In Italia (20)
Raspunsuri - Pagina 29
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Pusi uite aici
www.reteteculinare.ro/forum/viewtopic.php?t=839&name=lasagne" target="_blank">lasagna- cum se pregateste si coace ca la carte...
si aici www.reteteculinare.ro/forum/viewtopic.php?t=837&name=ragu_sos_de_carne_pentru_lasagne_paste_sau_mamaliguta" target="_blank">ragu'-ul ... sosul de carne care se pune intre foile de lasagna
si uite aici un subiect de pe DC unde am scris eu o reteta cu spanac ...
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53428&whichpage=1
reteta e incercata de Alina care a fost multumita, o sa vezi pe pg 2 mesajul .. deci e verificata .
asa deci Idora .. vad ca ai nimerit in paradisul involtinilor vezi ca tot acolo ( in sicilia ) e si paradisul chiftelelor ( polpette) .. exista o reteta cu ele facute gen hamburger si coapte pe gratar intre 2 frunze de lamii ( netratat evident
) ... iti dai seama ce aroma tb sa aiba la sfirsit !! ... si mai e tot la ei acolo ( Catania spre centrul insulei) piftia siciliana cu lamiie in loc de usturoi ... se numeste gelatina di maiale probabil ca acum vara nu o vei gasi, dar dc o vezi sa o guti caci merita ! eu am facut de revelion in loc de piftie caci ai meu F ( astia alt nume nu cunosc??
) nu maninca usturoi ... deci am facut reteta siciliana si am dat cu caciula dupa ciini de buna ce era .. abia astept sa o repet la sarbatori ...
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Cristina.C spune:
Draga Crista,
Nu am exagerat chiar deloc cand am afirmat ca esti o enciclopedie. pai excelezi in toate domeniile: gastronomic, turistic, etc...se vede ca-ti place Italia.
Merci mult inca o data pt.toate informatiile furnizate; site-ul de care-mi ziecai, il vizitez si eu, citesc ce e pe acolo, insa e mai dragut aici,pe DC.
Am inceput ceva demersuri in a-mi traduce, legaliza si apostila actele, anul trecut, insa nu le-am finalizat.Era asa de multa birocratie, si din lipsa de timp, nu am reusit...sper ca acum, odata cu intrarea in UE sa se fi simplificat putin lucrurile.
O zi frumoasa, fug la lucru!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
quote:
Originally posted by Cristina.C
site-ul de care-mi ziecai, il vizitez si eu, citesc ce e pe acolo, insa e mai dragut aici,pe DC.
pai nu se compara unul cu altul.. acolo poti gasi multe informatii despre viata in It pe care aici nu ai de unde sau de la cine sa le afli. Bine faci ca il citesti...
![](icon_smile_big.gif)
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Cristina.C spune:
Da, gasesti informatii utile in ceea ce priveste viata in italia. Mi se par insa unii cam mitocani, dar asta e...citesc tot, retin doar ce-mi place si ce am nevoie.
Vad ca chiar nu sunt fete din liguria prin zona..pacat.dar nici Bologna nu e departe de La Spezia...2 ore cu masina .
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Idora spune:
Crista, pai neaparat trebuie sa gust polpettele si piftia aia cu gust de lamaie ,te cred ca sunt bune, mi-ai facut pofta, o sa ma fac cat zidul Berlinului
Polpettele am vazut cum se fac pana la un anumit punct si cel mai important (cred ca a bagat si branza, dar nu stiu de care),in rest ca chiftelele noastre:carne tocata,ceapa, patrunjel,oua dar le-a dat o forma mai tapsita si mai lunga, asa cum zici tu,gen hamburger.N-am mancat inca.Piftia se face din carne de porc sau din alta carne??Se pune si gelatina alimentara??E mai buna cu lamaie decat cu usturoi??Vreau sa fac si eu si mai vreau sa fac si focaccia.Care-i mai buna??Cu rozmarin(asta-i originala??) sau cu altceva deasupra??Eu am mancat 3 feluri: cu ceapa, zucchini si cu cartofi facuta de mama lui F(ce ne-am nimerit)care din pacate nu sta prea bine la capitolul talent culinar
,nu doar din cauza de foccacia necrescuta si tare ca betonul ci mai mult din alte feluri traditionale nereusite.Asta e, i-am zis-o si lui, imi dau seama ca nu i-a cazut prea bine
dar mai bine-i spun adevarul decat sa mint,asta-i conceptia mea.Sunt o acritura cateodata
Si mamei mele ii spun atunci cand nu-mi place mancarea ei.
Vreau si eu sa invat sa fac mancare italieneasca dar sa fie gustoasa.
