555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by michandro

Draga Teo,

Iar te zapacesc cu intrebarile mele! Prima mea intrebare a fost despre ciciul trifazic. Iata ce am gasit pe site-ul la care am facut referire:

"Triphasic pattern
A triphasic chart shows three levels of temperatures: pre-ovulation, post-ovulation, and then a second rise after ovulation. Triphasic charts are occasionally an indication of pregnancy when the second rise occurs when you would expect implantation. Triphasic charts often do not end up showing pregnancy. You can be pregnant without a triphasic pattern and you can have a triphasic pattern without being pregnant."

Acum am inteles de ce ei au zis "Posibil ciclu trifazic in ziua 26".

Intrebarea mea (de data asta): Ce carti putem citi pentru a afla mai multe despre temperatura bazala, ovulatie (urmarirea ei - prin metodele de "apartament", dar si care sunt fenomenele care se produc) etc. Asa, mai pe intelesul nostru. Exista o astfel de carte?

Sunt sigura ca asa vom putea intelege mai mult.

In incheiere, te rog sa te uiti si pe mesajul meu anterior (cel lung, cu 3 intrebari: Varsta "inaintata", Temperatura bazala, Dureri de ovare si nu numai...).

Multumesc mult si felicitari pentru avansarea in "grad" (nu mai esti un "incepator" )

Mihaela



Uite cum pot invata si eu din acest forum, chiar in specialitatea mea! Stiam ca POATE aparea o noua crestere de temperatura bazala in momentul transformarii corpului galben menstrual in corp galben de sarcina (adica in urma fecundatiei), dar nu stiam ca americanii numesc acest "pattern" al curbei menotermice "ciclu trifazic"... Au dreptate indiscutabil, dar dupa cum insusi mesajul tau precizeaza, valoarea clinica de confirmare a producerii fecundatiei este totusi foarte mica (este un semn sugestiv, nu patognomonic).

Iti multumesc pt citatul dat!

Din pacate la noi nu prea exista carti sau brosurele pe tema indicata, in orice caz nu la tot pasul, cum ar fi normal. Poate cei de la asociatia SECS au asa ceva in dotare (normal asa ar fi...), dar sunt prea lenesi sau prea putini pt a putea efectua o distributie optima. Deci acolo ar merita de pus o intrebare.

Voi incerca sa scriu un articolas scurt si la obiect referitor la ovulatie, urmarirea "casnica" a ei si fenomenele ce o preced si o urmeaza, incluzand explicatiile necesare, evident. De fapt, ceva referitor la ciclul ovarian am scris deja intr-unul din raspunsurile mele lungi...

La cealalta intrebare (de fapt sir de intrebari) ti-am raspuns deja... cauta mesajul, trebuie sa existe in lista, undeva!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Tia

salutare,

citesc la rand raspunsurile tale, nu mai tin cont daca sunt raspunsuri date intrebarilor mele... imi permit sa-ti spun ca sunt fascinata. ma bucur ca mai sunt oameni ca tine... poate o sa supravietuim ca neam si ma refer la oameni in general, nu la locul acesta numit Romania.

dar pentru ca esti aici si poti si - mai ales - vrei sa ne ajuti, trebuie sa te mai intreb ceva.... asa, am fost sambata si am facut eco transvaginal pentru monitorizarea foliculilor. Am mai postat o intrebare, dar stiu ca esti prins cu multe treburi. Nerabdarea ma impinge spre o a doua intrebare legata de aceeasi "interventie". In rezultat dr. mi-a scris "endometru 6mm, faza proliferativa". Am inteles ca e cam subtire, dar mai departe n-am primit nici tratament, nici alta explicatie. In ziua a 13-a am repetat eco, vroiam sa stiu ce s-a intamplat cu foliculii mei (numerosi-vreo 5 si grasi, 3 dintre ei de 2cm). De data aceasta endometrul a iesit 6.3mm, adica a crescut. Din ziua 5 pana in ziua 9 am luat clostilbegyt si in a 11-a pregnyl. Spune-mi, te rog, cat de importanta este grosimea endometrului? Mai creste (urmeaza sa iau si utrogestan) in urmatoarele zile? Exista tratamente pentru asta? Si intrebarea cea mai grea: Sunt sanse sa prinda bebe?

Iti multumesc din suflet ca esti alaturi de noi si



Nu-mi mai amintesc care a fost prima intrebare referitoare la examenul ecografic in cauza, dar oricum este destul de specifica in ceea ce spui de aceasta data, asa ca iti pot da un raspuns.

