situatie dificila

situatie dificila | Autor: miriama

Link direct la acest mesaj

Salutare mamici!
Ma adresez in special mamicilor cu copii romani care invata in alta tara: Corinadana, Lemoni, Sanca - asta ce am vazut la prima vedere.
Eu si familia mea care cuprinde 2 copii, unul in clasa I si unul la gradinita, locuim pt. un termen limitat in alta tara (zona rusa) iar copiii invata la scoala internationala in lb. engleza. Problema noastra este ca ele au inceput aici scoala fara sa stie limba engleza si o invata din mers. Atat cat se poate. Sunt doar 3 luni de cand am inceput scoala si nu prea vad progrese in evolutia lor. Preocuparile scolare mi se par destul de restranse, au invatat alfabetul, scriu cu litere de tipar, dar de citit si scris efectiv in engleza nici vorba. Este deja jumatatea anului scolar. Oare eu cer prea mult, prea repede? Vor fi ele in stare sa invete in cele din urma sa comunice si sa scrie in engleza? Ele cu mine acasa nu vor sa vorbeasca in engleza. Cei mai multi copii la scoala stiu engleza, iar ele se simt oarecum frustrate. Ati trecut prin aceasta situatie? Vom putea sa ne integram sau pierdem vremea pe aici? Imi povestiti din experientele voastre? Va multumesc si va doresc numai bine.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

nu stiu ce sa-ti raspund la subiect pentru ca nu am trecut prin asa ceva. Dar, iti pot povesti despre colega fetitei mele care este in clasa a III-a.

clasa intai a facut-o in romania. Clasa a II-a in America (unde au fost trimisi parintii cu serviciul) si acum clasa aIII-a din nou in Romania, iar clasa a IV-a din nou in America.

In America cand a intrat la scoala nu stia engleza. S-a descurcat foarte bine. Iar acuma in clasa a III-a in Ro este cea cea mai buna.

Cred ca in mare masura depinde si de copil. In ceea ce priveste scrisul cu litere de tipar este preferat in majoritatea scolilor de limba engleza, la inceput. Si nu uita ca engleza nu este o limba fonetica.

alta poveste: nepotica mea din aamerica a invatat numai romaneste. La 5 ani a dus-o la gradinita unde pentru o perioada de timp de vreo 3 luni, nu a scos o vorba, iar toti copiii au crezut ca e muta. Se simtea frustata ca nu putea comunica. si brusc dupa aceasta perioada a inceput sa vorbeasca in engleza si de atunci nu se mai opreste.

Putina rabdare si nu dispera, copiii au o capacitate extraordinara de a invata limbi straine.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nmirela71 spune:

Buna !eu sant Mirela si aici la mamici nu am mai scris pe forum.Si eu cu familia mea ,din Timisoara,ne-am mutat an Ungaria,Fetita mea pe atunci avea 6 ani si nu stia o boaba ungureste.Dar nici nu vroia sa anvete,pt ca an tara asi lasase prietenii,verisorii,gradinita,si asta pt un copil anseamna foarte mult.Nu vroia sa vorbeasca,la gradi nu se juca cu nimeni...Dupa mai mult de jumatate de an ma speriasem si am dus-o la un psihiatru,. Dupa ce a vorbit DR.cu ea cateva zile mia spus sa nu-mi fac griji dar asa asi axprima ea nemultumirea ca am luat-o de la locul an care sa obisnuit,de langa neamuri si prieteni,si am dus-o acolo unde nu cunoaste pe nimeni si nici limba nu o vorbeste.Mi-a spus sa fiu antelegatoare si sa-i dau timp sa se acomodeze,sa se obisnuasca cu ideea ca aici va locui.
A avut dreptate Dr.cand a terminat primul an de gradi,avea o multime de prietene,si stia sa vorbeasca,dar doar cand vroia ea,si cu cine vroia ea.
Eu zic sa nu te angrijorezi,copii au o gandire ciudata si altfel vad lucrurile decat noi,da-le timp.
Acum fetita mea are aproape 17 ani si
rade cand vorbim despre asta sti ce-mi raspunde?eram doar ancapatanata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

miriama, m-ai confuzat complet. Care e adevarul pana la urma? Asta expus aici? Sau asta de aici? Ca eu ti-am raspuns pe o ipoteza si mi se pare ca mi-am cam pierdut timpul degeaba in cazul in care situatia ta dificila e alta de fapt...

Mult succes copiilor si acomodare usoara!


www.myspace.com/mqqm" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Miriama, Raluca mea nu a stiut absolut deloc engleza cand am venit aici. Nu te necaji ca dupa 3 luni nu au facut mari progrese.
Ralucai i a luat 2 ani sa vorbeasca bine. Avea aproape 4 ani cand a inceput pre school ( asta i cu doi ani inainte de a incepe scoala) si o doamna din office mi a zis ca o sa i ia 2 ani. Si a avut dreptate. Incepand din clasa 1a nu a avut nevoie sa ia ore de engleza suplimentar.
Nici ea, nici acum nu vrea sa vorbim in engleza. Am lasat o in pace.

Ce poti face tu?! Cumpara sau imprumuta carti in engleza ptr copii si citeste le. Ajuta mult.

Spor la treaba!

corinadana mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

Fetelor, va multumesc din suflet pentru incurajari. Sunt foarte multe nopti de cand nu dorm din cauza aceastei probleme peste care, sper ca vom trece. Imi dau seama ca nu e usor dar imi pierdusem curajul. Multumesc inca o data, chiar si celor care considera o piedere de timp; la urma urmei poate fi supusa atentiei chiar si o situatie ipotetica si raspunde doar cine are amabilitatea.
Va doresc numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Abia acum am vazut subiectul, eu zic sa nu iti faci nici o grija fetele invatza imediat alta limba.Eu stiu copii care au venit in Canada si dupa 6 luni nici numai stiau romaneste.
La mine a fost putin complicat cand am ajuns in Canada problema era ca nu stiau romaneste, prima lor limba invatzata era flamanda, apoi au inceput la scoala in engleza iar eu nu prea stiam sa le vorbesc pe vremea aia in engleza, asa ca am eliminat flamanda, eu vorbeam acasa romaneste iar la scoala engleza pot sa spun ca ne-am descurcat excelent ,nu imi amintesc daca a durat 3 sau 6 luni dar s-au descurcat.Parerea mea orice copil poate invatza o limba straina, cu cit mai mic cu atit mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Cati ani aveau frate copiii aia care nu mai stiau romaneste dupa 6 luni??? Sau? Au stiu ei vreodata?

corinadana mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Corina aveau 6 ani(gemene)! Vorbeau romaneste cand au venit aici dar dupa ce au invatat engleza numai au vrut sa vorbeasca deloc romaneste.Depinde si de copil aici si nu sunt singurele ,am mai auzit si alte cazuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Fetita mea a avut 3.11 ani cand am venit aici. Vorbeste fff bine romaneste! Are accent mai curios in lb. romana dar vorbeste f bine.

corinadana mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Nici baiatul meu nu mai vrea sa vb romaneste. Cand a intrat la gradi, acum exact un an, avea patru ani si nu vorbea decat romaneste si foarte frumos. Incepand cam din vara (6 luni) deja am inceput sa avem probleme cu romana, iar acum imi dau seama ca chiar a uitat f. mult. Nu pot sa zic ca "nu mai vorbeste", dar efectiv imi vorbeste doar in engleza, trebuie sa il oblig sa vb romaneste si obosesc sa tot zic-repeta dupa mine asa, repeta dupa mine aialalta (ca daca nu ii zic eu zice ca nu stie sa spuna de la el). Dar il aud vb romaneste la telefon, cu bunicii. Mai amestecat, mai baga si in engleza sau intreaba "mama cum se zice...". Ii citesc povesti in romaneste ca sa il ajut cu vocabularul si ii vb doar in Romaneste. Il mai si oblig sa vb in Romaneste, dar mi-e greu sa ma tin de batut la cap si obligat clipa de clipa. In schimb am auzit copii care pastreaza f. bine limba materna.

Mergi la inceput