Topul cartilor aparute dupa '90
In www.cotidianul.ro/index.php?id=8364&art=21741&cHash=75b068ec5e" target="_blank">Cotidianul a aparut topul cartilor romanesti aparute dupa '90, intocmit de oamnei de cultura.
In top conduc:
Orbitor, Mircea Cartarescu
Inchisoarea noastra cea de toate zilele, Ion Ioanid
Jurnalul fericirii, Nicolae Steinhardt
Jurnal, Mihail Sebastian
Dintre ele, am citit numai jurnalele. Au mai fost nominalizate inca 2 carti dragi mie: Zbor in bataia sagetii - Horia Roman Patapievici (cartea mea de capatai ), si Despre ingeri - Andrei Plesu.
Posibile idei de cadouri de la Moshu', nu?
Alina
Raspunsuri
corsge spune:
Eu as nominaliza, pe categorii, nu numai beletristica, ci si critica literara, eseul, lingvistica:
Ileana Malancioiu " Calatorie spre mine insami"
Ana Blandiana " Genuil de a fi"
Mircea Cartarescu " De ce iubim femeile"
Eugen Simion " Fragmente critice"
*** Gramatica Limbii Romane ( Editura Academiei, 2005), cu care intram si noi, in sfarsit, in randul lumii!
Mik spune:
Alina, e o idee excelenta cu ceea ce sa cerem cadou de Mos.
(am citit numai M. Sebastian, o de departe o carte care te scutura complet).
simali spune:
Tot in colectia "Cotidianul" tocmai am terminat "Cutia neagra" de Amos Oz. O carte pe care n-o voi uita niciodata pentru ca:
- este cel mai frumos roman epistolar pe care l-am citit pana acum;
- este despre libertatea credintei si a spiritului;
- este un minunat roman de dragoste;
Spune ca religiosii tuturor timpurilor au ceva in comun: le lipseste prezentul. Credinciosul adevarat nu are decat trecut si viitor.
- Traieste in trecut pentru ca se raporteaza la carti scrise cu mii de ani in urma.
- Viseaza la viitor pentru ca aspira la ridicarea la ceruri si mantuirea sufletului - toate posibile numai in viitor.
- Neglijeaza prezentul - pentru ca nu-si iubeste corpul muritor, considera mereu ca trebuie sa fie iertat pentru pacatele sale (orice religios adevarat se spovedeste o data pe luna pentru "pacatele sale", vede prezentul ca pe o incercare continua de care, daca trece cu bine, va cuceri Paradisul.
Astfel, religiile ne invata sa ne chinuim in prezent, sa nu slavim viata, sa nu ne apreciem, sa nu ne iubim, sa nu facem din AZI o sarbatoare.
alice simon
gangurici_licurici spune:
Multumesc de informatie. Ce pot eu sa spun e ca ce am citit eu dintre ce-i nominalizati chiar meritau sa fie acolo.
croco21 spune:
Si in topul meu se regasesc:
1. Inchisoarea noastra cea de toate zilele, Ion Ioanid - sunt mai multe volume care au aparut pe rand, mi-a scapat unul dintre ele, dar cele care le-am citit m-au captivat si chiar am recitit apoi unele pasaje.
2. Jurnal, Mihail Sebastian
Jurnalul fericirii nu intra in topul meu, nu am reusit sa-l citesc desi am incercat.
As mai adauga in top Jurnalul intim al lui Marin Preda si Memoriile lui MIrcea Eliade.
Croco
mazzel spune:
quote:
Originally posted by simali
Tot in colectia "Cotidianul" tocmai am terminat "Cutia neagra" de Amos Oz. O carte pe care n-o voi uita niciodata pentru ca:
- este cel mai frumos roman epistolar pe care l-am citit pana acum;
- este despre libertatea credintei si a spiritului;
- este un minunat roman de dragoste;
Spune ca religiosii tuturor timpurilor au ceva in comun: le lipseste prezentul. Credinciosul adevarat nu are decat trecut si viitor.
- Traieste in trecut pentru ca se raporteaza la carti scrise cu mii de ani in urma.
- Viseaza la viitor pentru ca aspira la ridicarea la ceruri si mantuirea sufletului - toate posibile numai in viitor.
- Neglijeaza prezentul - pentru ca nu-si iubeste corpul muritor, considera mereu ca trebuie sa fie iertat pentru pacatele sale (orice religios adevarat se spovedeste o data pe luna pentru "pacatele sale", vede prezentul ca pe o incercare continua de care, daca trece cu bine, va cuceri Paradisul.
Astfel, religiile ne invata sa ne chinuim in prezent, sa nu slavim viata, sa nu ne apreciem, sa nu ne iubim, sa nu facem din AZI o sarbatoare.
alice simon
simali eu tocmai am citit si "sotul meu michael" si "sa cunosti o femeie" tot de amos oz, ti le recomand, un scriitor extraordinar.
myrrha spune:
Toate isi merita locul pe podium. De cartea lui Ion Ioanid aud mereu, dar n-am dat inca de ea . Jurnalul lui Mihail Sebastian e ravasitor si teribil, Jurnalul lui Nicolae Steinhardt ii e parca o replica ironica...
quote:
Initial creeata de copiloi
Au mai fost nominalizate inca 2 carti dragi mie: Zbor in bataia sagetii - Horia Roman Patapievici (cartea mea de capatai ),
si a mea, cel putin in liceu
scarmanus spune:
quote:
Originally posted by myrrha
Toate isi merita locul pe podium. De cartea lui Ion Ioanid aud mereu, dar n-am dat inca de ea . Jurnalul lui Mihail Sebastian e ravasitor si teribil, Jurnalul lui Nicolae Steinhardt ii e parca o replica ironica...quote:
Initial creeata de copiloi
Au mai fost nominalizate inca 2 carti dragi mie: Zbor in bataia sagetii - Horia Roman Patapievici (cartea mea de capatai ),
si a mea, cel putin in liceu
Ma ingrijorezi cu ce spui, trebuie sa-mi fac rost urgent de Mihail Sebastian. Eu aveam senzatia ca nu s-a scris nimic mai ravasitor de la Steinhardt.
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
myrrha spune:
Cele doua jurnale sint pe atit de interesant de pus alaturi pe cit sint de paralele Doua povesti cu evrei care incearca sa se salveze, unul de prietenii intelectuali de dreapta, celalalt de inamicii subintelectuali comunisti... Habar n-am de ce, dar jurnalul lui Mihail Sebastian mi s-a parut mai dramatic, mai disperat, in orbecairea confuza a eroului, fata de Steinhardt, care deja stia totul, si cum sa se salveze...
mami de Agatha (21.08.06)
scarmanus spune:
quote:
Originally posted by myrrha
mami de Agatha (21.08.06)
Un off-topic mic-mic sa nu jenez: te-am "revazut" dupa o absenta lunga (se prea poate sa nu ma fi uitat eu unde trebuie), si acuma cand scrii ce-mi vad ochii, mamica de Agatha! Sa va bucurati de ea si sa creasca mare si sanatoasa. Ce trece timpul asta, si ce in urma sunt eu...
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty