tabere pentru prescolari?
Noi mergem foarte des la munte in sezonul de schi. Vad din ce in ce mai des pe partii sau in jurul lor copii de gradinita (de la gradinite particulare din Bucuresti de cele mai multe ori) aflati in tabara de o saptamana la schi.
Saptamana trecuta am vazut la Azuga ceva ce m-a lasat fara cuvinte. Un grup de circa 12 copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani se aflau in tabara de schi cu doamna de la gradinta si doi monitori. Ia-m vazut de mai multe ori coborand pe partie, am auzit monitorii tipand la ei sau ridiculizandu-i, am despartit doi baietasi care se bateau la teleschi in fata monitorului fara ca acesta sa aiba nimic de spus dar mi-am spus spus ca probabil e un fel de tabara mai non-conformista.
Pana cand, sambata, pe la orele 7 seara, vine trupa de copii cu cei 2 monitori si cu doamna la partia Sorica. Aveau in program coboratul partiei in nocturna. Pentru cine nu stie, partia sorica e o partie destul de dificila si ziua; in ziua cu pricina partia era acoperita cu ghiata, iar peste ghiata ninsese un strat neaderent de circa 20 de centimetri; teleschiul merge prin padure si in foarte multe zone nu este luminat.
Prima coborare cu chiu cu vai a mers. Dar la a doua copiii mai mici au inceput sa cada din teleschi. Am vazut o fetita de 3 ani plangand singura in padure noaptea. Am vazut apoi si alti copii de 4-5 ani plangand ceva mai sus. M-am gandit ca unul dintre monitori vine din spate si o sa culeaga copiii ramasi pe traseu. Dar nu mica mi-a fost mirarea cand ia-m vazut pe toti (cu doamna cu tot) sus, avand grija de copiii care reusisera sa urce. Nimeni nu a luat copilasii din padure pana cand nu a coborat grupul de sus. Dupa cum tipau monitorii la copii pe partie in seara aceea se vedea ca nu mai controlau situatia. Apoi am vazut o alta fetita coborand cu schiurile in brate - avea parul ud si fata plina de lacrimi, gafaia sacadat si avea o privire fixa de copil ajuns la limita puterilor dar care totusi se lupta sa supravietuiasca.
Si acum va intreb:
- credeti ca la 3-4 ani, oricat de bine invata un copil sa schieze, el poate gestiona emotional singuratatea in padure?
- cand se dau autorizatii ca sa-si faca lumea tabere, se intereseaza cineva cati monitori sunt angajati cu carte de munca in tabara respectiva? Pentru ca 2 monitori la 12 copii nu este posibil.
- v-ati lasa copilul prescolar in tabara o saptamana intreaga ?
- cand se fac excursii sau tabere cu copiii mai cere cineva minima pregatire necesara pentru a conduce in siguranta un grup ?
alice
Raspunsuri
ingridnen spune:
Simali, este infiorator ce scrii.. bietii copilasi
si sant convinsa ca taberele astea costa bani grei 
Nu, nu mi-as lasa copilul prescolar in tabara. La Cristi la gradi se organizeaza tabere vara, insa pentru grupa mare si pregatitoare. Chiar si atunci mi-ar fi teama, desi doamna e superOK. Cred ca as trimite si bona in tabara cu el.... ca sa fiu sigura
Ingrid si Cristi 3 ani si 11 luni
alias spune:
Copilul meu a fost in tabara de prescolari la Fulg de nea la Predeal.Prima data a fost anul trecut - cand avea 5 ani si 3 luni.
Fulg de nea este o tabara de schi,cu instructori specializati care stiu sa aiba grija de copii.Au tabere separate pentru scolari si prescolari.
Poate ca 3-4 ani este o varsta cam mica/frageda pentru tabara si mai ales pentru tabara de schi.
Nu am mare incredere in taberele de schi organizate de gradinite.
Alias
hristina spune:
Doamne,ce povesti infioratoare!
Totusi,parintii cred ca sunt inconstienti! Eu nu mi-as lasa copilul nici cu parintii mei sau socrii sa plece undeva,in concediu,d-apai cu niste straini!
Nu credeti?
Sunt cadru didactic,dar nu mi-a trebuit decat o singura data sa organizez o tabara, ca am jurat singura sa nu o mai fac vreodata! Si m-am dus cu gimnaziu si liceu,nu cu 3-4 ani!
Kasi si Victoria
claujro spune:
Eu am fost cu copilul in tabara la schi, in aceeasi tabara cu baietelul lui alias si nu a fost deloc horror. A fost f bine din multe puncte de vedere
. Am scris si la subiectul Tabere/excursii despre asta.