Endometrul se ingroasa in permanenta pe parcursul ciclului endometrial, incepand imediat dupa menstruatie si incetand cresterea la cca 3-5 zile inaintea urmatoarei menstruatii. Inainte de ovulatie, endometrul creste oarecum in progresie aritmetica, sau chiar mai lent, stimulul fiind constituit de cantitatea in crestere de estrogeni. Imediat dupa ovulatie, odata cu formarea corpului galben, se produce o noua crestere in grosime a endometrului, de tip oarecum diferit primeia, datorita dublului stimul hormonal: estrogenii si progesteronul. Deci da, endometrul creste si in faza postovulatorie a ciclului.

Ca ar fi prea subtire in faza foliculara (proliferativa), nu mi se pare. De fapt, 6-6,5 mm grosime preovulator (in ziua 13) este dimensiunea ideala. Ulterior (postovulator, in faza secretorie) mai creste cu cca 2-4 mm, ajungand la 8-10 mm grosime totala. Daca endometrul are macar 8 mm grosime in ziua 21, nidatia (cuibarirea oului) este perfect posibila, in absenta altor factori care sa o impiedice (adica daca nidatia nu se produce, NU grosimea endometrului este responsabila).

Tratamentul urmat are drept efect SI cresterea grosimii endometrului. Utrogestan-ul va stimula ra randul lui aceasta crestere. Tinand cont de datele ecografice, se pare ca stimularea a fost un succes atat dpdv al maturarii foliculare (foliculul peste 18mm in ziua 13 este aproape matur, iar eu inteleg ca ai avut 3 astfel de foliculi!), cat si a dezvotarii endometriale (6,3mm in ziua 13 este excelent).

Morala: da, exista toate sansele sa se "prinda bebe", daca oul se formeaza si daca migreaza pana in cavitatea uterina.




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Victoria


Draga Teo,

Multumesc mult pentru raspuns (eu sunt " foliculul restant"). Stau si tot citesc aici, si-mi vine sa iau trenul de Constanta....
Acum am inceput tratamentul cu Clostilbegyt din a 5-a zi. problema e ca am citit pe prospect ca ar trebui facut monitorizare eco in a 14-a zi, cand eu plec din tara pt. 2 saptamani, deci nu o sa pot face nici o monitorizare.
Intrebarea mea este: este neparat nevoie de monitorizare? Ce se poate intampla? Eu, oricum, plec cu sotul dupa mine, deci vor fi intrunite conditiile pentru procreere (speram).

Tu ce spui? Iti multumesc anticipat pentru raspuns, si pentru efortul tau dezinteresat ca sa ne mai luminezi, avand in vedere ca majoritatea celor de aici platesc de multe ori o consultatie ca sa auda mult mai putin despre ceea ce le preocupa in legatura cu sanatatea lor....


Cu multa prietenie,

V.



Clomifenul din medicamentul pe care il iei este o substanta ce induce (stimuleaza) cresterea, dezvoltarea si maturarea foliculilor ovarieni, precum si ovulatia propriu-zisa. Prin urmare, efectele ei trebuie urmarite ecografic indeaproape pe tot parcursul administrarii, ca si cca 10 zile dupa incetarea ei (sau pana se evidentiaza semne ecografice de ovulatie). Trebuie urmarita dezvoltarea foliculior, numarul celor ce se dezvolta, dimensiunile lor. Trebuie de asemenea urmarit procesul de selectie (numai unul din foliculii ce isi incep dezvoltarea se va matura complet; alegerea lui de catre organism se numeste selectie), ca si cel de dominanta (foliculul selectat amintit anterior determina oprirea in evolutie a celorlalti foliculi ce s-au dezvoltat initial impreuna cu el, pana intr-un stadiu sau altul), si nu in ultimul rand (ca importanta) aparitia ovulatiei. In paralel se fac aprecieri ecografice ale dezvoltarii si maturarii endometrului, care va constitui "patul" oului eventual format.

Monitorizarea este deci utila in aprecierea eficacitatii terapiei aplicate, ca si a eficientei ei (aparitia ovulatiei). Ea precizeaza exact momentul ovulatiei, indicand astfel perioada de maxima fertilitate (24 ore dupa ovulatie). Datele obtinute sunt utile chiar si in situatia constatarii unei eficacitati limitate, lipsita de eficienta (absenta ovulatiei), determinand atitudinea medicala pentru ciclul urmator.

Evident, poti ramane gravida sub stimulare cu clomifen si fara monitorizare, dar sansele se reduc simtitor, iar continuarea tratamentului bate cel putin un pas pe loc (va trebui repetata schema in mod identic, cu monitorizare).

Decizia iti apartine, evident. Eu nu te pot sfatui sa stai sau sa pleci... depinde de motivele plecarii si de gradul de tensiune psihica la care absenta instalarii sarcinii te supune. So, it's exclusively up to you...

Eu iti doresc, oricum, mult succes!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by papadie

Dragä nimeni îmi permit sa repostez aici doua intrebari puse de forumiste in subiecte deschise separat. Pentru ca prima pagina a site-ului este dinamica acestea au migrat in paginile urmatoare. Cum nu stiu daca ai timp pentru un "slalom" pe forum le-am mutat in topicul existent.
multzam!

