Mincarea la gradinita

Mincarea la gradinita | Autor: mamabuna

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici de pitici,

Cum gestionati voi criza mincatului (sau uneori a nemincatului) la gradinita? Fetita mea este printre cei care manica putin, nu ma ingrijorez pentru ca este in limtele normale ale greutatii, i-am facut analizele (de disperare) si este absolut OK. Am vazut insa parinti de copii dolofani, disperati ca respectivul nu a mincat tot.
Sunt eu anoramala ca abordez problema asta mai in liniste? Voi cum procedati? Copiii vostri cum cum maninca (mai ales la gradinita)?

Va multumesc pentru sprijin si raspunsuri.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns caramel spune:

Intrebarea mea este : de unde stim cat mananca? Vorbesc, mai ales de cei foarte mici, pe ale caror raspunsuri nu te poti baza.A mea, desi are aproape 3 ani, nu vrea sa-mi spuna nici macar ce le-a servit la masa,ce sa mai vorbim daca a mancat sau nu?!
Acum 6 luni, cand a inceput gradinita, era si ea mai dolofana, acum a mai slabit, dar cred ca sunt mai multe cauze nu numai nemancatul.
La urma urmei nici acasa nu se omoara cu mancarea,si totusi la gradinita stiu sigur ca mananca mai sanatos, chiar daca mananca mai putin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxana_G spune:

Habar nu am cat mananca, mie mi se spune ca mananca. Insa a mea nu suporta carne de vita atoasa si cum vad destul de des vitel pe meniu nu cred ca a mancat. Este ok insa ca greutate, adica este slaba insa asa este si cand sta acasa. Ba chiar in concediu a slabit. Anul trecut parea ca mananca mai bine si se vedea pe ea, acum cred ca e lasata sa manance singura si probabil e mai lenesa.

Insa chiar daca acasa sunt mai mofturosi, la gradi se mai dau pe brazda pentru ca sunt impreuna cu alti copii care mananca.

Rox 9+si Alexandra Maria (10.02.2004)

]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Cristi nu prea mananca la gradi, desi el spune de multe ori ca a mancat. Pe el il ia bona la ora 13, dupa masa de pranz de la gradi, merge cu el 1 ora in parc si cand ajunge acasa mananca der "rupe'. Eu stiu cam ce si cat mananca el sambata si duminica, deci daca ar manca la gradi pranzul n-ar trebui sa mai fie atat de infometat.
Bine ca nu doarme acolo, s-ar culca copilu' cu burta goala...

Ingrid si Cristi 3 ani si 10 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissandrada spune:

Nici Andrada nu prea se omoara cu mancatul. Oricum din cele 2 feluri de mancare de obicei mananca zeama de la ciorba si felul doi aproape tot. Asta acum in grupa mijlocie. La grupa mica doar ciugulea te miri ce si eu i-am spus femeii care are grija de ei sa nu o forteze . Nici acasa nu o fortez. Mananca cand ii este foame si cat vrea. Eu eram o slabanoaga si tot imi bagau pe gat mancare si mi se facea rau, adica imi faceam singura greata. Asa ca nu vreau sa o fortez. Oricum arata bine are 1,10 m si aproape 17 kg.

Crisssi Andrada (12.09.2002)
‘Fiecare om ce-mi iese in cale imi e superior intr-o anumita privinta. De aceea, invat de la fiecare trecator’ - Emerson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ada2021 spune:

Nici fetita mea nu se omoara cu mancatul la gradinita dar le-am spus educatorelor sa nu o forteze.A avut perioade in care manca dar in ultimul timp sunt zile cand nici nu gusta(ma refer la masa de pranz).

