige.Si devine si foarte impertinent pe deasupra,isi astupa urechile si explicatiile si sfaturile mele trec pe langa el.Cu greu ma abtin sa nu-l plesnesc de 7 ori/zi.Nu pentru dorinta de a castiga,dar cat pentru incapatanare,impertinenta,lipsa de orice urma de respect,frusttrarea mea ca nu merge nimic de vorba buna.Si cu o palma la fund se uita in ochii mei si spune NU!Orice il rog..la fel nu face pana nu il iau pe sus,sau tip.Din principiu banuiesc.
E foarte istet,inteligent cu documente :),e si alintat dar nu simt ca asta e motivul.Are ceva probleme cu vorbirea,am avut mult de tras cu asta,cu diferenta crasa intre ce are in cap si ce scoate pe gura.Recent am fost la un centru de copii unde i-am facut pana si encefalograma,pe langa sedinte cu psiholog si logoped.Rezultatele la testele de inteligenta sunt fantastice,psihologul spune ca din cauza intereselor pe care le are si faptul ca e foarte dezvoltat pe anumite directii are si problemele de comunicare(limbaj si social)Comentariul ei a fost "e enorm ce poate face copilul asta"-la unele din teste am fost de fata,ea incerca sa-i explice ce trebuie sa faca,el a priceput deja si se certa sa taca o data si sa-l lase sa faca. Acum si-a dat drumul la vorba mult si ma uit la el si ma crucesc de ce spune,de cum imi ia "piuitul"-impertinent si cu tupeu.Chestii luate de la gradinita,ca noi acasa nu vorbim urat.Eu am niste parinti minunati,dar daca as fi indraznit sa zic ce zice el si cu tonul ala m-ar fi facut poster cred.Si e si bilingvDesi abia rupe la vorba,la chestii din astea e foarte fluent,normal.
EL trebuie sa fie primul mereu,daca urcam scarile,daca ne indreptam spre un magazin,daca facem concurs in parc cu cine ajunge primul la stalp( joc initiat de el de obicei)
Daca ma credeti si pe autostrada urla cand ne depaseste alta masina (sa nu castige!!!)si jubileaza cand depaseste barbatu-meu.
La inceput a fost amuzant,dar acum e epuizant.
Nu stiu cum fac fata educatoarele cu el la gradi,ca e clar ca se incaiera cu copiii pe nimicuri.
Va rog sa-mi spuneti ca e doar o faza,ca o sa-si potoleasca ambatzul asta...desi asa e de cand l-am facut Mi-am terminat orice rezerve de rabdare,sa fiu sincera,ma bucur cand il trimit la gradinita dimineata,desi il iubesc ca pe ochii din cap.
HELP! ce sa mai fac?
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.
Anca
Raspunsuri
andrath spune:
Nu stiu daca te ajuta la ceva, dar sotul meu a fost asa, din ce povesteste mama soacra, tot asa trisa la inceput pana cand au reusit cu chiu cu vai sa-i explice ce este onoarea si lupta dreapta (i-au citit din ivahoe - sir walter scot)si au rezolvat problema cu trisatul
in rest n-au facut mare lucru, si acum la 30 de ani trebuie sa fie primul in orice face, sa- iasa cel mai bine , sa fie perfect, etc
nu cred ca e neaparat un defect, decat un stres in plus pentru parinti
Andreea si Tefanu' nazdravanu'(8.12.2005)
Sabina spune:
si eu eram la fel, ofticoasa lumii :)), si asa e si Sofia.
S-o vezi ce se enerveaza cand pierde la sah!! Zice, muta tu regina asta aici, sa ti-o iau eu , ca am calul asta!!
Insa atunci cand se joaca cu alti copii nu indrazneste sa faca asa crize cand pierde vreun joc.
Cred ca-s prea mici totusi, o sa le treaca.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Mik spune:
Eu zic : continua sa-l trimiti la gradinita. Acolo e domeniul lui, vrea sa fie primul, sa fie !
(nu cred ca-i grav deloc)
Cele mai teribile : Tzuni, Dordia, Anca, Mik
Elise spune:
eu m-as bucura ca e ambitios si perseverent si ca, daca isi propune ceva, pune "osu' la treaba" pina reuseste!
Ai un copil invingator.
Elise & BBLisa
Bfly spune:
Sigur ca inteligenta, perseverenta si ambitia copilului tau sunt caracteristici de laudat si de care esti mandra, sunt sigura! Insa directia in care le dezvolta micutzul tau nu e tocmai potrivita, pentru ca din cele povestite de tine am inteles ca nu are un comportament "prosocial" ca sa zic asa. E normal la varsta asta sa manifeste un egocentrism acerb, deci e doar o faza. Totusi e nevoie ca voi parintii sa incercati sa-i canalizati toata vointa asta de a castiga spre lucruri benefice si pentru ceilalti, constructive. In sensul asta ma gandesc ca cel mai bine ar fi sa-i propuneti jocuri in care sa castige el ajutandu-i pe altii. Nu stiu daca exista astfel de jocuri, dar ati putea inventa cred, nu?
In felul asta copilul va intelege ca nu e vorba doar de castig personal, ambitie, perseverenta in actiunile pe care le face, ci si de placerea de a comunica si a colabora cu ceilalti.
Asta e parerea mea! Sper sa va ajute cu ceva!
"Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma."
Roxana, mamica lui Andutu grasunelu' bursucelu' scumpicu' zis "Piedone"
Cristina_C spune:
Si jocurile de echipa ar fi bune - eu l-am inscris pe Robert in clubul sportiv (Sportverein) si, la ora de sport fac si intreceri, jocuri unde li se dezvolta spiritul de echipa - toti pentru unul si unul pentru toti. Si fac aceeasi intrecere de doua ori, ca sa li se acrde echipelor sanse egale. Insa uneori castiga aceeasi echipa si prima, si a doua oara. Dar, macar daca pierde, nu pierde singur, ci cu toti din echipa lui.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
Ramonika spune:
pai nu stiu de ce faci o problema din asta. lasa-l sa fie asa cum vrea. daca nu-ti convine ca iti face figuri cand joaca cu tine, nu mai juca nici un joc cu el. spune-i ca nu mai jucati impreuna daca el se comporta asa.
Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor
Sabina spune:
da sa stii ca noi pe Sofia n-o lasam mereu sa castige, tocmai pt ca e f "ofticoasa".
Ia castiga si tu de cateva ori,o sa se enerveze cumplit, dar o sa priceapa :)
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.