mostenire copii minori?

mostenire copii minori? | Autor: olim

Link direct la acest mesaj

Fetelor, am si eu o intrebare.
Am o cunostinta care a ramas vaduv la 40 de ani, si are 2 copii.Cum tot era pe numele la amandoi, asa vrea sa stiu daca aceasta persoana, ar putea deschide succesiune dupa sotia sa, si daca ar putea sa treaca toate bunurile doar pe el?Ce drepturi au copii din mostenuire, si daca tatal poate sa vanda ceva fara acordul copiilor, mai ales ca sunt minori?
Multumesc mult pentru orice raspuns

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olim spune:

chiar nu stie nimeni sa imi raspunda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

Olim,cand sotul meu s-a dus...mostenotori am ramas eu si fiul lui.La notariat succesiunea a fost stabilita conform legii de catre notar.In plus,la vremea respectiva,in anul 1996,fiului meu i s-a stabilit un curator al mostenirii,pe bunica lui din partea tatalui decedat.
Din cate stiu eu,orice minor are drept de mostenire,partea mamei,in urma succesiunii,se imparte intre tata si copii,iar pentru copilasii minori,probabil,se va stabili un curator.Nu stiu daca acest curator poate fi chiar tatal copilasilor sau o alta persoana....Atat stiu eu,atat te pot ajuta...Poate ca iti vor raspunde altii mai bine ca mine...Numai bine!

Ana-Maria,mami deAlex&Luana si
Ea e TOYO...

Mergi la inceput

ana , multumesc pentru raspuns
as vreasa stiu cum se poate stabili acest curator?Daca de exemplu e o persoana care nu convine sotului, adica bunica din partea mamei, ce se poate face? Adica daca soacra nu se intelege cu ginerele, se poate alege alta persoana, sau nu?
Si daca sotul vrea sa vanda si soacra nu este de acord, in numele copilului, cum se poate rezolva cazul?Poate sa vanda sau nu, mai ales ca au mai multe apartamente in proprietate, si nu il intereaza sa le tina pe toate.
Multumesc petnru raspunsuri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Curatorul nu trebuie sa convina sotului, ci sa asiste minorul in actele sale, pentru a i se respecta drepturile (in cazul de fata, proprietatea). Curatorul de numeste prin dispozitie a primarului din respectiva localitate/sector. Atta vreme cat el lucreaza in favoarea minorului, nu va fi schimbat.
Atat actele succesorale, cat si administrarea si gestionarea proprietatii copilului sunt controlate si aprobate de Autoritatea tutelara, deci parintele in viata nu va putea vinde nimic din ce apartine copilului decat in favoarea acestuia (adica, de exemplu, sa-i cumpere un alt apartament in locul celui vandut, in cazuri bine motivate ale acestei cereri).

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by olim

ana , multumesc pentru raspuns
as vreasa stiu cum se poate stabili acest curator?Daca de exemplu e o persoana care nu convine sotului, adica bunica din partea mamei, ce se poate face? Adica daca soacra nu se intelege cu ginerele, se poate alege alta persoana, sau nu?
Si daca sotul vrea sa vanda si soacra nu este de acord, in numele copilului, cum se poate rezolva cazul?Poate sa vanda sau nu, mai ales ca au mai multe apartamente in proprietate, si nu il intereaza sa le tina pe toate.
Multumesc petnru raspunsuri

Cum sa vrea sa vanda sotul ceva ce nu-i apartine? Copilul este proprietar cu acte in regula, iar curatorul exact asta trebuie sa evite: ca la majorat copilul sa nu se trezeasca fara proprietatea sa.

Mergi la inceput

da, dr au 5 apartamente si nu au bani lichizi suficienti cat sa traiasca ca inainte.Si tatal s-a gandit sa vanda un apartament ca sa le poata oferii copiilor acelasi trai de viata,plus cheltuielile casei, oricum le mai rama 4 apartamente, si casa in care traiesc.
Dintr-un singur salar e cam greu sa intretii o casa de 200 de m2 plus 2 copii.
Banii de chirie de la apartamente ii poate folosi el pentru ingrijirea copiilor,fara ca soacra sa aibe de obiectat?
Si nu inteleg de ce nu ii apartine, din moment ce s-au cumparat tot in timpul casniciei, si el a fost cel care a castigat mai multi bani in casa lor, ea a stat acasa cu copiii fara sa aiba nici un venit, aproape 6 ani de zile?Deci apartamentele sunt jumate jumate, nu? Multumesc pentru raspunsuri.

