555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 29

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by aime

Hello again,

arian, sunt aime si revin (dupa cum te-am "amenintat" )cu dozarile de pana acum:
ziua 3-a : LH=10, estradiol=37
ziua 14-a : LH=31, FSH=15
urmeaza ziua 21 (in seara asta ma duc la medica mea)
ce spui? e ok sau ceva nu e in regula? si daca nu e in regula ce si mai ales ce trebuie sa fac?
stiu ca-s prea multe intrebari odata, scuze ptr "avalansa"


aime


Aime,

Ce nu este in regula nu sunt valorile obtinute la analize, ci faptul ca nu au fost efectuate TOATE dozarile de care ar fi fost nevoie pt o viziune completa asupra statusului tau hormonal sexual.

In mod normal, in ziua 3 se dozeaza ambii hormoni sexuali hipofizari (FSH= foliculostimulator hipofizar si LH= luteotrop hipofizar), ambii hormoni ovarieni (E2= estradiol si P= progesteron) si aditonal PRL= prolactina. La P si PRL se renunta adesea, daca ciclurile menstruale au un aspect clinic normal. Raman insa FSH, LH si E2. Deci tie iti lipseste rezultatul FSH. Explicatia ar putea consta in costurile implicate de dozarile mentionate si absenta suspiciunii unor anume dezechilibre hormonale. Valorile masurate la tine sunt bune.

In ziua 14 se efectueaza de obicei dozarea LH si a E2. FSH are o plaja foarte larga de valori in acest moment al ciclului menstrual, deci cunoasterea celei exacte nu are mare valoare interpretativa dpdv functional. In schimb, cunoasterea nivelurilor atinse de E2 este utila, pt ca ele sunt responsabile de feed-back-ul pozitiv ce declanseaza "varful" secretiei de LH si, prin intermediul acestuia, ovulatia. Valoarea LH masurata la tine este buna, dar nu excelenta; nu este un motiv de ingrijorare, "varful" secretor mentionat se poate produce la cateva ore sau o zi dupa recoltarea sangelui pt analize si deci nu este evidentiat de rezultatele obtinute. Tocmai de aceea, un nivel inalt al E2 ne-ar fi putut oferi, in conditiile cresterii bune a LH, certitudinea aparitiei "varfului" de care vorbeam.

In ziua 21 (de fapt, la 7 zile dupa ovulatie) singura dozare realmente necesara este cea a P, pt probabrea indubitabila a ovulatiei si evidentierea capacitatii secretorii a corpului galben.

De fapt si de drept a fost o singura intrebare, cu derivatele ei normale. Asa ca degeaba "te dai rotunda" (de fapt, oricum o sa devii probabil foaaaaarte rotunda in viitorul apropiat )


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Dorsilia

Buna Teo !
Am fost ieri la medic, si am vazut cum pulseaza samburelul :), mi-a spus ca am candida, desi dupa lama de acum 2 saptamani nu aveam, ori sunt eu proasta ori e el smecher, asa ca acum nu prea am ce face, nu? oricum rezultatul la lama o sa mi-l dea abia luni. Varsta reala embrionului e de 4 saptamani si 4 zile. Mi-a dat acid folic si fier, am uitat sa intreb ce fel de fier ? Ferogradumed, Tardiferon ? Ce sa iau? Nu mi-a dat decat niste analize sumare (fara HIV, toxoplasmoza si hepatita). Am vrut sa fac o comparatie cu celalalt si inca nu sunt decisa la care sa raman. Acesta e mai experimentat dar e parca si mai superficial totodata...a spus ca utrogestanul ovule nu e necesar, nici prenatale, pentru ca la 30 de ani sunt tanara si nu am nevoie. In plus a spus ca utrogestanul e sub forma de pastile si nu ovule. Nu mai stiu ce sa cred. Celalalt mai tanar nu lucreaza in spital, deci nu stiu ce experienta are si desi mai e pana la nastere...eu ma intreb cu cine sa votez, sa nu ma trezesc singura atunci :)

Pofta de mancare nu am, dar incerc sa mananc si asa...de dormit nu prea dorm linistita, ma trezesc des, greturi nu prea am decat la mirosurile de parfumuri barbatesti si la prajeli.

pana dupa sarbatori nu mai merg la nici un control si trebuie sa ma decid. Ma ajuti?
L


Dorsilia,

Nu mai revin la problema varstei gestationale si embrionare, am discutat-o de doua ori pana acum (probabil ti-ai pus in gand sa ma exasperezi... dar nu tine, am experienta studentilor din ultimii ani ). Oricum, ceea ce ti-a spus primul medic acum cateva zile si cele aflate astazi sunt doua enunturi diferite ale uneia si aceleiasi afirmatii.

