Simbolurile religioase in scolile publice
Raspunsuri - Pagina 9
xenocid spune:
Crestinismul moare incet, nu din lipsa de fervoare religioasa, ci din absenta crestinilor.
Lipsesc crestinii adevarati , cei care zambeau atunci cand vedeau leii intrand in arene. La fel ca si Sfantul Stefan au fost ucisi de o majoritate morala in temeiul articolului XIII al vremii acuzati fiind de blasfemie, sau ateism punand in locul a zeci de dumnezei unul singur.
Isus daca ar veni maine, n'ar putea sa imparta lumea in drepti si ceilalti pentru ca ar instiga la ura religioasa si ar aduce o ofensa celorlalte religii. Astfel peste inca o mie de ani va veti agata la gat in loc de cruci scaunele electrice.
Avem un schimb o pleiada de Ane si Caiafe sfasiindu'si sorturile si zvarcolindu'se de durere in timp ce aruncate la podea isi smulg bigudiurile pentru ca au vazut in Libertatea Isus scris cu un singur 'i'.
Intr'o lume in care pentru a'ti stinge vocatia de martir te declari persecutat pentru ca la libraria din colt se vine 'Biblia Hazlie' eu unul nu vad decat o singura solutie:
Mai multi lei!
Alin
casandra spune:
---------------
Xenocid:
Crestinismul moare incet, nu din lipsa de fervoare religioasa, ci din absenta crestinilor.
Lipsesc crestinii adevarati , cei care zambeau atunci cand vedeau leii intrand in arene.
-------------
Mare dreptate ai!
Da, asa este, credinta noastra e tare putina. Am devenit nevolnici neputinciosi. Doar cerem fara a fi dispusi sa dam nimic.
"Va simti oare vreo durere sau se va teme de ceva înfricosator si primejdios cel care are in minte si-si aminteste de cel care s-a învrednicit sa ne iubeasca cui adevarat, de Hristos ?" (Sf Ioan Gura de Aur)
J G spune:
Casandra iti raspund chiar daca sunt in concediu si ar trebui sa ma relaxez :) Dar pentru ca azi m-am rasfatat cu o pereche de pantofi ma simt suficient de bine incat sa scriu aici (chiar daca sunt fortata sa folosesc o tastatura franceza azerty - ce-or fi avut oamenii astia cu bietele tastaturi si care e logica aranjamentului caracterelor pe ea - vorba ceea- numai Dumnezeu stie :)) Dar sa revin on-topic!
Nu cred ca, in general, poporul roman a avut o existenta fericita sau ca acum are o evolutie pozitiva. Din contra - si spre stupoarea mea oamenii s-au inghesuit in biserici odata cu inflatia si saracia ori mie asta mi se pare o pierdere de vreme; ar trebui sa munceasca, sa invete, sa lupte in loc sa mediteze la cele sfinte si sa se intrebe ce are DD cu ei. Ca sa nu mai zic usurinta cu care dau vina pe voia domnului si cum se complac in lipsuri cu speranta in viata de pe urma.
Iar daca se duc la preot sa se planga de viata grea, ce raspuns obtin? S-a auzit vreodata de un preot care sa sfatuiasca: du-te la scoala omule sau lasa ca vorbesc eu cu patronul X sa te angajeze pana iti revii? Nu cred sau daca se intampla sunt exceptii. Din contra sunt invatati sa se roage, sa participe la maslu, sa tina post si sa accepte voia Domnului cu umilinta si chiar ca sunt fericiti cei saraci ca in ceruri vor avea de toate. Ori eu nu cred ca astfel e incurajata munca sau o gandire constructiva.
Eu cred, ca si tine, ca modul in care oamenii se exprima religios este gresit si asta vine din ignoranta. Se pune accent pe pastrarea unor norme (gen nu pantaloni si farduri, sex 2 numere pe saptamana etc) si se rateaza subtilitatile binelui si raului in relatia cu oamenii din jur care este cel mai important lucru, nu? Mai mult in porunci se ignora complexitatea mintii umane - de pilda nu trebuie sa ravnesti la nevestele din jur pai sincer e mposibil, un corp omenesc in prezenta unui trup de sex opus care este compatibil genetic pentru a produce exemplare umane reusita va reactiona instinctiv (literalmente, adica conform celui de-al treilea instict de conservare a speciei). ca sa nu mai vorbim de respectarea parintilor in orice conditii asta-i culmea, parintii sunt oameni pe care ii respect sau poate s-au purtat abominabil si nu merita respect.
Eu am impresia ca omul este redus la un fel de animalut de o simplitate rara.
Apoi avem lista de pacate unde BO si-a dat masura limitarii intelectuale, din punctul meu de vedere.
O sa continui mai tarziu, am obosit scriind la tastatura asta tampita.