Postat de oana_a:
D-le doctor,
ma intereseaza mai multe amanunte despre nasterea provocata:cum se procedeaza cel mai frecvent, daca sunt dezavantaje etc.
si o alta intrebare la care as dori lamuriri :daca sunt cazuri in care anestezia epidurala nu are efect si de ce?( trebuie sa nu mananci ceva inainte sau sunt alti factori de alta natura)


va multumesc mult pentru raspuns

oana



Repostarea intrebarilor aici este intr-adevar salutara, intr-adevar nu am timpul necesar a ma uita prin alte liste de discutii sau topic-uri. Voi raspunde celor doua intrebari in mesaje separate.

"Nasterea provocata" se numeste de fapt "declansarea travaliului" si maniera de procedura clasica este de stimulare a contractiilor uterine dureroase (CUD) eficiente pe cale farmacodinamica (adica folosind medicamente).

Daca se doreste declansarea unui travaliu la o anumita data, anterioara datei probabile a nasterii (DPN), se procedeaza mai intai la o oarecare pregatire a pacientei, prin intreruperea oricarei medicatii tokolitice (adica de suprimare a contractiei uterine), inclusiv cea hormonala (progesteron sau alte progestative - au tot rol tokolitic), precum si administrarea pt cca 3 zile a unui preparat de calciu (calciul este un element esential in contractia fibrei musculare uterine, si nu numai), in general asociat cu vitamine din grupul B. A propos de vitamine, vit. E sau tokoferolul poate fi si ea administrata, crescand contractilitatea uterina. Unii folosesc si "estrogenizarea" femeii, adica administrarea unui preparat estrogenic tot pt cca 3 zile (estrogenii au efect contrar progesteronului pe fibra miometriala - respectiv maresc tendinta la contractie a acesteia). In fine, se mai utilizeaza ca adjuvant si vechea tehnica a administrarii de ulei de ricin (efect tokogen evident).

In ziua hotarata pentru declansare se procedeaza la administrarea unui preparat tokogen, adica generator de CUD. Clasic se foloseste Ocitocina pe cale intravenoasa (perfuzie), ocitocina sau oxitocina fiind hormonul princeps natural al controlului travaliului. Ca vehicul de perfuzie (lichidul in care se dilueaza preparatul ocitocic) se foloseste solutia de glucoza, care aduce astfel gravidei si un plus de substrat energetic (glucoza este utilizata ca generatoare de energie in contractia musculara). Mai "modern", in loc de perfuzie ocitocica se administreaza pacientei un preparat ocitocic sub forma de pastile, care trebuie nu inghitite, ci tinute in santul dintre buza/obraz si gingie.

In cazul in care se ating limitele maxim admise ale cantitatii de ocitocic administrat, se renunta pt moment, se continua cu estrogenizarea si administrarea de calciu pt alte doua zile, si se incearca din nou. Esecul declansarii travaliului si din a doua incercare nu este o exceptie, dar e rar.

Orice travaliu declansat trebuie apoi dirijat farmacodinamic, adica se continua administrarea ocitocicului, glucozei si eventual calciului pe intreaga durata a nasterii. Oricum, in momentul de fata in orice sala de nasteri care se respecta travaliul este mai mult sau mai putin dirijat, doar ca in cazul de fata dirijarea este obligatorie. In dirijare se masoara in permanenta frecventa si duarata CUD-urilor si se apreciaza tonusul uterin (TU). Ele trebuie mentinute in valori oarecum "standard".

Daca membranele nu se rup singure, se rup manual (de medic) la dilatatie cat mai mare (punga apelor ajuta dilatatia colului uterin).

Expulzia fatului trebuie usurata prin epiziotomie profilactica (adica taierea oblica a perineului - spatiul dintre vulva si anus).

In fine, delivrenta (adica expulzia placentei) trebuie si ea sa fie dirijata prin continuarea administrarii de ocitocic sau/si de un uteroconstrictor de genul Ergometului.

Dezavantaje? Daca declansarea e facuta pe un fat matur, nu exista dezavantaje. Tot secretul consta in dirijarea ulterioara a travaliului. Aceasta trebuie sa fie foarte atent urmarita. Un travaliu declansat dar nedirijat ulterior se va complica aproape sigur pe parcurs. Alt dezavantaj ar fi necesitatea epiziotomiei, dar si aceasta se face si pe un travaliu normal de cele mai multe ori.
****************************************************************

Cu epidurala, sincer nu stiu de ce nu ar prinde. In afara de un defect de tehnica, nu am idee. Asta e o intrebare pt un medic ATI mai degraba (Anestezie - Terapie Intensiva). Oricum, dieta de dinaintea nasterii si respectiv a anesteziei este obligatorie, dar nu pt ca altfel nu ar avea efect anestezia, ci pt a evita o serie de complicatii posibile (regurgitarea mancarii - intoarcerea mancarii din stomac in gura - urmata de aspiratia ei in plamani, care poate duce la moarte).