In legatura cu presupusa candidoza, nu cred nici ca tu ai fi proasta (na, ma facusi sa te complimentez!), nici ca medicul in cauza este smecher. Secretia vaginala ia un aspect caracteristic, alb, gros, cremos, care poate fi uneori confundabil cu cel din vaginitele mixte candidozice si bacteriene. Probabil medicul care ti-a pomenit de candidoza nu stie (sau a uitat) ca ai facut un examen al secretiei vaginale saptamana trecuta si a fost indus in eroare de aspectul secretiei acumulate in vagina. Faptul ca ti-a prelevat secretie pt o noua analiza este laudabil si dovedeste faptul ca omul nu se tine de sotii, ci actioneaza cu constiinta curata. Daca analiza va avea un rezultat bun, nu va fi nevoie de nici un tratament. Daca insa presupunerea lui se adevereste, faptul ca analiza a fost refacuta este un lucru deosebit de pozitiv, pt ca iti permite instituirea unui tratament precoce. A propos de precocitatea diagnosticului si tratamentului, sa stii ca rezultatele examenelor microscopice ale secretiei vaginale sunt deosebit de relative in momentul de fata si depind enorm de calitatea muncii depuse la un laborator sau altul. In acest domeniu am o experienta deosebit de bulversanta si desi nu am timp sa o expun, sper sa ma crezi. Ceea ce vreau sa spun este ca rezultatele notate pe primul buletin de analiza pot fi eronate.

Am tot discutat aici problema cu acidul folic in ultimele zile. Fierul poate fi administrat sub forma oricarui preparat doresti, iti place si te tine buzunarul. Dar daca te hotarasti sa iei "prenatalele" de care am amintit, iti suplinesti toate vitaminele si oligoelementele necesare foarte comod si la un pret mai mult decat acceptabil.

Reducerea pachetului de analize recomandate este explicabila prin ceea ce ti-am scris intr-un mesaj anterior pe aceasta tema. Din cate stiu eu insa, efectuarea testarii HIV este obligatorie.

Ca Utrogestanul nu o fi necesar este foarte posibil, atata vreme cat nu au existat nici dureri de burta, nici sangerari. Dar si celalt medic ti-a spus ca ti-l recomanda pur si simplu drept masura suplimentara de protectie a sarcinii. Tinand cont de faptul ca este totusi o sarcina cu copil pretios, eu inclin sa dau dreptate recomandarii de a folosi Utrogestanul. Ceea ce ma mira este insa faptul ca noul doctor nu ti-a explicat ca acest medicament, sub aceeasi forma de prezentare (comprimate), se utilizeaza si pe cale intravaginala, si pe cale orala (adica se poate atat introduce in vagina, cat si inghiti). Unele scheme de tratament utilizeaza ambele administrari simultan. Ma indoiesc ca primul medic ti-a spus sa introduci OVULE de Utrogestan, cred ca TU ai presupus ca, din moment ce se administreaza intravaginal, trebuie sa se numeasca ovule.

Chestiunea conform careia esti tanara si nu ai nevoie de suplimentare vitaminica si de oligoelemente pe parcursul sarcinii este o afirmatie gratuita. Da, in conditiile unei alimentatii atent condusa, echilibrata, bogata in toate elementele nutritive (inclusiv vitaminele si oligoelementele de care vorbim acum), suplimentarea medicamentoasa a acesteia nu este necesara. Dar cum in RO dezideratele enuntate mai sus referitoare la alimentatia gravidei nu sunt aproape niciodata indeplinite, suplimentarea este mai mult decat recomandata.

Cu cine votezi??? De PDSR ai auzit??? Personal imi place mult mai mult atitudinea medicului dintai (despre care spui acum ca este mai tanar). Chiar daca nu lucreaza in spital, s-ar putea sa aiba acces la o sala de nasteri. Eu l-as intreba si as merge pe mana lui. Bineinteles, este o parere pur personala si foarte superficiala, bazata exclusiv pe cele cateva elemente comparative pe care mi le-ai furnizat. Cu alte cuvinte, nu este in mod necesar parerea corecta in cazul de fata. Este mai mult o... impresie.

