Divortul si viata crestina
Raspunsuri - Pagina 3
Alex2 spune:
quote:
Originally posted by miria_cristina
iti citeste de dezagare de cununia anterioara.
Si cum ramane cu "ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta"?
Alexandru
Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...
crinuta spune:
quote:
Originally posted by Alex2quote:
Originally posted by miria_cristina
iti citeste de dezagare de cununia anterioara.
Alexandru
Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...
Buna intrebare....
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm
miria_cristina spune:
Legile bisericesti, multe dintre ele scris in Sf. Scriptura, au la baza legile moralei si-ale esteticii din dogmatica fiecarei religii de baza, respectiv crestinism la romani.
Aceste legi sunt "dumnezeesti" prin efect si motivatie, dar sunt definite si stabilite in urma unor Sinoade Ecumenice de catre teologi, adica de catre oamenii care studiaza dogmatica si stiintele argumentarii dogmatice, pentru ca se presupune ca ei sunt cei mai in masura sa le stabileasca.
Fireste, ca tu ca laic si avand liberul arbitru poti face ce vrei, dar aici intervine pacatul sau ceea ce nu e corect sau bine sa faci.
Pentru a intari un legamant, ca cel al casatoriei considerata si una dintre Taine, normal ca se dau ca exemplu parabole din Biblie si se vorbeste bisericeste sau teologic. In fond, tot printr-un om se face acest legamant, dar care este "slujitorul Domnului".
Cu timpul, societatea si oamenii sau schimbat, iar biserica, pentru ca-i o institutie foarte importanta in stat a oferit o schimbare mentalitatii oamenilor tocmai ca sa-i pastreze uniti. Aceasta le permite sa se poata casatori de mai multe ori, respectiv de 3 ori (bis. ortodoxa).
Decat sa traiesti in pacat doar pentru ca biserica este "habotnica" si inflexibila, mai bine iti da sansa intemeierii unui nou camin.
Da, daca te tot desparti, atunci fireste ca tu ai un caracter slab supus unui viciu sau mai rau unui dezechilibru si biserica nu te mai iarta sau nu te mai intelege, dar daca nu te-ai inteles sau a decedat partenerul sau te-a parasit, atunci ai dreptul sa iti refaci viata de cuplu pe care tot Dumnezeu ti-a dat-o.
Biserica trebuie sa fie toleranta, miloasa si inteleapta, nu autoritara, inflexibila si conservatoare. Acestea sunt Parerile cele Noi ale Sf. Sinod Ecumenic. Pentru ca cei care sunt teologi sunt si buni (sau ar trebui sa fie) socio-psihologi. Si se stie ca nimica facut cu forta si silinta nu e bun si nu dainuie.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Draga Bocanila,
eu nu sunt adepta polemicilor. Fiecare face exact cum crede, cum i se potriveste si cum vrea.
Am dat o explicatie destul de clara la o intrebare pusa mai sus. Sa stau sa-mi argumentez fiecare cuvant din fraza ar insemna sa definesc extrem de superficial cei 4 ani de facultate.
Da, exista "cuvintele Domnului", exista deasemeni si reguli stabilite de teologi in Sinoadele Ecumenice, exista si lucruri pe care simplul om care se inchina lui Dumnezeu in biserica nu are poate pregatirea necesara sa le inteleaga. Nu sunt secrete si daca vrei sa pui o intrebare cu siguranta vei primi raspuns, dar unul pe intelesul tau. (vorbesc in general).
Si este normal pentru ca la doctor daca te duci iti explica in ce consta diagnosticul tau sau operatia, dar intre ei vorbesc intr-un limbaj pe care il intelegi mai greu. Si exemplele pot continua.
Legat de divort, in cazul cand este inevitabil, da sunt de acord cu el. Dumnezeu ne-a dat dreptul la fericire si ne-a lasat sa fim 2. Dar daca alegerile pe care le facem in viata ne-au determinat sa facem greseli sau sa facem pe altii sa sufere, atunci trebuie sa luam hotararea de-a interupe chinul. Caci printr-un divort nu numai noi putem sa nu mai suferim, dar si cei de langa noi.
In afara de asta, ca suntem sau nu deacord cu divortul unii dintre noi, conteaza mai putin. Ideea e ca nu putem sa ne asumam dreptul de-ai judeca pe cei care fac pasul asta pentru ca nu stim intotdeauna ce-i indeamna, nu simtim si nu gandim in locul lor.
Porumbita spune:
daca unul din copii vostri ar fi extrem de nefericit in casnicie (nu neaparat din motive de violenta, adulter etc, dar extrem de nefericit) l-ati condamna daca divorteaza? preferati sa il vedeti irosindusi viata si traind nefericit sau sa aiba sansa unui nou inceput, sansa de a fi fericit?
eu sunt de acord cu divortul.. nu suport sintagma sa iti porti crucea... nu cred ca DD ne-a creat ca sa ne chinuim si sa fim nefericiti (cum nu cred ceea ce spunea cineva ca ne-a creat ca sa il proslavim... )
din pct meu de vedere DD e ca un parinte.. pe parinte il iubesc, il respect, incerc sa nu il supar, fac tot ce pot sa ii rasplatesc dragostea si atasamentul, dar ...NU ii ridic osanale, nu ma tem de el, nu il las sa imi controleze viata...
si orice parinte care isi iubeste copilul vrea in primul rand ca acel copil sa fie fericit... de ce credeti ca DD nu vrea acelasi lucru pt noi?
crinuta spune:
Biserica este de acord cu separarea in asemenea situatii, gen violenta, conflicte religioase, etc, dar nu permite recasatoria, decat daca prima casatorie este declarata nula de un tribunal bisericesc.
