Cum sa il conving?

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns grenouille spune:

casandro, accept explicatzia ta daca-mi explici cum e cu pomul vietzii si al mortzii, din care nu trebuia sa manance primul cuplu uman (si, multzumita sarpelui, cunoscatori ai binelui si raului), k sa nu ajunga "k unu' din Ei"???

ps-...si daca-mi activezi si mie contul (sa n-am parte de carton pe casa si paie la magareatza, daca scapatzi de gura mea- pai normal ie k io, ditai martalogu' de 42 cu 4 puradei in intretzinere sa scriu de pe cont de pushtoaica de 26 de ghiocei!).

No person is entirely bad or entirely good. Therefore learn to forgive yourself for error the same as you should forgive others...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

------------------------
Acum, ca sa explic si unde am vrut sa ajung - de ce sa ne limitam la a interpreta la nesfarsit niste texte scrise mult prea demult ca sa le mai putem verifica sursele,
------------------------
Pentru ca noi consideram ca acolo este revelat Adevarul.
Chiar daca s-ar putea ca unele parti ale Cartii Facerii sa fi fost redactate de diferiti copisti în vremuri diferite, s-ar explica astfel unele diferente de limbaj, dar este un lucru cu totul secundar, care nu afectează esentialul. Esentialul este acesta: despre ce se vorbeste în aceste texte ? Iata lucrul principal, pe care trebuie sa-l avem în minte când talcuim orice text sfant: despre ce anume vorbeste textul, care e intelesul sau ? Toate micile probleme cand a fost redactat si in cate feluri a fost redactat - sunt, de fapt, pierdere de timp. Principala intrebare este, iarasi: care este Adevarul cuprins în el ? Iar cheia intelegerii adevarului din Cartea Facerii sau din oricare dintre cartile Scripturii este invatatura Bisericii transmisa de Sfintii Părinti.

Important este sa acceptam ca textul insusi e un intreg, si ca el vorbeste despre Adevar; si trebuie sa ii dam cea mai mare cinstire, fiind cuvantul lui Dumnezeu. Cand dam de ceva ce pare a fi o contradictie, trebuie sa privim mai in adancime si sa vedem cum au rezolvat-o Sfintii Parinti.

-------------------------
cand, percepand interior existenta unei entitati divine, am putea sa o dotam cu acele calitati de exceptie pe care poate nu le putem pricepe ca atare, data fiind conditia noastra umana, supusa greselii (pe buna dreptate zis) si subiectiva, dar care ar fi atat de firesti totusi pentru un Atotputernic, omniprezent si omniscient? Adica lipsa sentimentelor si manifestarilor umane obisnuite - manie, egoism, abuz de putere, implicare, interventie, despotism... chiar si iubire?
-------------------------
Pentru ca noi credem in Dumnezeu cel Viu, nu intr-un Dumnezeu inchipuit. Pentru ca noi nu ne facem idoli, dupa cum ni s-ar potrivi noua sau nu.
Mintea lui Adam la inceput nu era patrunsa de închipuire, care sta intre minte si ganduri, cladind un zid în jurul mintii si neingadumdu-i sa intre in cele mai simple si lipsite de chipuri ratiuni (logoi) ale existentelor zidite. Sfantul Nicodim Aghioritul explica cum anume amageste diavolul prm inchipuire: "Diavolul are o foarte stransa legatura si familiaritate cu inchipuirea... Caci el, fiind creat de Dumnezeu intai ca o minte simpla si fara forma ori chip, ca si ceilalti ingeri dumnezeiesti, a ajuns mai tarziu a iubi formele si inchipuirea. Inchipuindu-si ca isi poate aseza scaunul mai presus de ceruri si se poate face precum Dumnezeu, a cazut din starea de inger de lumina si s-a facut diavol al intunericului... Diavolul foloseste inchipuirea ca unealta a sa. El l-a înselat pe Adam prin inchipuire si i-a starnit in minte nalucirea de a fi asemenea cu Dumnezeu. Inainte de neascultare, Adam nu avea insusirea închipuirii

------------------------
De ce nu vedem ca misoginismul crestinismului, simbolostica ritualurilor sale (multe imbinate cu ritualuri antecrestine asimilate), normele religioase sunt anacronice si nu se mai potrivesc decat in mica masura, ca fond poate, dar ca forma, exclus, secolului 21?
---------------------------
Pentru ca nu exista misoginism crestin si pentru ca secolul 21 este doar unul dintre multele secole, dar sufletul nostru este unul singur si nu vrem sa il pierdem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grenouille spune:

casandro, nu ie zicsta misoginism crestin si io am 26 si-s o duamna, ce...palaria mea!
haidi bre, da' pasaju' cu "16. ....si el te va stapani" ce fras ie, cumva feminism timpuriu?

ps- contu' mieuuuu!!!!