In legatura cu greturile la anumite mirosuri, ce sa-ti mai spun (ca am tot vorbit si despre asta in ultimele zile)? Ordona-i sotului sa-si schimbe parfumurile si sa se apuce de gatit!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by ileden

Teo, iti multumesc pentru toate sfaturile, esti un om deosebit.

Am sa iti dau o veste extraordinara. Am facut luni analiza la Medsana si mi-a iesit pozitiva. Miercuri am refacut analiza la Cantacuzino si azi dimineata am primit rezultatul: NEGATIV. Adica nu am! Am mai facut inca un test rapid astazi la Cantacuzino si tot NEGATIV.

Trei dintre colegele mele si-au facut si ele analiza la Medsana si a iesit Pozitv. Asta m-a facut sa repet analiza si in alta parte. Ca doar nu e epidemie de Chlamydia. Insitutul Cantacuzino imi parea cea mai buna solutie.
Ce parere ai?

Multumesc,
Ile


Ile,

Nu inteleg despre ce fel de analize pt Chlamydia vorbesti. Dupa cum am aratat intr-un mesaj anterior, serologia in infectia genitala cu Chlamidii este nesemnificativa. Singura cu valoare diagnostica indubitabila este identificarea imunologica a germenului in secretia recoltata din profunzimea canalului cervical (canalul care strabate colul uterin, din vagina si pana in cavitatea uterina).

Nu vreau sa-ti stric bucuria, dar nici nu as vrea sa te las sa "te imbeti cu apa rece"...

In privinta colegelor tale, pot sa-ti spun ca chlamidiaza genitala este mult mai raspandita decat s-a crezut. Traind in acelasi mediu, avand probabil obiceiuri similare si posibil aceiasi "apropiati", nu ar fi de mirare ca toate sa fie infectate...

Oarecum in contra ideii de mai sus, inclin si eu in favoarea seriozitatii celor de la Cantacuzino. Laboratoarele particulare, aparute in ultima vreme ca ciupercile dupa ploaie, au dovedit, in experienta mea cel putin, o calitate execrabila a muncii prestate. Deci sunt sanse majore sa fie si o eroare de laborator.

Eu iti doresc sa fie corecte rezultatele de la Institut, dar pt a fi lamurit ca se poate trage o asemenea concluzie te voi ruga sa-mi spui ce si cum ti s-a recoltat in vederea efectuarii respectivelor analize.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by LICUTA1

Teo
multumesc pentru raspunsul dat.
Mai am o intrebare >cate luni se poate lua clostibergyt? Eu am 36 ani si sunt o aspiranta la si am facut de doua ori 2x 3 luni stimulare cu clostibergyt.
As putea sa mai fac?
Multumesc !

Licuta


Tratamentul "standard" cu Clostylbegyt incepe cu administrarea a cate un comprimat pe zi, timp de 5 zile, incapand din ziua 5 a ciclului menstrual. Daca pana in ziua 20 a ciclului menstrual nu s-a produs ovulatia, se trece la o a doua stimulare, ciclul urmator. Aceasta a doua stimulare se efectueaza tot 5 zile, tot din ziua 5 a ciclului menstrual, dar cu cate 2cp Clostylbegyt luate odata, zilnic. Daca pana in ziua 20 nu se obtine ovulatia, se trece la a treia si ultima stimulare. Aceasta se efectueaza identic cu cea de-a doua. Daca dupa aceste trei incercari de stimulare nu s-a obtinut ovulatia, se considera ca aceasta este imposibila si tratamentul se incheie.

Daca ovulatia se produce in primul ciclu stimulat, dar nu se obtine o sarcina, se continua stimularea in cadrul ciclurilor menstruale urmatoare tot cu doza de 1cp/zi, pana la maximum 6 cicluri stimulate.

Daca ovulatia s-a obtinut in cursul stimularilor 2 si 3 (cu 2cp/zi), dar nu s-a putut instala o sarcina, se continua cu stimulari lunare cu 2cp/zi pana la un total de maxim 6 stimulari.

Se pare deci ca in cazul tau s-a incercat nu o data, ci de doua ori stimularea pe parcursul a sase cicluri. Aceasta inseamna ca ovulatia a fost obtinuta prin stimulare, dar nu ai reusit sa ramai gravida. Aceasta concluzie te face candidata pt inseminare artificiala sau, daca aceasta esueaza la randul ei, pt fertilizare in vitro. Ovulatia va fi stimulata in fiecare din aceste circumstante. Oricum, stimulare urmata de incercare de a ramane gravida pe cai naturale nu mai are rost sa faci.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by darius

BUNA TEO!AS AVEA SI EU O INTREBARE MAI SIMPLUTA.DE CURAND AM AVUT UN AVORT SPONTAN,IAR IN URMA ACESTUIA,DR.GINECOLOG M-A TRECUT PE ANTICONCEPTIONALE.MAI EXACT MI-A PRESCRIS "RIGEVIDON",DAR ASISTENTA DE LA PLANNING MI-A DAT "MARVELON 28" .MI-A SPUS CA E ACELASI MEDICAMENT,DOAR CA FIRMA PRODUCATOARE DIFERA.CEEA CE M-A BAGAT IN CEATA ESTE FAPTUL CA DANSA MI-A RECOMANDAT SA IAU "MARVELON 28"DIN PRIMA ZI DE MENSTRA,OR EU STIU CA "RIGEVIDON"SE ADMINISTREAZA DIN A 5-A ZI A CICLULUI.CE SA FAC?CUM SA LE IAU?AM TOT CAUTAT INFORMATII DESPRE ACEST MEDICAMENT,DAR NU AM GASIT NICAIERI NIMIC.
MULTUMESC

yo


Darius,

Tinand cont de experienta mea cu anticonceptionalele de la Richter-Gedeon, cred ca singurul motiv pt care ginecologul ti-a prescris Rigevidon a fost cel de ordin material (este cel mai ieftin contraceptiv oral combinat de piata romaneasca). Chiar daca ar fi avut aceeasi compozitie in substante active, Marvelon este semnificativ superior calitativ Rigevidonului (in opinia si bazat pe experienta mea). Mai mult, progestativul continut in Marvelon afecteaza in mai mica masura greutatea corporala (cel putin asa se zice...).

Marvelon 28 contine in cutie 28 pilule, adica exact durata unui ciclu menstrual "standard". Contraceptivul se administreaza prin urmare din prima zi a ciclului menstrual (prima zi de sangerare menstruala), fara vreo pauza intre cutii (dupa ce s-a terminat prima cutie, se continua chiar din ziua urmatoare cu prima pilula din cutia urmatoare). Menstruatia va incepe de fiecare data intr-una din zilele corespunzatoare pilulelor 24-25-26. Atentie insa, pilulele trebuie luate in ordinea inscrisa pe folia care le contine, 7 dintre ele fiind lipsite de substante active (acestea sunt menite doar a intretine obiceiul de a lua cate o pilula la aceeasi ora a zilei prin desfiintarea pauzei de o saptamana intre cutiile de contraceptive administrate succesiv).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Initial creeata de carmelita

Sper sa zaresti mesajul meu;am 27 de ani,sunt casatorita de 5 ani timp in care nu am ramas niciodata,am luat aproape 4 ani triregol ,am intrerupt si nu mai imi venea,plus ca am facut chisturi si am luat apoi 8 luni diane 35 si am scapat de chisturi.In oct le-am intrerupt hotarati sa facem un bebe,nu mi-a venit,dar nu sunt gravida,acum imi vine doar cu dufaston.In urma analizelor a reiesit ca sotul e apt,iar din HSG mea ca trompele mele sunt prea stranse la capat si solutia ar fi o coelioscopie,un dispozitiv cu o camera care se baga pe la ombilic sa le vada mai bine si daca se poate face ceva 70%sanse de rezolvare.Pretul aici e cam 600 de euro ptr operatie dar imi e teama si nu stiu daca e bine sa o fac.Sper sa ma lamuresti,te rog.Mentionez ca la 21 de ani am facut o intrerupere de sarcina, ramanand insarcinata,insa cu alt partener.


Carmelita,

In primul rand, atata vreme cat spui ca menstruatia nu-ti vine decat dupa administrare de Duphaston, inseamna ca exista o problema hormonala sexuala, posibil chiar existenta de cicluri anovulatorii. In astfel de conditii, nu poti in nici un caz ramane gravida, indiferent de starea trompelor tale.

Parerea mea e ca ar trebui intai diagnosticata cauza amenoreei (absentei menstruatiilor spontane) si corectarea acesteia. Absenta ovulatiei si eventuala imposibilitate de stimulare medicala a acesteia face inutila orice interventie reparatorie pe tubele uterine.

In viitor te rog posteaza intrebarile la care vrei sa primesti raspuns de la subsemnatul in topicul "555-OB-GYN".


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by butterfly

Stimate dr. Teo,
Va cer sfatul intrucit sunteti toba de carte si in plus foarte amabil. Sunt mai multe probleme.
Am 27 ani iar in luna mai anul trecut am nascut o fetita de 2000g la termen care a murit la nastere. Aflasem cu putin timp inainte ca erau probleme (in sapt 36 mi s-a spus de o intirziere de crestere de prox 4 sapt iar in sapt 38 s-au vazut o parte din anomalii). Anatomopatologic : dilatatie de ventricul cerebral lateral si ventricul 4, rinichi stg in potcoava si rinichi drept atrofic (potcoava nu e data de unirea celor doi ?) , cheilognatopalatoschizis, cardiomegalie, hepatomegalie de staza.
Nu am luat acid folic ca nu am stiut, analizele au fost bune (in luna 2 – singurele pozitive au fost CMV si EBV doar Ig G +). Singurul eveniment patologic – o viroza (fara febra, cu faringita si cefalee) in luna 6.
Sar peste impactul psihic al evenimentului si va intreb : va sugereaza ceva anume aceasta asociere de anomalii ? Stiu ca trebuiau facute analize genetice la bb, o analiza a lichidului amniotic, samd dar nu am fost in stare sa mai emit pretentii asa ca datele de mai sus sunt tot ce stiu. Am facut si cariotipul dar desi nu s-au gasit anomalii dr a insistat sa-mi specifice risc de recurenta 25% considerind asocierea de mai sus si trecind cardiomegalia pe lista de malformatii desi putea fi secundara altor anomalii.
Acum sunt insarcinata la sfirsitul sapt 12 (UM 21 sept) am luat acid folic 5 luni inaintea conceptiei. Iau Duphaston din sapt 7 cind am avut dureri mari in abdomenul inferior (acum am dureri vagi, citeodata) iar dr mi-a spus sa iau pina in sapt 12. Nu ar trebui sa iau mai mult timp ?
In ultima sapt am avut mialgii, artralgii, cefalee, dureri oculare si temperatura a variat :36,7- 37,2 grade. Nu am luat inca paracetamol, cind ar trebui sa intervin? Sunt f speriata pt ca sotul tocmai s-a trezit azi cu 38.3 grade, cred ca are gripa.
Pot sa ma agatz de faptul ca embriogeneza s-a incheiat? E singura mea alinare.
Si ultima problema: la colposcopie in sapt 7 se vedea n polip endocervical. Citologia a iesit bine. In luna iulie nu se vedea (nu protruziona sau mai exista varianta polipului endometrial). Care e atitudinea terapeutica ?
Scuze, inca ceva: Am dozat Ac pt listeria in iulie si au iesit 1/160. Sarcina trecuta nu i-am dozat. Infectionistul a zis ca e titru mic de la o infectie veche. Ar fi trebuit sa o repet ? Mai pot sa o fac acum ?
Mii de scuze pentru tona de intrebari. Multumesc anticipat.
Daca va fi bine se va numi Teodor sau Teodora. Ca dv.

Un pui de medic rezident.



Stimata colega,

Cunostintele mele in domeniul malformatiilor (departe de a fi concordante cu descrierea "toba de carte"...) nu identifica nici un sindrom plurimalformativ ("cu nume propriu"...) in asocierea prezentata in mesajul tau. Asta nu inseamna ca nu exista unul.

Oricum, constat ca toate leziunile identificate anatomopatologic sunt consecinta unei dezvoltari insuficiente sau defectuoase care a afectat in principal partea dorsala a fatului: la nivelul SNC, veziculele tubului neural s-au diferentiat, dar s-au dezvoltat incorect (de unde dilatatiile ventriculare); la nivelul extremitatii cefalice mugurii faciali s-au diferentiat dar nu au evoluat suficient pt a fuziona (de unde palatul despicat); la nivelul crestelor nefrogenice diferentierea s-a produs, dar involutia si dezvoltarea succesiva a primordiilor renale a decurs defectuos (de unde rinichiul stg in potcoava si, evident, absenta celui drept - in paranteza fie spus, intr-adevar rinichiul in potcoava rezulta prin unirea polilor superiori ai celor doi rinichi).