Cum se mananca de obicei aici la pranz??
Primul fel pasta sau orez fara nimic pe langa (adica carne)??
Al doilea carne (ca de ex carne prajita cu sos)??
Al treilea fel (mi se pare normal)fructe sau ceva dulce
E normala partea asta cu felul 1 si 2??Mie mi se pare ciudat, sa mananci orezul separat de carne.
Hai ca ti-am facut capul calendar cu cate intrebari ti-am pus si mai am dar le las pe altadata
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Cris ai dreptate .. dar daca unii nu ar fii mai m*** ai uita ca esti pe un forum cu si despre romani...
Idora, pun parmezan ras.. mie nu-mi plac asa caci ies ca niste gloantze ... ale noastre sunt pufoase si mult mai bune, F prefera chiftelele.
Gelatina di maiale e fara gelatina .. e ca piftia noastra din adidasi si cap de porc,urechi, fierte pina scade apa si obtii piftia, doar ca pui la fiert otet ( mie mi-a placut caci taie greata si mirosul specific) iar la sfirsit zeama de lamiie...in plus unii pun frunze de dafin, altii ardei iute, altii piper boabe ... se numeste Suzzu sau Zuzzu am gasit-o si asa si asa... uite aici una dintre retete :
http://www.sicilyweb.com/gastronomia/gelatina.htm
Ptr focaccia sunt retete mii .. deci depinde de zona . Si mie imi place cu rozmarin, in liguria insa e faimoasa cea cu ceapa sau cu brinza ( de Recco ) asta seamana mai mult cu placinta noastra cu brinza sarata, in Puglia cu rosii sau cu cartofi ...deci poti sa dai friu liber fanteziei... la Messina cu scarola si alice ( Irina stie...) ... vezi ca se poate cumpara pasta pt pizza de la magazin gata facuta, aluatul adica ... si doar sa il intinzi tu in tava si sa il ungi cu sare, ulei, rozmarin sau ce mai vrei tu si gata focaccia ... Cit despre socrela saraca poate era emotionata de a gresit aluatul... las ca se intimpla si la case mai mari... o s aii luati voi masina de piine cadou de craciun si o sa faca aluatul cu ea.. asa are siguranta 100% ca ii iese focaccia ... si tie fundu'
vrei sa inveti sa gatesti, uite aici forum cu retete :
http://www.cookaround.com/yabbse1/index.php
eu de aici ma inspir, vezi la cucina per immagini ( aici la sectiune: sfide.... sunt retete din diverse zone, inclusiv sicilia ) si apoi la ricette- cucina regionale .
aici gasesti multe retete traditionale "ca la mama acasa"
si asta al lui gennarino care e super interesant( napoletan dar bun mai ales pt pizze, focacce si nu numai )
http://www.gennarino.org/
in general pasta si orezul se gatesc fara carne ( sau cu ff putina ), insa cu legume, cu peste, fructe de mare ... dar dc e fel unic at e cu carne ... La mese mari, ocazii .. se porneste de la antipasto, fel 1, 2 , fructe si apoi dulce + cafeaua si la sf de tot digestivo ( asta in loc de colebil, triferment ).. In zilele obinuite depinde ce orar aveti... dc vii la prinz acasa maninci de obicei numai fel 1 si seara felul 2 .. sau depinde ...ficare cum e obisnuit... dar nu cred ca maninci 3 feluri la prinz si seara mai maninci o data ... adica noi: nu!
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Cristina.C spune:
Intr-adevar Crista, in Liguria e renumita focaccia. Nu stiu daca ai ajuns sa vizitezi le Cinque Terre ( o minunatie a Liguriei: vestita la Via dell'Amore care leaga doua localitati; Riomaggiore si Manarola...se strabate pe jos, se afla deasupra marii...o splendoare)..ei, in aceste zone se manaca o Focaccia de sa te lingi pe degete: imi place mult cea cu rozmarin si cu masline...hmmmm...ce pofta...
http://www.cinqueterre.it/italiano/index.asp
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
da.. frumos acolo .. am fost. Ai zis bine ca nu e ff departe de Bo.
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Cristina.C spune:
Cris draga,
am adus din Italia ( am primit, nu ca as fi cumparat eu un produs pe care nu stiu cum sa-l gatesc ), o pasta di nocciole...Ceva crema de nuci. Cineva imi zicea ca se poate gati cu paste, ca un fel de pasta al pesto...stii ceva?
...P.S: trebuie sa stii...tu nu dai gres niciodata...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Idora spune:
Crista mersi mult pentru sfaturi si pentru linkurile despre gatit-f.interesante
,o sa ma specializez in bucataria italiana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)