1 testicol
Buna!Am niste intrebari:).Am 20 de ani si nu am numai 1 testicol.Ce ar trebui sa fac?Nu stie nimeni despre aceasta problema.Nici parintii.Care ar fi cauza?Ce se poate intampla?Cat mai multe detalii.Imi poate afecat viata sexuala?
Raspunsuri
light spune:
Scuze, dar pana la varsta asta nu ai facut investigatii? Nu te-au dus parintii la doctor cand au observat problema? Nu au cautat sa afle cat mai multe despre aceasta problema.Din pacate eu nu te pot ajuta dar poti incerca sa postezi la forumul "Clinica virtuala" unde se pun probleme ce tin de sanatate. Sau mai poti incerca sa postezi pe diverse forumuri medicale.In final nu e nici o rusine, sa ceri trimitere de la medicul de familie catre un medic specialist care sa iti faca diverse investigatii si sa raspunda intrebarilor tale.Succes!
Sheannamp spune:
Este foarte important sa te duci la un urolog! Atat pentru viatza ta sexuala cat si pentru sanatatea ta! Nu vreau sa te sperii dar este extrem de important!
Si da, parintii tai nu au sesizat problema asta cand erai mai mic? Ia intreaba-i poate te-au dus la medic si nu-ti amintesti tu!
Repet, un consult la un urolog e foarte important!
Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!
viviana spune:
nu pot sa-ti spun decat ca un prieten de ale meu are aceeasi problema ca si tine, dar survenita cand era mic, in urma unui accident.
Este casatorit, are o viata sexuala normala si un copil.
Dar, aceasta problema poate sa aiba multe cauze, de aceea este bine sa te duci la medic.
si uite aici:
Testiculii iau nastere in regiunea abdominala, in timpul vietii uterine, iar migrarea acestora incepe in cea de-a patra luna de viata embrionara. Migrarea se definitiveaza la sfarsitul perioadei de gestatie, prin urmare la nastere testiculele trebuie sa se gaseasca in scrot. Intarzierea sau oprirea din coborare a testiculelor, pe traiectul normal de migrare (canal ighinal - scrot) sau in afara acestuia, poarta numele de anomalie de migratie testiculara. Exista mai multe situatii intalnite la nou-nascutii de sex masculin:
Anorhidia - lipsa unuia sau ambilor testiculi determinata de o anomalie aparuta in timpul dezvoltarii testiculului, in timpul vietii intrauterine.
Testicul ectopic - testiculul se afla intr-o pozitie anormala, in afara traseului normal de descindere.
Testicul necoborat - oprirea din migrare si coborare a testiculului, pe traiectul normal de descindere. O afectiune comuna in randul nou-nascutilor este hypospadias - ceea ce inseamna ca uretra nu este dezvoltata pana la varful penisului. Astfel, uretra se deschide undeva pe fata interioara a penisului iar aceasta afectiune este frecvent asociata cu necoborarea testiculelor in scrot. Testiculele vor cobori de la sine, in primele 3 luni de viata. In caz contrar, testiculul necoborat necesita tratament hormonal urmat, daca este cazul, de tratament chirurgical.
Testicul retractil - testiculul este coborat in intregime in bursa scrotala insa, in anumite conditii, este retras din scrot, cu ajutorul muschiului care ii este atasat. In aceste situatii se impune tratamentul hormonal.
Testicul flotant - se regaseste spontan si intermitent in bursa scrotala, fiind ascensionat de stimuli ce favorizeaza contractia cremasteriana.
Daca testiculul nu coboara in primele 6 luni de viata exista posibilitatea ca acesta sa nu mai coboare. Interventia chirurgicala este posibila si recomandata la copii, in jurul varstei de 9-15 luni a copilului. Tratamentul chirurgical prin care se pozitioneaza in scrot un testicul necoborat, se numeste orhipexie sau orhidopexie si se realizeaza pe cale laparoscopica sau apeland la chirurgia clasica. Insa, daca testiculul necoborat este malformat sau incomplet, de regula se recomanda extirparea acestuia ca fiind o solutie mai buna decat coborarea acestuia in scrot.
Anomaliile testiculare determina risc crescut de sterilitate masculina si cancer testicular. Pentru reducerea riscului de cancer testicular, este bine ca tinerii si adultii care au un testicul necoborat sa se opereze dupa pubertate, pana la varsta de 32 de ani. Barbatii care au in permanenta un testicul necoborat trebuie sa fie anual consultati de catre medicul urolog, pentru a urmari eventualele modificari survenite.
Lipsa unui testicul poate avea si efect psihologic asupra barbatului, acesta simtindu-se adesea frustrat si jenat cand trebuie sa se dezbrace. Pentru a trece peste acest moment, barbatul trebuie sa stie ca exista posibilitatea de protezare. Astfel, testiculul absent este inlocuit cu o proteza care ajuta scrotul sa aiba un aspect normal, redand barbatului increderea in sine.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
cl spune:
Liverpool, bine ai venit.
Nu dispera, totul se rezolva. Primul pas: mergi la un specialist, la un urolog. Se poate ca al doilea testicul sa fie fixat in abdomen si atunci trebuie facuta o interventie chirurgicala (ti-l va cobori in scrot sau ti-l va extirpa, medicul va hotari (a stat cam mult in abdomen, la temperaturi prea ridicate pentru el, deci e posibil sa fie necesara extirparea lui)) sau e foarte posibil sa nu-l ai. Nu trebuie sa disperi insa. Medicul mi-a explicat ca, in general, doar unul din testiculi este functional, asa ca daca tu il ai pe cel functional, este ok. Pentru cel de-al doilea, in caz de lipsa, se poate face un implant. Stiu toate acestea pentru ca am un baietel care a avut o problema similara (la primele echografii nu-i depistau testiculul, eram ingrijorati si ne intrebam ce putem face). La noi s-a rezolvat chirurgical, din fericire.
Deci, lasa jena la o parte si mergi la un specialist, el te va ghida pas cu pas. Bafta multa!
Claudia
Miki8 spune:
Eu am citit mesajul cu atentie si deduc ca nu-i lipseste nimic.
Mi se pare o gluma, parerea mea.
Miki
cl spune:
Miki8, , . Citat: "... nu am numai un testicul...". Ori e de la graba (nu am sau am numai un), ori e o gluma (normal ar fi doua, asa ca " nu am numai un testicul" ar fi o propozitie adevarata, dar...). Ne lamurim noi.
CrisAndy spune:
viviana eu am un baietel de un an care are un singut testicol, si acela necoborat, il opereaza dl. dr. Basca pe 26 mai, raspunsul tau este foarte interesant, mai stii ceva despre acest baiat care a deschis subiectul?
CrisAndy spune:
viviana te rog sa nu te superi dar am copiat mesajul tau de aici la subiectul hipospadias5 deschis de roxana c pe forumul parintii intreaba/parintii raspund
am facut-o pentru ca si acolo sunt mamici de baietei cu probleme testiculare care isi pun intrebari, bineinteles ca sunt si eu printre ele
pe mine cel mai mult ma intereseaza fraza despre proteza testiculara (sau cum se numeste), mai sti ceva despre acest lucru, cam la ce varsta se poate face aceasta interventie, stiu ca ma gandesc departe caci baietelul meu nu a fost operat nici de hipospadias dar vreau sa fiu pregatita pentru orice si sa stiu cat mai multe
te pupik dulce