Simbolurile religioase in scolile publice
Raspunsuri - Pagina 10
doruletz spune:
quote:Pana una alta, din fericire, romania inca mai e un stat laic iar dogmele ortodoxe nu fac parte nici din constitutie, nici din codul penal. Prin urmare, nu stiu ce 'argumente tinand de dogmatica ortodoxa' ai fi putut aduce in sprijinul mentinerii icoanelor in scolile publice. Este evident ca absolut nici unul, cel putin pana in ziua in care Romania va renunta la laicitate si va deveni "Republica Ortodoxa Romania", Codul penal va fi inspirat din biblie si toti cei ce au alte orientari religioase (sau deloc) vor fi exilati sau redusi la tacere. Sa speram insa ca e departe ziua aia.
Originally posted by Marilena12
Mesajul meu anterior a fost o generalizare la toate reactiile eronate pe care le-am observat de ceva vreme la subiecte legate de religia si biserica ortodoxa. Nu cred ca argumente ce tin de dogmatica ortodoxa v-ar interesa pe voi, de aceea nici nu m-am obosit sa dau
In general, participarea la forumuri de discutii inseamna asumarea riscului de a citii opinii diferite de cele personale. Nu e nici o problema sa le caracterizezi drept 'eronate si superficiale' doar pentru ca nu esti de acord cu ele dar in acest caz trebuie sa argumentezi pentru a-ti sustine afirmatiile, asa se face in orice discutie civilizata. Insa in mesajele tale in afara de catalogari absolut gratuite n-am vazut nici un argument demn de luat in considerare.
Subiectul cu icoanele in scoli e unul de actualitate care a fost pe prima pagina a ziarelor, nu vad de ce unii nu ar avea voie sa-si dea cu parerea ... numai pentru ca nu esti de acord cu opiniile lor si nici nu ai argumente ca sa le poti combate?
In ceea ce priveste sufletul, multumim pentru explicatiile foarte clare si la obiect, am inteles ca nu e 'suflet', e mult mai realul 'duh', era evident, nu stiu cum de nu ne-a trecut prin cap de la inceput! Asa da, macar acuma e mult mai clar, am identificat perfect despre ce e vorba!
Mai serios, asta este exact genul de afirmatii extremiste despre care vorbeam mai sus, ce ar intelege un copil caruia i s-ar spune la ora de religie ca "cei care nu au credinta (ortodoxa, desigur) nu au suflet"?
lilanda spune:
quote:
Originally posted by doruletz
"cei care nu au credinta (ortodoxa, desigur) nu au suflet"?
ori "sint saraci cu duhul"???
Io vad ca Marilena 12 este de parere ca religia si laicul sint doua lucruri incompatibile intr-o discutie...asa ca de ce ar fi ele amestecate intr-un spatiu laic ori religios??
A pune icoane in scoli publice e ca si cum ai atirna tabloul lui Mendeleev intr-un altar!!
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
liliac1 spune:
Si eu sunt de parere ca nu trebuiesc afisate simbolurile religioase intr-o sala de curs. Nu pentru ca as avea ceva impotriva ortodoxiei, ci din contra, dar mi se pare mult mai normal ca in scoli sa se infiinteze sali speciale pentru dezvoltarea de invataminte religioase. Cat despre ce ar trebui atarnat pe peretii salilor de clase...pai ducem o lipsa acuta de materiale didactice. Incepand de la acele harti rupte de timp, pana la lipsa acuta de obiecte de laborator. Si asemeni unor materii care necesita spatii dedicate (ma refer la laboratoarele de chimie, biologie...), s-ar putea infiinta si acest lacas de cult in spatiul din scoli. Ar fi mult mai educativ.
Daca exista icoane intr-o sala de curs, asta nu ii va face pe cei ce studiaza acolo, mai...altfel. Daca vor putea sa copieze tot o vor face, daca vor dori sa-si traga de cozi colega din fata, tot o vor face, daca vor dori sa manance seminte si sa scuipe pe jos, tot o vor face.
casandra spune:
----------
doruletz:
casandra, desi io as fi preferat sa fac cursuri de filozofia religiilor ca sa aflu amanunte despre dogmele diferitelor culte, admit ca intr-o tara normala, unde religia ocupa un loc bine stabilit in sfera privata si unde sunt foarte putine sanse sa dau peste profesori fanatici ca cei despre care s-a vorbit aci mai demult nu as fi avut nici o problema sa studiez religia/religiile din interior. In romania mistica de azi insa nu as avea curajul sa-mi las copiii la cursurile de religie.
