Adolescentii si internetul
Pentru mine este o oroare, ieri am vazut o emisiune despre pericolele pe care-i pasc pe copiii nostri pe internet: site-uri si chat-uri de canibali, de sinucicasi, de bulemie, sex-chaturi si alte prapastii. Fiica-mea are 15 ani si 4 luni si am inceput sa-i permitem sa intre pe net. Sotzul spune sa-i acordam incredere si s-o lasam dupa placul inimii pe net, cu conditia sa nu inchida usa cu cheia la camera ei (ca un mic control). Eu spun ca e suficient o ora, o ora jumate pe zi. La emisiunea pe care-am vazut-o era vorba despre o asociatie care lupta impotriva abuzurilor la copii pe internet si o psiholoaga se inregistrase pe diferite site-uri cu nume de fata, ceva de genul gina14 si a aratat niste "mostre" de chat cu oameni maturi care incercau sa convinga copila sa aiba sex cu ei, sa se intalneasca, etc. Sigur ca am discutat cu fiica-mea despre tema asta, dar sunt ei protejati impotriva acestor monstri pe internet? Voi cum procedati cu adolescentii vostri?
Raspunsuri
CriPOD spune:
Fiul meu are 15 ani (si 5 luni ) si iti inteleg ingrijorarea. Am si o fetita de 11 ani asa ca "te aud". si inca bine de tot.
Fiu-meu e pe internet si pe msn social de pe la 12 ani. Cu sinceritate, recunosc ca in primul an eram de-a dreptul ingrozita si i-am instalat pe computer un soft de spionare a activitatii. I-am downloadat un regulament de "online safety for kids/teens", l-am discutat pe puncte cat se poate de serios si l-a semnat. Din cand in cand l-am reluat, dar pe la 13 ani ne-am oprit cu monitorizarea "prin invazie". Am avut cunostinte care m-au acuzat de "invasion of privacy" sau de faptul ca nu sunt destul de "prietena" cu fiu-meu, dar eu am simtit ca datoria mea e sa-l il am in siguranta cu orice mijloace si ca nu e copt destul pt www. Fiecare face ce crede de cuviinta, dar eu m-am gandit ca daca nu-i dau drumul in lume la varsta aia fara supraveghere, cu atat mai putin trebuie sa-i dau drumul pe internet de capul lui.
Cred ca cele mai importante reguli sunt ca atunci cand are de-a face cu o persoana pe care nu o cunoaste decat virtual sa inteleaga ca lucrurile pot fi extrem de diferite de ceea ce par (foloseste poza altcuiva, se prezinta fata de 15 ani si de fapt e barbat de 56 de ani) si sa nu-si dea informatia personala. Si pot sa-ti spun ca al meu a incalcat asta in primul an de monitorizare de cateva ori, noroc ca erau prieteni ai unor prieteni cum s-a dovedit, dar a facut-o. Si nu m-am retras pana cand am fost cat de cat confortabila ca a inteles pericolul si stie sa se protejeze. E drept ca daca nu-l monitorizam era tot ok, dar prin noroc numai. Din cand in cand am mai revizuit lista de contacte de pe msn si l-am mai intrebat cine-i unul/altul si de unde ii cunoaste, acum nu mai fac nici asta.
Fiica ta e prea mare pt o abordare la modul asta, poate.
Acum sunt si alte chestii: myspace, facebook, etc. Aici aproape toti teenagerii sunt pe cate un network de genul asta si in general profilele sunt private, dar tot poti sa-i vezi listele de prieteni.
E important sa stii ce "locuri" frecventeaza, ce se intampla pe acolo si de ce merge. Si dup-aia mai trebuie sa avem si un pic de incredere ca pot sa ia decizii bune in ceea ce-i priveste si ca nu tot din ce le-am tocat in cap ani de zile a intrat pe o ureche a iesit pe alta si sa incurajam comunicarea. O nota: la mine computerul e in zona comuna, intentionat, pot sa-mi arunc ochii la monitor oricand (nu pot citi, e prea departe), poate ar fi o idee buna ca fiica ta sa aiba usa deschisa cand e pe computer.