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by papadie

Postat de raducu: Draga Nimeni,
Ma bucur tare mult ca cineva a luat initiativa si de aceea iti multumesc si in acelasi timp vin cu o intrebare.
Mai intai am sa explic putin situatia: am nascut in august 2002 un baietel sanatos si destul de lungut(55cm). L-am alaptat pana in decembrie cand nu am mai facut fata dpdv psihic(nu m-a ajutat nimeni la tot ceea ce insemna cresterea unui copil plus treburile gospodariei). Din ianuarie si pana in prezent am reintrat ca femeie pe fagasul normal cu un ciclu regulat(ceas as putea spune). Problema e ca in fiecare luna inainte cu 10 zile de menstruatie sunt foarte nervoasa, tonalitatea mea este deplasata si tot timpul sunt pe picior de cearta. Ma enervez inainte sa stiu problema si cateodata ma mai doare si capul.Cand imi vine ciclul ma linistesc si analizez comportamentul meu anterior. Sotul ma intreaba de ce sunt nervoasa, ce de nu-mi intra in voie nimic si mai mult mai in gluma mai in serios ma trimite sa i-au pastile. Cand ma intreaba de ce m-am enervat raspund ca nu sunt nervoasa, ca i se pare.
Cum as putea rezolva situatia? Se intampla intr-adevar ceva cu mine sau e doar o faza?
Mai precizez ca la ciclu in primele doua zile i-au diclofenac duo o pastila dim si una seara pentru dureri. Ma afecteaza?

Cu multa stima pentru initiativa
Mamica lui Raducu




Aparent este un sindrom premenstrual (PMS) cu o componenta nervoasa de departe dominanta. Pentru cazurile usoare, care nu afecteaza serios relatiile femeii cu anturajul sau, un tratament hormonal asociat cu o oarecare dieta sunt de obicei suficiente. Tratamentul hormonal consta in administrarea unei pilule contraceptive orale combinate (COC) cu o cantitate relativ mare de estrogeni. Eu optez pt Diane-35 de la Schering, care in afara de efectul benefic pe sindromul nervos are si efecte pozitive pe alte ascpecte ale PMS si in special cele legate de starea tenului (acnee, seboree). Regimul dietetic trebuie sa excluda stimulatorii sistemului nervos cum sunt cofeina (cafea, cacao, ciocolata), teina (ceai negru/verde), alcoolul; o activitate fizica intensa concomitenta poate avea un efect evident benefic (aerobic, jogging, mers pe bicicleta, etc). Daca tratamentul mentionat nu are efectul scontat, trebuie consultat un psihiatru care sa hotarasca administrarea unei medicatii corespunzatoare psihotrope. O mentiune: NU este nicidecum o rusine a consulta un psihiatru, nu numai nebunii sunt tratati de psihiatri!

Diclofenacul este un antiinflamator puternic si prin aceasta are si efecte analgetice. Este foarte bun in calmarea durerilor pre- si menstruale. Nu are legatura cu manifestarile tale, de ordin nervos. Eu recomand de obicei Refen retard, 2 comprimate pe zi, administrabile doar in perioada premenstruala incepand din ziua cand simptomatologia apare de obicei si pana in ziua 1-2 de menstruatie.




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Crisnemes

Draga "nimeni",
Inainte de a-ti spune problema mea vreau sa-ti multumesc pentru ca-ti faci timp pentru noi, pentru a citi cu atenite si raspunde la intrebarile noastre .
"Fenomenul" de a deveni parinte este un lucru minunat , dar acela de a fi mama si de a da nastere unui alt om este un miracol.
Problemele si grijile au inceput acu 3 ani cand ne-am hotarat ca suntem pregatiti pentru a deveni parinti.
Analizele hormonale in cele trei faze foliculara , ovulatorie si luteala sunt normale.Progesteronul este cel care are o valoare foarte mica sub limita normala.
Anii trecuti am fost la un dr. care in afara de tratamente de stimulare ovariana cu Clostilbegit si Puregon nu mi-a dat sa-mi fac nici macar o analiza. Toate le-am facut eu din proprie initiativa, incluziv toxoplazmoza si citomegalovirus care au iesit negative.
Anul acesta am fost la un alt medic care mi-a facut eco Dopler si a zis ca : endometru e normal , uter normal , ovare fara chisturi si bine vascularizate dar fara urme de ovultie.In luna febr. am facut laparoscopie pentru decorticarea ovarelor si verificarea trompelor.
In urma laparoscopiei trompa dreapta este ok , dar cea din stanga e putin infundata dar nu s-a putut interveni chirurgical deoarece pe acea trompa sunt niste varice "urate" pentru care am urmat un tratament cu DETRALEX 3/zi timp de o luna si jumatate , iar in momentul de fata nu stiu daca tratamentul a avut vre-un efect.
Ce sanse sunt ca foliculul care se rupe pe parte stanga sa ajunga in trompa din partea dreapta?
Am urmat un tratament cu Clostilbegit 1 tb /zi 5 zile din ziua 2, iar la eco erau mai multi foliculi pe ambele ovare f. bine dezvoltati din care unul era deja rupt (in ziua 12).
Am facut si testul Kuhner care este ok.Din pacate luna aceasta cand "probabil" foliculul a fost pe partea dreapta nu am reusit sa merg la dr. pentru monitorizare.Luna viitoare ar fi a 3-a luna de tratament cu Clostilbegit si nu stiu ce sa fac , sa continui tratamentul?
Am inteles ca nivelul progesteronului se va regla dupa acest tratament .Este adevarat?
Spermograma sotului e buna.
Mi-am cumparat aparat de urmarire a perioadei fertile iar luna aceasta nu mi-a indicat nici o zi strucdtura clara de feriga ci doar structura combinata . Ce pote fi asta?

