In Italia (20)
Raspunsuri - Pagina 28
crista-s spune:
Dark Bendis uite aici la vacanta in italia
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=56382&whichpage=5
povesteste cineva despre Alghero .. in plus Alghero- Riviera del corallo .. deci corali multi .. si bijuuri tot asa multe de cumparat
ce as face eu :
* as inchiria masina, merita chiar dc nu zilnic dar macar o parte din vacanta ( eu as alege prima parte ca in ultima sa ma linistesc si odihnesc in zona )... ai ce vedea cred ca se poate scrie o carte ... deci ca sa te plimbi pe coasta dar si in centru insulei ...
* as inchiria o barca cu motor mic caci n.ai nevoie de carnet pt ea dc are pina in 20 CP .. sau / si as alege cel putin o excursie cu o barca care sa ma duca sa fac baie in larg, prin golfuri de vis ...
* As vizita nuraghi din zona ( sunt unici si dc tot ajungi pina aici e pacat sa stai numai la plaja) ... dupa amiaza cind nu ai ce face.. unii mai faimosi si mai aproape sunt intre Algheri si Porto Conte : Parco Archeologico (Villaggio Nuragico di Palmavera, Necropoli di Anghelu Ruju, Necropoli di Santu Pedru)
* as merge cu trenul de la Alghero la Sassari .. e o linie deosebita .. neelectrificata s cu liniile mai inguste decit cele normale ... pleaca din gara Alghero Sant'Agostino
* aaaaaaaa si ce n-as pierde ar fii o zi pe mare cu o barca de pescari .. se numeste pesca-turismo ... te urci dimineata pe barca cu pescarul proprietar de barca, pescuiesti tu sau el ... la prinz se maninca ce ati pescuit -- gateste el ... sau ce a adus de acasa ca poate nu prinde nimic ... se fac popasuri prin cale si callete mici si frumoase locuri cunoscute de ei si la care se ajunge greu fara barca ...si seara pe la 5-6 inapoi in port...
* Grotte di Nettuno se ajunge numai pe jos dupa multe scari .. deci atentie ce pui in picioare !! nu costa ff mult citiva euroi .. eu n.am fost ( cum ziceam Alghero e in plan) dar am vazut la tv . cind ajungi la grota vezi cum se deschide ca un mic port la mare ... e luminata de lumina naturala si poti intra si in sali mai mici ... dc intelegi italiana uite un link unde cineva care a fost povesteste ce e de vazut , cum se ajunge .. etc http://viaggi.ciao.it/Grotta_di_Nettuno_AlgheroOpinione_634078
+ poze
* de mincat:
- dar si de cumparat pt acasa dc iti va place faimoasa bottarga ( sunt icre de chefal uscate care se rad peste spaghetti)
- aragosta ( tr. langusta) specifica zonei
- au tot felul de dulciuri traditionale
- mai spre interior, nu la coasta se poate minca si vinat mistret .. etc )
- paella alghereza care e diversa ca preparare de cea catalana dar se aseamana .. dehh au stat mult sub dominatie aragoneza aici.. chiar si limba localnicilor aduce cu dialectul catalan mai mult decit cu italiana ...
esti cam departe insa, dar poate cine stie :
- Santa Teresa di Gallura ( eu n-am ajuns si imi pare rau ) de aici se poate ajunge si in Corsica la Bonifacio - merita sa faci o excursie de 1 zi , treci faa msina ca in Bonifacio e nebunie cu masinile, lasi masina in parcare in STG si urci pe vas pe jos sau poate gasesti barci mai mici care fac excursii .. .. in plus aici la STG se maninca bine ( supa galuresa de peste evident ... o gasesti prin toata Sardegna dar aici e mama ei ) ...
- arhipelagul La Maddalena, se trece cu traghetto cu masina cu tot, cumperi bilet pe loc ... ai ce vedea, de la plajele frumoase pina la casa lui Garibaldi pe una dintre insule (Caprera ), deschisa pt a fii vizitata ... tot de aici din La Maddalena poti lua o barca ( sunt multe) insa cred ca pina in ora 10 dimineata care sa va duca la insula Budelli cu faimoasa plaja cu nisip roz , intrea ea -.Budelli si santa Maria e apa mica, si multe barci amcoreaza acolo, poti face baie intr-o minipiscina natura in mijlocul marii .. cu apa "de clestar" ca in povesti ...
