LMA - Bebelusi de noiembrie-decembrie 2005 (104)

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

Eram si eu tare curioasa cu diferenta dintre laptele pasteurizat si cel UHT...
Acum am gasit si "documentatie" si m-am mai lamurit:
ambele sunt metode de sterilizare partiala a laptelui (= se incearca omorarea selectiva a microorganismelor).
Pasteurizarea se face de obicei prin metoda HTST (high temp/ short time), care inseamna adus laptele la 72 grade pentru 15 sec. Prin asta se omoara foarte mare parte din microbi.
UHT (ultra-high temperature) inseamna adus laptele la vreo 138 grade pentru 2 sec. plus manipulare sterila + recipiente mai sterile.
Prin UHT se omoara mai multi germeni decat prin pasteurizare.

Acum, naturistii zic ca ambele metode omoara si dintr-aia buni, gen lactobacillus. Si mai gasesc ei multe care se distrug din lapte prin procedeele astea, pe care le coreleaza cu mal-absorbtia nutrientilor din lapte, de unde recomandarea sa-l consumam crud - ceea ce evident nu e cazul la bebei.

Cu pierderea de vitamine, am gasit si un tabel (cifrele inseamna cat se pierde procentual)

B1 B6 B12 Ac.folic Vitamin C
Pasteurizare (0 - 5) (0 - 5) (< 10) (< 10) (10 - 25)
UHT (0 - 20) (< 10) (5 - 10) (5 - 20) (5 - 30)
Fiert (10 - 20) (10) (20) (15) (15 - 30)

Idea ar fi ca unele vitamine sunt mai sensibile decat altele la temp inalte, pe cand altele rezista mai putin timp... Oricum, e clar ca fata de laptele fiert raman mai multe vitamine!

Acum sunt si eu in dubiu ce sa aleg, dar cred ca o sa raman pe UHT, mi se pare mai safe, iar pierderile de vitamine nu sunt asa de mari.

Bibliografie (pe langa sfantul google):
http://encyclopedia.quickseek.com/index.php/Pasteurization
http://www.swissmilk.ch/de/kochen-und-essen/wissen-und-erklaeren/fragen-und-antworten/fragen-produkteinfos.html#4050

Maria & Cristian (22 dec 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissy77 spune:

Dordia, din raspunsul pe care l-ai dat Catutzei, deduc ca esti deja hotarata sa te intorci la servici.
Melk, felicitari pt mergareatza. De-amu sa te tii bine. Eu nu ma mai satur sa o privesc cum patruleaza ea toata ziua prin casa.
Madau, tocmai intrebam daca si copiii vostri se manifesta diferit atunci cand e luna plina :(
Catutza, Ioana nu a patit nimic inca, slava Domnului!
Offf, trimit ca am inceput mesajul pe la 11 si nici acum nu am reusit sa citesc tot.

Cristina & Elise-Stefania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

maria alexia, deduc ca te-ai atacat ca am comentat.hmm, nu vad de ce, era pur si simplu inaplicabil ce spuneai si eu am facut o constatare. aici nu vorbim decat in acord una cu alta sau cum?.... In alta ordine de idei asta cu - nu cu tine vorbeam - se aplica la scoala cand stai in banca, forumul, prin natura lui, este un spatiu de discutii si comentarii, nu este e-mail doar bilateral. sau asa stiam.
cu privire la laptic, eu am o idee mai demult, dar nu m-am interesat pana acum despre cat de practica este, adik cum fac asta, logistic, in romania. cand va veni vremea de lapte de vaca vreau sa-i dau lapte nefiert, trecut prin filtru bacterial. stiu ca in Marea Britanie se comercializeaza lapte tratat asa, stiu ca teoretic se gasesc filtre de uz casnic sau propriu, ma rog, dar nu stiu cum si de unde le voi procura. as vrea sa bea lapte "original".
madau, v-ati aerisit?

sambata se termina actiunea mailuistica de nov-dec-2005.

nu uitati sa-l ajutati pe andrei: http://andrei.point.ro/

mami de poet(09.12.2005)
poze cu puiutul meu, Nichita-Andrei
www.dropshots.com/nichita" target="_blank">filme cu puiutul meu, Nichita-Andrei
"cel mai bun dar pe care il putem face copiilor nostri este sa stie ca sunt iubiti"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissy77 spune:

Tania, . O sa fie bine si cu legumele, ai sa vezi. Tinem pumnii.
Ioana, tot binele din lume pentru samburelul mic. Sa dea Domnul sa-si gaseasca culcusul acolo unde trebuie.
Miha2006, nu astepta sa ti se termine NAN-ul si apoi sa treci imediat pe lapte de vaca. S-ar putea sa ai surpriza sa nu-i placa iar tu sa fii fara provizii de lapte praf. Poti sa incepi sa-i dai cate putin lapte de vaca sa se obisnuiasca cu gustul.
Mandy si Melk, referitor la cununat, explicatie a-la-soacra-mea: Bogdan ne-a botezat fata deci a facut o pomana; noi daca vrem sa-l cununam ii intoarcem pomana si nu-stiu-ce nu e bine. Nici ea nu stia concret, desi e f. credincioasa. Noi ne bucuram tare mult ca ne-a ales sa-l cununam ca este un om extraordinar. O sa intrebam in cele din urma preotul, dar eu nu mai aveam rabdare, de aia am intrebat pe forum.

Cristina & Elise-Stefania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia_daniela spune:

Dordia, te inteleg perfect ... si eu am patit la fel ! Am avut noroc ca in primele luni (Dariuca avea 6 luni cand am inceput eu munca)au venit ai mei la mine si de la 9 luni o duc dimineatza si o iau seara . Si ai mei imi ziceau la fel sa o las lunea dimineatza si sa o iau vineri, dar chiar nu pot sa fac asta ! (Am si postat atunci ca eram si eu in aceeasi dilema ca si tine, chiar voiam sa revin in CIC!)
Abia daca o mai las cate o noapte cand sunt eu foarte obosita si vreau sa-ti spun ca ma doare sufletul ... sa nu o aud eu maraind in somn, sa nu o aud dimineatza cand se trezeste , dar ce sa fac, mai am si eu nevoie sa ma odihnesc, ca altfel o iau pe aratura!

Cami mami & Daria
Dariuca creste si iar ... creste!
Mami si Dariuca (02.01.2006)
Nu merita sa plangi pentru nimeni, iar cei care merita nu te vor face sa plangi! (Gabriel Jose Garcia Marquez)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

dordia, problema adevarata nu e cu cine lasi bb, ci daca vrei cu adevarat sa te intorci la munca. daca vrei, atunci se rezolva.
zici ca ai 2 parinti si o bunica. mi se pare inuman sa scoti copilul dimineata, sau sa stai 5 zile fara el.
de e nu se muta ai tai la tine 5 zile??
daca bunica e acasa, poate sta ea pana la 10 cand se trezeste bb... si unul din parinti vine sa stea. daca e prea obositor sa vina amandoi, vin pe rand, azi unul, maine altul...
solutii o sa gasesti, daca e si vointa din partea lor. poti la o adica sa gasesti si pe cineva 2 zile pe saptamana sa stea cu copilul, sa le dai o vacanta scurta.

bafta la luat decizii!

Cristina Andrei-Razvan(2.08.2003) si Iris-Sabina(17.11.2005)
www.andreirazvan.home.ro" target="_blank">Andrei si www.iris-sabina.home.ro" target="_blank">Iris
www.nazdravani.ro" target="_blank">Nazdravani de august-septembrie 2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Bonjurica fetelor,
Ne-am intors si noi de la intalnirea cu mamici de joi, aici ploua si e urat asa ca bine ca am avut unde iesi azi.
Iar deseara merg la intalnirea lunara cu fetele expatriate ca si mine, deci lasam copiii sotilor iar noi ne "spatirim" la restaurant.
O gramada de evenimente luna asta, luni se organizeaza o dupa amiaza de bowling la centrul pt mamici cu copii unde mergem noi, joi dimineata sarbatorim Craciunul cu mamicile tot acolo iar vineri seara e petrecerea generala.

Ioana ce ma bucur de vestea cea buna! Tin pumnii sa fie bine si in continuare!

Sper ca bebeii bolnaviori sunt mai bine azi!

Dordia fetele ti-au raspuns iar tu ai deja o idee cred, eu pot doar sa adaug ca ma bucur ca nu am de facut o alegere atat de grea : sa stau departe de copil no way dar stiu cat de importanta e si intoarcerea la servici. Cea mai buna cale e sa vina bunicii, sper sa fie de acord, macar cateva luni, sau pana la 2 ani dupa care poate o sa te gandesti sa il dai la cresa.