SPER SA MA FI FACUT INTELEASA SI DE PE ACUM MULTUMESC PENTRU RABDARE SI RASPUNS.


O zi minunata si o viata la fel. Viata merge inainte.

Cris



Cris,

Daca vei arunca o privire la post-ul meu cel lung referitor la ovulatie, vei afla ca in urma acesteia foliculul ovarian ce a eliberat ovocitul se transforma in corp galben, o glanda tranzitorie speciala ce e responsabila de secretia progesteronului. Valorile "foarte mici" ale acestuia demonstreaza fie absenta ovulatiei si deci lipsa de formare a corpului galben, fie o insuficienta luteala (adica o secretie progesteronica insuficienta a corpului galben format totusi in urma unei ovulatii normale). Din moment ce titrurile progesteronului sunt prea mici, nu se paote afirma, cum ai facut tu, ca analizele hormonale sunt normale, de acord?

Din moment ce Doppler-ul nu a putut evidentia folicul matur initial si corp galben ulterior, iar ecografia nu a scos in evidenta semnele specifice ovulatiei, inseamna ca intr-adevar ai cicluri anovulatorii, prin urmare prima din cele doua variante de mai sus este cea valabila in cazul tau.

In astfel de conditii, stimularea ovariana cu clomifen (Clostylbegyt) poate fi benefica. Nu inteleg de ce medicul tau a stabilit ca zi de incepere a stimularii ziua a doua a ciclului, iar nu a cincea, asa cum se obisnuieste in protcolul standard. Acest decalaj poate explica prezenta foliculului deja rupt in ziua 12. Problema care se pune este daca acest folicul s-a spart pur si simplu, sau intr-adevar a expulzat ovocitul (a ovulat). Raspunsul e simplu: in primul caz NU se formeaza corp galben, in cel de-al doilea el apare. Corpul galben poate fi identificat prin Doppler-ecografie.

Monitorizarea este mai mult decat utila (as spune obligatorie) pe parcursul terapiei cu clomifen, si 10 zile dupa ea. Faptul ca nu te-ai prezentat la medic in acest sens a fost o mare greseala din partea ta. Dar ce-a fost a fost, sper ca ai retinut ideea si nu vei mai repeta aceasta eroare. In mod normal, dupa o luna de repaos, in absenta ovulatiei la prima cura de stimulare ovariana, se trece la o a doua cura, cu 2 tablete de clomifen pe zi, intre zilele 5-10 ale ciclului. CU MONITORIZARE !!! Daca nu se obtine ovulatie nici asa, se face o noua pauza de o luna (un ciclu) si se reptea incao data, tot cu 2 tablete 5 zile. Daca dupa trei cure nu se obtine ovulatia, se renunta la stimularea cu clomifen. Daca se obtine ovulatie, dar nu se instaleaza o sarcina, poti urma un numar total de 6 cure, despartite intre ele prin cate o luna de repaos.

Lipsa "frunzei de feriga" de pe testul de predictie a ovulatiei este cam inexplicabila in conditiile in care spui ca nivelurile estrogenilor au iesit normale la dozarile hormonale. In ultima instanta, aspectul respectiv este determinat de filanta salivara determinata de nivelurile mari ale estrogenilor in preziua ovulatiei, care are drept urmare dispunerea sarurilor din compozitia salivei in forma caracteristica de "frunza de feriga". Presupun ca nu ai efectuat testul in mod corect, sau ca nivelurile estrogenilor
sunt totusi insuficiente. De fapt, pe tine nu testul de predicite trebuie sa te intereseze, el nu-ti garanteaza ovulatia, ci semnele ecografice si termice ale acesteia. Tu iti faci curba menotermica (iti masori temperatura la trezire, dimineata)? Daca ovulezi, atunci temperatura masurata trebuie sa creasca in dimineata urmatoare ovulatiei cu cel putin 0,2°C si sa se mentina asa cca 10-11 zile.

