Step by Step
Buna fetelor!
Are cineva copil la clasa step by step?
Ce ati auzit despre aceasta alternativa?
Copilasul meu in septembrie incepe scoala. Am vizitat multe scoli din oras... ce sa va spun... mai avem ce invata... in foarte multe privinte...
Daca are cineva amanunte despre acest subiect... pls spuneti-mi si mie.
Raspunsuri
cortez spune:
buna Melus,
Eu am baietelul in clasa I la step by step si sunt foarte multumita. La inceput nu am fost chiar atat de multumita (chiar am avut in gand sa-l retrag), dar cu timpul am inteles ce inseamna de fapt step by step.
Sa-ti spun de ce am fost nemultumita, am facut greseala sa stau de vorba o mamica de la traditional (si laudaroasa pe deasupra) si mi s-a parut ca copilul nu invata nimic, dar m-am inselat cu timpul am observat ca sunt la acelasi nivel scolar.
Eu mi-am dat copilul la step pentru ca era un baietel foarte timid, la gradinita desi stia sa raspunda nu ridica mana si m-am gandit ca acest gen de invatamant l-ar schimba. Asa a si fost, acum este un baietel foarte indraznet, ambitios, sincer si comunicativ.
A invatat foarte multe lucruri, toti copii din clasa sunt "educati" sa fie prieteni, din cand in cand noi parintii mergem impreuna cu copii, la Mc Donalds(noi povestim si copii se joaca)suntem ca intr-o familie.
In prima zi de scoala am fost suprinsa cand o doamna invatatoare de la step clasa a II a fost imbratisata atat de copii din clasa cat si de parintii acestora. Efectiv toti (parinti, copii, invatatoare participa la activitatile clasei. La traditional nu se simte aceasta apropiere, toti sunt distanti.
Incerc sa-ti trimit niste poze din clasa sa-ti formezi o parere, sper sa reusesc.
cortez spune:
si o poza din pacate : http://forum.desprecopii.com/forum/photo_album_edit.asp?sqldtl=25172
silvvi spune:
Sistemul pare bun, noi suntem la gradinita la grupa step, l-am inscris deja si la scoala la clasa step.
Avantaje din punctul meu de vedere:
- transparenta totala (parintii pot participa la ore). Puteti vorbi cu cei de la Asociatia stepbystep despre controale si calificative invatatorului (educatoarei).
- modelul invatatoarea sta in fata si toata lumea repeta.. nu are loc. Copii sunt impartiti in centre de activitate, invatatorul intervine cand e nevoie. Deci, in acelasi timp au loc si lectii la mate, la romana etc.
- Invatatorul nu are voie sa incurajeze concurenta, sa oblige, sa certe copilul. Totul prin intelegere, prin optiune proprie.
- principala ideea americana : libertatea in limitele legale - cam asta e ideea de baza a sistemului.
Dezavantaje: copii mai isteti (cum e si copilul meu) cam gasesc portite sa fenteze sistemul si sa faca cam putin in comparatie cu cei de la traditional, unde toate activitatile sunt obligatorii. Implica o pregatire psihologica a invatatorului foarte buna.
De asemenea, poate fi dificila trecerea la traditional in clasa a V, dar avand in vedere ca flexibitatea gandirii este unul dintre obiecteivele ale sistemului step, acesti copii se decsurca mai bine de obicei.
Vedeti aici
http://www.stepbystep.ro/
Chiar pe pagina de start puteti descarca manualul pentru parinti (in josul paginii)
cortez spune:
Buna Silvvi,
Mie nu mi se pare ca fac "cam putin" fata de cei de la traditional, fii sigura ca eu inca de la inceput am comparat activitatile si lectiile copilului meu cu cele ale copiilor de la traditional, chiar aici pe acest site si nu mi se pare ca fac asa "cam putin " cum se crede, daca ar fi fost asa l-as fi mutat cu siguranta la traditional. De exemplu : si copii de la step au aceleasi carti la citire "abecedar", "invatam sa citim", "jocul cuvintelor" si "caietul special al elevului" iar la matematica au manualul "Matematica cls. I", "caietul special al elevului" si o culegere care in acest moment imi scapa. Asa suntem noi invatati sa credem, ca ceea ce este altfel este mai putin bun.
Parerea mea e ca este un lucru bun, daca ve-ti merge tot pe step imi vei da dreptate cu siguranta. Iar daca ai un copil inteligent este si mai bine pentru el, acest sistem nu il va face sa ramana in anonimat, din contra il va dezvolta. Cunosc un baietel in clasa a IV-a care a participat la Winers pe judet si a luat premiul I.
Asta este parerea mea despre step, puteti insa merge la scoala unde doriti sa ii inscrieti si sa participati la o lectie de step, invatatorii vor fi foarte incantati, puteti sa ii vedeti si pe copii cum se comporta.
melus spune:
Multumesc fetelor. Noi ne-am decis deja la step, am citit materialul info de pe site, am participat la ora clasei. Eram un pic in dilema, pt. ca educatoarea mi-a spus ca step by step nu este bun pt. copilul meu ca are un stil de "conducator", ca step este pt. copii mai linistiti. Aveam nevoie si de parerea voastra, pt. ca voi aveti deja experienta.
