Bona cu carte de munca

Bona cu carte de munca | Autor: abriana

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor,

am gasit pentru fetita mea o bona tanara, care ar vrea carte de munca.Exista posibilitatea de a angaja cu carte de munca, ca persoana fizica? A mai procedat cineva in acest fel? Care e procedura exacta?

Va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AncaSiRoxana spune:

Buna, abriana!

Nu am fost in situatia asta, dar am o firma si pot sa-ti spun cam ce-mi dau eu seama.

Poti sa angajezi bona cu carte de munca doar daca ai o firma unde sa stea aceasta carte de munca pe o functie oarecare, cadeti de comun acord. Salariul trecut in cartea de munca poate fi cel minim pe economie. Pentru ca atat ea, cat si firma trebuie sa plateasca niste taxe la bugetul de stat: CAS, CASS, somaj, etc (sunt vreo 10 taxe cu totul). Deci atunci cand o angajezi ii spui ca ii scazi taxele astea din salariul asupra caruia ati convenit, ca doar nu i le platesti tu, in plus pe langa salariu?!

Asa se procedeaza, din ce am mai auzit si eu. E drept ca am auzit pt menajera, nu pt bona, dar cred ca e acelasi lucru.

Te intreb si eu ceva: Unde ai gasit bona? Ca si noi cautam si chiar m-am gandit ca ii pot oferi si carte de munca daca vrea, aveam in gand exact procedura asta de care ti-am spus.

AncaSiRoxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana75 spune:

Mona, am fost in situatia ta. La ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) exista un birou special pentru persoanele fizice care angajeaza persoane fizice. Am vorbit cu un inspector ITM pentru a ma indruma in aceasta privinta, si sfatul lui a fost sa nu-i fac carte de munca bonei. Din experienta lui, tu ca angajator pierzi foarte mult timp platind fiecare taxa din salariu in locuri diferite. El mi-a garantat ca in maxim 2 luni voi renunta singura, a mai avut clienti care au facut la fel - asa ca eu am renuntat, am lasat bona de 24 de ani sa plece la o fabrica de confectii pe jumatate de salariu, dar cu carte de munca.

Ioana, mama Mirunei (25.08.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abriana spune:

Buna,
am aflat si eu intre timp cum se procedeaza.
Eu ma interesasem pt varianta asta pt ca am gasit o bona pt fetita mea de 40 de ani pt care este importanta vechimea, si vroiam sa stiu toate optiunile pe care le am, ca sa pot pune in balanta avantajele si dezavantajele, atat timp cat fetita mea se intelege f bine cu ea.
Va multumesc pt raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mak spune:

Mai exista o posibilitate:-daca o intereseaza doar vechimea, poate sa-si plateasca singura o suma de aproximativ 92RON/luna la Casa de pensii a Municipiului Bucuresti-Calea Vitan nr 6, sector 3-(e mai convenabil si mai simplu decat s-o angajezi cu carte de munca, iar rezultatul e acelasi=Vechimea)
-daca o intereseaza si asigurarile de sanatate, mai e o taxa care se plateste separat, in alt loc de aproximativ 21RON

Mergi la inceput

E corect ce a zis mak. Ramin neacoperite situatiile in care bona vrea sa faca copii si sa beneficieze de CIC sau cind vrea sa faca un imprumut. Daca bona are 40 de ani si o intereseaza doar pensia, isi poate face contract individual cu casa de pensii, si merge singura sa-si plateasca taxa lunar (deci scapi tu de drum).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mak spune:

Din cate stiu eu, se poate rezolva si atunci cand bona vrea un copil, doar ca taxele de sanatate trebuie platite cu cel putin 10 luni inainte a naste si sunt mai mari(cred 70RON-nu 21RON)

Mergi la inceput

mak, se putea rezolva pina la 1 ianuarie 2006. De atunci e alta lege care nu mai permite asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abriana spune:

Buna fetelor,
multumesc pt raspunsuri.
Cred ca pana la urma am sa caut alta bona.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

Conform legii bona trebuie sa aiba contract individual de munca, care poate fi pe durata determinata sau nedeterminata.
Din ce in ce mai multe bone solicita acest contract care le protejeaza si in caz de accidente in casa si sunt si legale. Se poate discuta cu agentia care o recomanda sa se ocupe ei cu declaratiile lunare si in acest fel sunt rezolvate toate problemele. Mai mult decat atat va fi obligatoriu cursul de babysitting, curs care este acreditat de ministerul invatamantului si min.muncii si in acest fel TOATE MAMICILE vor fi multumite ca au BONA PERFECTA, adica vor avea alaturi de copilul lor o profesionista.
Este adevarat ca va trebui sa sa faca si "auzita si ascultata" bona, care va avea notiuni de nutritie, pedagogie, igiena asa incat mentalitatea : o platesc sa faca ce ii cer eu, chiar daca e gresit va trebui schimbata
Dar mai este pana acolo!
Cursurile sunt scumpe si dureaza mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AncaSiRoxana spune:

Eu chiar azi am vazut la o agentie 3 doamne posibile bone, din care una era in somaj si zicea ca peste o luna i se inchide cartea de munca si o sa trebuiasca sa o duca undeva, la o firma ceva... Pentru ca mai are destul pana la pensie (are 46 de ani).
Nu a ridicat pretentia asta, dar daca ne-om intelege si o sa fie asta cea aleasa (oricum e cea mai buna din cele 3 vazute), o sa-i propun sa ii iau cartea de munca la firma mea, daca o sa vrea...
Ati mai fost careva in situatia asta? Au acceptat persoanele? Au dat din salariul de bona banii pt cas, cass, somaj, etc., sau i-ati platit voi separat?

AncaSiRoxana

Mergi la inceput