demersuri dupa nastere
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Eseea/Eseea.jpg)
Am nevoie de informatii si cred ca acest subiect va ajuta si alti viitori parinti.
Ce demersuri se fac dupa nastere si unde? Ma refer la ( pun aici o lista, astea am inteles ca ar fi toate drepturile ):
- declarare bb ( pt certificatul de nastere),
- prima pt nastere (190 RON sau cat mai e)
- trusou (150 RON)
- alocatie bb ( 200 RON)
- bani CIC (600 RON)
Ma intereseaza pentru fiecare in parte unde anume ne adresam?! Ca m-am incurcat in atatea directii, birouri, etc. Pentru unele tb mers la Starea Civila ( ex certificat de nastere), pt altele la DGASPC, pt altele la Primarie- dar care directii?!
De exemplu eu locuiesc in Sectorul 3 dar voi naste in Sectorul 1 si am inteles ca mai am in plus si alte demersuri de facut.
Ma poate ajuta cineva, va rog, detaliat pentru fiecare demers de mai sus? Vreau sa fiu informata dinainte, ca dupa nastere nu cred ca voi avea timp sa stau sa caut informatii de genul asta.
29w
my baby
Raspunsuri
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Shine spune:
draga mea,
Mai intai declari copilul in sectorul 1(acolo unde vei naste), nu stiu sa iti zic sum se numeste biroul, dar este langa Manastirea Casin, in curtea cu casa de copii.
De aici iti va da certificatul de nastere (cel mai probabil a doua zi).+negatia pentru alocatie
Dupa aceea, sotul meu, a facut asa copii dupa , BI al meu+ al lui
Cartificat de casatorie, cartificat bb. Muuulte copii.
Cu ele in brate a mers si a depus actele pentru alocatie + trusou, si scotea din dosar copiile de care avea nevoie . Daca nu ma insel trebuie sa ai la tine si originalele.
A mers mai intai la primarie(primaria de sector), la starea civila. de acolo l-au indrumat la biroul DG ... cum s-o numi. Bineinteles ca a trebuit sa intrebe de 1000 de ori inainte sa il indrume cineva.
Acum eu nu stiu unde si pentru ce a depus actele, si e posibil sa mai incurc datele;dar cand se trezeste Domnul sot, ca deh, el nu alapteaza si nu are senzori la fiecare miscare de bb, il intreb in amanunt si iti scriu, ok?
Din pacate noi stam in sectorul 6, asa ca nu te pot ajuta cu adresele
Shine si BB Alexandru (02.02.2007)
www.rodino.ro/Photos/tabid/54/Default.aspx" target="_blank"> Poze Alexandru
Eseea spune:
multumesc mult mult Shine!! Ma descurc eu cu adresele din sectorul 3 pana la urma, ma interesa la ce directii, servicii se depun actele! Daca toate in acelasi loc sau la directii diferite, etc........astept detalii cand poti!!
31w
my baby
tatiantudor spune:
Buna Eseea,
Eu am nascut in 16 noiembrie 2006.
Pana in data de 28 februarie 2007 am fost in concediu de maternitate acela de 126 zile.
Din data de 28 februarie 2007 voi intra in concediu de ingrjire copil pana la 2 ani si acum ma apuc sa fac dosare peste dosare.
Pot sa iti spun ce am facut eu pana acum:
- declarare bb (pt certificatul de nastere)
Am declarat fetita impreuna cu taticul in spital.
Acolo am avut nevoie de copie BI de la ambii parinti si copie certificat de casatorie + originalele.
Eu am nascut la CFR2 adica in sectorul 1.
Dupa ce ne-a dat documentul din spital care face dovada ca s-a nascut fetita mea, sotul s-a dus la Primaria sector 1 pentru a depune acest document + copii Bi + cerificat de casatorie
Peste o saptamana am revenit la Primaria Sector 1 si am ridicat cerificatul de nastere.
Atentie la programul cu publicul ca lucreaza ceva de genul 10-15....nu mai stiu exact, oricum foarte scurt este programul.
- prima pt nastere (190 RON sau cat mai e)
Acum fac dosarul si am adunat pana cum urmatoarele:
-copie + original BI - mama si tata
-copie + original cerificat de nastere Robert - primul copil
-copie + original certificat de nastere Anastasia - al doilea copil
-copie dupa livretul de familie completat la zi ( se merge cu livretul la biroul alocatii al directiei de protectie sociala de la primaria unde ai domiciliul, te trimite la un alt ghiseu si acolo completeaza livretul la zi, adica introduce copiii pe livret) Dupa completare se face copie pe toate paginile
- negatie de la primaria unde ai nascut (in cazul meu trebuie sa merg sa iau negatie de la Primaria Sector 1) in care sa se precizeze ca nu am beneficiat de indemnizatia de nastere copil de la aceasta primarie unde am nascut
- declaratie pe proprie raspundere data de mama in prezenta inspectorului de la primaria unde aveti domiciliul sau daca mama nu poate merge la primarie - se accepta o declaratie legalizata de notar data de sot in numele sotiei
Concluzie: intai iei negatia de la primaria care a emis certificatul de nastere al copilului, apoi mergi la primaria de care apartii cu domiciliul si completezi livretul, faci copie si apoi cu restul de acte mergi la:
Biroul Alocatii al directiei de protectie sociala din cadrul primariei
Pana acum n-am alergat pentru asta, dar saptamana care vine asta fac.
Asa ca daca se schimba ceva te anunt.
- trusou (150 RON)
Sincer, nu stiu ce inseamna. Daca poate sa ma lumineze cineva i-as ramane recunoscatoare
- alocatie bb ( 200 RON)
Actele pentru Alocatia de 2 mil se depun tot la Biroul Alocatii al directiei de protectie sociala din cadrul primariei
- copie BI mama si tata + originale
- copie certificat de casatorie + originale
- certificat de nastere copil + originale
Originalele e bine sa le ai la tine, nu trebuie lasate nicaieri. Dar nu se stie niciodata cum se mai treazeste careva sa mai ceara sa vada ceva in plus.
Pana acum n-am alergat pentru asta, dar saptamana care vine asta fac.
Asa ca daca se schimba ceva te anunt.
- bani CIC (600 RON)
Aici sincer m-am blocat.
Nu stiu ce acte trebuie.
Intru in concediu CIC din data de 28 feb 2007 dar nu stiu ce acte trebuie sa depun si nici unde.
Daca a mai intrat careva in concediu anul asta si ma poate ajuta, multumesc din suflet.
Cu drag
Liana
http://community.webshots.com/user/TudorAnastasiaDiana
http://community.webshots.com/user/tudorrobertalexandru
marybell spune:
fetelor eu apartin de sectorul 2 cu domiciliul, pentru indemnizatia CIC am fost la primarie sa depun dosarul, insa m-au trimis in alta parte. s-a uitat pe un fel de catalog in care am vazut ca unei DGPG ii corespondau anumite strazi, astfel mi s-a spus ca in functie de strada pe care locuiesc trebuie sa imi depun dosarul la o directie a primariei din str. masina de paine. m-am dus acolo si o doamna destul de dragutza mi-a dat un biletel pe care mi-a scris ce anume am nevoie la dosar. asa ca o sa va scriu si voua exact ce mi-a scris si mie pe biletel doamna:
ptr indemnizatia CIG, se depune dosarul dupa ce trec obligatoriu minim cele 42 de zile de la nastere;
-dosar cu sina;
-copie buletin + original;
-copie certif nastere + original;
-copie livret familie(completat la zi)+original;
-cerere tip (pe care mi-a dat-o ea);
-adeverinta de la servici din care sa reiasa stagiul de cotizare ultimele 12 luni;
-copie dupa cererea facuta catre angajator pentru aprobare conc. ingrijire copil, stampilata si cu nr de inregistrare;
cam atat, sper sa va fie de folos;
va pup
Marybell si bb Erik (23 dec 2006)
poze bb
poze Botez
Eseea spune:
multumesc mult fetelor! In sfarsit ma dumiresc si eu.
Tatiantudor, f detaliat raspuns, multumesc, uite ca ti-a raspuns marybell in legatura cu indemnizatia CIC. Despre trusou, citeste aici, s-a introdus din acest an:
http://revistapresei.rol.ro/detaliere.php?id=431996
dar pt alocatia de 200 RON de ce depui abia acum? Se ia de la nastere, dar presupun ca vei lua banii din urma acum.
daca saptamana viitoare mai ai ceva detalii, astept.
31w
my baby
Shine spune:
nu am rabdare sa citesc toate raspunsurile, asa ca te mai ametesc si eu putin, ce am scris in primul mesaj era o varza
Traseu una bucata sot de Shine si tatic de BB
1. Primaria sector 1 (este undeva pe titulescu)depui actele pentru certificat, si ti-l da a doua zi
2.dg...ala sector 1 de la casin pentru negatie. negatia ititrebuie la depunerea actelor pentru alocatie.