- e departe Porto Cervo dar e o destinatie de VIP uri si merita dc ai ocazia sa ajungi in zona ....
oricum pt toate astea nu e neaparat nevoie de masina poti cauta excursii organizate, mergi la agentii de voiaj si vezi ce ofera ... cu siguranta gasesti ceva care sa te atraga ...
cam asta stiu eu.. de la tv mai mult dar sper sa te ajute ... dc ai de gind sa ajungi la La Maddalena atunci chiar ca pot fii utila.. am stat vre 3 saptamini si cunosc si potecile ( mai putin vile si hoteluri sau circiumi caci noi mergeam cu cortul si stateam pe mare toata ziulica)
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
crista-s spune:
Idora uite aici harta
http://outdoors.webshots.com/photo/2955946640078968569dUWrmy
ca sa o vezi mai bine insa tb sa faci download a poza pe calculatorul tau si apoi sa o maresti cu semnul ala ca o lupa ... altfel aici nu se intelege mare brinza... sau poate sa o printezi ... e si mai bine ...
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
Cristina.C spune:
Italiencelor dragutelor,
va citesc din umbra de mult timp, dar acum am zis Gata! ma pun pe scris. Sunteti extraordinare prin ceea ce faceti aici...tu crista, esti ca o enciclopedie italiana...atatea informatii oferi celor interesati, incat as zice ca ai trait in italia dintotdeauna.
Eu, in curand va trebui sa plec definitiv spre meleagurile din peninsula...acum e un du-te - vino, romania Italia si viceversa, dar spre sfarsitul anului sau inceputul anului viitor se pare ca imi voi lua bilet spre Italia doar dus. Cum v-ati acomodat, care prin ce zone sunteti? eu voi fi in Liguria,mai exact La Spezia. e careva dintre voi pe acolo?
crista-s spune:
Cristina si eu cred ca pe aici am mai trecut prea ma simt acasa, si dupa putin timp ... am suferit si eu 1 an ( cu pauze ca altfel o luam pe carari precis )dar asta cica ar fii perioada minima .. ma refer la casatoria mixta ca dc sunt amindoi romani nu vad mari obstacole ... dc esti din Oradea si te muti la Calarasi tot cam asa ceva e ...cu diferenta ca vei face minim 12 ore in tren pina acasa la rude iar de aici in Ro numai 2 ore cu avionul .. pretul e cam la fel la cit de scump e trenul in Ro .
Foarte frumos acolo unde te muti tu ... minunat ...
dc ai intrebari te astept ...
Idora spune:
Crista,mersi mult pentru hartaEsti o adevarata doamna,prompta si la obiect,intotdeauna sari in ajutor, o adevarata enciclopedie asa cum zicea cineva mai inainte
Plecam acum sa mancam carne de calo sa va zic cum a fost cand ma intorc
Cristina.C spune:
Cunosc zona, calatoresc des acolo,mi-am petrecut concedii, limba o vorbesc foartee bine, scris, citit deasemenea (am avut o bursa in italia in urma cu ceva aniii ). Cu toate astea, imi e asa de greu de momentul "X". Aici am tot ce-mi trebuie, am un servici care-mi asigura o stabilitate finaciara si o pozitie sociala buna,am familia..de prieteni, nu prea poate fi vorba, toate prietenele mele sunt care pe un de prin lumea asta. Dar nici asa nu mai pot, cu inima injumatatita, trebuie sa o reintragesc, iar jumatatea mea se afla acolo. Crista draga, cum e cu jobul pe acolo? Eu sunt o fire extrem de activa, trebuie sa muncesc, gandul statului acasa ma omoara. aici lucrez de dimineata pana seara ( in domeniul bancar ), sunt obisnuita cu programul acesta de ani de zile. Sunt convinsa ca acolo nu-mi voi putea activitatea in acelasi domeniu, ma gandesc ca e foarte greu sa-mi ofere cineva mie, unei romance, un job intr-o banca. ...si uita asa, ma gandesc ce voi face? Voi sfarsi prin a lucra in vreun bar, chelnerita, sau vanzatoare in vreun magazin. Nu ca mi-ar fi greu sa o fac....a munci nu e o rusine...dar sentimentul de frustrare ma va cuprinde cu siguranta.