Din moment ce dezvoltarea este evident defectuoasa pt structurile mentionate, nu ar fi nici o mirare ca si sistemul vascular sa fi suferit malformatii fie asociate celor generale dorsale fetale, fie independente. O dezvoltare incorecta a vaselor deja diferentiate va avea drept consecinta in mod inevitabil tulburari ale organelor in directa dependenta de acestea: hipertrofie cardiaca drept urmare a unei presiuni crescute in teritoriul arterial al marii circulatii (singura activa la fat) si hepatosplenomegalie ca urmare a presiunii crescute in teritoriul venos central (posibila consecinta a precedentei). Deci din nou s-ar parea ca ai dreptate, este posibil si chiar probabil ca modificarile morfologice cardiace si hepatice sa fie secundare celorlalte.

Ideea pe care incerc sa o sustin este aceea ca diferentierea tisulara si organica s-a produs cu succes, dar dezvoltarea ulterioara a suferit la un moment dat o deviere de mari proportii, generala. De ce intereseaza aceste lucruri? Pt ca asa putem aprecia cu oarecare aproximatie momentul in care a avut loc impactul cu agentul deviant. Din descrierile facute, se pare ca "punctul critic" a fost localizat undeva in prima jumatate a trimestrului II de sarcina (prin luna a IV-a).

In contextul celor de mai sus, banuiesc ca a avut loc o infectie virala care s-a transmis transplacentar fatului, candva la mijlocul sarcinii. Dat fiind faptul ca suferisei deja primoinfectia cu CMV, imi pun problema daca nu a avut loc o reinfectie - leziunile multiple ale fatului ma determina sa ma gandesc la eventualitatea asta. Este adevarat ca de obicei reinfectia cu CMV nu are impact asupra produsului de conceptie (mai ales cand titrurile anticorpilor sunt mari), dar stii prea bine de acum ca in medicina nimic nu este regula absoluta.

Asadar, eu m-as feri de o infectie virala acum, pe parcursul noii sarcini, mai tare dacat de dracu' (nu ca m-as feri realmente de el, dar asa se zice...). Izoleaza-l pe sot intr-un colt al casei si nu intra in contact cu el macar atata vreme cat are manifestari clinice gripale patente. Tinand cont ca lucrezi intr-un spital (presupun), esti departe de a fi ferita de toti agentii patogeni care pot interfera cu sarcina, dar macar de sursele evidente de imbolnavire ar trebui sa te tii la mare distanta.

Paracetamolul poate fi luat timp limitat, dar nu are decat efecte simptomatice, nu rezolva esenta unei infectii virale si deci nu reduce riscul asupra produsului de conceptie. Cat priveste momentul sarcinii in care te afli, este intr-adevar bine ca ai trecut de primul trimestru, dar dupa cum am explicat (destul de detaliat, cred) mai sus, impactul unui factor teratogen asupra unei sarcini cu embriogeneza incheiata poate fi finalmente extrem de grav.

In cazul polipilor endocervicali sau deciduali (acum endometrul s-a transformat in decidua), atitudinea este in general de "expectativa armata", atata vreme cat acestia nu sangereaza. In momentul nasterii se va pune problema impactului asupra proceselor normale de angajare si coborare, dar in general polipii mentionati nu dau batai mari de cap (presiunea exercitata asupra lor de craniul fetal impiedica de cele mai multe ori sangerarile importante produse de ruperea acestora).

Daca listerioza este veche sau nu, si mai ales daca este inca prezenta sau nu, sincer nu pot spune dupa un simplu titru de anticorpi specifici. Infectionistul are in mod cert mult mai multe cunostinte si experienta decat mine in domeniul acesta. Ceea ce stiu eu este ca existenta anticorpilor mentionati impune redozarea lor repetata in vederea stabilirii evolutiei titrului. Daca acesta stagneaza la valoarea mentionata de tine (sau este in scadere), totul este OK din punctul nostru de vedere.

