Durerea unei pierderi de sarcina (11)
Raspunsuri - Pagina 19
blueeyes2003 spune:
Michelle eu cred ca este normal sa ai primul CM la aproximativ 5-6 saptamani de la nastere.Nu-ti face griji!
Ma bucur ca iti faci brad de Craciun,intr-adevar este o sarbatoare sfanta si trebuie petrecuta ca atare.Ai grija de tine!
Dianarus eu nu stiu prea multe despre acest lucru...nu stiu ce sa zic...incearca sa stai linistita ca bebe simte si-i faci rau.Sunt sigura ca totul este bine.Poate stiu fetele mai multe.Si la mine ramasese in urma bebe dar era din cauza hipertensiunii induse de sarcina,tot asa bebe nu se alimenta suficient.Nu trebuie neaparat sa fie o problema de coagulare,au mai fost fete carora li s-a spus ca bebe este mai mic putin dar nu au fost probleme.Iti doresc sa ai o sarcina usoara in continuare!
Va pe toate!
Mirela
www.snugglepie.com/ezb/692306.png" target="_blank">Vine Craciunul! www.justmommies.com/tickers/pic/ttc/19520/" target="_blank">Praying for a miracle!
Chantal spune:
Mirela
Michelle, multumesc pentru cuvintele tale frumoase si gandurile bune. Poate ca ai dreptate cu Craciunul dar eu sunt hotarata: pentru mine Craciunul nu mai insemna nimic, la fel cum nici viata asta nu mai conteaza. Traiesc de pe o zi pe alta numai eu stiu cum. Mi-as dori sa mor, sa ma puna langa micuta mea, sa-i fiu mereu alaturi. Mi-am pierdut si credinta in Dumnezeu, speranta ca ma ajuta pentru ca am vazut ca nu m-a ajutat atunci cand am avut mai mult nevoie. Acum mi-e doar frica de Divinitate si-atat. Mi-e frica ca poate fi mai rau decat e acum, pentru ca, mai bine stiu ca nu va mai fi niciodata.
Ma deruteaza foarte mult faptul ca mi-am pierdut credinta, singurul meu sprijin in care credeam cu adevarat si care am crezut ca nu ma va lasa vreodata. Asta e, va trebui sa invat sa traiesc asa, fara speranta si fara ajutor.
Laura Ioana spune:
Chantal mi se rupe sufletul cand vad cat esti de pornita impotriva vietii si a tot ce te inconjoara! Tu singura trebuie sa te fortezi sa vezi lucrurile altfel, sa vezi in viitorul tau un copilas care iti va spune MAMA si care te va face fericita, asa cum nu mai speri acum sa poti fi vreodata! Nu cred, oricat ai spune, ca nu vrei sa auzi niciodata pe copilul tau spunandu-ti MAMA! El asteapta sa il chemi, sa il doresti si te va face foarte fericita si te va face sa te intrebi: "de ce am asteptat atat pana sa te am?" Sper sa nu te supere vorbele mele, departe de mine gandul sa te ranesc, dar sunt convinsa de fiecare cuvintel pe care l-am scris! Trebuie sa-i permiti copilului tau sa vina pe lume si sa te cunoasca
Poze Laura
Chantal spune:
Laura , cum sa ma supar pe tine?
Mi-as dori sa-mi spuna un copil MAMA doar ca simt eu ca nu voi mai putea avea. Ceva in sufletul meu imi spune asta. Si cum sotul nici nu vrea sa auda de adoptie... Va trebui sa ma obisnuiesc cu gandul. Nu mi-as face decat rau facandu-mi sperante desarte. Mai bine nu ma mai gandesc.
Ma bucur pentru tine ca ai puterea sa lupti desi ai trecut prin mult mai multe necazuri decat mine. Esti puternica. Eu nu sunt si nici nu vreau si nici nu pot sa ma schimb.
Iti doresc din tot sufletul sa fie bine cu tine si sa reusesti sa ai bebe mult dorit.
Te
Eseea spune:
Fetelor, mereu ma gandesc la voi...am trecut de 2 ori prin asta si stau si acum cu frica in san...
Dianarus, daca intarzierea de crestere este de 2 saptamani numai, poate recupera, bb au ritmuri diferite de crestere. Dar tb urmarit prin eco mai dese sa nu ramana mai mult in urma..
FF importante sunt fluxurile pe arterele uterine si ombilicala. La ultima eco morfologica pe care ai facut-o, cat erau? Vezi ca pe eco sunt prescurtate ca "IR stg, IR dr, IR ombilicala". IR= indice de rezistenta. Daca sunt prea mari, este posibil ca bb sa nu se poata alimenta.
Analizele de coagulare a sangelui sunt de mai multe tipuri : sindrom antifosfolipidic, lupus, etc...sper sa nu gresesc, nu le stiu f bine. Intr-adevar si astea sunt importante.
Eu zic sa nu intri in panica, dar fa eco mai des, sa nu ramana bb in urma mai mult.
Bafta si tine-ne la curent.
21w
my baby
Chantal spune:
Eseea, vorbeai despre IR-uri si mi-am adus aminte de o faza tragi-comica din timpul sarcinii mele. Am citit despre aceste IR-uri aici pe forum. Niciodata nu mi-au fost masurate desi am fost consultata frecvent de 2 ginecologi si odata am fost si la Timisoara la eco morfologica la dr. Budau care cica e foarte bun ecografist (sau cum s-o fi zicand). Mi-am intrebat intr-o zi unul din medici despre IR-uri, daca nu mi le masoara si mie, si m-a intrebat ca ce sunt alea? Cu greu i-am explicat eu ca ce sunt (nici eu nu stiu foarte bine) si mi-a zis ca poate ca alea se fac cu eco doppler si nu e cazul sa mi le faca. Am ramas insa cu impresia ca el n-a inteles
despre ce vorbesc si ca oricum habar nu are ce sunt alea IR-uri.
Chantal spune:
Dianarus, din pacate nu stiu ce sa te sfatuiesc decat sa cauti cel mai bun medic din oras si sa-i ceri parerea. Oricum, nu sta asa cu stress-ul.
Eseea spune:
Chantal, te citesc mereu, va citesc mereu, sunteti in gandurile mele...Mi-a fost si mie greu, inca mai am momente de panica...
Intr-adevar multi dr nu baga in seama IR-urile desi sunt f importante. Sau habar nu au de ele, din pacate. Aceasta poate fi o cauza de pierderi de sarcini in luni mari, tb supravegheate. Chiar daca sunt mari, nu este obligatoriu sa dea retard de crestere. Stiu fete care le-au avut mari toata sarcina si bb nu a avut nimic. Dar tb atent supravegheate, sa nu aiba bb retard mare de crestere. Si eu fac tratament pt asta, IR dr e un pic marit. Dar in prezent bb e perfect la zi cu cresterea, asa ca stam linistiti deocamdata.
21w
my baby
Pepsi spune:
laura, mi se pare normal ca de aia vrea sa vada daca e ceva ca nu stie nici el inca, lasa ca e bine si asta, macar vei stii ce si cum, si elimini in ca o chestie. ma bucur ca ai luat decoratiuni ptr Craciun si ca faci brad, cum spunea si mirelush si michelle, o faceti ptr puii vostrii care au urcat la ingerasi.
michelle, te admir ca mai ai puterea sa te gindesti si la mine, da, am ajuns cu bine la 14 saptamini mie mi s-a parut c-a trecut greu timpul, abia astept sa-mi tin puiul in brate. cu ciclul stai linistita ca si mie mi-a venit la 1 luna dupa chiuretaj, iar dupa ce am nascut mi-a venit abia in septembrie si am nascut in mai. cu faptul ca ai stat din saptamin a 17-a pina in a-24-a e trist, dar macar stii ca te-ai luptat ca ai facut tot ce s-a putut inainte sa iei o decizie.