No person is entirely bad or entirely good. Therefore learn to forgive yourself for error the same as you should forgive others...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Casandra cum poti sa spui ca nu exista misoginism crestin (si nu numai crestin, de fapt)?
Stiu deja raspunsul vostru, ca de fapt femeia are misiunea ei si barbatul pe a lui, ca el se duce in lume sa vaneze iar ea trebuie sa-l sprijine, sa aiba grija de casa si sa creasca copii. Si ca misinea femeii e nobila tralala...
Dar... mie mi se pare evident ca aceste diferente intre "misiuni" au fost redactate pentru ca erau o consecinta fireasca (timp de milenii) a restrictiilor impuse de maternitate, de sarcinile/lauzii succesive care condamnau femeia sa ramana in casa. A fost foarte simplu atunci pentru barbati sa instaureze patriarhatul si au fost suficient de inteligenti sa faca sa para ca de fapt suntem "haruite".
Acum timpurile s-au schimbat putin si totusi ni se impune aceeasi misiune.

J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Messa spune:

quote:
Originally posted by casandra
Principala intrebare este, iarasi: care este Adevarul cuprins în el ? Iar cheia intelegerii adevarului din Cartea Facerii sau din oricare dintre cartile Scripturii este invatatura Bisericii transmisa de Sfintii Părinti

Casandra, care este garantia ca Sfintii Parinti nu au emis invataturi conform cu interesele si specificul epocii lor si acum noi suntem creduli si ne pliem pe niste reguli care nu-si mai au sensul?

quote:
Pentru ca noi credem in Dumnezeu cel Viu, nu intr-un Dumnezeu inchipuit. Pentru ca noi nu ne facem idoli, dupa cum ni s-ar potrivi noua sau nu.

Pai un Dumnezeu "relaxat", contemplativ, senin, ar fi "mort"? De ce e viu numai daca e manios, orgolios, despotic si pasional? Si cred ca Dumnezeu a fost transformat de crestinism intr-un idol...

ÍDOL, idoli, s.m. Divinitate p#259;gân#259;; (concr.) chip, figur#259;, statuie reprezentând o asemenea divinitate #351;i constituind, în religiile politeiste, obiecte de cult religios. #9830; Fig. Fiin#355;#259; sau lucru care reprezint#259; obiectul unui cult sau al unei mari iubiri. – Din sl. idol#365;.
Sursa: DEX '98

Pai nu merg oamenii la biserica sa pupe icoane (chipuri pictate, la catolici chiar cioplite)? Nu sanctifica Bisericile diverse persoane (chiar daca ele au avut vieti meritorii) si nu aduleaza oamenii aceste persoane devenite "sfinti"? De ce Nicodim Aghioritul este sfant? De ce Stefan cel Mare (care a inseminat violent jumatate din femeile Moldovei) este sfant? De ce este apostolul Petru sfant? In Biblie nu imi amintesc sa scrie ceva despre sanctificare si adularea, post-mortem sau in vivo, oamenilor cu vieti deosebite in slujba credintei..

quote:
Diavolul foloseste inchipuirea ca unealta a sa.

Ei, asta chiar ca e culmea! Pai "inchipuirea" este creativitatea pura! Este ceea ce a permis umanitatii sa aiba sculptura lui David si Capela Sixtina, dar si avionul cu reactie si racheta spre luna... Fara inchipuire, adica imaginatie, omul ar fi ramas fix maimuta! Adica o primata alcatuita numai din instincte... Tu, Casandra, dand viata copilului tau, l-ai vrea inert si instinctual ca un pui de maimutza, sau ti-l doresti inteligent, creativ, activ si independent? De ce Dumnezeu, superior noua, ar fi vrut sa ramana omenirea la stadiul de turma de dobitoace? Expresia asta (Diavolul foloseste inchipuirea ca unealta a sa) este chitesenta epocii intunecate, anti-evolutie umana, care a dat nastere unor monstri oribili precum Inchizitia. Daca omenirea ar fi ascultat orbeste afirmatia asta si ar fi luat-o drept lege, inca ni se scurgeau lohiile pe picioare printre carpe si da, meritam sa se spuna ca suntem, noi femeile, spurcate... inca am fi murit pe capete de la o banala infectie bacteriana... inca am fi crezut ca pamantul e plat si inca am fi facut sex ca animalele, in sura de paie...

quote:
... nu exista misoginism crestin...