Mergi la inceput

Apartamentele sunt juma-juma. Aici vorbim despre partea de mostenire ce revine copiilor, deci 3/4 din jumatatea mamei. Tatal si copii vor deveni coproprietari, in cotele parti stabilite de venirea la succesiune (poti sa socotesti cat).
Ca mama a stat acasa cu copilul nu e relevant, bunurile sunt obtinute in timpul casatoriei, deci sunt comune.

Curatorul impreuna cu Autoritatea tutelara exact asta va veghea: ca banii obtinuti din chirie, de exemplu, sa fie folositi in interesul copiilor.

Ce face cu partea lui, e treaba lui. Proprietatiile copiilor insa trebuie administrate, gestionate si conservate pana la majorat.

Minorii vot fi asistati pentru orice hotarare s-ar lua in legatura cu vanzarea, dar doar in folosul lor. Autorritatea tutelara va accepta sau nu aceasta vanzare, functie de situatia concreta si de rezultatele anchetelor din respectivele dosare.

Mergi la inceput

quote:

da, dr au 5 apartamente si nu au bani lichizi suficienti cat sa traiasca ca inainte.Si tatal s-a gandit sa vanda un apartament ca sa le poata oferii copiilor acelasi trai de viata,plus cheltuielile casei, oricum le mai rama 4 apartamente, si casa in care traiesc.
Banii de chirie de la apartamente ii poate folosi el pentru ingrijirea copiilor,fara ca soacra sa aibe de obiectat?
Si nu inteleg de ce nu ii apartine, din moment ce s-au cumparat tot in timpul casniciei, si el a fost cel care a castigat mai multi bani in casa lor, ea a stat acasa cu copiii fara sa aiba nici un venit, aproape 6 ani de zile?Deci apartamentele sunt jumate jumate, nu? Multumesc pentru raspunsuri.

Dar inainte de moartea mamei, de unde aveau bani lichizi?
Daca dovedeste ca (pardon) cota copiilor se va folosi strict pentru ei, nu va fi o problema ca Autoritatea Tutelara sa accepte vanzarea.

Ideea este ca ce revine copiilor sa ramana, fie sub forma de conturi bancare la care nu se umbla, fie prin cumpararea altor proprietati pentru ei. Curatorul este cel care va asista copiii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

quote:

olim, o idee!
Copii practic vor avea 3/4 din fiecare jumate de apartament . El poate sa cedeze din partea lui la unele apartamente pt ei astfel incat unul din apartamente sa ramana doar pe numele lui si atunci poate face ce vrea cu el!

Eu si Raducu (22.04.2005)

Mergi la inceput

pai acum lucrau amandoi, si aveau salarii bune .
Iar o parte din cheltuieli, erau din chirii, dar acum soacra zice ca banii de chirie sa fie pusi in conturi pentru copii, iar el sa munceasca sa plateasca intretinerea si totul in casa, ca e de datoria lui
Adica copii sa ramana cu 2 apartamente si el sa il vanda pe a lui ca sa ii intretina.Si cand o fii batran , el ramane in strada, ca doar si-a vandut apartamentul , iar copii uita de el.
Ce crunta e viata uneori.El ramane cu munca si copii cu tot, iar soacra super-multumita, mai ales ca nu il inghite
Nu ar putea sa treaca cate un apartament pe fiecare copil, casa doar pe el, si cele trei apartamente sa le vanda , ca sa poata trai.
Iar banii de pe chirii sa fie deschise conturi pentru copii, unde sa fie depusi banii?
Tot nu m-ati lamurit, cum se stabileste acel curator.De ce trebuie sa fie cineva de la familie sotiei?

Mergi la inceput