Sintem in plina societate matriarhala sau nu?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Hai ca m-am amuzat copios... par example in Europa occidentala anumite studii facute pentru a evidentia de ce a scazut natalitatea incrimineaza faptul ca tot mai multe femei au acces la studii superioare, joburi si cariera, evident corporatiile le angajeaza pentru ca sunt bune de munca (prosti or fi sa nu profite??) si dornice de cariera, avansare si independenta financiara, una din consecinte fiind aceea ca majoritatea amana momentul casatoriei si al primului copil pana dupa varsta de 30 de ani cand cu greu mai fac un singur copil. Ce parere aveti? numai matriarhat nu se poate numi asta, in conditiile in care trebuie sa te sfortezi sa-ti faci loc in societate cat mai repede, cat esti tanara si arata bine fusta aia pe tine, cat poti sa "prestezi" zile si nopti la rand fara multa odihna...ca de la 40 de ani incolo...daca deja nu ai o cariera si experienta ai pus-o, nu te mai baga multa lume in seama. Deci ...

Andries

Mergi la inceput

Si la punctul 1 din argumentele lui vandal, eu cred ca tine de cultura noastra latina, la noi barbatii au "voie " sa insele, isi dovedesc virilitatea, potenta, bla, bla, bla ... pe cand daca esti inselat inseamna ca ori esti vai de capul tau la pat, ori esti papagal, fraier si mai stiu eu cum. Care presedinte francez (ca-mi scapa acum) a castigat alegerile in ciuda faptului ca opozitia i-a demascat "afacerile amoroase" in speranta ca o sa-i scada popularitatea? Aiurea, mai multe voturi pentru el...comparativ cu Bill Clinton care a fost pus la zid de o tara-ntreaga pentru relatia cu Monica. Sa nu mai vorbim de-al nostru si de Elenutza...

Andries

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by AYLLA

,respectul se castiga (asta am invatam eu din propriile-mi experiente).Si am mai invatat ceva:sotiorii nostri mult iubiti nu ne apreciaza ptr calitatile noastre de gospodine ci ,in special,daca participam in mod substantial la bunastarea familiei.Eu cred ca prima data,noi femeile trebuie sa ne castigam independenta financiara,sa ne castigam increderea in fortele proprii,sa ne iubim si ne respectam prima data noi ptr ceea ce suntem si ce realizam si astfel lucrurile vor lua un curs pozitiv.Bineinteles ca tr sa fim puternice si sa stim sa ne facem respectate iar daca intr-un final vedem ca ne luptam cu morile de vant sa avem taria de a iesi dintr-o situatie de acest gen.Ca daca putem sa ne intretinem singure nu vad de ce sa stam umilite si abuzate.Asta e umila mea parere:nu conteaza daca esti barbat sau femeie important e sa ai incredere in tine si vei reusi!!!

dya

corect! dar noi vorbim de societatea romana in general, nu de ce avem fiecare pe-acasa, deoarece oricat de puternica si respectata ai fi, nu poti trai singura, nu te poti izola, deci nu poti sa ignori ceea ce se intampla in jurul tau si sa-ti creezi tu un microclimat. tu de exemplu esti patroana bravo tie, dar oare femeile pe care le-ai angajat au conditii similare acasa? sau in societate?

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AYLLA spune:

Pai ANDRIES nu e normal sa-ti faci o cariera pana la varsta de 30-40 de ani?Doar n-o sa te apuci de cariera cand astepti pensionarea?Si chiar crezi ca unui barbat trecut de 40 de ani ii este simplu sa isi gaseasca un loc de munca?Parerea mea ca ii este la fel de greu ca unei femei.

dya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

quote:
Originally posted by vandal

1. Nu ''gindesc'' asa. Sint pur si simplu constatari. Asta e situatia.

2. Se pare ca ori sint dinozaur, ori sint sub papuc ori sint dezabuzat.(or fi si alte posibilitati - posibil sa am un subconstient gay, din moment ce imi cumpar haine singur).