J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)
Marilena12 spune:
De ce oare este coborata credinta in Dumnezeu, si religiozitatea oamenilor, exclusiv la definitii si catalogari "de la sate adunate", motivata de saracie, limitare, etc? Unde mai este spiritualitatea? Oare este atata saracie spirituala in tara asta? Culmea e ca nu aud pareri pe care sa le pot respecta pentru logica informatiei, ci doar afonisme destepte, din auzite.
Tot citesc despre lista aia de pacate, are careva habar cand a fost conceputa? Nu cand a fost republicata, ci conceputa. Are peste 100 de ani. Ortodoxia nu inseamna nici prostie, nici ingustare, nici bigudiuri si sorturi, sau altceva de genu'. Nu mai amestecati aiurea superficialitatea si superstitia, plus greselile unor oameni cu profunzimea crestinismului dpdv dogmatic. Sunt multi oameni religiosi pe lumea asta care merita a fi respectati pentru ceea ce sunt, carora merita sa le fie respectat punctul de vedere, inclusiv de cei care nu au spiritualitate si credinta. Prea multe catalogari aiurea, cu exemple de doi lei, din partea unora care nu au catadicsit sa se informeze nici macar de dragul culturii generale.
De ce oare majoritatea subiectelor de la Sufletul credintei ajung sa fie desfiintate de oameni care nu au nici suflet (care are o mare legatura cu dogmele crestine, vezi ce inseamna de fapt "suflet"), nici credinta? Vorbiti fratilor pe subiect, nu pe carari, despre ce face popa, cum e cu lista de pacate, ce face tzatza Floarea la tara, ce face Caiafa cu bigudiurile, etc!
Mary si Anna Maria- 08.04.2006
Poze cu Anna http://new.photos.yahoo.com/marilenavladoianu/
J G spune:
Marilena chiar nu conteaza cand a fost conceputa lista daca este inca in vigoare, nu?
Cat despre restul mesajului meu - ma refeream la poporul roman care probabil ai observat nu e o gasca de intelectuali de o inalta spiritualitate. Ei au nevoie ca BO sa fie coerenta si normele updatate.
De fapt sa stii ca nu prea inteleg la ce te referi in mesajul tau, de aceea raspund la ce inteleg.
La final astept cu interes sa aflu ce inseamna suflet, daca ai descoperit asta esti exceptionala; pana una alta inteleg ca eu nu am suflet si ca nu pot sa vin aici sa-mi exprim parerile conform cu credinta mea.
J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)
mate spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
De ce oare majoritatea subiectelor de la Sufletul credintei ajung sa fie desfiintate de oameni care nu au nici suflet (care are o mare legatura cu dogmele crestine, vezi ce inseamna de fapt "suflet"), nici credinta? Vorbiti fratilor pe subiect, nu pe carari, despre ce face popa, cum e cu lista de pacate, ce face tzatza Floarea la tara, ce face Caiafa cu bigudiurile, etc!
Mary si Anna Maria- 08.04.2006
Poze cu Anna http://new.photos.yahoo.com/marilenavladoianu/
Gata,te-ai racorit...o bilutza neagra cred ca se impune acum...
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
Osama
We may have different skin colours, but we are all PINK on the INSIDE.
doruletz spune:
darael, mersi pentru punctele din regulament, poate precizezi si care e fraza din mesajul meu care le-a incalcat?! am spus (si mai spun odata ), ca argumente mistico-obscurantiste de tipul "feriti-va de X ca e satana", "fortele intunericului ne invadeaza", "diavolul e printre noi" ma fac sa rad in hohote, te rog sa precizezi punctul din regulament care imi interzice sa ma amuz la auzul acestor idei desprinse dintr-o alta epoca.
casandra, desi io as fi preferat sa fac cursuri de filozofia religiilor ca sa aflu amanunte despre dogmele diferitelor culte, admit ca intr-o tara normala, unde religia ocupa un loc bine stabilit in sfera privata si unde sunt foarte putine sanse sa dau peste profesori fanatici ca cei despre care s-a vorbit aci mai demult nu as fi avut nici o problema sa studiez religia/religiile din interior. In romania mistica de azi insa nu as avea curajul sa-mi las copiii la cursurile de religie. Altfel, n-am absolut nici o problema cu persoanele religioase atata vreme cat nu dau in fanatism, bona fetitei mele e protestanta practicanta ferventa, genul care se imbraca vara cu tricouri pe care scrie mare cu rosu 'Jesus e Grand' si al carei mesaj pe raspunzator incepe cu "Jesus vous aime" . Le canta copiilor cantecele religioase, le spune povesti din biblie insa stiu ca nu le-ar debita niciodata ineptii de genu 'oamenii care nu cred sunt diavoli' sau 'daca nu te inchini te calca masina' sau 'credinta mea e cea mai adevarata, restu sunt prostii'. Pentru mine e amuzant, nu ma deranjeaza absolut deloc povestioarele ei, sunt ca cele cu alba ca zapada, stiu ca un copil nu va deveni mai tarziu religios din acest motiv.