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by Alex2
quote:
Originally posted by crinuta
Buna intrebare....
R A M A N E . Asa ramane. Neschimbata.
...aplicarea ei insaaa.... adica de unde sa sti tu ca EL cu adevarat "a unit" shi ca nu doar un ritual omeneste s-a savarshit?
Cum sa aiba cineva o certitudine pe asa ceva? ca sa ishi ia dreptul sa poata pe drept judeca viatza altcuiva... nici macar despre sine nu are omul "atestat la mana", daramite de alta persoana !
Atunci cum se procedeaza?
"Mecanic". "La rand". "Otova".
Se considera din oficiu ca shi reciproca ar fi valabila, respectiv:
Cei pe care preotul ii leaga, ii "contrasemneaza" EL!!
Asa sa fie oare?
Dar de ce se crede asa?
Pentru ca omul nu poate diferentzia intre ce este shi ce nu este la EL, atunci "compenseaza" shi considera toate a fi de-un fel, de-un singur fel shi le trateaza pe toate intr-un singur fel, iar cu cu dumnezeiasca judecata de "a da fiecaruia ceea ce merita"... aia nu se mai poate gasi la toata lumea, fie ca luam in consideratzie mirenii, fie preotii sau altzi clerici ! = totdeauna a fost o raritate, acum nu mai putzin .
La un subiect alaturat s-a calificat drept "nereala" casatoria intre un crestin ortodox shi o crestina neoprotestanta(penticostala mai exact) shi ca "asa ceva n-ar trebui sa se petreaca/permita, ca n-ar trebui sa existe asa o casatorie" ca "nu e canonica"!!; asa considera unele persoane, conform credintei shi cunostintzei proprii; e dreptul fiecarei persoane sa creada ce vrea shi sa faca ce vrea cu propria viatza, insa eu CRED shi afirm aici deschis shi responsabil, ca daca ar fi chiar cu "adevarata judecata dumnezeiasca" sa fie un preot ortodox(de pilda zic 'ortodox', ca e valabil la oricare alta ramura a crestinatatii) pai muuulte oficieri de "casatorii" intre "ortodox" shi "ortodoxa" n-ar trebui sa existe/sa aiba loc/sa se petreaca! ...caci urmarile shi efectele shi ce se petrece dupa catziva ani in asemenea "casatorii savarshite dupa toate canoanele"... DO-VE-DES-TE ca din capul locului ceva n-a fost in regula!
Avetzi dar careva din voi impresia-convingere ca EL INSUSHI ar pecetlui ceva care se va destrama atata de repede shi in chip atat de tragic? Nu stie EL oare dinainte ce are sa faca omul? ...nu-L cunoastetzi, de asa slaba parere avetzi despre EL, de va admite mintea&inima voastra "doldora de credintza" c-ar fi posibil ca EL sa Se asocieze la asa lamentabile esecuri shi pacate ulterioare in astfel de "casatorii oficiate dupa randuieli"... ash aprecia io de la mine chiar ca n-avetzi o parere despre EL cu prea mult mai buna decat cele persoane care zic ca "EL nu este"... fara suparare v-o zic!(de putetzi crede!!) da unele chestii ar trebui doar fiecare in dreptul sau propriu sa le judece ca sa-i fie judecata cat de cat cu dreptate, iar nu in dreptul altuia, ca n-am fost careva "unsi" judecatori... ca daca nu ii dai celuilalt om o farfurie de mancare macar, pai nici dreptul pe drept sa-l umpli de laturi nu-l ai !!
Aia e !
BOCANILA spune:
Divortul si viata crestina?Sau divortul si fac ce vreau eu cu viata mea?
Viata crestina=ascultarea si implinirea CUVANTULUI.
poze cu familia mea
Iubiti-va unii pe altii!
miria_cristina spune:
Mami Bocanila, tot in viata crestina inveti sa nu dai cu piatra, sa-ti observi barna din ochi si sa intelegi ca legile Domnului sunt alambicate pentru mintea omului de rand oricat de credincios ar fi.
De multe ori crezi ca Dz. te-ar pedepsi, iar el tocmai pe tine te alege.
Asa cum El insusi a "pacatuit" facand miracole in zi de sarbatoare.
Hai, sa nu exageram, iar daca avem o parere proprie, OK, sa o stapanim sanatosi. Oricum, fiecare face in viata dupa legile si destinul si intelegerea lui.
Iar ASCULTAREA nu inseamna deloc habotnicie, ci are in ea si multa cunoastere. Iar noi prin esenta suntem nu numai supusi greselii, dar si limitati in cunoastere. Asa ca, nu e nimeni mai stiutor decat altul.