concediu crestere copil

concediu crestere copil | Autor: lili76

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,
Intrebarea mea este urmatoarea: tatal copilului, daca este persoana fizica autorizata, nu are incheiat contract cu casa asig de sanatate, dar este platitor de impozit, poate sa beneficieze de concediu de crestere copil pana la 2 ani? In ce conditii?
Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns stoichitescu cristina spune:

Pentru a beneficia de concediu de crestere copil pina la doi ani se incheie contract de asigurare la Casa de pensii nu la casa de asigurari de sanatate.La casa de asigurari de sanatate se icheie declaratie de asigurare in cazul persoanelor autorizate pentru concedii si indemnizatii si pentru asigurarea de sanatate, pentru a benefeicia de plata concediului medical si de servicii medicale(medic de familie, spital).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili76 spune:

Tocmai asta este problema, am fost sa inchei ctr si mi s-a zis ca numai pentru pensie se mai incheie la casa pensiei, si ca daca este persoana fizica autorizata sau administrator la o societate beneficiaza de contributie. Dar eu nu stiu in care masura, si ce trebuie sa facem

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

1. Faptul ca in calitate de PFA nu a incheiat si implicit nu a platit si catre Casa de asigurari de sanatate asigurarile deja este o contraventie.
2. Pt CIC se fac demersurile obisnuite necesare asemeni oricarui asigurat, deci dosarul in cauza.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stoichitescu cristina spune:

Lili, cum ti-a spus si Marius , dosarul se intocmeste ca pentru orice asigurat. Conditia este totusi sa fi avut incheiat si platita contributia la casa de pensii cu cel putin 10 luni inainte de a beneficia de CIC. Eu asa stiu. Treaba cu casa de asigurari de sanatate este in vigoare doar de 1 an si nu are legatura cu cresterea si ingrijirea copilului pina la doi ani . La casa de asigurari de sanatate, cum ti-am mai zis in calitate de pfa trebuia sa-si plateasca asigurarea de sanatate si facultativ asigurarea pentru concedii medicale. Concediile medicale au fost pina in 31.12.2005 gestionate de casa de pensii,acum insa nu mai au legatura cu cresterea copilului si nici cu contributia pentru pensia individuala. Ideea este ca la Casa de asigurari de sanatate trebuie in calitate de pfa sa-si plateasca urgnet asigurarea fiindca este obligatorie contributia de 6.5% la sanatate si daca nu o va plati acum la un moment dat o va plati cu majorari si penalitati. Conform Legii 95/2006 trebuie sa ai platita contributia pt sanatate pe 5 ani in spate daca estei persoana fara venituri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by stoichitescu cristina

Conditia este totusi sa fi avut incheiat si platita contributia la casa de pensii cu cel putin 10 luni inainte de a beneficia de CIC. Eu asa stiu.

Nu, conditia este ca in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii sa fi obtinut venituri profesionale impozabile. CIC-ul nu mai are legatura nici cu casa de pensii nici cu asigurarile de sanatate, se plateste din bugetul de stat, din impozitele pe venit.

Mergi la inceput