Dar ca sa revin la subiect, precizez ca asta e valabil acasa la mine unde fac ce vreau, la scoala publica e altceva, acolo trebuie respectate principiile statului, altfel ce exemplu dam copiilor? Ca legile sunt facute pentru a fi incalcate?
quote:E bine ca ne pleznesti cu nuielusa peste degete ca sa revenim' la subiect', poate ne spui si ce anume din mesajul tau anterior face referire la icoanele din scoli? (sau nu asta era subiectul discutiei)?
Vorbiti fratilor pe subiect, nu pe carari, despre ce face popa, cum e cu lista de pacate, ce face tzatza Floarea la tara, ce face Caiafa cu bigudiurile, etc
Cand ceri altora sa respecte o regula trebuie sa o respecti mai intai tu insati, in afara de argumentul "ce rau fac icoanele" n-am vazut altul desi m-ar fi interesat sa-mi imbogatesc minuscula-mi cultura generala citind opinii solid argumentate.
quote:Pentru ca in tarile civilizate este garantat dreptul la libertatea de expresie pentru toata lumea iar cenzura religioasa a fost abolita de cand cu... inchizitia .
De ce oare majoritatea subiectelor de la Sufletul credintei ajung sa fie desfiintate de oameni care nu au nici suflet (care are o mare legatura cu dogmele crestine, vezi ce inseamna de fapt "suflet"), nici credinta?
In rest, de acord cu JG, lamureste-ne ce e ala 'suflet' si cam pe unde se situeaza ca sa vedem cine dispune de un astfel de 'organ' si cine nu... si deci pe cine stigmatizam public excluzandu-l de la subiect.
Marilena12 spune:
Mesajul meu anterior a fost o generalizare la toate reactiile eronate pe care le-am observat de ceva vreme la subiecte legate de religia si biserica ortodoxa. Nu cred ca argumente ce tin de dogmatica ortodoxa v-ar interesa pe voi, de aceea nici nu m-am obosit sa dau, mai ales la subiectul actual legat de icoane. Argumente sunt, dar ele au putere in fata celor care cred in existenta lui Dumnezeu, si mai ales a celor care respecta principiile crestinismului.
Nu am incercat nici sa ma racoresc, pentru ca de regula sunt o persoana destul de linistita, in schimb recunosc, am momente cand mi-e greu sa inteleg reactiile unora si divagarile si poate de aici si tonul mesajului meu.
La suflet ma refer doar din punct de vedere dogmatic, ca "duh", ceea ce, stiu din anumite postari, pentru unii este doar fictiune. Si mai faceam paralela cu titlul forumului acesta. Eu una nu intru la forumurile care nu ma intereseaza, doar ca sa rad in nas celor care sunt interesati de subiecte, care in opinia mea sunt doar povesti nemuritoare, si sa mai consum si toata fervoarea de care sunt capabila ca sa combat ideile lor, doar pentru ca nu-mi convin mie.
Nu stiu ce fel de argumente ati vrea legat de subiect, pentru ca tot ce s-a postat pana acum, daca a avut cumva o tenta de religios a fost trecut din start cu vederea, sau combatut pe baza logicii laice.
Ce ma bucura este ca stiu ca mai sunt multi care au intrat la topic si poate pentru ei conteaza ce s-a argumentat pana acum ca fiind pro afisare a simbolurilor religioase in spatiile publice.
JG, ai dreptate sa nu intelegi mesajul mau, pentru ca nu era o replica la mesajul tau, am raspuns de fapt mai multor opinii deplasate, citite in timp, opinii cu care nu sunt de acord, pt ca mi se par efectiv superficiale si eronate. Parerile tale le cunosc si la care am vrut sa intervin, am facut-o in mod direct la momentul respectiv.
Si, Mate, te-ai obosit degeaba, mi-e fix egala cu zero biluta ta.
Mary si Anna Maria- 08.04.2006
Poze cu Anna http://new.photos.yahoo.com/marilenavladoianu/
casandra spune:
--------------------
JG:
Nu cred ca, in general, poporul roman a avut o existenta fericita sau ca acum are o evolutie pozitiva. Din contra - si spre stupoarea mea oamenii s-au inghesuit in biserici odata cu inflatia si saracia ori mie asta mi se pare o pierdere de vreme; ar trebui sa munceasca, sa invete, sa lupte in loc sa mediteze la cele sfinte si sa se intrebe ce are DD cu ei.
