SOS - ce fac cu spata de porc?
Am pe cap o chestie numita "spata intreaga" luata dintr-un market.
Io am luat-o dar n-am stiut ce fac!
Acum se decongeleaza in pace ..si mai are ceva pana se va decongela complet. Pana acum am scos-o din plastic si am epilat-o de sorici si grasime.
Va implor, spuneti-mi ce sa fac cu animalul in continuare? Nu-i f mare, asa ca ar putea incapea in tava de aragaz, dar asa se prepara?
Aveti niste retete? Ar trebui transata in continuare?
..va rog mult, ajutati un anti-talent culinar!
Raspunsuri
MirelaV spune:
am gasit pe net o reteta interesanta si usor de preparat zic eu
Carne de porc in sos alb cu piure
Incearca aceasta reteta macar din curiozitate, pentru originalitatea piureului cu mere caramelizate.
4 portii
Timp de gatit: 30 min.
731 calorii, 52 g grasimi per portie
Ingrediente
Pentru piure
500 g cartofi fainosi
150 ml smantana grasa
25 g unt
2 mere, curatate de seminte si taiate bucati
Pentru carne
500 g spata de porc, taiata bucati
20 g unt
1 lingura ulei
100 ml vin alb, sec
150 ml smantana grasa
1 lingura mustar de Dijon
1 lingurita cimbru
Mod de preparare
Incinge grasimea intr-un vas neaderent si prajeste carnea timp de 10 minute, intorcand bucatile o data, pentru a se rumeni uniform. Dupa aceea, toarna vinul, lasa sa dea in cateva clocote si adauga smantana.
Adauga sare, piper, mustarul si cimbrul. Lasa sa fiarba la foc mic pana cand se patrunde carnea.
Intre timp, fierbe cartofii in apa fara sare timp de 15 minute. Scurge de apa si zdrobeste-i sau trece-i prin sita de pasat legume. Adauga un praf de sare, piper, nucsoara, smantana si amesteca.
Intre timp, intr-un vas neaderent, la foc potrivit, topeste untul si rumeneste merele pana cand se caramelizeaza. Dupa aceea, adauga merele in piureul de cartofi si amesteca.
Serveste friptura cu garnitura de piure, fasole verde fiarta ori spanac fiert si cu sos turnat deasupra.
Succes!
MirelaV
pupicei pe burticei
miria_cristina spune:
Ragout in lapte
Ingrediente:
800g pulpa slaba de porc sau spata,
50 g unt,
1 ceapa,
aproximativ 500 ml lapte,
sare, 3 cuisoare.
Mod de preparare:
Carnea se degreseaza si se taie in cuburi.
Se prajeste in unt pana se albeste si se stinge cu lapte, cat sa o acopere.
Se sareaza, se adauga ceapa in care s-au infipt cuisoare si se inabusa sub capac la foc foarte mic, amestecand din cand in cand. inainte de a fi servita, se indeparteaza ceapa si se serveste cu garnitura de orez inabusit.
Se servesc cu pireu de cartofi sau cu orez inabusit.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Friptura cu sos de legume
Ingrediente:
1 kg. carne de porc (piept sau spata)
2 linguri de unt netopit
4 linguri de ulei
2 cepe
3-4 ciuperci mari
o lingurita de faina
1 pahar de vin alb
1 pahar zeama de carne
patrunjel verde
4-5 rosii
sare si piper
Mod de preparare:
Alegeti carnea si taiati-o in bucati potrivite. Oasele puneti-le sa fiarba cu apa putina si o ceapa. Caliti carnea in unt combinat cu ulei, adaugati restul de ceapa, ciupercile taiate, patrunjelul si faina. Cind faina s-a aurit, puneti vinul, zeama de carne, rosiile (din conserve), apoi potriviti de sare si piper. Lasati sa fiarba incet, la cuptorul cu foc mic.
Serviti friptura cu piureu de cartofi decorat cu sosul din tava.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
ladymina spune:
Buna,si La multi ani si multa fericire pt voi si familiile voastre.Ma alatur si eu mesajelor si ii transmit doamnei care cere ajutor pt gatitul spetei,cea mai indicata reteta este de se folosi la sarmale ,cel putin eu numai acolo o folosesc ,doar ca mai e de facut o precizare:este spata de casa de la parinti afumata si bunaaaa tare.De obicei in oala cu sarmale de Craciun o savuram toata familia.Sper sa iti fie de folos si mesajul meu.
Cosmina si Bogdan
balaioara spune:
Am luat si eu azi spata de porc... Cotletul arata ciudat, asa ca m-am gandit sa iau spata, ca era mai roz...
Am pus-o la cuptor, cu cartofi, rosie, ceapa si ardei rosu. Din pacate sotul meu a spus ca e ciudata! E seca, nu are niciun gust. Am taiat-o bucati, cu tot cu cartofi, am pus apa, si acum fierbe pe aragaz, innabusit.
dulcetica spune:
Eu mai am inca de la Craciun cind am cumparat cam multa pulpa si muschi file de porc si am senzatia ca nu se mai termina.Nu prea mincam carne de porc si atunci am presupus ca o sa mai am musafiri mincaciosi.Eroare!