------------
Uiti ca Romania a trecut printr-o lunga perioada anormala. Trecerea la normalitate se face pas cu pas, prin ajustarea fiecaruia dintre noi, la normalitate. Profesori fanatici sau slab pregatiti ai sa gasesti la orice materie. Imi aduc aminte ca profesoara de fizica nu mai vroia sa intre la noi in clasa, ca suntem FSN-isti, desi doar diriginta noastra era partizan FSN. Si profesorii au nevoie sa se ajusteze. Toti avem nevoie de rabdare, sa cerem mai multe de la noi inainte de a pretinde altora. Nu iti mai zic ca la geografie ni se povestea viata lui Coposu, nu ca ar fi rau, dar, na, exemplu de fanatism.
casandra spune:
-------------------
lilanda:
Io vad ca Marilena 12 este de parere ca religia si laicul sint doua lucruri incompatibile intr-o discutie...asa ca de ce ar fi ele amestecate intr-un spatiu laic ori religios??
A pune icoane in scoli publice e ca si cum ai atirna tabloul lui Mendeleev intr-un altar!!
--------------
Eu cred ca si religiosii si laicii au mult de invatat la capitolul toleranta si comunicare. NU cred ca solutia este separarea pe caprarii, ci ajustarea putintii noastre de a-l intelege pe celalalt.
Atata timp cat statul asigura libertatea religioasa, e abuziv sa scoti religia din viata publica si s-o reduci la sfera privata. Statul NU este liber de religie, ci religia este libera IN INTERIORUL statului.
Comparatia cu altarul este incorecta, pentru ca altarul este un spatiu cu acces privilegiat, nu este spatiu public.
lilanda spune:
quote:
Originally posted by casandra
Eu cred ca si religiosii si laicii au mult de invatat la capitolul toleranta si comunicare. NU cred ca solutia este separarea pe caprarii, ci ajustarea putintii noastre de a-l intelege pe celalalt.
De acord cu tine... doar ca replica mea a folosit logica Marilenei 12 potrivit careia, credicinciosii (ca sa nu zic musai ortodocsi) sint atit de diferiti de restul, incit, pe linga faptul ca nu se inteleg, ar trebui sa fie si segregati. Adica la subiectul asta sa participe doar cine-i "pentru" !!!
Pe de alta parte, Romania nu are nici o religie nationala, ci respecta principiul de secularitate prin care autoritatile publice sunt obligate la neutralitate fata de asociatiile si cultele religioase. A introduce intr-o scoala publica doar insemnele unei anumite religii, insemana incalcarea acestui principiu si automat, libertatea religioasa a celorlalti.
Cit despre tabloul lui Mendeleev il pot muta pe peretii Bisericii? :-))
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
casandra spune:
-----------
lilanda:
A introduce intr-o scoala publica doar insemnele unei anumite religii, insemana incalcarea acestui principiu si automat, libertatea religioasa a celorlalti.
------------
Nu, nu-i chiar asa. Libertatea religioasa este incalcata cand nu il lasi pe celalalt sa aiba parte de simbolurile proprii.
Acum, cine-i de vina ca protestantii nu au icoane sau statui sau crucifixe, sau alt simbol material? Daca ar avea, si in scoala/clasa respectiva ar fi vreun elev apartinanad acelei religii, corect e sa il lasi sa expuna ce are de expus, fara sa strambi din nas.
Eu am un coleg hindus, care si-a pus in fata calculatorului o statuie cu o femeie cu cap de elefant, pe care o pupa ori de cate ori e stressat. Cu ce ma deranjeaza pe mine? Cu nimic. Chiar e un baiat simpatic.
------
lilanda:
---------
Dar in laboratorul de limbi straine? :-))
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by lilandaquote:
Originally posted by doruletz
"cei care nu au credinta (ortodoxa, desigur) nu au suflet"?
ori "sint saraci cu duhul"???
"Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor" (Matei 5,3)
Ce este saracia cu duhul? Sf. Ioan Gura de Aur (Cuvant XV la Matei), Sf. Chiril al Alexandriei (Comentar la Luca): "Cuvintele "saraci cu duhul" inseamna "smeriti de buna voie" adica lipsiti de trufia mintii si de nemasurata iubire de sine, pacate prin care au cazut ingerii cei rai si primii oameni. Ele nu arata deci, pe cei neintelepti, nestiutori sau simpli, ci pe cei ce se socotesc pe sine astfel...............cei care cugetand necontenit la desavarsirea dumnezeiasca isi dau seama cat de departe sunt ei de ea;..........
Rasplata fagaduita celor smeriti este imparatia cerurilor, adica fericirea vesnica"
Ar fi minunat sa fim toti asa, nu crezi?
Despre suflet, Dumnezeu a zis in ziua a sasea: "Sa facem pe om dupa chipul si asemanarea Noastra" (Facerea 1,26)
"Si luand Domnul Dumnezeu tarana din pamant, a facut pe om si a suflat in fata lui suflare de viata si s-a facut omul fiinta vie" (Facerea 2,7)
"Duhul este cel care da viata" (Ioan 6, 63), adica Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, cf. Simbolul Credintei.