--------------------
Cand vorbeam de mostenirea spirituala a poporului roman nu ma refeream la ce se intampla astazi, ci la rolul pe care l-a avut crestinusmul in dezvoltarea si maturizarea poporului, de-a lungul timpului.
E normal ca omul sa vina la biserica in vremuri de restriste. Cand iti merge bine, rar te mai gandesti si la altceva. Dar cred ca si tu te pripesti un pic cu concluziile. Tu zici ca le merge rau ca se gandesc la cele sfinte, dar, cu adevarat ei au inceput sa se gandeasca la cele sfinte tocmai ca le mergea rau si au inceput sa se intrebe ce e gresit in abordarea lor, ce ar trebui sa faca altfel. Nu o sa imi spui mie ca cine merge la biserica nu mai face nimic altceva, decat sta dus pe ganduri si trece viata pe langa el. Hai sa fim seriosi, ca nu e asa.
Nu e niciodata pierdere de vreme sa iti reasezi valorile, sa te gandesti la prioritati, sa te confrunti cu constiinta ta. Doar nu ne intoarcem la "noi muncim, nu gandim".
------------
JG:
Ca sa nu mai zic usurinta cu care dau vina pe voia domnului si cum se complac in lipsuri cu speranta in viata de pe urma.
------------
Cina da VINA pe voia Domnului,a apucat-o pe un drum alaturi cu Biserica, chiar daca fizic e prezent in biserica.
---------------
JG:
Iar daca se duc la preot sa se planga de viata grea, ce raspuns obtin? S-a auzit vreodata de un preot care sa sfatuiasca: du-te la scoala omule sau lasa ca vorbesc eu cu patronul X sa te angajeze pana iti revii? Nu cred sau daca se intampla sunt exceptii. Din contra sunt invatati sa se roage, sa participe la maslu, sa tina post si sa accepte voia Domnului cu umilinta si chiar ca sunt fericiti cei saraci ca in ceruri vor avea de toate. Ori eu nu cred ca astfel e incurajata munca sau o gandire constructiva.
----------------
Or fi si preoti din astia cum zici tu, dar, in general preotul iti atrage atentia asupra a ceea ce e gresit in atitudinea ta si iti spune la ce mai ai de lucrat ca sa te imbunatatesti. O sa iti zica sa te impaci cu cei cu care te-ai certat, sa nu mai raspunzi la provocari, sau alte sfaturi care ti se aplica tie, in functie de situatia ta particulara. Urmand aceste sfaturi, consecvent, incet-incet, te transformi, devii o persoana mai placuta, cu o gandire mai constructiva, cu o atitudine mai optimista, vei gasi in tine resursele interioare ca sa te intorci la scoala, sa faci fata provocarilor, sa cauti de lucru, sa faci o impresie buna la interview,....
------------
JG:
Se pune accent pe pastrarea unor norme (gen nu pantaloni si farduri, sex 2 numere pe saptamana etc) si se rateaza subtilitatile binelui si raului in relatia cu oamenii din jur care este cel mai important lucru, nu?
------------
Asta am tot auzit-o, dar, spune-mi tu cinstit, te-ai dus tu la preot cu o problema care te framanta si te-a intrebat de farduri si pantaloni? Mie nu mi s-a intamplat niciodata. Tot citesc despre intoleranta preotilor, dar viata reala mi-a pus altceva in fata.
-------------
JG:
Mai mult in porunci se ignora complexitatea mintii umane - de pilda nu trebuie sa ravnesti la nevestele din jur pai sincer e mposibil, un corp omenesc in prezenta unui trup de sex opus care este compatibil genetic pentru a produce exemplare umane reusita va reactiona instinctiv (literalmente, adica conform celui de-al treilea instict de conservare a speciei).
-------------
Una e sa reactionezi instinctiv, si alta sa ravnesti. Sf Teofan Zavoratul spune ca nu e nici un pacat daca nu iti vine sa vomiti cand vezi o femeie, pacatul incepe cand incepi sa ai fantezii, cand primesti gandurile poftitoare si te delectezi cu ele.
---------------
JG:
Eu am impresia ca omul este redus la un fel de animalut de o simplitate rara.
---------------
Oh, nu, draga mea, nu e asa. De la un animalut nu te poti astepta decat sa isi urmeze instinctele. De la om, te astepti sa cugete, sa isi depaseasca instinctele, sa aiba idealuri care sa depaseasca poftele.
---------------
JG:
Apoi avem lista de pacate unde BO si-a dat masura limitarii intelectuale, din punctul meu de vedere.
---------------
Lista asta de pacate a devenit piatra de incercare. Nu te impiedica de ea, uitat-te prin ea, ca sa ajungi la esenta lucrurilor.