- femeia e spurcata dupa ce naste prunci si cand e la ciclu;
- femeia trebuie sa se supuna barbatului, iar barbatul trebuie doar s-o iubeasca;
- femeia nu poate fi preot;
- femeia nu avea dreptul la mai multi barbati, barbatul insa avea dreptul la mai multe femei (in vechiul testament, tot e ceva ca pe urma s-a "instituit" monogamia);
- femeia e "jumatate de cruce" si numai barbatul este "cruce intreaga" (expresia asta e complet neinteligibila, dar am tot auzit-o pe la preoti si credincioase);
- femeia e cea pedepsita (si in fine, sa zicem "haruita") sa nasca pruncii in dureri, de parca Adam a fost orb si nu putea sa refuze marul;

Si cate si mai cate exemple pot insira... cum nu e asta misoginism?

Mergi la inceput

-------------
JG:
au fost suficient de inteligenti sa faca sa para ca de fapt suntem "haruite".
Acum timpurile s-au schimbat putin si totusi ni se impune aceeasi misiune.
-----------------
Vrei sa spui ca nu este har de la Dumnzeu sa porti o alta viata in tine, sa aduci pe lume un bebelus? Nu este asta dovada a dragostei lui Dumnezeu?
Cine impune? Tocmai, ca nimeni nu impune nimic.

Iti dai seama ce pedeapsa ar fi fost pe capul femeii sa isi tina barbatul acasa?
Sau sa trebuiasca sa slujeasca sarpelui, daca tot a ascultat de el? Si nu pana la moarte, ci pe vecie?

Mergi la inceput

----------
Casandra, care este garantia ca Sfintii Parinti nu au emis invataturi conform cu interesele si specificul epocii lor si acum noi suntem creduli si ne pliem pe niste reguli care nu-si mai au sensul?
-----------
Ia sa vedem noi in ce mod au vietuit. Sf Ioan Gura de Aur, nascut intr-o familie bogata, dupa moartea parintilor a vandut toata averea si a dat castigul saracilor, apoi a plecat la manastire. Apoi s-a dus in pustie. Dumnezeu, care il inzestrare cu harul vorbirii si al talmacirii Scripturii, a vrut ca el sa dea si altora din ceea ce a primit.Asa ca, in pofida dorintei lui de a trai departe de lume, a ajuns patriarh in capitala imperiului. Crezi ca acolo s-a dedat la lux sau a impus austeritatea? Crezi ca pentru ca a urmat intereselor vremii a fost exilat?

Mergi la inceput

--------
iar barbatul trebuie doar s-o iubeasca
-------------
Putin e sa iubesti?
Mult mai putin este sa te supui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Messa spune:

quote:
Iti dai seama ce pedeapsa ar fi fost pe capul femeii sa isi tina barbatul acasa?
Sau sa trebuiasca sa slujeasca sarpelui, daca tot a ascultat de el? Si nu pana la moarte, ci pe vecie?

Asta cu slujitul sarpelui e neplauzibila, daca Eva era ca mine, omora ea cumva sarpele si scapa de robie ... Sa redevin serioasa - adica cum sa-si tina barbatul acasa?

Mergi la inceput

------------
- femeia nu poate fi preot
------------
Iti dai seama cat de razboit este sufletul unui preot?
Uita-te numai la cati cad. Intreaba-l pe Fortelady. Asta ne mai lipsea.
Iti dai seama ca preotul este responsabil pentru indrumarea pe calea mantuirii a tuturor enoriasilor sai? Crezi ca e putin? Nu ii ajunge femeii ca trebuie sa isi creasca prunncii in dragoste de Dumnezeu? Sa isi mai tulbure sufletul si cu pacatele altora?

Mergi la inceput