Ma intrebi daca nivelul progesteronului se va regla prin administrarea de clomifen. In eventualitatea ca nu ai inteles pana acum, trag eu concluzia pt tine: progesteronul va intra in limite normale daca prin stimularea cu clomifen se obtine ovulatie (si deci corp galben secretor de progesteron).

Am impresia ca tu ai ideea gresita ca ovarele ovuleaza alternativ: o luna stangul, cealalta luna dreptul. Ei bine, nu e deloc asa. Conform cunostinteler noastre actuale, este imposibil de prezis care ovar va pune in libertate ovocitul intr-o anumita luna. Exista o serie de indici Doppler care pot arata inca din ziua 4-7 care va fi ovarul in cauza pt luna in curs (dar pt asta iti trebuie o copie a tezei mele de doctorat - LOL). Oricum, pentru ca ai intrebat, iti raspund: un ovocit eliberat de un ovar poate fi captat de trompa de partea opusa, dar asta se intampla rareori si in conditii speciale (obstructie totala a tubei de aceeasi parte).

In ce masura a avut efect terapia cu tonice venoase nu am de unde sti. Singura care poate preciza acest lucru este laparoscopia exploratorie. Sanse limitate de apreciere ar fi fost daca se efectuau examinari Doppler repetate, cu retinerea imaginilor si compararea lor (ceea ce banuiesc ca nu s-a facut).

Nu stiu daa te ajuta cu mare lucru raspunsurile mele, dar sfatul meu ar fi sa continui stimularea cu clomifen si pentru cea de-a treia oara, cu monitorizare atenta pentru evidentierea sau excluderea de certitudine a ovulatiei. Daca ovulatia se produce pe partea trompei bolnave, nu-ti pune mari sperante in obtinerea unei sarcini (ba chiar dimpotriva, te-as sfatui sa NU incerci obtinerea sarcinii in luna respectiva - exista riscul aparitiei unei sarcini extrauterine tubare, adica oul, datorita ingustarii tubei, nu poate trece pana in cavitatea uterina si se dezvolta in trompa... asta duce invariabil la interventie chirurgicala).

Nu dispera, dupa cum tu insati spui, "fenomenul [...] de a fi mama si de a da nastere unui alt om este un miracol". Ai datoria fata de tine insati sa crezi in acest miracol! Eu iti doresc din suflet succes.. si nu-mi ramane altceva de facut decat sa-ti tin pumnii!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by dienuca

Draga nimeni,
imi vine sa te pup, asa veste buna mi-ai dat! Era o decizie destul de greu de luat, mai ales acum.
In alta ordine de idei vreu sa te mai intreb 2 lucruri:
1. am fost la doctor, am facut o ecografie dar nu control ginecologic. Este normal? Nu ca m-as innebuni eu dupa acest gen de experiente, dar ma gandesc ca asa ar fi fost normal. Este?
2. am deja 9 saptamani dar mie nu mi-a dat sa iau acid folic. Intr-adevar, nu mi-a vazut analizele, iar eu i-am spus ca la ultimele pe care le-am facut, in martie, totul era in regula mai putin Ca si Mg, cu care de obicei am eu probleme. Mi-a spus doar ca acidul folic il voi lua din spulimentul prenatal. Dar nici acela nu mi l-a prescris. M-a cam bagat in ceata. As vrea si parerea ta. Este sau nu bine.
Iti multumesc din tot sufletul nostru.
Diana



Ca sa fiu sincer, nu mai stiu la ce se referea precedentul meu raspuns destinat (in principal) tie. Dar, oricum, poti sa ma pupi :))

1. raspunsul este scurt: ESTE! adica ar fi trebuit sa iti faca un examen ginecologic complet, in care ecografia sa fie un supliment necesar si esential, dar totusi un supliment.

2. nu te impacienta cu acidul asta folic. Intr-adevar iti va fi dat de medicul de familie in cadrul "prenatalelor", dar oricum atata vreme cat analizele efectuate au iesit OK, inseamna ca sansele maxime sunt sa nu ai nevoie neparata de acest supliment. Aici am totusi o mentiune: din martie si pana acum au trecut totusi cam 8 saptamani (sincer, nu prea inteleg: daca acum esti in 9 saptamani, de ce ai facut analize acum 8-9 saptamani, adica inainte de a sti ca esti gravida???), deci ar fi cazul sa refaci tot setul de analize de sange si urina (evident, nu si pe cele privind grupul de sange si Rh-ul, astea nu se schimba - mergi la medicul de familie si-ti va prescrie gratuit tot setul). Deci stai linistita, alimenteaza-te echilibrat si totul va fi bine. Nu e neaparat sa ai un dulap de medicamente de luat pt ca sarcina sa evolueze in parametri absolut normali!