DarkBendis spune:
Multumesc tare mult pentru sugestii, Crista! Am de gand sa aplic... cat de multe.
Intr-adevar, vom inchiria masina ca vrem sa facem cateva excursii prin zona. Ideea cu trenul pana la Sassari e grozava... barcii insa o sa-i zic pas... ca nu prea sunt inotatoare buna. In nici un caz nu vom rata Grota lui Neptun, am vazut poze si e ... superba. Specialitatile locale par interesante, imi place enorm sa incerc lucruri noi...poate mergem si la pescuit... abia astept sa plec... uite ca azi-maine e septembrie si pana in octombrie nu mai e mult hi-hi.
Fiti convinse ca o sa dau "raportul" cand m intorc...si sunt convinsa ca voi avea o multime de lucruri frumoase de povestit.
Inca o data, multe multumiri si o seara faina
Dark Bendis
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
crista-s spune:
Dark Bendis te astept cu povestiri ... distractie placuta !! sa stii ca si dc nu esti mare inotatoare apa te tine la suprafata cu usurinta ( e ff sarata ) si apoi macar sa faci plaja in golfuri pe unde nu poti ajunge decit cu barca si tot merita.
Idora sa iti fie de bine, cred ca deja ai mincat .. eu nu am mincat inca carne de cal dar nu am puterea sa o cumpar si sa o gatesc .. poate dc m-ar pune cineva in fata farfuriei n-as refuza ( in 1 rind de rusine), dar asa ... mie imi plac caii mult, am asa un fel de respect pt un animal atit de mindru si elegant sa mai zic ca noi suntem calutzi amindoi dupa zodiacul chinezesc ?? cred ca si asta e un punct in plus ... pui maninc linistita ca nu pot sa sufar gainile
Cristina cred ca locul meu e acolo unde e si iubirea mea ...poate asta m-a ajutat... poate pt ca nu m-am lalait mult, noi am rupt pisica in doua rapid.. cind eram mica si ne facea vaccin sau injectii la scoala tata imi zicea sa ma duc eu prima ca sa nu ii vad pe alti fricosi cum pling si sa imi fie frica fara motiv, asa ca eu n.am ascultat povesti prea multe inainte sa fac pasul, cind m-am trezit eram deja sosita aici si maritata .. poate a fost mai bine asa ( cel putin din punctul meu de vedere) ... stiam doar atit ca ma pot intoarce oricind acasa la familie si la servici ( chiar dc nu acelasi, insa meseria nu ti-o ia nimeni ).
Nu stiu ce sa spun despre servici aici ( dar poate mai intra cineva )... nu sunt un bun exemplu pt ca sunt la polul opus, cred ca m-am nascut intr-un secol gresit. Stau acasa si mi-am dorit mereu sa fie asa.
Cred ca nu e deloc imposibil sa iti gasesti un job bun, cit de cit la nivelul studiilor si pregatirii. Deci va fii greu dar nu imposibil. Faptul Ca stii limba si ca mai ai si o diploma cit de mica de la bursa de aici este un avantaj enorm. Apoi virsta este un alt avantaj ( n.-am apucat s ama uit la profilul tau dar sigur nu esti pe la 40 ) . Normal ca nu tb sa te astepti sa cada de pe scaun directorul bancii ca ai sosit tu, nu neaparat din Ro caci nu s-ar fi emotionat mai mult nici dc erai americanca, frantuzoaica ... dar au si ei abolventii lor de facultate care nu isi gasesc serv. bune sau muncesc pe contracte de munca cu perioada nedeterminata sau care nu iti dau multe drepturi ( sa faci o rata etc), insa cunostintele de limba + contabilitate ( poate ar tb sa pui mina pe cartea de conta comparata- dc nu ai facut ia-o de la biblioteca - ca poate ai terminat finante si se face numai la sectia de contabilitate- sau cel putin asa era pe vremea mea )cu siguranta vei gasi ceva. Acum insa vezi ca problemele vor fii de ordin birocratic, legislativ ...