Fiica-mea inca n-a inceput si intentionez s-o las asa cat pot de mult, cu toate ca nu mai am liniste pt mult timp, colegele de clasa au inceput deja.
Abia astept si eu sfaturile si experientele altora, eu nu m-am priceput la mai bine de-atat si in curand o iau de la capat iar, in conditiile in care totul a evoluat...
www.myspace.com/mqqm" target="_blank">
CriPOD spune:
Am vrut sa adaug un link:
http://www.netsmartz411.com
Extrem, extrem de interesant!
Ma intrebam de ce nu e interesant subiectul, dar cred ca parintii de pe aici au inca copii mici si nu se confrunta inca cu problema...
www.webshots.com/user/_mQQm_" target="_blank">mm & DJ
XIO spune:
Mie nu mi-a fost supevizata activitatea pe internet , nu i-au fost impuse ore de stat la internet , de stat la TV , in casa , samd si nu am abuzat.
Cred ca daca stiu copiii de pericole e ok.
CriPOD spune:
XIO, bravo tie, ai fost un copil special. In general copii necesita indrumare si implicare din partea parintilor in tot ceea ce fac si pt asta parintii trebuie sa fie informati. Majoritatea copiilor sunt ok pana la urma, dar nu e asta ideea. Ideea e sa fi educat ca parinte si sa poti sa-ti protejezi si indrumi copilul in cunostinta de cauza (ca sa poti sa-i vorbesti de pericole trebuie sa le cunosti tu).
Ca o paralela... Tie ti-au spus parintii vreodata "sa nu vorbesti cu strainii"? Ei bine, s-a facut un mic test in care un individ necunoscut aborda copii, despre care parintii erau convinsi ca vor sti sa spuna "nu", si sub anumite pretexte, foarte logic prezentate si argumentate, ii convingeau sa-i insoteasca in masina. In timpul asta parintii urmareau, ingroziti, pe camera ascunsa cum TOTI copii au plecat cu acel necunoscut pana la urma. Fara ca violenta sa fie folosita. De speriat, te asigur... Acum cati ani aveai tu 11-12 ani?
XIO spune:
Asta spun si eu , le spui care sunt pericolele , ii pui in tema , dar mi se pare prea drastic acest control :1 ora la computer , jumate de ora la Tv si gata.
Eu stateam cat vroiam la TV(bineinteles , nu stateam pana la 12 noaptea ) , dar culmea , niciodata nucred ca am stat mai mult de 2 ore pt. ca preferam sa ies sa ma joc, sa fac covrigei cu bunica si mai stiu eu ce .
Cu fumatul la fel , cand a ajuns pe la urechile parintilor ca x sau y fumeaza mi-au spus ca daca vreau pot sa fumez, dar nu e sanatos si nu e frumos .
Spuneam doar ca nu trebuie ingradit copilul pt. ca va face fix pe dos.
Pe mine ma lasau parintii sa ma joc , la scoala cand imi placea de un baiat stateau cu mine si povesteau de el , faceam liste cu calitatile lui si mai stiu eu ce , nu mi-au spus nici macar o data ca abia la facultate am voie sa am o relatie si n-am facut nici un fel de abuz , ca stiam ce presupune orice lucru si alegeam impreuna cu ai mi(parinti , bunici).
O vecina de-a mea , mai mare cu vreo 2 ani era tinuta cu strictete , incorsetata , fara baieti , fara prieteni , fara fumat baut ca nu mai iesea din casa samd . La 14 ani fuma , facea sex , a incercat si fete si baieti , de fata cu alte pers. , bea.
Da , mi-au spus parintii sa nu vb cu necunoscuti, n-am avut probleme de genul asta(bine, era si ferita zona mea ) , am vazut si eu prin filme faze de genul asta , cand erau pusi copiii la incercare .
Revin
CriPOD spune:
quote:
Originally posted by XIO
Spuneam doar ca nu trebuie ingradit copilul pt. ca va face fix pe dos
Io cred ca tu nu poti sa te bazezi pe nimic altceva decat pe experienta ta propie de copil "turned out right" dupa standardele tale si pe niste constatari pur intamplatoare din mediul tau.