Of, vandal, imi pare rau ca ai tras concluziile astea...si omu meu isi cumpara singur hainele si nu e nici pe departe efeminat, de unde ai scos asta?
Probabil unde lucrezi tu au dat in extrema cealalta, cu discriminarea pozitiva, cu care iar nu sunt de acord.Vreau ca la cerintze egale sa fie drepturi egale, atat. Nu as vrea favoruri pentru ca as fi femeie, de culoare sau lesbiana ( sau toate la un loc)
Mie( lucrand in RO la o multinationala americana) mi-a spus sefu' in persoana sa nu cumva sa raman gravida, sa nu stric sezonul de vanzari...am lucrat pentru ei 10 ani, la restructurare am plecat toti la fel, si iata-ma veterana pe forum la aspirante...asa ca, vezi, fiecare are argumente...

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miramar spune:

Vandal - eu nu te-am intrebat cate magazine pentru femei sunt in Mall - la asta ti-a raspuns altcineva mai sus - sunt mai multe pentru femei pentru ca mai mult femeile se duc la cumparaturi (ca barbatii daca nu e vorba de ulei de motor,cuie, motociclete, bormasina, si ceva bere nu sunt fan shopping - ii doare capul). Eu in schimb te-am intrebat daca te-ai uitat in cosul de cumparaturi al femeilor si cat la suta din cosul ala reprezinta lucruri personale strict pentru ea.

In plus mi se pare mie sau trecutul tau si experientele tale maritale te fac sa fii subiectiv???

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Miramar

In plus mi se pare mie sau trecutul tau si experientele tale maritale te fac sa fii subiectiv???

hai sa nu ne luam de chestii personale...dezbatem matriarhatul in Ro nicidecum viata personala a fiecaruia.

Andries

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by AYLLA

Pai ANDRIES nu e normal sa-ti faci o cariera pana la varsta de 30-40 de ani?Doar n-o sa te apuci de cariera cand astepti pensionarea?Si chiar crezi ca unui barbat trecut de 40 de ani ii este simplu sa isi gaseasca un loc de munca?Parerea mea ca ii este la fel de greu ca unei femei.

dya

da, e normal sa iti faci o cariera pana la varsta de 40 de ani.

ceea ce nu e normal este sa fii nevoita sa sacrifici familia si eventualul copil pentru asta. nu e normal sa fii pusa sa alegi.. ori aia ... ori ailalta.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miramar spune:

N-am spus-o cu rautate, daca asa a parut imi cer scuze si imi retrag spusele.

Dar am impresia ca Vandal se raporteaza la o alta societate cea canadiana, unde poate lucrurile stau altfel - in plus imi lasa impresia ca vorbeste numai despre o femeie rasfatata si dominatoare careia ii place sa arunce banii in stele pe haine si parfumuri scumpe si care ocupa inclusiv dulapul barbatului ei, pe care fiind ocupata cu cumparaturile si coaforul il cam neglijeaza, care la servici isi da ochii peste cap in fata sefului si asa este promovata si imi aduc aminte cu tristete de postarile lui din trecut (sper sa nu-l fi confundat cumva) si de aceea spun mi se pare ca e un pic subiectiv.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

vandal, noi toti traim intr-o lume a barbatilor! Regulile, valorile si normele au fost introduse de ei.
Este normal, ca dupa o perioada atata de lunga in care femeile au fost considerate cantitate neglijabila in avansarea societatii la nivel politic, economic si social, acestea sa isi doreasca sa fie implicate la nivel decizional in toate aspectele vietii cotidiene.

Barbatii au intepretat ca femeile vor egalitate intre sexe.
Noi am cerut egalitate in oportunitati, in drepturile sociale (dreptul la vot, la munca, la educatie). Mai departe, este problema fiecaruia cat este de doatat si de capabil.

Eu nu vad de ce femeia nu ar avea dreptul sa aspire la statut social, la succes? In societatea de azi valoare unui om este definita tocmai prin prisma succesului.

