555-OB-GYN
Raspunsuri - Pagina 135
Adina1967 spune:
Buna ziua!
As vrea sa va pun si eu o intrebare daca nu va suparati. Pe data de 16 aprilie am facut ET cu embrioni criogenati. Ieri, 24 aprilie,ziua a 8-a de la ET am facut un test de BHCG de singe care a iesit negativ (val. <2) Credeti ca am facut prea devreme testul? In mod normal trebuie sa fac testul luni, 28 aprilie insa cum stresul e mare... ma intelegeti. Mai exista vreo speranta? Multumesc mult. Va doresc un Paste fericit!!!!!
arian spune:
@ Adina1967
Incep prin a sublinia ca NU am experienta personala in relatie cu IVF. Pot judeca, deci, doar in plan teoretic. Nu ati specificat varsta embrionilor transferati. Ar putea fi de 2-3 sau 5-6 zile. Pornind de la faptul ca trofoblastul incepe sa secrete HCG dupa 7 zile de existenta a embrionului, indiferent de varsta acestuia in momentul transferului la 8 zile distanta HCG ar fi trebuit in mod ideal sa fie deja usor crescut in sangele Dvs. Cum inteleg ca uneori embrionii congelati prezinta o intarziere in dezvoltarea intrauterina imediat dupa transfer, ar putea fi totusi posibil ca situatia sa fie inca in parametri acceptabili, daca v-au fost transferate morule de 2-3 zile. Daca insa transferul a folosit blastociste de 5-6 zile, deduc o semnificatie nedorita a absentei HCG.
Adina1967 spune:
Multumesc mult pentru raspunsul prompt domnule doctor. Intr-adevar embrionii transferati erau de 6 si 8 celule adica dupa 72 ore. E bine cind mai exista speranta cit de mica. Inca odata multumesc.
lavi34 spune:
Hristos a inviat!
Multumesc Arian pentru raspunsul prompt si incurajator. Am inteles ca lucrurile pot fi rezolvate, fara a avea vreo implicatie sau vreun alt risc in viitor. Nu pot decat sa sper ca voi reusi sa mentin cumva si sarcina, pentru ca este prima sarcina, la 34 de ani, si, in plus, este foarte dorita.
Ce nu reusesc sa inteleg este cum ar putea fi posibil ca aceste celule sa evolueze pana la gradul de displazie moderata si severa, in conditiile in care acum un an si 2-3 luni am facut testul Papanicolau, la Targu Jiu, care a iesit bun (adica indica doar o infectie uzuala, care a fost tratata, si cred ca si un inceput de cervicita, tratata si ea cu Cervugid). Este posibil ca acel test sa fi fost eronat? Pentru ca altfel nu-mi dau seama cum s-a ajuns aici intr-un an de zile. Stiam ca astfel de celule evolueaza greu.
Inca o intrebare: in cazul optarii pentru conizatie, riscul este acela de avort spontan?
iazminn spune:
quote:
Originally posted by arian
Ariadna,
Spermograma sotului este departe de perfectiune, insa suficient de buna pt a permite obtinerea unei sarcini. Voi comunica ideea tratametului cu Undestor in oligospermie urologului cu care colaborez, nu am vazut niciodata o prescriptie de genul acesta eliberata de el sotilor pacientelor mele.
Ureaplasma si Mycoplasma nu determina infertilitate, dar pot afecta negativ o eventuala sarcina. Chlamydia poate infecta si fatul si, in cazul infectiei genitale cronica, determina si infertilitate definitiva. Deci daca este vorba de economii serioase, poti renunta deocamdata la primele doua teste. Poti sari si peste cel de-al treilea, daca ai o histerosalpingografie (HSG) cu tube permeabile (proba Cotty pozitiva). Oricum, chlamydioza genitala este de departe mult mai frecventa decat infectia mycoplasmatica si ureaplastica si ar trebui sa cantaresti de doua ori daca merita sa renunti la testul de evidentiere (din secretia cervicala!!!). Lipsa, in opinia ta, a leucoreei si pruritului vulvo-vaginal nu reprezinta criterii solde de eliminare a infectiilor genitale mentionate.
Foarte putin probabil ca avorturile menstruale diagnosticate sa fie consecinta refacerii incomplete endometriale postchiuretaj uterin, daca sarcinile respective nu s-au instalat chiar in cursul ciclului menstrual imediat urmator interventiei (adica pana la aparitia primei menstruatii dupa chiuretaj). Avorturile mensturale nu sunt cauze, ci manifestari ale infertilitatii (cauzele care le provoaca sunt responsabile de starea de infertilitate a cuplului respectiv).
Sperantele tale se adeveresc: nu m-ai sacait catusi de putin! :)
Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot inlocui examinarea directa de catre personalul medical calificat. De asemenea, ele nu reprezinta sub nici o forma o modalitate de initiere a unei relatii medic-pacient cu finalitate materiala.