laura si ariana(20-o2-2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Fata mea nu e nici mare mancacioasa dar nici mofturoasa nu este. La gradinita mananca, pentru ca sunt toti si se sntreneaza, dar si pentru ca acolo nu ii cauta nimeni in coarne si stie ca nu primeste cate ceva ori de cate ori cere, cand are ea chef. Nici acasa nu ii prea cautam in coarne, insa are mai multe figuri acasa.
La noi cel putin, s-a mai apelat si la "trucuri" - de ex, am asistat o data cand au avut gratar de pui, si toti comentau ca nu vor carne. Educatoarea i-a intrebat daca vor sandvis, si au vrut. Asa ca le-a pus pieptul de pui intre doua felii de maine si au mancat toti, super incantati ca nuu ii obliga nimeni sa manance "carne", ci "sandvis". Deci depinde mult si de abordarea personalului. Noi n-am fost pana acum la nici o gradinita unde sa fie fortati copiii sa manance (si nu suntem la prima gradinita - in 3 ani)

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabuna spune:

Sunt de acord sa nu fortezi copilul sa manince. Nu o fac acasa si nu vreau sa se intimple nici la gradinita. Acasa maninca singura, dar la gradinita ii mai da din cind in cind educatoarea. As fi multumita daca ar reusi sa manince singura integral.
In ceea ce priveste cit maninca la gradinita, daca ajunge sa o ia cineva la prinz, intreaba una din educatoare si asa aflu. Daca o luam seara, au o lista unde completeaza cit a mincat fiecare copil la fiecare masa (ea e in general codasa). Deci aspectul asta il controlez. La gradinita maninca mai diversificat (acasa are doar citeva feluri care ii plac), cred ca o incurajeaza competitia cu ceilalti copii. Ca si cantitate, cred ca maninca insa similar si acasa si la gradi.
Pe de alta parte, daca copilul se dezvolta normal, ma gindesc ca nu trebuie sa fie un scop in sine mincatul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slippers76 spune:

Eu am incetat sa-mi mai fac probleme de cat mananca copilul meu la gradinita. Si asta dupa o luuunga perioada de paranoia in care am stresat educatoare, ingrijitoare, bucatarese de gradinita. Am constatat, spre uimirea mea, ca mananca mai bine la gradinita decat acasa, unde are cine-i sufla in coarne. Oricum, nemancata nu ramane. Si in general, copiii pana in trei-patru ani nu prea sunt in stare sa "ascunda" foamea. Prefacatoria incepe putin mai tarziu. Asta in cazul in care copilul e sanatos tun. Pentru ca sunt o gramada de boli sau lipsuri de diverse substante in organism care "taie" foamea.
Eu ii fac analizele complete o data pe an si ii dau supliment de vitamine cam 4 luni in iarna. Asa stau linistita ca totul e ok.

Ana 8+ si Mirunica (16.05.2003)
Miruna
BB din burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gandacel spune:

Eu o sa-mi dau copilul la gradinita particulara in vara. Probleme nu imi fac sa-mi spuna el daca a mancat sau nu, ca nu va vorbi, deci ma astept sa-mi spuna cele care au grija de ei. Insa nu ma multumeste un raspuns "a mancat", vreau sa stiu exact CE si CAT, ca sa stiu ce sa-i dau acasa, ca sa echilibrez mesele pe ziua respectiva. Voi nu comunicati in felul asta cu educatoarele? Sa fiu si eu in tema cum se abordeaza subiectul cu cei responsabili...
In plus, vad ca se insista pe mancatul carnii. Eu nu prea sunt de acord cu carnea, adica nu vreau s-o aiba zilnic in meniu! Ma intreb insa: avem ceva de zis in privinta meniului propriului copil? Adica pot sa-i zic educatoarei "nu-i dati carne azi"? Ori "nu-i dati vita, ca nu mananca si nu-l fortati"???

Gandacel 28+ si Bogdanel (14.11.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns romana spune:

Gindacel: La gradinitele particulare poti sa ceri linistita meniu, la cea la care e baiatul meu mi se trimite pe mail la sfirsitul saptaminii pentru saptamina urmatoare. De asemenea poti cere sa nu-i dea carne pe farfurie. Eu am vazut afista in sala de mese ceva de genul " Daria trebuie sa manince fructele inainte de masa."
Pentru asta trebuie sa ai o comunicare buna cu directorul gradinitei.

Cristi al meu maninca , dar maninca incet sa ca eu stiu sigur ca nu are timp sa-si termine mincarea din farfurie.

Mergi la inceput