Duphastonul se poate administra pana in saptamana 20. Daca va fi nevoie de suport progestativ ulterior, se trece la Utrogestan. Limitarea administrarii la saptamana 12 se datoreaza ideii vehiculate prin unele cercuri ca Duphastonul ar induce fenomene de masculinizare ale fatului. Din experienta mea (si am administrat Duphaston pana in sapt 20 de nenumarate ori la sarcini ce s-au dovedit ulterior a fi cu fat feminin), masculinizarea fetala sub Duphaston nu este decat un zvon. Oricum, pt a fi mai catolici decat papa, si pt a fi scutita de orice fel de ganduri negre, nu ar fi rau sa inlocuiesti Duphastonul cu Utrogestan chiar de saptamana viitoare. Evident, numai dupa ce discuti problema cu ginecologul tau!!!

Daca mai ai intrebari, nu ezita sa le pui. Mai bine agasanta decat plina de regrete ulterioare! In legatura cu "toba de carte", daca esti in Bucuresti incearca sa iei legatura cu Prof. Ancar Virgil sau Dr. Urleteanu Emil (ambii la Sp. Pantelimon) si vei intelege atunci cu adevarat ce inseamna expresia folosita de tine, in obstetrica. Eu sunt mic copil pe langa cei doi mentionati mai sus. Unde mai pui ca sunt si extrem de amabili...

Teodor/Teodora sunt nume de sorginte greaca. Semnificatia originara era de "cel iubit de zei". Din proprie experienta iti spun insa ca numele nu va determina in mod necesar asemenea sentimente din partea zeilor...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by scarmanus

Draga Arian,

Doresc sa-mi fac toate investigatiile gine si de sange legate de preconceptie si fiindca ma voi afla in Cluj le voi face acolo. Ma intreb daca imi poti recomanda un doctor gine in preajma caruia sa ma relaxez, sunt teribil de incordata la gandul ca voi fi "investigata" si sunt si groaznic de emotiva. De fiecare data e la fel, dar acum as vrea un doctor in preajma caruia sa ma simt si eu normal.
Multumesc frumos.

scarmanus


Scarmanus,

Din pacate nu cunosc personal pe nici unul dintre ginecologii din Cluj. Cum consider ca este o greseala a propaga recomandari bazate pe impresii "din auzite", nu am alta solutie decat sa ma abtin. Oricum, membrii Catedrei de Ginecologie a Facultatii de Medicina Cluj au o reputatie profesionala deosebit de buna in mediul universitar romanesc.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by lilie

Draga dle. Teo
in iulie 2003 am pierdut o sarcina (oprita in evolutie) avand si listeria pozitiva (1/320). in urma chiuretajului am facut sinechie uterina drept pt care m-a chiuretat din nou si mi-a pus sterilet 2 luni. In aceste 2 luni cat am avut steriletul am facut tratament cu hormoni sexuali pt reglarea mucoasei uterine (21 zile tratament cu hormoni si 7 zile pauza in care trebuia sa apara menstruatia). Steriletul a fost scos zilele astea, si urmeaza ca in luna decembrie sa continui tratamentul hormonal. Se pare ca mucoasa si-a mai revenit pt ca am avut menstruatie in perioada de 7 zile de pauza.
Listeria a iesit pozitiva dupa tratamentul cu ampicilina, dupa care am facut tratament cu Ciprobay; urmeaza sa repet testul zilele astea sa vad daca a scazut valoarea.
Doctorul ginecolog mi-a spus ca din januarie 2004 pot incerca sa raman insarcinata.
Intrebare:
- pot incerca din januarie 2004 sa obtin o noua sarcina dupa acea sinechie avand si listeria pozitiva (daca se mentine valoarea de 1/320)?
- Daca se intampla sa apara o sarcina in perioada in care factratament cu Premarin, este problema?
Multumesc frumos



Lilie,

In opinia mea graba nu este justificata in ceea ce priveste planificarea unei sarcini. Eu unul consider ca a ramane insarcinata in prima luna in care ciclurile genitale sunt lasata sa decurga in mod spontan dupa un tratament intensiv de regenerare endometriala nu este un lucru intelept. Teoretic acest lucru este posibil. Practic insa este mult mai bine sa lasi macar un ciclu menstrual spontan intre tratamentele hormonale urmate si momentul conceptiei. Eu as continua hormonii pe parcursul lui decembrie, te-as sfatui sa te feresti de o sarcina prin alte metode decat cele hormonale pe parcursul lui ianuarie si sa faci prin urmare prima incercare de a ramane insarcinata in februarie, daca ciclul spontan si menstruatia ce i-a urmat au avut caractere clinice de normalitate. Aceasta este opinia mea, dar recunosc ca eu prefer intotdeauna calea cea mai sigura catre un rezultat, chiar daca aceasta este mai lunga si mai anevoioasa. Decizia referioare la atitudinea de urmat nu o poti lua decat impreuna cu medicul care te trateaza.

In plus, listerioza de care suferi ar putea fi tratata in continuare pe parcursul acestor doua luni. Este evident preferabil sa nu incepi o sarcina avand o boala cu posibil impact asupra produsului de conceptie.

Referitor la Premarin (estrogeni conjugati), absenta menstruatiei in ziua 7 de la incetarea administrarii medicamentului impune evaluarea posibilitatii existentei unei sarcini prin efectuarea unui test de sarcina si eventual a unei ecografii pelvine, asociate bineinteles examenului fizic ginecologic (tactul vaginal bimanual). Daca rezultatele sunt pozitive (deci sarcina s-a instalat), nu se mai incepe urmatoarea cutie de Premarin. Sarcina existenta nu este influentata de cele 6-7 zile de estrogeni administrati chiar la inceputul ei.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by aime

Arian,

hello si iti multumesc ptr raspuns. sper din tot sufletul ca in carand "sa ma dau cat mai rotunda"...
ma gandeam eu ca n-are cum sa fie asa de negru , multumesc ptr sprijin. Dr mi-a dat sa fac intr-adevar progesteron in ziua 21, ceea ce mi-a explicat ca o sa ne arate daca ovulatia a avut loc sau nu. mi-a spus asa:luna urmatoare o sa fac stimulare cu Clostilbegyt 2/zi din ziua 3-7, in ziua 12,13,14 monitorizare si apoi o sa fac (probabil) o injectie cu pregnyl. Eu i-am spus ca am citit despre puregon, mi-a spus ca inca nu e cazul (costurile sunt destul de mari, ca sa nu incercam mai intai cu clomifen).Stimulare cu clomifen am mai facut, dar fara efect (3 inseminari ratate). Ce zici ar fi bine cu puregon (pot incepe demersuri sa caut in Ungaria unde se vand la preturi rezonabile)? sau ce ma sfatuiesti sa fac in continuare?
tin mult sa stiu parerea ta, nu ptr ca n-as avea incredere in medicul meu (departe de mine acest gand), dar consider ca dialogul cu tine este un real suport psihic si nu in ultimul rand, este un sfat binevenit de la un superprofesionist.
cred ca ar trebui in primul rand sa-ti multumesc ca te implici si aduci o raza de lumina, atat in visele cat si in mintea noastra...
...si evolutia temperaturii:
ziua 6 : 36.8
ziua 7 : 36.4
ziua 8 : 36.8
ziua 9 : 36.7
ziua 10 : 36.7
ziua 11 : 36.9
ziua 12 : 36.7
ziua 13 : 36.7
ziua 14 : 36.7
ziua 15 : 36.8
ziua 16 : 36.8
ziua 17 : 37
ziua 18 : -
ziua 19 : 37.1

aime


Aime,

Nu prea inteleg din cele scrise de tine daca in cadrul precedentelor cicluri in care s-a procedat la stimulare cu clomifen s-a obtinut ovulatia. Daca nu (cum pari a spune), incercarea medicului tau este una ce o putem califica drept "eroica" (fara urma de gluma - incearca in mod evident sa gaseasca o solutie in limite umane ale costurilor). Este de apreciat si, in opinia mea, este de urmat. Ai tot timpul pt Puregon (nu stiu daca ai si banii...).

Referitor la lista temperaturilor bazale, mi se pare ca observ o minima crestere semnificativa (adica una care se mentine si e de macar 0,2°) in ziua 17, ceea ce ar putea duce la ideea ca ovulatia s-a produs in ziua 16. Rezultatul ultimei dozari hormonale o sa ne spuna daca asa a fost sau valorile termice crescute sunt un pur artefact de masurare.

Si ca sa nu ma fac ca nu vad chestia cu "superprofesionistul", pana si pe mine m-a bufnit rasul cand am citit-o... Crede-ma te rog ca, fara falsa modestie (care nu ma caracterizeaza catusi de putin), nu ma incalzesc "periajele"... Mai degraba m-ar interesa sa-mi spuna prietena mea ca-s "supermeserias" (sau ceva similar...)


Mergi la inceput