cum gestionam banii???

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

La inceputul casniciei (acu vreo 10 ani ) puneam banii la comun - transparenta totala. Intre timp insa eu am inceput sa castig (mult) mai mult decat sotzul, si el fiind cam cheltuitor... am ajuns sa nu-i mai "declar" salariul meu real. Sant in permanenta bani in casa pentru cheltuielile curente, insa eu imi pastrez "rezerva" mea de care el nu stie... ca daca ar fi dupa el, am cheltui tot pana la ultimul leu - si pe urma ne-am imprumuta pana la salariu Asta a vazut la el in familie si nu i se pare ceva neobisnuit. Asa ca la noi in casa eu gestionez banii

Ingrid si Cristi 3 ani si 11 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IEPU spune:

Mie nu-mi place sa tin socoteala la bani. Avem si rate si facturi si nu am rabdare sa le gestionez. Asa ca cu mare bucurie din partea mea am cedat platile in seama sotului meu si la mine in poseta nu se gasesc bani aproape niciodata. Da' nu-i bai ca suntem tot timpul impreuna si cheltuim tot impreuna. In schimb eu sunt responsabila cu "arhivarea" facturilor.
Si am fost tare impresionata ca si-a dorit si el un TFT de 19 si nu de 17 cum ar fi fost suficient pentru mine si desi el castiga mai mult ca mine a negociat si si-a sustinut dorinta cu argumente de nu se putea sa nu ma inmoaie. Totusi nu a facut nici o aluzie macar ca nu ar trebui sa-mi dea socoteala mie pe ce cheltuie.
Sistemul are insa un dezavantaj: e tare greu sa faci un cadou surpriza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coltofeanu spune:

Facem calculul ratelor , facturilor si altor cheltuieli , pe care le achitam inainte de toate , iar restul de bani ii administram in functie de necesitatile familiei .De obicei ne descurcam pentru ca " ne intindem cat ne este plapuma !".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana1177 spune:

buna!

la noi, banii sotului sunt banii casei, adica platit tot ce tine de casa + cheltuielile lui profesionale; cat castiga intr-o luna habar n-am, caci e independent si depinde de pacienti; nici el nu stie pana nu face bilantul :)

din banii mei platesc locuinta de serviciu (lucrez intr-un oras departe de casa si am inchiriat ceva acolo) + ma "intretin" acolo; am reusit sa-mi fac si un cont de economii in care pun lunar o suma fixa; pt zile negre, vacanta sau poate o masina - pt mine, evident

daca vrea domnul sa-si cumpere ceva - computer, aparate foto si alte prostii de genul, ma anunta din vreme caci stie ca are de luptat cu NU-uri si ca daca ar incerca s-o faca pe furis stie ca n-are sanse, il prind imediat caci nu stie sa minta.

Oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns klato spune:

Noi suntem amandoi firi cheltuitoare. Neputand sa il conving pe el sa fie mai cumpatat, a trebuit eu sa ma transform in scorpia care tine evidenta banilor . Banii sunt la comun, dar eu sunt cea cu stresul sa fie platite mai intai ratele, facturile. Aaaa...si un excel frumos cu venituri si cheltuieli ajuta foarte mult.

In rest, n-am nimic impotriva cheltuielilor dar vreau sa stiu exact unde stam. Daca suntem in gaura cu banii prefer sa stiu decat sa credem amandoi ca mai avem bani si de fapt nu stiu ce rata sa fie uitata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

care bani?!
si care gestionare?!

Deci... intai mergem in Carrefour si facem stoc pt. bblisa: pampershi, laptic, servetele umede, apa plata, ceai anticolici, sab simplex, sapun, sampon, ulei de masaj, bepanthen, flacoane pt. nasuc, biberoane, hainutze ...si de aici incep improvizarile... un cocosh cantator, lampa magica, leagan, CDuri, jurnal "Minunea roz"...etc etc.

Odata misiunea asta indeplinita, ne aruncam fericitzi spre restul magazinelor: in general, spre Platza sau spre Mall, ca alea din Carrefour sint limitate.
Si oprim si la benzinarie intre timp.
A, si in Platza mai exista MotherCare. De neratat.
Restu's pt. mine, da' nu trebe sa-i iau si kupilului un hanorac, doua, o caciulitza, ceva?!

Dupa aventurile astea, ne mai raman - de obicei - bani de papica, adica pizza, placinte, wuxinguri si ce mai comandam noi, ca n-are cine sa gateasca.

Si cam asta e toata gestionarea.
Simplu. Nu dureaza trei zile....

A, si bancile...am uitat!
Din cind in cind mai platim shi ratele (2-3) scadente la banci. Intretinerea, lumina, reviziile la mashina, cite un far ceva... samd, samd....