Ca altfel ai intelege ca nu toti copiii sunt la fel si ce lucreaza pt unul nu neaparat functioneaza pt altul (hehe, dac-ar fi asa de simplu). Eu am 2, diferiti ca ziua si noaptea si iti spun sigur ca eu sunt 2 mame cand am de-a face cu unul sau celalalt. Si imi pare rau sa-ti spun dar copiii au nevoie de reguli si limite, asta bazat pe literatura de "parenting". Asadar, tu ce ai citit sau ce oferi ca bibliografie pt a-ti sustine pdv? Stiu ca e cool sa fiu prietena cu copiii mei, dar in primul rand trebuie sa le fiu parinte: sa-i cresc, sa-i protejez, sa le fiu sprijin si sa-i educ. Ce ramane dup-aia, sunt si prietena.
Cel mai mult ma amuza alegerea ta de a folosi cuvantul "ingradit". Eu as fi preferat mai degraba "indrumat", "canalizat".
Imi e clar ca nu esti deloc departe de perioada de adolescent hormonal care crede ca le stie pe toate, dar nu fi prea aspra rogu-te cu parintii care simt nevoia sa canalizeze timpul de ecran (de ce-o fi) al copiilor spre alte activitati. Pt efectul nociv si chiar adictiv al ecranelor, gugal cu incredere.
ok, deja am scris prea mult cu dedicatie...
P.S. Ala nu era un film artistic. Era un documentar.
XIO spune:
Stai lnistita ca nu am trcut prin faza de adolescent hormonal care le stie pe toate , nu m-am razvratit vreodata in fata parintilor sau in spatele lor. Am avut reglui , ca nu am parinti beti , dar nu a fost nevoie de ce vad eu prin filme , cu parinti care tipa la copii ca au voie doar o ora la computer , doar jumate de ora la TV si dupa obligati la teme.
Eu mi le faceam din placere si preferam sa merg afara sa joc tenis cu taica-miu , fotbal , pinsa ,scunsa , elastic , coarda si mai stu eu ce cu ceilalti copii decat sa stau la TV.
Inteleg si eu ca sunt copii si copii , dar spuneam ca ingradirea(pt. ca sa-i interzici 100 de chestii e ingradire) nu duc la nimic bun , si am exemple destule pe aici. Si nu ma bazez doar pe ce spun eu , ca daca ar fi doar exemplul meu pai nu as ate apa in piua atat
Spun ce mi s-a spus la orele de psihologie.
Normal ca trebuie indrumat copilul , parintii mei inca de cand eram mica imi explicaut tot felul de lucruri , ma puneau sa-i "ajut".
cand vroiau sa faca ceva de exemplu ma puneau pe un fotoliu din camera mea , si ma intrebau "uite , situatia asa si asa si asa . Daca fac asta o sa fie x , daca fac asta o sa fie y , tu ce crezi ca ar trebui sa fac , ca eu nu pre stiu?". Eu stateam cu barbia in mana , si dupa ce ma gandeam putin ziceam "Nana nu tie" Mai explicaut o data si ziceau avantajele si dezavantajele si atunci dadeam si eu raspunsul
Zic si eu asa , din copilaria mea cam ce mi se pare bine si de mentionat, nu spun ca e adevarul suprem.
CriPOD spune:
XIO, , eu cred ca tu te uiti prea mult la TV...
Inca n-am vazut o postare de-a ta in care sustii ceva in care sa nu te referi la ceva vazut la teveu, bata-l sa-l bata... QED
XIO spune:
Aha , da , printre stagii , cursuri , antrenamente , sala si prieten ma mai uit si eu pe discovery , reality samd.
Nu cred ca esti tu in masura sa-mi faci program ;) Nu de alta , dar nici macar ai mei nu au avut de ce sa-mi incropeasca unul.
Trist ca dintr-o discutie in care incercam sa ajut am ajuns un adolescent hormonal care le stie pe toate si care pe deasupra sta si prea mult la TV , ca deh , QED(nu stiu ce ai demonstrat cu asta , dar in fine).
CriPOD spune:
xio girl, you've got it all wrong...
P.S. apropos, adolescent hormonal e un pleonasm semantic