Camelia cu manusile inca nu stiu ca nu i-am dat. La voi e deja atat de frig?

Melku felicitari pt primii pasi! Asta da cadou!

Bic scumpa rau Smarandita!Parca mi-o imaginez cu catelusii ei.

Ionikka am vazut si eu tablourile!Mama ce frumos! Tu le-ai pictat?

Of Madau saracutele de voi. Cu mana e nasol mai ales ca trebuie sa o tii in brate pe Mirunica, ti-ai sucit-o sau e de le carat fata mereu?Eu am avut o durere ascutita primele 9 luni de carat in brate miss. Mi-a trecut greu, dadeam cu o alifie speciala.

Tania bravoooooooooooooooo Stefanelului! Wowwwwwwww o noapte intreaga si papat bine....asta e cadoul lui de mos

Leea asteptam sa intri si sa ne spui ca ai avut o noapte mai omeneasca!

Noki lasa toceala si zi-ne ceva!

Alina si Amalia 17.11.2005

Avem 1 anisor!

Primul meu Sfant Nicolae

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madau spune:

Am revenit de afara...frig nene nu gluma, ne-a cam inghetat nasul pana la posta si inapoi, m-am dus sa platesc Vodafon-ul, si m-am intors la fel cum am plecat ca nu le mergea programul E o zi de kkt clar!

Acu' fac de mancare la maimutza, sper macar sa manance.

Alinush ce misto de voi cu intalnirile astea, faceam si noi inainte de a ramane gravida, acum deja 3 din 5 avem copii, care mai mari care mai mici, e mai greu sa cadem pe un program comun. Noi mergeam la Nescafe si balotam cate un frappe, o cafea cu menta...eheee ce vremuri. Mana am sucit-o tot cand alergam dupa Miru prin casa, acu sa vedem cu ce dau ca nu fac fatza doar cu una.

Mi s-a umflat mana unde va ziceam ca am venele incalecate, zici ca am o boaba de fasole acolo, si ma doare toata incheietura...nu mai pot...cu ce sa dau???? Mi-am legat-o cu o fasa elastica, insa tot n-o pot misca decat putin stanga-dreapta

Madau si Alexia Miruna (15 dec 2005)
pozici la 11 luni
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">povestea nasterii Mirunei
filmuletze poznase www.dropshots.com/madau" target="_blank">1 si www.dropshots.com/Miruna" target="_blank">2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gandacel spune:

Buna, fetelor!
INCERC sa raspund, ca a adormit Bogdan acum 10 minute. Dar vreau si eu sa ma asez un pic, ca ma doare raaau stomacul.

Camelia, eu am incercat sa-i pun manusi, nu se poate deloc, asa ca ii iau haine cu maneca f lunga, sa-i acopere mainile, dar tot ii ingheata. N-avem ce face. Vor accepta cand vor fi mai mari. Pana atunci, cel mai bine e sa le prindem manusile in doi nasturi, de manseta manecilor, ca sa le tina vor-nu vor! Eu asta am sa fac. Uite, acum citesc ce zice Madau si asta n-am incercat. Dar fi-miu nu suporta sa-i fac nimic la maini.

Alinush, te rog frumos zi-mi si mie ce i-ai facut de a ajuns missa sa manance asa singurica! Eu mor sa-l vad ca macar incearca ori percuteaza la ce-i arat. Si am zilele numarate pana nasc, iar dl. BOgdan nu vrea sa manance/bea nimic singur!!! Speram ca macar laptele sa si-l bea singur pana atunci.

Dau send la asta, ca nu se stie daca mai pot. Urla Bogdan, nu mai tastez, poate adoarme la loc, ca asa ar trebui, inca vreo ora jumate...

Gandacel 20+ si Bogdanel (14.11.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gandacel spune:

Sa nu uit. La un moment dat s-a vehiculat o poza cu un mergaret... Cineva a intrebat de unde se poate achizitiona. N-am vazut raspunsul. De unde se poate lua mergaretul ala? Ca era pe un site strain... Dar arata minunat.

Gandacel 20+ si Bogdanel (14.11.2005)

Mergi la inceput