Tine-ma la curent cu mersul lucrurilor, OK?




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by sarra

draga nimeni, poate reusesti sa imi dai si mie, in limita timpului disponibil, niste raspunsuri la o problema care ma framanta.

Iata cateva date despre problema:
-sunt insarcinata in 33 sapt, ultima menstruatie: 12 oct.2002
-sarcina a aparut in a 6-a luna de incercari, cand incepusem deja sa recurgem la analize suplimentare
-o astfel de analiza a fost cea pt.anticorpi chlamydia trahomatis IgG ELISA al carei rezultat a fost >11(slab pozitiv) VE
-tin sa precizez ca proba de sange a fost luata in data de 24 oct.deci aproximativ in perioada cand am ramas insarcinata
-imediat dupa ce am aflat ca am chlamydia, am depistat si sarcina
-medicul meu ginecolog de atunci a spus ca va trebui sa tratam chl.cu SUMAMED dar numai prin luna 4
-intre timp am schimbat medicul, iar ginecologul cel nou a spus ca trebuie sa ignor chlamydia si ca nu are rost sa o tratam in sarcina
-din proprie initiativa, am refacut de 2 ori naliza in sapt.7 si 15 iar rezultatul a fost: <9 VE (negativ)
-in trim.1(sapt.6 si 10) am avut 2 iminente de avort(sangerari) in urma carora am facut trat. cu UTROGESTAN si NO-SPA

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.trebuie sa imi fac ceva probleme in leg. cu cele de mai sus?
2.cum se explica faptul ca testul mi-a iesit pozitiv exact in per.cand am ramas insarcinata iar pe urma mi-a iesit neg.fara sa fac vreun tratam?
3.putea sa fie greseala de laborator?
4.exista riscul sa aiba copilul ceva probleme oculare sau pulmonare(posibile complicatii ale chlamydiei pe langa cea legata de infertilitate?
5.iminentele de avort din primul trim.au vreo leg.cu chlamydia?
6.am facut bine incercand sa pastrez neaparat sarcina si urmand tratam.cu NO-SPA si UTROGESTAN sau trebuia sa las sa decida mama-natura?

Multumiri anticipate,

sara



Sara este nume armenesc! Esti armeanca???

Iti raspund pe puncte, desi tare-mi vine sa conditionez raspunsurile mele de raspunsul tau la intrebarea mea (de mai sus):

1. probleme deosebite nu ai de ce sa-ti pui. Esti aproape de termen, deci ar fi bine sa tratezi infectia chlamydiana inepand din saptamana 35-36. Aceasta datorita faptului ca leziunile fetale (de care vad ca esti documentata) se produc numai prin infectarea fatului in momentul nasterii, nu intrauterin. Deci ar fi bine ca problema sa fie rezolvata pana in momentul nasterii. Am ales sapt 35-36 drept moment al inceperii tratamentului pentru a avea oportunitatea de a urma doua cicluri terapeutice anti-chlamydiene, (in eventualitatea ca primul nu da rezultatele scontate) iar un astfel de ciclu dureaza 10 zile.

2. explicatia este simpla. Datorita faptului ca organismul fatului este totusi rezultatul combinatiei dintre genele mamei si cele ale tatalui, fatul va reprezenta in mod evident un "corp strain" pt organismul matern. Pentru a evita rejectia acestuia (asa cum se intampla de exemplu in cazul unor transplanturi de organe), organismul matern sufera modificari importante dpdv al imunitatii. Fara a intra in detalii, concluzionam ca imunitatea materna scade. Ceea ce se determina in testul imunologic de depistare a Chlamydiei sunt anticorpii anti-Chlamydia produsi de organismul matern. Cum imunitatea gravidei scade pe durata sarcinii, este normal ca titrul acestor anticorpi a fost mai mare inaintea sarcinii (si la inceputul ei) decat catre sfarsitul acesteia, in absenta oricarui tratament. Retinem insa ca reducerea titrului anticorpilor NU inseamna ca te vindeci de la sine!!!

3. putea fi si greseala de laborator, teoretic. Dar atata vreme cat exista explicatia dela pct.2, nu cred ca e vorba de asa ceva.

4. dupa cum am scris la pct.1, infectarea se produce (eventual) in timpul nasterii, nu intrauterin. Deci tratarea chlamidiazei inaintea nasterii evita orice leziune fetala.

5. nu, chlamydia ta, saraca, nu are nimic de-a face cu iminentele de avort mentionate...

6. doamne fereste!!! cum sa lasi sa decida mama-natura??? atunci noi, ginecologii, ne-am pierde mare parte din painea zilnica!!! :)) Lasand gluma deoparte, si in contextul celor de mai sus, evident ca ai facut bine tratand corespunzator iminentele de avort.