3.Primaria sector de care apartii, starea civila... mergi cu certificatul de nastere si iti completeaza livretul de familie
4.DG... sector de care apartii, aici depui actele de trusou,+ alocatie+indemnizatie 204 ron
completezi cu actele de care ti-a zis Liana si gata..
Nastere usoara si Bebic cuminte
mult succes
Shine si BB Alexandru (02.02.2007)
www.rodino.ro/Photos/tabid/54/Default.aspx" target="_blank"> Poze Alexandru
Eseea spune:
Merci mult, m-am lamurit! Acum il voi instrui pe sot, sa stie ce are de facut.
32w
my baby
tatiantudor spune:
Buna Essea,
Am revenit cu detalii, asa cum ti-am promis.
Am alergat azi de la ora 9.00 pana la 15.00 si am depus toate dosarele.
Data nasterii Anastasiei: 16 nov 2006
Pana in data de 28 februarie 2007 am fost in concediu de maternitate (acela de 126 zile).
Nasterea in CFR2 (Sector 1)
Domiciliul (Sector 2)
1. Declarare nou-nascut (pentru certificat de nastere)
Am declarat fetita impreuna cu taticul in spital.
Acte necesare:
- copie carte de identitate - mama
- copie carte de identitate - tata
- copie certificat de casatorie
+ Originalale pentru verificare
Eu am nascut la CFR2 adica in Sectorul 1.
Dupa ce ne-a dat documentul din spital care face dovada ca s-a nascut fetita mea, sotul s-a dus la Primaria Sector 1 pentru a depune:
- documentul dat din spital care atesta nasterea
I s-a dat un bon in care era trecuta data la care sa vina sa ridice certificatul de nastere al fetitei si programul de lucru.
Peste o saptamana am revenit la Primaria Sector 1 si am ridicat cerificatul de nastere.
Atentie la programul cu publicul ca lucreaza ceva de genul 10-15....nu mai stiu exact, oricum foarte scurt este programul.
E de preferat sa faceti aceste demersuri foarte repede.
Sunt necesare la:
- inscriere copil la medic de familie (are nevoie de CNP care se afla pe certificatul de nastere)
- de trimis copie certificat de nastere la angajator (exista o lege prin care trebuie sa mai vireze un salariu dupa nasterea copilului)
2. Indemnizatia de nastere ( sau prima de nastere) in valoare de 204Ron.
Actele pentru aceasta prima de nastere se pot depune pana cand copilul a implinit maxim 6 luni.
Actiuni:
- Negatie:
Prima data am mers la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) de la Sectorul 1 (pentru ca am nascut in sectorul 1)
Aceasta directie se afla localizata in cadrul Asezamantului Sfanta Ecaterina (gard in gard cu Manastirea Casin). Intrarea in curte se face pe partea pe unde circula tramvaiul 41.
Pentru negatie trebuie sa faci urmatorii pasi:
In intrarea in pavilionul F trebuie sa iei un formular tip + sa atasezi: copie carte de identitate + certificat de casatorie. Apoi mergi la Registratura din acest pavilion F unde completezi formularul si depui aceste 3 documente. Ti se da un bon cu care mergi in pavilionul H. Acolo trebuie sa vada cartea ta de identitate si certificatul de nastere al copilului in original si sa completeze o adeverinta.
Adeverinta se completeaza pe loc si in mare scrie in ea ca:
"Prin prezenta se adevereste ca:.........nu a depus cerere pentru obtinerea alocatiei pentru copiii nou-nascuti, acordata in baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim acordat, cu modificarile si completarile ulterioare, la DGASPC Sector 1, pentru minorul..............pana la data eliberarii prezentei.
Adeverinta s-a eliberat conform Ordonantei nr.33/2002, completata si modificata, in urma verificarii certificatului de nastere in original si a Dispozitiilor de plata, pentru a-i servi la DGASPC Sector 2."
Am plecat cu negatia la DGASPC Sector 2 situata in starda Olari.
Acolo sunt doua locatii una la distanta de 100 metri de alta.
Se merge in locatia unde se efectuau inainte casatorii (la fosta stare civila a ssectorului 2)
- Livret de familie:
Pe biroul unde scrie Livrete de familie se depun urmatoarele acte:
- copie certificat de nastere copil
- copie livret de familie - copiile se fac dupa urmatorele pagini: pagina 1 (acolo unde este trecuta seria si numarul livretului-jos)
pagina 2 si 3(acolo unde sunt trecuti ambii parinti)
pagina 4 - daca mai ai un copil (adica unde sunt copii mai faci cate o copie)
- cerere tip de completat pe loc (ti-o da functionara)
Pe loc iti completeaza numele copilului in livret
Dupa ce l-a completat te duci si faci repede o copie si dupa pagina din livret unde apare copilul nou-nascut.