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Annie80 spune:

pai simplu la noi, el merge la munca si aduce banii, eu tin cardu-l si platesc facturile( internetul, gradinita si taxiul) ata avem de platit luna de luna, si fac cumparaturile de papi, si icerc sa cheltui cat mai putin posibil, suntem la saving, dar bine dak are nevoie de ceva se cumpara,...etc, si se pare ca tot nu cheltui suficient de putin.... ah si mia dat cardul lui doar cand sia dat seama ca el cheltuie mult mai mult cand iese la cumparaturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tudormiha spune:

Buna fetelor.In primul rand o sa raspund la intrebare cu "jumatate de gura" spun asta ptr ca sunt casatorita de 2 ani dar ne cunoastem de 10 ani.,si stam de 2 ani si jumatate impreuna.Stiu probabil sunt cea mai mica aici.Noi ne punem banii la comun el aduce mai multi bani in casa dar este si ocupat toata ziua de dimineata de la 7 pana la 20,21 seara.Problema este ca el avand o copilarie mai modesta daca ma intelegeti acum face abuz avem 2 banci(8mil/luna) si isi doreste un copil avem masina dar credeti-ma ca m-am saturat sa tot ii spun ca aia sau ailalta nu se poate ca eu tin contabilitatea in casa .Voi ce ziceti vi se pare normal ca la o cearta sa-ti reproseze ca el nu munceste pe nimic si pe datorii la banca????
Eu o inteepretez ca si cand el aduce banul mai mult in casa si vezi Doamne eu un amarat de salariu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamaria spune:

noi nu-i gestionam nicicum!

banii sunt la comun, daca pot sa zic asa, adica avem acasa un loc unde punem banii lichizi (daca sunt) si luam de acolo la nevoie.
acum avem card pt salarii amandoi, si scoatem pe masura ce e nevoie bani.

platim cheltuielile fixe ori din portofelu' meu ori din al lui (de obicei al lui), fara sa tinem cont cine, cand si cat da.
cumparaturile pt familie le facem de 2-3 ori/ luna in vreun supermarket, unde platim ori cu unul din carduri ori cu ce are unul din noi lichiditati in portofel.

in rest, fiecare are ceva bani pt nevoile personale (tuns, cosmetica, tzoale, etc). nu ne tinem socoteala la banii astia, decat in masura in care suntem cam 'stransi cu usa' si atunci o cheltuiala de 1 milion conteaza...

a, si nu stiu cat castiga el fix, pana la ultimul banutz... stiu doar asa, aproximativ! cat despre FSN... poate exista da sigur nu-mi face cadouri periodice din banii respectivi - doar ca ii scoate oricand la nevoie, si asta conteaza

_
ANAMARIA, mama soldatzeilor de plumb
Bogdan - 04.07.2000 si Tudor - 13.06.2003

poze cu frumosii mei (si nu numai )
DRAGOSTEA NU INSEAMNA DOI OAMENI CARE SE PRIVESC UNUL PE ALTUL, CI DOI OAMENI CARE PRIVESC IN ACEEASI DIRECTIE ! Antoine de Saint-Exupery

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Cu primul sot aveam cont comun, DAR eu aveam salariu cu 40% mai mare ca al lui. Aveam datorii mari, dar cumva ne-am descurcat. El era mai econom, eu mai cheltuitoare si mai aveam si cārdul de rubedenii din Romania care ma costau mii de marci pe an... Noroc ca (neamt fiind!!) intotdeauna m-a incurajat si sustinut in actiunile mele de "ajutoare pentru Romania". Nu din cauza asta s-a destramat casnicia.

Cu al doilea sot (romān) fiecare se gestioneaza deocamdata separat (dupa ce impartim cheltuielile comune la 2). Motivul? Un singur exemplu: eu traiam de la salariu la salariu, iar el a reusit dupa doar 2 ani de Germania sa cumpere masina (el a contribuit cu 5000 de euro si eu cu 800 , desi muncesc aici de 14 ani si am si salariu putin mai mare ca al lui! Stiu, sa-mi fie rusine...). Eu m-am chinuit nu stiu cati ani ca sa strang banii pt. operatia de laser la ochi, el mi-a daruit pt. operatie o mie de euro cu zambetul pe buze! El este mai econom si mai chibzuit (a trait multa vreme in lipsuri in Romania), eu am venit cu valul de azilanti in Germania in 1990, am muncit la negru de mi-au sarit capacele si mi-am jurat ca de indata ce voi iesi pe salariu am sa-mi permit efectiv tot ce-mi pofteste inima (gen rujuri Dior cu care ma dadeam de 3 ori si apoi nu-mi mai placea culoarea, sau pantofi care dupa un purtat ma strangeau , toate asemenea "achizitii" erau apoi trimise in Romania, deci nu erau irosite ca sa zic asa, dar contul meu se subtia pe zi ce trece!). La asta se adaugau obligatiile fiecaruia din noi fata de Romania (eu trimiteam bani si cadouri la parinti, rude si prieteni, el o intretinea pe sora lui si o ajuta si pe mama lui), deci nu mergea sa punem banii impreuna. De vreo 2 ani i-am intarcat pe cei din Romania care nu-si mai vedeau lungul nasului cand era vorba sa profite de noi, asa ca ne refacem cu finantele...

Acum eu si sotul ne intalnim la jumatate de drum: eu am invatat de la el sa devin ceva mai putin risipitoare (nu mai fac "retail therapy" ), iar el a invatat de la mine sa-si permita totusi ceva mai multe pe munca lui (culmea, cu mine e mult mai generos decat este cu el insusi).

In curand (sper ca) vom avea un bebe, iar din clipa cand vom sti sigur ca se va intampla acest lucru ne vom deschide un cont comun, in care fiecare va vira jumatate de salariu si aia vor fi banii de cheltuit in familie (bebe, mancare, concedii). Daca nu ne vom descurca asa, vom schimba pe parcurs planul.

http://community.webshots.com/user/Miss_Parker_1911

_
Pentru a-ti cuceri libertatea nu trebuie sa ajungi in America, e suficient sa pleci din Spania.

Felicia

Mergi la inceput