mostenire copii minori?
Raspunsuri - Pagina 2
Ana68 spune:
Olim,sa sti ca atunci cand a fost numit curatorul fiului meu cei care au participat la numirea curatorului au fost intrebati daca au o preferinta,iar curatorul,in cazul meu,a fost numit de la biroul pentru protectia copilului.Tot in cazul meu,soacra mea si bunica fiului meu,numita curatorul averii fiului prin consimtamantul celor prezenti ,cand a fost numita...are singura datorie de a "administra" ca sa zic asa,mostenirea nepotului ei...in sensul ca de este vorba despre vanzare sau alta forma de instarinare a mostenirii fiului meu minor,ea trebuie sa dea semnatura ca este de acord cu instrainarea.Nu stiu cum se mai procedeaza in zilele noastre,ca,asa cum am scris mai sus,numirea soacrei mele ca si curator s-a facut in vara lui 1996.Inca ea este curatorul mostenirii fiului meu,dar inca o data iti precizez ca,atunci cand a fost vorba de stabilirea curatorului,s-a pus la alegere sa fie ori tatal meu ori soacra mea.Tatal meu a preferat sa renunte si asa s-a ales bunica...Trebuie sa se intereseze persoana pentru care intrebi,cum si in ce fel se procedeaza cu acest curator si cred ca cele mai multe informatii le-ar putea primii la Protectia copilului.Bafta multa!
Ana-Maria,mami deAlex&Luana si
Ea e TOYO...
Lona spune:
quote:
Originally posted by ligia13quote:
Originally posted by olim
da, dr au 5 apartamente si nu au bani lichizi suficienti cat sa traiasca ca inainte.Si tatal s-a gandit sa vanda un apartament ca sa le poata oferii copiilor acelasi trai de viata,plus cheltuielile casei, oricum le mai rama 4 apartamente, si casa in care traiesc.
Dintr-un singur salar e cam greu sa intretii o casa de 200 de m2 plus 2 copii.
Banii de chirie de la apartamente ii poate folosi el pentru ingrijirea copiilor,fara ca soacra sa aibe de obiectat?
Si nu inteleg de ce nu ii apartine, din moment ce s-au cumparat tot in timpul casniciei, si el a fost cel care a castigat mai multi bani in casa lor, ea a stat acasa cu copiii fara sa aiba nici un venit, aproape 6 ani de zile?Deci apartamentele sunt jumate jumate, nu? Multumesc pentru raspunsuri.
olim, o idee!
Copii practic vor avea 3/4 din fiecare jumate de apartament . El poate sa cedeze din partea lui la unele apartamente pt ei astfel incat unul din apartamente sa ramana doar pe numele lui si atunci poate face ce vrea cu el!
Eu si Raducu (22.04.2005)
Este o solutie buna, dar costa ca naiba evaluarile.
Olim, eu nu stiu ce e asa tragic pentru tata. El are grosul acestei averi, deci posibilitatea de a ramane in strada este exclusa. Total exclusa. Mai repede, in astfel de situatii, se pot trezi copiii ca la majorat nu mai au nimic. Tocmai de aia statul asista toate tranzactiile.
Pe de alta parte, curatorul fara autoritatea tutelara nu poate lua nici o hotarare, sau daca ar incerca exista metode rapide de interventie. Asa ca nu stiu ce relevanta ar avea o relatie proasta a tatalui cu curatorul.
Si in continuare pot intretine casele din chirii. Iar obligatia de intretinere a copiilor e clar ca o are, chiar daca copiii sunt "bogati".
olim spune:
pai soacra vrea ca el sa treaca casele doar pe copii, si el sa renunte la tot pentru ei.Asta mi se pare absurd, pentru ca zice ca fiica ei a adunat tot, si ca datorita ei au atatea case, ca el nu era in stare de nimic, cu toate ca banii in casa ii aducea mai mult el.
Oricum e complicata situatia, dar se poate invata multe din acest caz, din pacate.
O alta intrebare am, eu de exemplu, as putea sa las prin testament tot sotului si viceversa, in caz de ceva, si copiilor aparte, ca sa nu trebuiasca nici unul dintre noi sa ajunga in astfel de situatii.
Ana68 spune:
Olim,intotdeauna donatiile sau mostenirile pot fi atacate in instanta(si mai mereu asa se intampla...indiferent de gradul de rudenie existent).asa ca vanzarea cumpararea e sfanta si inatacabila in proportie de 99%...Si chiar daca nu ma pricep la legislatia din domeniu,logica imi spune ca poti face ceea ce ai intrebat....Intra pe net si cauta legat de toate astea...vei gasi si forumuri unde poti primi raspunsuri ...Bafta!
Ana-Maria,mami deAlex&Luana si
Ea e TOYO...
crisalida spune:
Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor
(publicata in Monitorul Oficial nr. 133 din 10 iunie 1944)
ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.
ART. 2
Liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1, in favoarea sotului supravietuitor.
ART. 3
Sotul supravietuitor este obligat sa raporteze liberalitatile ce a primit prin acte intre vii de la sotul sau, cand vine in concurs cu copiii sau cu descendentii lor.
Aceeasi obligatie o au si copiii si descendentii lor fata de sotul supravietuitor.
ART. 4
Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II C. civ.
Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.
De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.
Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.
Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.
ART. 5
In cazurile prevazute la art. 1 pct. b - d inclusiv, sotul supravietuitor va mosteni, in afara de partea sa succesorala mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.
ART. 6
Dispozitiile art. 676 din Codul civil modificate prin art. 4 din Legea impozitului progresiv pe succesiuni, din 28 iulie 1921, prin care s-a restrans ordinea succesorala pana la gradul al IV-lea inclusiv, sunt si raman in vigoare.
ART. 7
Dispozitiile privitoare la dreptul de mostenire al sotului supravietuitor in Ardeal si Banat, precum si orice alte norme contrare prezentului decret-lege, in afara de dispozitiile mai favorabile prevazute de legea nr. 609 din 1 iulie 1941, pentru vaduvele da razboi, sunt si raman abrogate.
crisalida spune:
Clasa intai de mostenitori legali: descendentii defunctului
descendenti = copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta , indiferent daca sunt din aceeasi casatorie sau din casatorii diferite. Alaturi de copiii din casatorie si din afara casatoriei fac parte din clasa I de mostenitori legali si copiii adoptati.
Daca la mostenire sunt chemati doi sau mai multi descendenti de gradul I (copiii defunctului), cota-parte de mostenire ce revine fiecaruia se stabileste in mod egal, in functie de numarul lor.
Daca alaturi de descendenti, la mostenire este chemat si sotul supravietuitor al defunctului se stabileste mai intai cota ce se cuvine acestuia si restul de mostenire se imparte intre descendenti.
Intrucat rudele sunt chemate la mostenire in ordinea claselor, in prezenta fie si a unei singure rude din clasa I, rudele din clasele subsecvente nu mai sunt chemate la mostenire, indiferent de gradul de rudenie cu defunctul.
Desi nu face parte din nici o clasa de mostenitori legali, sotul supravietuitor al defunctului concureaza cu oricare clasa chemata la mostenire. Cu alte cuvinte, sotul supravietuitor nu este inlaturat de la mostenire, dar nici nu inlatura de la mostenire rudele defunctului, indiferent din ce clasa fac parte.
Legea nr. 319/1944 stabileste faptul ca sotul supravietuitor, daca vine la mostenire in concurs cu mostenitorii din clasele II-IV, va mosteni in afara de partea sa succesorala, mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.
In plus, sotul supravietuitor are, din momentul deschiderii mostenirii, in afara de celelalte drepturi sucesorale si indiferent de mostenitorii cu care vine in concurs, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din mostenire si el nu are o alta locuinta proprie.
Acest drept de abitatie asupra casei in care a locuit este un drept temporar care dureaza pana la iesirea din indiviziune, dar cel putin 1 an de la deschiderea mostenirii sau pana la recasatorirea sotului supravietuitor.
art 98 cod fam " masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor se iau de catre parinti, de comun acord.
daca unul dintre parinti este mort ( ...), celalalt parinte exercita singur drepturile parintesti"
intrucat exista interes in cauza, autoritatea tutelara va numi un curator care sa reprezinte interesele minorilor in cauza
Lona spune:
quote:
Originally posted by olim
pai soacra vrea ca el sa treaca casele doar pe copii, si el sa renunte la tot pentru ei.Asta mi se pare absurd, pentru ca zice ca fiica ei a adunat tot, si ca datorita ei au atatea case, ca el nu era in stare de nimic, cu toate ca banii in casa ii aducea mai mult el.
Oricum e complicata situatia, dar se poate invata multe din acest caz, din pacate.
O alta intrebare am, eu de exemplu, as putea sa las prin testament tot sotului si viceversa, in caz de ceva, si copiilor aparte, ca sa nu trebuiasca nici unul dintre noi sa ajunga in astfel de situatii.
Soacra poate sa vrea orice, legea e clara. Copiii au 3/4 din jumatatea mamei lor, si gata.
Situatia nu este deloc complicata, este doar trista pentru copii.
olim spune:
crisalida, sa inteleg ca daca nu ar fii avut copii, trebuia el sa imparta cu soacra, tot ce au adunat ei amandoi?
Lona spune:
quote:
Originally posted by olim
crisalida, sa inteleg ca daca nu ar fii avut copii, trebuia el sa imparta cu soacra, tot ce au adunat ei amandoi?
Da.
ligia13 spune:
quote:
Originally posted by Lonaquote:
Originally posted by olim
crisalida, sa inteleg ca daca nu ar fii avut copii, trebuia el sa imparta cu soacra, tot ce au adunat ei amandoi?
Da.
Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)
-speram ca raspunsul sa fie NU
Eu si Raducu (22.04.2005)