Buna seara. Am si eu o mare nelamurire. Mi-a venit CM cu mari dureri de burta, cu f multe cheaguri si f mari ca si dimensiune. In plus sangele a fost mai mult de culoare maro decat rosu.Puteti sa-mi spuneti daca a fost cumva avort menstrual? Care ar fi cauzele? Multumesc mult pt raspuns .
arian spune:
@ lavi34
Nu este exclus ca saltul de la inflamatie cronica la displazie sa se fi produs pe parcursul ultimului an -- in ultima instanta, nu stiti de cata vreme persista situatia descrisa dupa penultimul frotiu efectuat. Exista, indiscutabil, si posibilitatea unui rezultat fals negativ, chiar daca recoltarea, colorarea si observarea frotiului au fost corect facute -- aceasta este o eventualitate imposibil de eliminat in orice investigatie medicala.
Riscul avortului spontan exista in orice moment al primelor doua trimestre ale unei sarcini. Evident, orice interventie pe colul uterin determina o crestere a acestui risc. Cresterea mentionata nu inseamna insa nicidecum ca avortul cu pricina va avea si loc. Practic, o conizatie corect efectuata si neinsotita de complicatii nu invalideaza capacitatea uterului de a mentine o sarcina in cavitate. Ca termen de comparatie, rupturile inerente ale colului uterin din cadrul nasterilor perfect normale determina leziuni ale structurii de rezistenta a colului mult mai ample decat o conizatie -- cu toate acestea, sarcinile ulterioare sunt duse in majoritatea covarsitoare a cazurilor cu succes la termen.
lavi34 spune:
Multumesc inca odata pentru raspuns. Mai revin cu ceva intrebari, fiind evident foarte avida de informatii despre ce se poate intampla (asta pentru ca sunt in asteptarea deciziei medicilor...anatomopatologii au decis sa mai analizeze odata probele de biopsie, timp in care doctorita curanta se consulta cu un specialist in patologia colului uterin).
In cazul eliminarii displaziei, prin conizatie sau electroconizatie, acum sau dupa nastere, care este oare riscul ca celulele modificate sa evolueze totusi? Dupa interventie, urmatorul frotiu ar trebui sa fie normal sau exista inca niste etape ulterioare pana ajunge la normalitate? Nu mi s-a spus inca nimic legat de HPV. Daca este sau nu este, sau ce a provocat prezenta acestor celule. Cum as putea sa aflu cauza problemei?
Multumesc inca odata pentru raspunsuri. Ma ajuta sa lamuresc mare parte din intrebarile pe care le am.
arian spune:
@ iazminn
Desi nu este exclusa producerea unui avort menstrual, o asemenea supozitie ar fi totusi hazardata in cazul in care s-ar baza strict pe semnele descrise. Cauze medicale mult mai frecvente care duc la manifestari similare sunt o multime, de la o simpla inflamatie pelvina la un dezechilibru hormonal tranzitor. O posibila transare a situatiei, in sensul interesului Dvs, ar putea fi oferita de dozarea beta-HCG in sange pe parcursul primelor 2-3 zile ale menstruatiei cu aspect anormal. Valori crescute ar indica un avort menstrual, dar lipsa hormonului nu elimina cu desavarsire posibilitatea preexistentei unei sarcini incipiente. Alte modalitati diagnostice mai sigure, ca examenul histopatologic al "cheagurilor" eliminate, complica situatia si necesita recoltarea foarte precoce a materialului biologic.
Joanna34 spune:
Buna ziua. Am 34 de ani, un copil de 10 ani si impreuna cu sotul meu ne-am decis sa mai facem un copilas.
Problema este ca imi este un pic teama de o noua sarcina, deoarece acum doi ani am inceput sa am atacuri de panica, stari zilnice de anxietate (insotite de greata, ameteli, tahicardie, palpitatii etc...). Diagnosticul dat de medic a fost "distonie neurovegetativa"...
In ultimul an nu am mai avut atacuri de panica, iar anxietatea este mai pronuntata doar cand merg la serviciu (sunt profesoara, si orele pe care le tin si care imi placeau odinioara sunt acum un calvar).
Mentionez ca nu iau nici un anxiolitic sau antidepresiv, singurul medicament pe care il iau este L-Thyroxin 100 (din cauza ca mi-a fost extirpata jumatate din tiroida acum 3 ani).
In acest sens am doua intrebari:
1) sa ma incumet la inca o sarcina cu toata anxietatea asta pe care o am? ne dorim enorm de mult inca un bebelus, dar imi este teama ca boala asta stupida sa nu dauneze cumva copilasului, pe durata sarcinii.
2) De fapt, daca raman insarcinata, cel mai groaza imi va fi sa merg la ore sa predau, caci atunci anxietatea este maxima. Ce credeti, ar fi mai bine ca pe parcursul sarcinii sa stau acasa, caci asa o sa fiu mai linistita?...
Va multumesc din suflet.
nadina spune:
Buna ziua,
vroiam doar sa te salut si sa anunt ca suntem in asteptarea lui bb2. Anul trecut am pierdut o sarcina la 4 luni si inca nu stiu cauza. A fost foarte traumatizant. Ma gandisem sa schimb doctorul din mai multe motive, primul fiind de ordin financiar. Dr cu care am nascut eu a evoluat profesional, e la un cabinet particular de fite si le cheama pe paciente acolo. Nu cred ca imi permit sa platesc lunar in jur de 100 lei doar consltul, plus analize etc. Apoi, parca mai e si superstitia "ceva de genul schimbi locul, schimbi norocul".
Crezi ca ar trebui sa dau in mod particular atentie vreunei analize?
Multumesc,
Nadina