Explicatii:
- exista o lume sociala
- lumea asta sociala este constituita in jurul unor valori
- setul (seturile) de valori exprima o optica, o perspectiva asupra socialului, perspectiva creata in baza experientei sociale sau ca rezultat a unor interactiuni intre indivizi, grupuri sociale, natura, tot felul de alti factori
- setul de valori al lumii noastre este construit in ierarhii
- la varful ierarhiei stau unele valori considerate drept absolute
- in jos, pe verticala, in ordine descrescatoare, valorile au o absolutate redusa...si
- intrucat, de cateva mii de ani barbatii sunt cei care dau tonul in viata sociala ( e o constatare, nu o ideologie), toata constructia asta valorica este construita in baza modului barbatesc de a vedea lumea.

Mai departe, stiind ca, pe cale naturala , barbatii in vecii vecilor nu vor naste, acestia au impus ca valori supreme in lumea asta, chestii pe care ei le pot face: sa se impunga intre ei ca boutii (asta s-ar chema intr-un limbaj mai accesibil lupta, razboaie si tot felul de potlogarii din astea...), sa se insele reciproc ca prostii (asta s-ar chema business), si tot asa la infinit.
In acest proces, gradul de absolut al valorilor feminine a fost redus pana la peiorativ. Un sociolog francez, Pierre Bourdieu identifica elemente sexiste chiar in modul de constructie si functionare a limbajului. Adica, vreau sa spun, ca au fost utilizate toate resursele: limba, cultura, religie pentru a construi o lume bipolara: la varful ierarhiei vor sta valorile barbatesti, cele mai prestigioase, la baza ei, vor sta cele feminine, cele mai putin prestigioase...

Acum, ce fac femeile emancipate din secolul 20 si 21 (cred ca si in 22 ...23.. vor face la fel)? ei bine, ele se straduie din toate puterile sa urce aceasta scara valorica, o accepta drept fireasca si se mira ca e foarte greu sau ca nu izbutesc. De ce oare?

Ceva statistici publicate de biroul publicatiilor UE.

Diferenta salariilor barbat-femeie in 2001
Hmmmm....Cipru : 26% diferenta.
Olanda: 19% diferenta.
Latvia: 16%
Franta:14%
Polonia:12%
Cea mai mica diferenta e in Italia, unde un barbat primeste "doar" cu 6% mai mult ca o femeie.

Pai tie ti se pare corect? Si apropo, fiindca traim in aceeasi tara, ar trebui sa stii mai bine decat oricine ca si in Canada diferentele salariale pentru acelasi amarat de job sunt majore intre femei si barbati. Uita-te pe Statistics Canada, te rog frumos. Sper sa te convingi singur.

Ce va sperie pe voi de fapt? Fiindca subiectul de fata rezulta dintr-o teama (mai mult sau mai putin absurda) de ceva anume.
Noi, femeile, ne asumam in continuare rolul de a sustine familia, avem dorinta de a continua specia, suntem devotate pentru familie, iubim frumosul, nu suportam violenta, etc.
Senzatia mea este ca ceea ce va sperie pe voi, in realitate, este faptul ca aceste valori feminine se extind in societeatea de azi si, mai mult, regasiti multe din ele in voi insiva, de fapt. Astfel, egoul masculin reactioneaza ca ars pentru ca ii scade din imagine.
Ce va doare pe voi este faptul ca daca inainte vreme controlul vostru era mai mare si lumea voastra nu era invadata de valori feminine ca in ziua de azi, acum acest lucru nu mai este posibil. Exista ceva, o forta, sa-i zicem, care nu va mai permite sa conduceti dupa cum vreti voi, si care, la randul ei are puterea de a controla si de a schimba mult coloritul social. Nu mai sunteti voi unici destepti, unicii culti, si asa mai departe. A aparut concurenta si din partea cui??? A acelor cantitati neglijabile care lesinau la primul fir de sange...

Orgoliul, mandria, incapatanarea nu sunt ale noastre si nici nu le urmam in cariera noastra. Insa pentru a supravietui in jungla voastra, a barbatilor, trebuie sa fim mult mai puternice decat voi. Si suntem. Pentru ca pe langa munca, familie mai avem de suportat la lucru desconsiderarea masculilor din echipa, glumele voastre proaste si deochiate, sau pur si simplu indiferenta voastra. Iar acasa avem deseori parte cam de acelasi lucru, numai putin mai nuantat...

============
How wrong it is for a woman to expect the man to build the world she wants, rather than to create it herself.

Mergi la inceput