Cat de mult conteaza la ce scoala merge?
Dragi mamici care va pregatiti sa inscrieti copii la scoala, va rog lamuriti-ma si pe mine - e chiar asa important criteriul "performantei" in alegerea scolii? Adica nu se poate sa ajunga sa aiba copilu cultura, rezultate si succes in viata decat daca face clasa aI-a la Cervantes/ Liceul german/Scoala americana etc.?
Mai multi cunoscuti au strambat din nas cand le-am zis ca as inscrie-o pe Ilinca la scoala noastra din cartier, pentru ca e aproape de casa si pentru ca am convingerea ferma ca daca are de invatat va invata oricum si daca nu - nu. Credeam ca nu cazul s-o bag in competitii de performanta chiar din ciclul primar, dar parca m-au facut sa ma intreb - oare nu privez cumva copilul de sansa de a avea cel mai bun start posibil?
Raspunsuri
iileana spune:
quote:
Initial creeata de claza
am convingerea ferma ca daca are de invatat va invata oricum si daca nu - nu.
Teoretic, asa e.
Practic, insa, cred ca ccc conteaza mult "stofa" invatatoarei si, poate, calitatea anturajului. Din care va rezulta "aplecarea" catre invatatura a bobocului. Daca scoala din apropiere raspunde la astea doua exigente, e OK.
(eu sint in ceata, pentru toamna lui 2008...)
P.S. Claza, Ilinca nu mergea la Arc-en-Ciel? Ai luat in calcul si posibilitatea de a face ciclul primar la "Mama Sica"?
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
eimotto spune:
Nu stiu daca e vorba sa o bagi la competitie din ciclul primar dar... conteaza si care este cartieruul tau, acolo unde vrei sa o dai la scoala. Din pacate copii mai invata si de la colegi nu numai de la profesori (pot sa invete lucruri rele sau si mai relele
). Desigur ca nu as pune copilu pe drumuri de ore intregi numa ca sa fie cu "crem de la crem" dar nici la o scoala unde 1/2 dintre copii au un caracter indoielnic. Trebuie sa gasesesti calea de mijloc.. in primul rand viziteaza mai multe scoli si o sa iti faci o parere.
Mamica de Iulia (06.02.2004) si
23(cred)
ankalaura spune:
Mie mi-e groaza sa ma gandesc la clasa I. De fapt, deja ma gandesc, si am cosmaruri in acest sens. Ma gandesc serios sa optam pentru o scoala privata, am chiar o optiune, dar pana atunci mai vedem (caci mai avem 3 ani si ceva pana la scoala).
Din pacate, mult prea multi oameni valorosi din invatamant renunta in fiecare zi la meserie, pentru a lucra in mediul privat, pe bani mai multi... La fel de bine, multi dintre cei buni ramasi in sistem, nu mai prea dau doi bani pe orele de la scoala, ci pe meditatiile de acasa. Cati nu stiu eu! care conditioneaza de-a dreptul copilul sa faca meditatii in particular cu maria-sa, altfel il arde la note, ba chiar se lasa cu corigente....
Nu cred ca in scolile de cartier nu poti totusi gasi oameni valorosi, totul este sa ii descoperi. La fel cum nu cred ca in scolile private valoarea oamenilor din interior este proportionala cu nivelul taxei lunare.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza
claza spune:
Va multumesc pentru raspunsuri - aveti dreptate toate.![]()
iileana, da, m-am gandit la scoala "Mama Sica", ar fi si avantajul ca ramane impreuna cu (cel putin catziva dintre) colegii de la gradinita. Problema-i ca anul asta (sau cel mai tarziu la inceputul anului viitor) tre' sa ne mutam (nu mai incapem in doua camere
), si mi-e frica sa nu ma leg neaparat de zona unde-i scoala (ca ma gandesc ca de la o scoala de stat o transfer mai usor si mai ieftin decat de la una particulara, dac-o fi cazul...)
eimotto -exact asta vreau si eu sa evit: s-o pun pe drumuri(si implicit si pe mine) doar ca sa pot spune ca am plodu la nush ce scoala. E adevarat ca invata si de la colegi, dar la o scoala foarte "la moda" exista riscul egal de a deprinde alt gen de "rele" (fitze, arogantza si restul de "pacate" asociate automat copiilor de bani gata care sunt de regula targetul acestor scoli). Pana la urma, personaje cu un caracter indoielnic (intr-un fel sau altul) va intalni oricum in viata - trag nadejde sa pot sa o ajut sa discearna pana la urma care modele sunt de urmat si care nu, chiar daca asta inseamna sa mai facem si greseli...
ankalaura - bine faci ca te gandesti de pe-acum, mi-as dori sa fi fost si eu asa prevazatoare...
Pan-la urma inteleg ca de fapt cel mai mult ar conta calitatea invatatoarei (si a colegilor, poate?). Ei bine, cum pot afla eu in doar cateva saptamani care si unde-i invatatoarea aceea draguta, talentata, devotata si iubitoare, la care se aduna din septembrie o clasa intreaga de copii talentati, destepti si cuminti cum altii nu-s?![]()
claujro spune:
Eu mi-as da copilul (si il voi da in 2010
) la scoala cea mai apropiata de casa. Si eu am invatat la o scoala de cartier si eu am avut colegi de toate felurile si proveniti din toate categoriile sociale, si mai buni si mai rai... Cred ca diversitatea il pregateste pe copil pentru viata. Nu mi-as duce copilul prin traficul din Bucuresti 2 ore dus 2 ore intors doar pt a fi la o scoala "buna", eventual din centru.
Claudia
Gandacel spune:
Parerea mea este ca criteriul distantei trebuie sa se afle printre mai multele criterii de care sa tii cont cand iti dai copilul la scoala.