Sper ca nu am inteles gresit si inima iti bate pt un italian.. in cazul asta: pina in ian 2007 dc erai casatorita cu un cetatean italian, primeai un permis de soggiorno pt familie, acest permis iti dadea dreptul sa te angajezi oriunde ( mai putin acolo unde nu se pot angaja decit cetatenii italieni, in administratia publica, ministere etc... la stat mai exact ), acum insa cum permis de sedere nu mai exista toi romanii intra in aceeasi oala, si pt ca faci o meserie care nu a fost liberalizata ( vezi ca se refera si la grupa/categoria unde e inscrisa societatea / compania fabrica / barul ... unde vrei sa te angajezi) (deci un sector diverit de agricultur, turistic hotelier, domestic = badanta/colf, constructii, metalmecanic,stagionar, de conducere sau de inalta calificare) ... tb sa obtii nulla osta ca si ceilalti romani sau bulgari. Asta de obicei dureaza minim 30 zile ( chiar si mai mult) si nu toate societatile sunt dispuse sa astepte ca tie sa iti soseasca actele, deci dc nu te cunosc si mai le si crapa buza din lipsa de personal logic ca nu te vor astepta si chiar de la oficiul de forta de munca cererea ta va fii pus mai la coada in urma italienilor poate mai putin pregatiti sau a celor cu acte. Nu trebuie sa te sperii caci poate cunoasteti pe cineva si atunci si la ei ca si in Ro conteaza mult sa fii recomandat de cineva, nu e acelasi lucru cu "sa ai pile" ca in cazul pilelor cel putin in Buc si dc nu te duce capul tot obtii postul si mai esti si avansat curind , recomandarea nu obliga pe nimeni sa te angajeze ci sa te aiba in vedere, sa te astepte pina iti iese nulla osta etc ..
Din ce sti eu secretara face si conta primara deci te poti orienta din start catre asa ceva si evident ca nu tb sa prinzi radacini acolo. Vinzatoare nu stiu caci aici la magazinele de calitate se inghesuie studentele lor si limita de virsta e mica cum tu ai termint deja facult si mai si lucrezi precis ai cam sarit de 25 ani care dupa mine e virsta ideala... In supermarket-uri iar sunt destule doritoare italience care au "terza media"-8 clase sau "diploma"-liceul + emigrantele sosite mai demult si care au acte deja .. in general posturile astea nu stau "libere" multa vreme decit dc acolo e o problema, colectivul e mai de proasta calitate sau zona e mai periculoasa ... asta e ideea pe care mi.am facut-o eu dar depinde de zona...de cunostintele pe care le ai ... de posibilitatea materiala/ financiara de a deschide o afacere proprie poate chiar impreuna cu cineva din familie. Te mai poti orienta si catre receptia unui hotel...
sa sosesti cu (sau macar sa demarezi cit esti inca acasa ) traducerea si apostilarea diplomelor, foii matricole, certificat de nastere international... ca sa fii cu lectiile pregatite si sa nu pierzi vremea ... pt ca oricum o sa treaca ceva pina faci rezidenta, cartea de identitate, cod fiscal, inscrierea la medicul de familie ...
citeste aici in primul rind :
www.romania-italia.info/forum/index.php?board=4.0" target="_blank"> Documente, vize, pasapoarte, legislatie
si da un ochi si pe la alte capitole din forumul romanilor in italia caci aflii multe despre munca, echivalarea studiilor... si nu numai ...
Idora spune:
Am vrut sa scriu de azi noapte dar s-a intrerupt internetul.A fost buna carnea de cal (carne di cavallo),eram curioasa sa vad cum e si cred ca seamana cu carnea de caprioara (am mancat mai demult) dar nu sunt 100% sigura.Am avut o bucata mare de carne facuta afara la gratar,taiata subtire,si stropita cu sosul pe care l-a lasat, asa ca la noisi cu garnitura de cartofi natur (cred ca mai rar gasesti asa ceva la italieni).Am mai mancat involtini di melanzane http://www.lannaronca.it/involtini%20di%20melanzane.jpg , involtini di girello,cam asa ceva http://www.carneequinabubani.com/image/foto/luganega.jpg si involtini al pistacchio&philadelphia stropite cu o bere la 66 cl (amandoi).Cei care vindeau erau amuzanti,vroiau sa para sicilieni adevarati sau mai tarani,vorbeau o siciliana pura (asa a zis Fabio) si se adresau clientilor cu cuvinte de genul carissimo,fratello si altele de genul asta.A fost fain!!
Ah da Crista, probabil de aia nu mananci.Daca m-as lua dupa teoria ta probabil n-as manca nici eu creier de maimuta (stiu ca se mananca)