Multumesc si sper ca totul va fi ok. Poate tinem legatura si ne sfatuim.
flaviutza spune:
Buna. la gradinita de langa blocul meu, s-au infiintat de curand clase step by step. in curand trebuie sa ne orientam si noi,in mai facem 3 anisori. sincer,ce mi-a placut( e vorba de o gradinita de cartier) e ca sunt putini copii in grupa, dat fiind faptul ca nu-si permite toata lumea sa dea aprox 200 lei/luna.
daca s-ar putea,v-as ruga pe fetele ce aveti copilasi la o astfel de gradi,sa detaliati putin programul lor.
nu imi fac probleme cum ca s-ar face mai putina carte(cum am fost informata) pentru ca oricum ,eu vad in scopul gradinitei socializarea, distractia, nicidecum activitatile academice.cat sa aiba cunostiintele grupei pregatitoare cred,fara modestie, ca sunt si eu in stare sa o invat acasa.
as fi optat chiar pt waldorf, in ideea ca , tv si calculator si limbi straine are si acasa, da' sa gradinareasca si sa coaca paine ,sa se joace cu jucarele simple si accentul sa cada pe relatiile de grup,comunicare si alte activitati specifice copilariei mele(crescuta de bunici la tara) nu pot sa-i ofer.
dar din pacate pt mine, la noi nu a ajuns.
iar stepul mi se pare o alegere care s-ar potrivi copilului meu.
ALEXIA,2 ANI ,7 LUNI
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/
Laura XXX spune:
Inainte sa va hotariti pentru o scoala/gradinita anume examinati bine filozofia metodei educationale, in final asta e tot ce conteaza si asta determina tot ce se va intimpla in clasa.
Fetita mea este in cls. I step by step si desi am avut si noi dubiile noastre (in special legate de program) suntem foarte multumiti. Iata citeva pareri:
1. e intr-adevar o metoda excelenta pentru copiii timizi, sensibili sau incapatinati pentru ca se individualizeaza predarea, nu se face totul 'la gramada', dar nu numai: cei cu probleme de comportament beneficiaza si ei de aceste clase
2. copiii sunt incurajati foarte mult sa isi spuna parerea, sa participe asa incit in mod ideal nimeni nu este ignorat sau etichetat, toti se implica in activitati
3. desi gradinita step-by-step costa f. mult din cauza ca inca nu exista baza materiala si parintii sunt incurajati sa 'doneze' la greu, nu este valabil si la scolile (de stat) unde am platit igienizarea/amenajarea clasei. Copiii petrec in clasa opt ore pe zi (7.30-15) deci mi se pare normal.
4. programul e acesta (il scriu pentru ca am cautat la un moment dat detalii si nu am aflat decit dupa sedinte):
la 7.30 ajung in clasa, intilnirea de dimineata (noutati etc) apoi orele din programa normala, pauza de gustare, la 12 maninca la scoala, se intorc in clasa si continua cu orele sau evaluari, activitati diverse pina la 15 cind sunt luati de parinti. Vineri au ore pina la 13. In fiecare zi sunt prezente doua invatatoare.
Eu sunt convinsa ca desi abordarea e diferita de ceea ce noi numeam 'scoala' si am fost invatati sa nu acceptam decit ceea ce este impamintenit, copiii de la step invata in acelasi ritm cu ceilalti dar prin metode diferite si uneori reusesc chiar mai mult!
Deci daca aveti curaj...
La scoala fetitei mele sunt deja clase a Va step si citeva generatii au terminat fara probleme. Se spune chiar ca sunt mai mari cerintele la step decit la celelalte clase, ca se cere performanta si munca. Normal, nu?
melus spune:
Eu sper ca totul va fi ok. Invatatoarea, in clasa careia am inscris copilul a fost prima in Oradea care a inceput step by step. Am auzit si voci contra, mai ales de la cadre didactice care predau in sistem traditional. La inscriere am avut ocazia sa ma intalnesc cu inspectoarea care raspunde pt. clasele 1-4 pe Oradea si jud. Bihor, care mi-a zis ca am facut cea mai buna alegere pt. copil.
Anuska spune:
Unde in Bucuresti sunt aceste scoli step-by-step? In zona Militari (eventual Lujerului) sunt? Anul asta trebuie sa-mi duc si eu puiuta la scoala si parca mi se pare interesant acest sistem, cred ca ar avantaja-o fata de sistemul traditional. Asa ca spuneti-mi si mie unde sunt sau unde sa le caut acest scoli, va rog!
*********************************![]()
Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa
De la botezul Teodorei
Din parcul Tineretului, dar si cu altii
Povestea nasterii Anei
Povestea nasterii Teodorei(bb2)
LindaZ spune:
Eu abia astept sa imi dau fetita la gradinita step-by-step din toamna. Si cand ne-am mutat in Bucuresti acum un an jumate masuram pe harta distanta intre zona noastra si Bambi (sa nu fie prea departe ca platim transportul). Iar atunci fetita mea abia avea un an si 2 luni
. Asta fiindca mie nu imi place sistemul traditional, vreau sa imi educ copiii in alte valori pe care le-am regasit in acest sistem si ma bucur mult ca exista si la noi step-by-step. Chiar daca va trebui sa muncim ca nebunii ca ne seaca de bani 300 euro pe luna, sunt convinsa ca merita. Bine macar ca putem, ca noi n-avem salar fix si cat muncim atat castigam. Sper sa fiu si mai multumita dupa ce incepe, abia astept sa asist si eu la ore
.
Dupa mine, il recomand tuturor(desi inca n-am o experienta personala)!