dianarus, fara sa te panic am sa-ti zic parerea mea, cind un dr imi spune ca e ceva, dar nu e grav, eu, plec de la premiza ca e grav, si atita caut si pun intrebari pina EU ma conving ca asa e, nu e grav. parerea mea este ca nu e intru totul normal sa ai incetinirea asta de evolutie de 2 saptamini, si ca ar trebui sa mai ceri citeva pareri, poate sa faci teste aprofundate, si daca ti-a zis ca la virsta asta e rar sa mai pierzi un copil, uita-te bine in lista noastra si ai sa te convingi. nu pleca urechea, cauta pina gasesti de ce??? uite si mie mi-au spus ca am placenta jos, si ca lasa ca se ridica, dar ce astept eu asa stind cu miinile-n sin? nu, la uramtorul cotrol cer iara eco, vorbesc cu medicul, in 25 ianuarie iar am eco, si tot atit ii bat la cap, pina ma conving eu ca e bine, mai bine urlii preventiv decit cind e prea tirziu si nu se mai poate face nimic. uite am gasit citeva info ptr tine :`Hipotrofie fetala - examenul echografic poate sa remarce o intarziere de crestere a fatului vis-a-vis de varsta gestationala. Aceasta intarziere poarta numele de hipotrofie fetala. Precum deja am amintit luna trecuta, hipotrofia poate fi simetrica, adica toate elementele anatomice ale fatului sunt crescute armonios dar in intarziere fata de dimensiunile normale varstei de sarcina, sau asimetrica, adica anumite elemente pot sa fie corespunzatoare cu varsta sarcinii iar altele nu, mai degraba in intarziere. In general hipotrofia asimetrica este datorata unor malformatii congenitale sau castigate pe parcursul sarcinii. `si uite si aici ai un grafic
http://www.med-online.ro/simptome/039/039_e.php
si uite inca un articol interesant zic eu, facut de Dr Tutunaru il citez mai jos ca sa nu fie considerat publicitate,
"M-ar interesa, daca se poate, sa-mi raspundeti la citeva intrebari legate de HTA (hipertensiune arteriala)", ne scrie una dintre cititoarele noastre.
"1. Avand 34 ani, o sarcina pierduta in luna a-8-a, la o tensiune care a variat intre 140-150 cu 90-110, ajungandu-se pana la 210 cu 120 de vreo 2 ori, sub tratament s-a pastrat, cea diastolica, peste 90. De atunci am ramas cu o tensiune care se mentine pe la 120-130 cu 85-90, dar iau si cate 1/2 pastila de Lokren/zi. Intrebarea este: la o viitoare sarcina as putea avea aceleasi probleme? Cat de riscanta este o noua sarcina? Ce medicatie ar fi cea mai indicata? 2. In ce fel mi-ar putea afecta rinichii? Mentionez ca am facut o multime de analize care n-au fost deloc concludente, adica s-a stabilit ca am HTA esentiala si atat! - Multumesc!" - Claudia.
Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Elias din Bucuresti, raspunde:
1. Sarcina pierduta de dumneavoastra intr-o luna atat de mare s-a datorat nu hipertensiunii arteriale foarte mari pe care ati avut-o in momentul respectiv ci, surprinzator poate, datorita placentei, care nu a fost bine formata. Placentatia defectuoasa se insoteste aproape invariabil de doua consecinte potential grave: hipotrofia fetala (intarziere in crestere) si hipertensiune arteriala.
Aparitia hipotrofiei fetale in aceste conditii pare oarecum logica, o placenta defectuos formata nu poate furniza suficienti nutrienti si oxigen fatului, in consecinta fatul isi adapteaza cresterea in functie de cat primeste de la mama prin placenta (ganditi-va la un bonsai, care ramane mic deoarece pamantul in care creste este insuficient cantitativ pentru a-i permite extinderea).
Ce legatura este totusi intre placenta si hipertensiune arteriala? Este, si inca una deosebit de importanta. In cursul formarii placentei unul dintre obiectivele acestui proces este, pe langa stabilirea unei legaturi intre fat si circulatia arteriala materna, si modificarea vaselor arteriale materne, care isi pierd stratul muscular si cel endotelial, acestea fiind inlocuite cu celule trofoblastice fetale. In consecinta circulatia placentara nu mai este sub comanda stimulilor presori (vasoconstrictori) ce regleaza in mod normal circulatia arteriala a adultului, astfel ca, indiferent de stresul presional la care este supusa circulatia materna, circulatia placentara ramane neafectata.