Sara, tu vrei sa iti complci in mod inutil existenta. Bucura-te de faptul ca esti graviduta, fii mai mult decat satisfacuta ca esti atat de aproape de termen si viseaza la epoca minunata cand vei fi o tanara mamica! Nu-ti strica fara rost aceste clipe extraordinare ale vietii!!

Trebuie sa fii armeanca, prea m-ai nimerit: imi plac textele organizate punctual :))




"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Costi

Iti multumim pentru ajutor si pentru timpul pe care il petreci cu noi.
Eu am ciclu foarte scurt 22-25 de zile, mai cu seama de cind luna de luna ma gindesc cind" s-o fac", cind ovulez, oare ovulez, etc..
Deoarece trompele sint permeabile, analiza progesteronului este OK, ovulatie conf graficului dr. spune ca am, mi-a dat numai utrogestan pe cale vaginala "pentru lipsa corpului galben" zice din a 10-a zi 14 zile.Asta ma ajuta in incercarile mele sau este aproape o pierdere de timp? In ce fel ma ajuta? Ama uitat sa-ti spun ca am 34 de ani si incerc din aug.2002. Multumesc!
P.S. Utrogestanul pe cale vaginala modifica temp. pentru ca din ziua 8 este peste 37 ? Dar vorbesc prostii pentru ca Utro. iau din ziua lo.



Reducerea lungimii normale (28+/-3 zile) a ciclului menstrual se face in general prin reducerea fazei foliculare (preovulatorii), dar sunt cazuri in care si o faza luteala (postovulatorie) prea scurta poate avea acest efect.

Din moment ce spui ca s-a stabilit existenta ovulatiei, ca titrurile hormonilor sunt bune, dar ca ciclurile tale sunt scurte si doctorul ti-a recomandat Utrogestan (un progestagen - substanta cu actiuni similare progesteronului produs de corpul galben) trag concluzia ca ai o faza luteala scurta, o forma particulara de insuficienta a corpului galben. Deci Utrogestan-ul nu ti-a fost indicat datorita "lipsi corpului galben", ci datorita vietii sale prea scurte. Medicamentul te ajuta prin asigurarea nivelurilor optime de progesteron pana in ziua 25, deci asa cum se intampla intr-un ciclu normal de 28 zile.

Progesteronul este cel responsabil de cresterea temperaturii bazale a organismului, deci intr-adevar dupa ziua 10 cand incepi utilizarea Utrogestanului ar trebui sa observi cresterea acestei temperaturi. Faptul ca tu constati o asmenea crestere inca din ziua 8 ma indeamna sa cred fie ca faci o eroare de masurare a temperaturii bazale, fie ca tu ai ovulatia in ziua 8 (ceea ce ar explica ciclurile de 22 zile: 8 + 14 = 22). Dar prezenta ovulatiei in ziua 8 ar insemna mai departe pe firul logic al calculului matematic ca faza ta luteala nu e nicidecum mai scurta, ci exact cat trebuie sa fie. In acest caz, suplimentul hormonal este cvasiinutil, dar oricum nu iti face rau.

Ai in vedere aceasta posibilitate, de a avea ovulatia in ziua 8, in "programarea" sotului pt activitate. Nu ar fi rau de urmarit ecografic evolutia foliculilor tai timp de macar un ciclu , dupa un protocol asemanator cu cel din stimularea ovariana. Astfel vei avea confirmarea sau infirmarea producerii ovulatiei pe de o parte, iar pe de alta parte vei putea stabili (stiind sigur data ovulatiei) durata fazelor foliculara si luteala.

Ai inteles ceva? Ca eu sunt mort de obosit, e deja ora 5:50am... Si de la ora 9:00am am programate chiuretajele... ca sa vezi, unele vor sa faca bebei si nu pot, altele nu vor si tot raman gravide! Ce ti-e cu natura asta!!!

Succes si spune-mi si mie care sunt rezultatele observatiilor descrise mai sus!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Tia

nimeni,

nu mai am cuvinte sa-ti multumesc...

am 35 de ani, si din cate am inteles fibromatoza depistata la eco este o consecinta a varstei, nu?

ai dreptate, trebuie sa ma concentrez asupra sarcinii ..... uh, e greu cand nu stii sau cand dr. nu-ti explica destul incat sa iesi din cabinet multumita, dar e si mai greu sa ajungi sa suporti adevarul.... speram numai sa nu fie ... prea negru! sau macar sa existe o solutie viabila! hai ca am deviat... multumesc mult si o zi buna!



Da, la 35 ani fibromatoza uterina poate fi considerata ca fiind o imagine a imbatranirii uterului. Dar nimic nu-i negru, ce tot spui? Curaj!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput