Copiii si muzica simfonica

Copiii si muzica simfonica | Autor: angy11

Link direct la acest mesaj

Eu imi duc copiii de ceva ani la Filarmonica(au 8,respectiv 6 ani),la inceput le-am ales Concertele,acum am ajuns sa-i duc saptamana de saptamana,le place mult,de asemenea mergem la Concertele lectie ale Filarmonicii,unde sunt activi si interactioneaza.
De ceva timp am raspandit prin clasa fiului meu acest lucru,au inceput sa vina si alte mamici cu copiii.Le place si lor.
M-am temut la inceput sa ii lasa sa stea impreuna cu colegii deoarece ma asteptam sa se puna pe povestit,etc,asa ca au stat impreuna dar cu una din mamici,nu au fost probleme.
Acum deja stau singuri,iar dupa concert schimbam impresii.
Copii sunt fermecati de fiecare instrument,de plenitudinea orchestrei,vad cum ies sunetele sub ochhi lor.

Am deschis acest subiect pentru ca ma gandeam ca e utila experienta mea intr-o lume a manelelor si subculturii,m-am gandit ca dau curaj unor parinti in acest sens.

Numai bine!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dani_da spune:

Buna
nu stiam ca exista concerte lectii ale Filarmonicii...e minunat ca exista. O sa il duc si eu pe baietelul meu , dar are doar 3.5 ani, cred ca e cam devreme....Poti sa imi spui unde gasesc programul? unde au loc lectiile? Mie imi placeau lectiile de la televiziune,Bernstein parca le tinea....
multumesc mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Chiar asa! Stie cineva daca in Bucuresti sunt pe undeva concerte-scoala pentru copii? Eu inca n-am aflat. Ar fi doar cateva matinee la Opera Romana (de 2-3 ori pe luna, Motanul Incaltat sau spectacole de balet) la care sigur vom ajunge in stagiunea asta. Cred ca la 4 ani e chiar ok. sa incepem cu opera. In rest, ascultam impreuna cand putem. Mai ales in masina, cand il iau de la gradi. Si am constatat ca-i place si ca are si nitica memorie muzicala... atat cat se poate.

Faza: acum vreo 3 saptamani, in vacanta de la gradi, il las pe Dinu o saptamana la mama. Intr-o dimineata, auzind muzica pe care i-o pusese, zice "Bunicaaa! Stii? asta e muzica poloneza!" "Ba nu, Dinu! E ruseasca." "Ba e poloneza, ca asa a zis mama!":)) - in sfarsit, se pride si maica-mea: era intr-adevar o Poloneza de Ceaikovski (din Evgheni Oneghin). Bunica "pluseaza" nitel si-l intraba daca stie cine a compus muzica asta. Iar fi-miu raspunde foarte hotarat: Nenea Saicofffski - cu "sh" de la sarpe :))

Sigur, si eu am crescut urmarind cu sfintenie matineele muzicale duminicale si ciclul de lectii Leonard Bernstein. Am vazut pe TVR Cultural o "incercare" de emisiune educativa de gen "muzica-pe-intelesul-tuturor" - AVENTURA SUNETELOR, dar editiile pe care le-am urmarit au fost saracacioase si... ingrozitor de plicticoase. Nimic din bonomia lui Bernstein, din "viata" unei sali de concert si din maretia unei orchestre simfonice. Adica nimic din ce ar putea sa tina un copil in fata televizorului si sa-l faca sa astepte cu nerabdare sa mearga la un concert "de-adevaratelea". Si ar mai fi tot pe Cultural MUSIC PLAY dar aia e cam... pentru deja-initiati. Ca sa nu mai vorbim ca respectiva emisiune este de luni pana vineri la 14.35. Cine are timp sa se uite la ora aia?

Q

PS 1. Azi dimineata, ca sa-l pacalesc sa se imbrace mai repede, ne-am jucat de-a Dinu-Cherubino, care era un baiat nu prea cuminte :)) (n-am intrat in detalii picante) iar eu, care eram domnul Conte de Almaviva l-am expediat "alla vittoria, alla gloria militar"

PS 2. Uite ca am mai cautat nitel pe net si am vazut pe site-ul oficial al la Filarmonici George Enescu ca tocmai ieri, 26 noimbrie, la matineu a fost un concert educativ - Mozart.

Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angy11 spune:

Dani,scuze eu n-am precizat,am crezut ca se vede la profil,era vorba de Timisoara,insa si aici sunt rare Concertele lectie,maxim de doua ori pe luna,insa nu pot sa cred ca Filarmonica Geoge Enescu nu face asa ceva,trebuie doar sa te interesezi.
Qsar,e nostim baietelul tau,da-i inainte,doar are nume de compozitor(Dinu Lipatti).
Sa va pove si eu:
Sambata dimineata,tema concertului lectie a fost Maneaua vs Muzica si dansurile popoarelor capitolul 2.
Si vorbeau foarte frumos muzicienii care au prezentat aceasta tema si explicau pe intelesul tuturor ca maneaua e ca un drog,ca alcoolismul....etc,iar ca sa fie mai pe intelesul copiiilor au explicat:Daca mananci toata ziua mere te scarbesti de ele,chit ca sunt bune si sanatoase..
Mai tarziu acasa,fiul meu imi cere un mar,ii spal un mar si il intind,la care el imi zice:Mama,pai nu a zis Sorin(cel care a prezentat) sa toata ziua mere nu sunt bune?
Eu uitasem ca i-am mai dat inainte de Concert un mar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

hahhahaaa, Angy, ti-a cam zis-o:)))

Si Sofia iubeste muzica clasica, nu suporta muzica usoara, daca dam din greseala inchide singura radioul./De TV ce sa mai vb, ca si astia de la mezzo au cam luat-o razna:D

In Bucuresti mai exista Lectia Micului Meloman, samabata dimineata la sala radio, la studioul Alfred Alessandrescu.Cu 2 zane, Andantina si Allegreta, care explica pe intelesul copiilor divesre probleme muzicale.Sunt ionvitati interpreti care ilsutreaza cu exemple bine alese.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Sabina,ma gandeam eu ca trebuie sa apari cu informatii avizate,super ideea de la sala radio,cat despre Sofia ce sa zic,e o scumpa,cum triaza muzica:)))
Pe mine Dany ma intreaba,cand aude alt gen si mai ales pipitele din muzica usoara ro. :Asa-i mama ca astea canta fals?
Alta perla de-a lui acu 2 saptamani la Fila:
Se canta muzica romaneasca,dirija Radu Popa,iar Dany e fan-ul lui asa ca mergem la Concert.Nimerim langa o babutz simpatica care se ia in vorba cu Dany,care-i explica instrumentele,ii prezenta instrumentistii:ala e unchiul meu,canta la clarinet,aia de langa e sefa lui si e sotia lui ala de la timpani,care e prieten cu noi si are o masina VW si o remorca ))))))
In program:Olah,Vieru,Boboc,Iorgulescu,care de altfel vine la Timisoara si vb si in calitate de compozitor si de ministru....
La un momendat cand Iorgulescu e prezentat si ia cuvantul Dany ii zice grav la babutza: In sala asta sunt 2 compozitori,ala care vorbeste si eu.

Azi mergem la Concursul international de Concerte de pian E. Filip,e finala la clasic,se canta 4 Mozart-uri,dar inca nu stiu care,romanticii snt joi,dar ii ratam ca mergem la sf. Andrei la nepotzel.

Mergi la inceput

:))))))))
e mortaaaal.

Ce s-a cantat de Olah?

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Sabina,sincer nu mai stiu ce era de Olah,mi-am dat timp sa ma intalnesc cu frate-miu sa-mi zica el,ca program n-am avut,nu mai stia nici el,dar am avut ocazia sa dezbatem impreuna si sa ajungem la aceeasi concluzie,lucrarea a fost perfecta,pe mine m-a fascinat,iar frate-miu ca executant a laudat-o intr-una.
Promit sa caut program....dar dupa ce am audiat aceasta lucrare sunt "fan" Olah.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Mi-ar place si mie pentru David!!!
E o idee excelenta...am sa caut si eu aici, poate gasesc ceva pentru copii...
Intre timp l-am inscris la niste lectii de muzica pt varsta lui...
Am inteles ca la inceput o sa invete sa recunoasca instrumentele simple ca triunghiul, betele ritmice (le stiu denumirea in engleza, sper ca asa se spune si in romana), marroco, toba si ...ups...nu stiu termenul in ro (cercul cu banuti)...

Sper sa ii placa, el e mare fan muzica clasica, si recunoaste foarte repede o melodie (eu si sotul meu suntem super anti-talent, dar ne place sa ascultam clasici), il pasioneaza...

It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
:
varsta, poze, D-ale lui David
Imagini...fotografii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Steluta spune:

Foarte dragut subiect...

Pentru cine nu poate ajunge la Lectia micului meloman, am vazut ca apare in grila Radio Romania Muzical

http://muzical.srr.ro/info/grila.shtml

Mie imi pare rau ca nu pot prinde postul foarte bine. Aud si alt post pe langa el.. .

Fiica-mea este prea mica pentru a merge la concerte, etc. Mie imi place muzica clasica (am multe cd-uri), insa nu am cunostinte in domeniu. Imi puteti recomanda ce ar putea asculta copii pentru inceput???

Steluta cu Andrada Cristina (17 iunie 2006)

Mergi la inceput

e foarte simplu, Steluta, cumpara CD-uri cu Mozart, Bach, Haydn...si pune sa sune in casa in loc de alta muzica.Ti-as spune si de Mezzo, dar eu sunt impotriva lasarii televizorului deschis cand avem copii atat de mici.Si mai tarziu, e si mai rau.
Qsar, pai Dinu nascut de ziua lui Mozart...tu la ce te asteptai?

Mergi la inceput