Daca voi nu sunteti o familie cu mari pretentii si fite, poate ca o scoala de genul celor enumerate de tine nu este o alegere fericita. Asta pentru ca si copiii mititei simt diferenta de clasa sociala si ar izola-o pe Ilinca ta, ba poate chiar ar rade de ea si ar face-o sa dezvolte niste complexe, de care cu greu va scapa mai tarziu. Plus ca acolo se invata niste lucruri interesante de genul cam ce poti face cu banii parintilor! Nu chiar din clasa I, dar deja din a cincea...
Pe de alta parte, daca sunteti oameni cu bun simt, din clasa medie, scoala de cartier e o alegere potrivita NUMAI DACA nu e chiar o fundatura, cu cei mai slabi profesori si copii cu apucaturi nu tocmai frumoase. Profesorii au si o reputatie de pastrat, iar in scolile astea ff slabe, nu prea le pasa nici lor. Cat despre copii, se zice ca nivelul unei scoli este dat mai ales de cel al scolarilor (nu al profesorilor!) deci din nou, atentie la copiii care merg acolo si la anturajul fetei tale (cum mai zicea cienva)
Gandacel
25+ si Bogdanel (14.11.2005)
iileana spune:
Ankalaura, problema ta (ca si a mea, dealtfel:) e chiar mai complicata decit a Clazei, pentru ca noi "functionam" fara bona sau bunica, adica avem de ales intre variantele: "scoala de la coltz + after-school" si "scoala particulara 8-18". De asta ma bate si pe mine gindul unei scoli particulare, iar intrebarea mea despre "Mama Sica" nu era intimplatoare.
Clajuro, conteaza valoarea invatatorului/profesorului. Sint materii care ne-au devenit dragi pentru ca am avut norocul de a avea un profesor bun. Reversul e, deasemenea, valabil.
Sansa de a "gasi omul" in scoala de la colt exista, cum sa nu, dar senzatia mea este ca, din pacate, calitatea majoritatii cadrelor didactice de azi nu mai e cea "de pe vremea noastra" ![]()
Pe de alta parte, o scoala particulara nu este prin ea insasi o garantie a acestei calitati. Factorul "moda/snobism" functioneaza si el...
E asa o loterie....
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
claujro spune:
iileana, desigur, calitatea invataorului/profesorului conteaza si e un criteriu determinat. Sfatul meu e sa va interesati si de "statutul" invatatoarei, ideal ar fi sa fie titulara. Daca e suplinitoare sau detasata, anul scolar viitor va veni altcineva s-o inlocuiasca si tot asa, in fiecare an alta invataoare.
Claudia
iileana spune:
quote:
Originally posted by Gandacel
...copiii mititei simt diferenta de clasa sociala si ar izola-o pe Ilinca ta, ba poate chiar ar rade de ea si ar face-o sa dezvolte niste complexe, de care cu greu va scapa mai tarziu.
Ei, asta e doar un truism.
Exista nuante: pe de o parte, acest lucru se intimpla foarte bine si intr-o institutie de stat, pe de alta, multe scoli particulare se adreseaza clasei medii (Scoala Europeana, Mama Sica, si-or mai fi si altele, ca-s www.gradinitebucuresti.ro/index.php?c=-21" target="_blank">multe....)
silvvi spune:
Bun subiect, 
Am inebunit pe toti cu aceasta intrebare. In urma informatiilor culese (parinti, invatatoare, cunostinte, net-ul) merg pe ideea: invatatoarea conteaza, nu scoala, in primii 4 ani de scoala (daca nu e o scoala - fundatura cum a zis Gandacel ). L-am inscris la o scoala din cartier (Dr taberei). Am intrebat pe d-na directoarea de la gradinita, m-a zis ca ar fi un invatator excelent (e barbat). M-am uitat si aici:
http://www.calificativ.ro/cautascoala.php?judet=1
Sunt cuvinte frumoase despre respectivul.
Aveti grija, nu puteti avea incredere 100% in califivative de pe acel site, cine stie cine lea scris, dar se poate forma totusi o parere generala.
Dar in privinta anturajului, am experienta gradinitei particulare, si tocmai anturajul de acolo ma deranja. Si se cunoaste faptul ca dealeri de droguri isi aleg licee centrale de prestigiu, tocmai pentru copii din familii avute. E foarte greu sa iti dai seama de anturajul unei scoli de cartier inainte de a inscrie copilul. Dar daca e un cartier normal, cred ca sunt mari sanse da a avea un anturaj obisnuit.
Ca sa nu fie totusi o loterie alegerea unei scoli, incercati sa intrebati copii si parinti din aceea scoala (am o prietena care chiar asa a facut
), incercati sa intrebati la gradinita (de obicei se cunosc intre ei), mergeti la inspectorat, uitat-va la reactiile inspectoarei (nu va va spune niciodata ca e o scoala proasta sau o invatatoare neprofesionista, dar va dati seama dupa limbajul ei).
Ce sa facem, in lipsa unui organ de incredere care sa ofere evaluari calitative ale scolii/invatatoarei, facem pe detective/psiholoage/politiste etc.
Dupa parerea mea, principalul criteriu trebuie sa fie "produsul invatatoarei" - adica copii de clasa a 4. Sunt dezinvolti, vioi, curiosi, au cumulat cunostinte, si-au dat seama de mugurii prezentelor si viitoarelor lor talente, au incredere in oamenii, au incredere in sine, stiu ce inseamna regim, disciplina etc - tot ce ne dorim pt copii nostrii. Cred ca ar trebui sa solicitam niste zile portilor deschise pentru a face cunostinta cu copii, pe care ia format aceia invatatoare in care avem incredere sa lasam copilul nostru pe urmatorii 4 ani.