Esecul acestei transformari a arterelor materne face ca circulatia placentara sa fie sensibila la anumiti stimuli, astfel ca tarziu in sarcina, dupa saptamana 20, pot sa apara manifestari materne legate de acest fenomen, in speta hipertensiunea arteriala, deoarece endoteliul restant de la nivelul placentar (care in mod normal trebuia sa fie inlocuit) elibereaza in circulatie o serie de factori chimici relativ nocivi drept raspuns la iritatiile la care este supus. Acesti factori lezeaza endoteliul vaselor materne conducand astfel la manifestari multiple precum hipertensiunea arteriala, hemoliza, efectare hepatica, edeme periferice, convulsii, etc., adica la preeclampsie si eclampsie. In cazul dumneavoastra mai mult ca sigur ati avut o hipertensiune arteriala preexistenta sarcinii, nediagnosticata si netratata, dar agravata de aparitia sarcinii. Pe vasele dumneavoastra deja alterate de regimul presional anormal, placentatia s-a facut defectuos si au aparut cele doua consecinte: intarzierea in crestere a fatului si hipertensiunea arteriala. Deci dumneavoastra nu ati ramas cu afectiunea asta dupa sarcina, caci ea exista dinainte de sarcina si a ramas manifesta dupa aceea. O hipertensiune indusa de sarcina se remite complet dupa aproximativ 42 de zile, ceea ce in cazul dvs. nu s-a intamplat.
Si acum sa va raspund la intrebare: daca la o viitoare sarcina veti avea aceleasi probleme. Sincer? Greu de spus, dar sunt sanse foarte mari sa le aveti, dar din fericire exista mijloace diagnostice de monitorizare si terapeutice de a duce sarcina la capat cu riscuri minime. Totul este sa va anuntati de la inceput doctorul dvs. obstetrician de existenta acestei probleme si bineinteles este imperios ca acesta sa fie la curent cu mijloacele de prevenire, urmarire si terapie ale unei atare afectiuni.
2. Ca orice organ si rinichii sunt vascularizati, adica au vase cu endoteliu (captuseala vaselor). In hipertensiune acest endoteliu este afectat de aparitia placilor de aterom. Dar mai degraba decat existenta unei afectiuni renale secundare hipertensiunii, la dvs. se pune problema unei afectiuni primare la nivelul rinichiului care duce la o filtrare defecuoasa a sangelui (rinichiul se stie ca are functia principala a filtra sangele si de a elimina cu ajutorul apei produsii toxici, prin urina). Organismul sesiseaza ca ceva este in neregula la nivelul acestui fenomen de filtrare si considera insuficienta cantitatea de urina formata, si in consecinta creste presiunea sangelui care urmeaza a fi filtrat prin cresterea tensiunii arteriale (ca o analogie, daca aveti chiuveta de la bucatarie infundata, pentru a forta "filtrarea" apei cresteti presiunea de evacuare cu ajutorul presiunii exercitate de catre o pompa ventuza, nu? Asa procedeaza si organismul crescand tensiunea arteriala adica presiunea cu care sangele strabate filtrul renal).
Afectarea renala este in general semnalata de modificari ale creatininei, ale ureei si ale acidului uric. Pentru o mai buna documentare a situatiei dvs. renale pot fi facute teste mai de finete, la un serviciu de nefrologie, dar asta deja mi se pare ca nu isi are rostul in cazul dvs.
scuze, e tare lung, dar sper sa ajute, mie mi se pare interesant.
va pup pe toate
Flavia +14, mama lui Dominic 17 mai 2004
http://community.webshots.com/user/pepsidominic
Pepsi spune:
a, si am mai gasit un articol interesant cu sindromul antifosfolipidic
http://www.presspro-gineco.ro/articole/etiopatogenie-86.php
Flavia +14, mama lui Dominic 17 mai 2004
http://community.webshots.com/user/pepsidominic