Sufletul este manunchiul de puteri ce reprezinta chipul lui Dumnezeu in om, ratiunea, vointa, simtirea, cu care omul cauta spre Dumnezeu, dintr-o mare dorinta de desavarsire. Asemanarea lui Dumnezeu in om, este infaptuirea acestei desavarsiri prin impreuna-lucrarea harului dumnezeiesc cu propriile eforturi ale omului doritor de evolutie.
Ramasesem datoare cu o explicatie.
Despre icoane:
Cnform dogmaticii ortodoxe, icoanele sunt reprezentari sensibile, materializate sau plasticizate ale lui Dumnezeu, Maicii Domnului, ingerilor sau sfintilor, sau reprezentari grafice ale unor scene biblice. Cinstirea lor se intemeiaza dogmatic pe intruparea Fiului lui Dumnezeu, prezenta lui atestata istoric intre oameni si pe faptul ca materia nu este niciodata total lipsita de har, ci este un mediu capabil sa transmita harul, adica, cf. Sinodului VII ecumenic, cel ce se inchina icoanei sau crucii, se inchina fiintei pe care acest simbol o inchipuie.
Sf. Ioan Damaschin spune: "Eu nu ma inchin materiei (din care este facuta icoana), ci ma inchin Creatorului materie, care s-a facut materie pentru mine si a primit sa locuiasca in materie si a savarsit prin materie mantuirea mea".Iata de ce eu consider ca simbolurile religioase sunt foarte folositoare si in spatiul public.
Icoana mai este numita si "Biblia nestiutorilor de carte".
Cu bine,
Marilena
lilanda spune:
quote:
Originally posted by casandra
Nu, nu-i chiar asa. Libertatea religioasa este incalcata cand nu il lasi pe celalalt sa aiba parte de simbolurile proprii.
------
Dar nimeni nu le interzice!!! Pot fi "la purtator" ori aratate, expuse in locuri private sau dedicate celor care realmente sint interesati de ele.
Cit despre colegul tau hindus, inteleg ca si-a asezat icoana deasupra calculatorului la care lucreaza el, si nu pe peretele biroului comun, nu???
quote:
lilanda:
---------
Dar in laboratorul de limbi straine? :-))
Io n-am nimic impotriva, daca si Biserica il accepta pe Mendeleev pe pereti :-))
De altfel si "inculpatul" Moise sustine ca n-are nimic impotriva simboluilor religioase in cadrul orelor de religie...
doruletz spune:
Hai ca vad ca o luaram de la capat in dialogul surzilor
S-a mai zis aci ca faptul ca icoanele il deranjeaza sau nu pe Xulescu e important. Si colegul meu de birou are pe ecran poza Pamelei Anderson imbracata sumar, pe mine nu ma deranjeaza dar parca nu as fi de acord s-o vad pe peretii clasei de anatomie in scoala copiilor.
Ceea ce deranjeaza (pe langa propaganda religioasa) este faptul ca sunt incalcate principiile statului democratic, neutru si echidistant, nu e suficient? Scoala, in afara de a transmite cunostiintele stiintifice si cultura generala trebuie sa creeze cetatenii de maine, cei carora li se va cere sa respecte legile tarii in care traiesc. Pai cum sa le respecte daca insasi scoala care-i formeaza a decis sa le incalce la cererea expresa a 5 parinti si vreo 10 profesori? Insa noi vrem si in Europa secolului 21 si sa-i si facem pe plac lui Teoctist, ceea ce nu-i simplu. (Dealtfel ma impresioneaza pana la lacrimi lupta preafericitului (a clerului si altor 'altermedialisti') pentru pastrarea identitatii nationale prin tapetarea peretilor scolilor cu icoane. Ma intreb doar de ce n-o fi facut-o dumnealui inca de pe timpul comunistilor, atunci nu-i pasa de 'identitatea nationala', doar acuma l-a pocnit grija? Nu cumva i-o fi fost frica sa nu devina si el...icoana de agatat in scoli?)
Despre calitatea profesorilor din romania nu ma pronunt, daca e asa cum spui, e trist. Insa sa fiu sincera, daca fii-mea ar avea la geografie un profesor nul si ar trebui toata viata sa suporte rusinea de a nu stii care-i capitala Ugandei... m-ar durea, dar as supravietui.
Insa daca ar traumatiza-o timpuriu cine stie ce fanatic religios si ar face-o sa capete ticuri obsesionale compulsive ale mâinii ori de cate ori vede vreo cladire cu turla de teama ca altfel o va calca tractorul ... atunci cred ca nu as mai fi la fel de impacata cu soarta.
Lilanda, ce mendeleev, sa-l puna pe darwin la intrarea in biserica si atunci ma declar de acord nu numai cu icoanele dar chiar si cu invatarea anatomiei pe moaste