- Copie carte de identitate - mama
- Copie certificat de casatorie
- Copie Certificat de nastere copil
- Dosar cu sina
+ Cerere tip pe care o completezi pe loc
Asadar pentru indemnizatia de nastere e nevoie de 6 acte + cererea lor.
Dupa ce inregistreaza dosarul ti se da un biletel in care scrie asa:
Casieria Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2: Calea Mosilor, nr.132. Punct de reper: Biserica Armeneasca/ Alocatie pentru copiii nou-nascuti/Nr. inregistrare...../din data de....../Telefon: 3101429/ De sunat intre data de 27.04.2007 si 08.05.2007 (in cazul meu)
Adica ....in aceasta perioada trebuie sa sun sa vad cand anume pot sa ma duc la aceasta adresa sa imi ridic banii...cei 204 Ron.
Cand ti se spune ca poti sa ridici banii...trebuie sa se prezinte personal mama cu CI sau BI in original si certificatul de nastere al copilului nou-nascut tot in original.
3. Alocatie de stat pentru copil (200Ron)
Aceste acte se depun tot la acelasi ghiseu ca indemnizatia de nastere:
- copie certificat de nastere copil
- dosar cu sina
Aici nu mi-a mai dat nici un numar de inregisrare. Mi s-a spus ca alocatia vine prin posta in prima luna.
Daca vreau sa vina pe card bancar, in a doua luna trebuie sa ma duc la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie din Str. Hambarului, nr.6 (capatul troleibuzului 104 de la Stadionul National) tel/fax 2509020/2509021/2509022 unde sa depun o cerere de livrare alocatie pe cont de card si sa am si o copie dupa un extras de cont.
Daca depui cererea de alocatie mai tarziu decat s-a nascut copilul (asa cum am facut eu) ti se dau bani si retroactiv (cel putin asa mi-au spus)
4. Concediu de ingrijire copil pana la 2 ani (6 mil)
In celalat sediu al primariei tot de pe strada Olari, in spate la Registratura, se depun urmatoarele acte:
- Cerere tip - se completeaza pe loc
- Copie carte de identitate - mama
- Copie certificat de nastere copil
- Copie Livret de familie de pe toate paginile (de la pagina 1 pana la pagina unde a fost trecut copilul)
- Adeverita emisa de catre angajator in original
(Aceasta adeverinta trebuie sa o iei de la servici si trebuie sa cuprinda: perioada in care ai beneficiat de indemnizatia de maternitate; perioada de minim 42 zile de concediu de lauzie;stagiul de cotizare de minim 12 luni)
Obs:
Aici in schimb am putut completa numarul de cont bancar si ibanul ...pentru ca acesti 6 milioane se pot trimite direct pe card.
Ti se da un bon cu un numar de inregistrare. Daca banii nu ajung in maxim 3 luni, trebuie sa mergi sau sa suni la: Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie din Str. Hambarului, nr.6 (capatul troleibuzului 104 de la Stadionul National) tel/fax 2509020/2509021/2509022
4. Trusou (1.5 mil)
Din cate am citit eu, am vazut ca trusoul a fost introdus in 2007 si pot beneficia de el mamicile care au nascut dupa 01 ian 2007.
De la primarie nu m-au putut lamuri prea bine. Dar oricum nu e treaba lor.
Pentru a afla daca beneficiez de trusou sau nu, trebuie sa merg sau sa sun la Directia de Asistenta Sociala din sector 2 (oficiul Baicului) din cadrul Sc. Gen.nr.145 din Str. Heliade intre Vii nr.36/ Tel.2412330
Daca beneficiez, acolo se completeaza o alta cerere + alte acte.
Acolo inca nu am ajuns.
Cu drag
Liana
http://community.webshots.com/user/TudorAnastasiaDiana
http://community.webshots.com/user/tudorrobertalexandru
PS: imi pare rau, dar nu pot sa iti spun unde sunt sediile din sector 3 ale primariilor (pentru ca aceste demersuri le-am facut in sector2)
Eseea spune:
wow!! cat de complet! multumesc din suflet!
Voi cauta eu adresele pt sectorul 3, sper sa ma descurc. Sau poate ca va scrie cineva care a facut aceste demersuri la sectorul 3.
multumesc mult!
33w
my baby