Va rog frumos cine ma poate ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: primul copil implineste 2 ani pe 25 decembrie, insarcinata in 9 saptamini lucrez la o firma care are dificultati economice. Daca ma reintorc la munca au dreptul sa ma concedieze in cazul in care sunt anuntati in scris despre faptul ca sunt insarcinata? Cea de a doua varianta: daca ma angajez imediat la o alta firma pot beneficia de plata indemnizatiei pentru cel de-al doilea copil? Cite luni este nevoie sa am lucrate pentru a beneficia de CIC 2?
Multumesc anticipat.
Dana si Ioana Amazoana (24.09.2003)
Nu stiu sa-ti raspund la intrebare "legal" dar iti pot da un sfat "ilegal". Daca ai pile poti beneficia de ceva concediu medical, apoi de concediu de risc maternal (120 zile) si apoi iti iei concediul prenatal si asa poti sta in concediu pana nasti si nimeni nu te mai poate concedia.
nu au dreptul sa te concedieze, in prima zi dute cu dovada de la medic si anuntai ca esti insarcinata,
daca te angajezi in alta parte ai grija sa nu ai mult intrerupt, sa fie diferenta de cateva zile, trebuie sa ai 12 luni lucrate, se ia in considerare si cic 1 (in cazul tau la vechime pt stagiu de cotizare)
Daca anunti in scris in prima zi nu te mai pot atinge, decat daca restructureaza postul (deci o portita legala le ramane, e un risc pentru tine). Mare atentie cand dai hartia in care anunti ca esti gravida, fa-i o copie xerox si cere numar de inregistrare pe ambele exemplare din care unul sa-ti ramana.
Daca te angajezi in alta parte, nu trebuie sa ai intrerupere deloc, din cate stiu eu.
Nu cred ca poti apela la varianta cu medicalul: cic este considerat stagiu de cotizare dar numai pentru un nou cic, nu si pentru concediu medical.
Andreea mamica lui Filip Stefan
bb2