Iar cat priveste taberele si eu sunt cadru didactic si am plecat cu copii de la cls I- a II-a pana la a VIII-a, in tabere si la munte si la mare (faceam 2-3 tabere pe vara) si as pleca oricand cu copii. Acum sunt inca in CIC
. Dar imi place enorm si de-abia astept prima tabara in vara lui 2008!!!!
Asa ca depinde f mult de profesor si de organizare.
Claudia
Andrada spune:
Eu am fost in tabere prescolare si cred ca nu a fost zi in care TOTI copiii sa nu plinga de dor de casa, parinti..etc.
Sint mult prea mici pentru tabara,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
simali spune:
Voi credeti ca daca-i intrebam pe parintii copiilor pe care i-am vazut eu pe partia Sorica vor spune altceva decat ca a fost de vis in tabara de schi ? Si nu poti sa-i condamni saracii oameni, pentru ca nu au habar de ce s-a intamplat cu copiii lor. Poate ca fetita de 3 ani si ceva o sa spuna ca ea nu mai vrea la schi. Iar parintii vor trage concluzia ca asa e ea, mai putin sportiva...
Sa va povestesc alta - asta am vazut pe CD-ul trimis de scoala prietenei mele: copii maricei (clasa a-V-a) in tabara. Vizita la Cetatea Neamtului. Doamna ca o floare admira peisajul si respira aerul proaspat. In fundal copiii se imbranceau pe langa ziduri. Daca nu-i trimiteau CD-ul, credeti ca prietena mea ar fi stiut ceva? Ar fi spus "vai, ce tabara minunata".
Sau ce-am vazut eu: grup de copii in excursie la Sinaia cu scoala (clasele primare). Doamnele in fata stau de vorba intre ele iar copiii insirati pe 1/2 de kilometru, fiecare in legea lui. Oricare putea sa ramana cu gura cascata la o vitrina si nimeni nu ar fi stiut ca lipseste.
Sotul meu si cu mine, in timpul facultatii am facut scoala de ghizi de la BTT. Acolo inveti ca un grup se conduce cam asa: se numara copiii la plecare, se aranjeaza in rand doi cate doi, un supraveghetor merge in fata, unul in spate si restul (daca sunt) pe margine. Nimeni nu poate parasi formatia pana cand nu se ajunge la punctul de destinatie.
Pe vremuri nu aveai voie sa organizezi tabara pentru copii daca nu aveai ghizi specializati (proportional cu numarul de copii). Acum diletantismul a inceput sa-si spuna cuvantul si in acest domeniu. In realitate noi, parintii, permitem unor inconstienti sa plece cu copiii nostrii si nu cerem nici un fel de dovada a pregatirii lor in domeniu. Doamna de romana, o fi ea bine pregatita la romana, si i-or fi placand tare mult excursiile, dar aceasta nu o califica ghid turistic sau monitor.
alice
claujro spune:
Si concluzia care e? Nu va mai lasati copilul in tabere cu profesorii de la scoala?
Mult succes!
Claudia
alias spune:
Hello
Am citit si-am tot gandit si hai sa va povestesc:
dupa prima tabara de anul acesta -care a fost OK-despre care povesteste si claujro, am hotarat - la insistentele copilului sa-l trimitem in a doua tabara la munte, care nu era neaparat de schi, tabara organizata de scoala si gradinita lui.
Copilu' a insistat foarte tare, pentru ca era voarba de prietenii lui de la gradinita , care acum sunt la scoala si s-ar fi intalnit pe partie la Azuga si cu alti prieteni care erau in diverse alte tabere.......Trebuia sa fie o nebunie.
Sambata a plecat foarte fericit cu gasca lui.
Duminica am sunat si mi s-a spus ca e deranjat la stomac. Seara m-au sunat din tabara sa-mi spuna ca au chemat Salvarea pentru ca intre timp facuse si febra si voma.
Doctorul de la Salvare voia sa-l interneze urgent in Sinaia.
Am refuzat internarea si am adus copilul in Bucuresti in aceeasi seara.
Acum copilu' e bine dar unul dintre prietenii lui (din aceeasi tabara)s-a imbolnavit si el - la o diferenta de patru zile.
Acum trageti voi concluziile in locul meu.
Ca eu sunt tare amarata si cupilu' e si mai amarat.
Alias
claujro spune:
alias, imi pare tare rau!!! Multa sanatate baietelului tau! Acum e bine, asa-i?
Claudia