Contract credit bancar
Buna ziua!
Am si eu o mare nelamurire:
1.am facut un credit nevoi personale la inceputul anului 2005; mi-am platit ratele conform graficului dar la un moment dat am ramas restanta cateva luni. Dupa ce mi-am rezolvat problema financiara am reinceput plata ratelor depunand insa sume mai mari decat era in scadentar( specificand pe OP-uri contul pentru care platesc sumele).
Mentionez faptul ca la aceeasi banca am si un card de salarii care avea descoperire de credit.Ulterior am aflat ca cele doua conturi ( de credit si de salarii) s-au transferat intr-unul singur fara sa fiu informata la timp si nici nu mi s-a cerut acceptul
2.La cateva luni dupa ce reluarea platilor am primit un tel. de la o firma de recuperat debite prin care imi aduceau la cunostinta ca sunt rugata sa platesc suma X ( sume restamte credit, dobanzi si penalitati, cheltuieli recuperare debite) in contul y.
3.Am mers la banca de unde am aflat ca ei si-au incasat, dupa trei luni de neplata a mea , toata suma de la o societate de asigurari ( cea cu care eu aveam incheiata o polita de asigurare in caz de deces sau invaliditate - obligatorie in momentul acordarii creditului)si ca nu mai am nici o legatura cu banca.Am verificat contul( cel inscris in contractul de credit) in care eu ( cu intentii bune) reincepusem sa virez "rate" si am constatat ca sumele depuse de mine erau acolo fara a fi operate pe linia de credit.Am intrebat de ce nu am fost anuntata de schimbarile facute si mi s-a raspuns ca probabil a fost o mica scapare din partea angajatilor bancii dar ca situatia ramane neschimbata din punctul lor de vedere.
4.Am telefonat la firma de asigurari sa ma interesez ce si cum se procedeaza.Si aici am pus aceeasi intrebare : de ce nu am fost anuntata ca linia mea de debite a fost preluata de ei . Mi s-ar fi parut corect macar si pentru simplu fapt ca sumele trebuiau sa ajunga intr-un alt cont iar cel mai important lucru mi se pare urmatorul: eu am semnat contractul cu banca ( nu cu societatea de asigurari) si in clauze nu se specifica nicaieri o eventuala preluare a debitelor restante de catre o terta persoana ci doar Bancii si ca mi se vor aplica penalizari!
De la firma de asigurari mi s-a raspuns sec ca ei nu obisnuiesc sa poarte corespondenta cu clientii bancii... si ca dupa 6 luni de neachitare transfera debitele catre o firma cu specific de recuperare a debitelor.
4.Am inceput sa platesc acestei firme ( 2 rate pana in prezent) dar am cerut sa mi se trimita un act oficial prin care sa mi se spuna ce si cum. Am primit insa o somatie de plata , scurta si in termeni juridici prin care sunt rugata sa platesc intreaga suma pana la o anumita data (in termen de 5 zile parca)in care era stipulata suma de plata ( fata de suma comunicata tel. era o dif. egala cu suma celor doua rate platite de mine in contul lor) .
Sincera sa fiu, nu stiu ce sa fac! In afara de faptul ca nu pot plati suma in totalitate la data stabilita de ei( voi incerca sa fac o reesalonare a platii in mai multe rate), nu mi se pare corect ce se intampla atata timp cat contractul cu banca pe care l-am semnat stipuleaza alte conditii si termene!
Cu multumiri anticipate,
va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez!!!
Raspunsuri
danutz spune:
Buna,
Ce pot eu sa-ti spun este sa cazi la intelegere cu cei de la firma de recuperare a debitelor.
Eu lucrez intr-o banca si pot sa-ti zic urmatoarele:
- la un nr.de rate neplatite(difera de la banca la banca, la unele 3, la unele 6)dosarul pleaca la firma de asigurari care-l despagubeste. In acel moment, contractul de credit pe care tu il ai cu banca devine fara obiect.
- asiguratorul poate decide sa recupereze el banii sau sa transfere dosarul la o firma de recuperare
- firma de recuperare, mai departe este cea care legal detine un drept de creanta asupra ta in acest moment.
Deci , din pacate, oricat de regretabila e eroarea/scaparea bancii de a nu te informa(sau poate te-au informat dar cine stie din ce motive , informatiile nu au ajuns la tine), acum tu trebuie sa discuti cu firma de recuperare si sa stabilesti cu ei un eventual nou grafic de rambursare.
Si, dupa mine, mai ai o problema- Biroul de credite- unde in mod sigur figurezi cu restante mai mari de 30 zile...si din pacate aici nu mai e nimik de facut.
Sper ca te-am lamurit macar putin!!!
Danutz39+
danutz spune:
Buna,
Ce pot eu sa-ti spun este sa cazi la intelegere cu cei de la firma de recuperare a debitelor.
Eu lucrez intr-o banca si pot sa-ti zic urmatoarele:
- la un nr.de rate neplatite(difera de la banca la banca, la unele 3, la unele 6)dosarul pleaca la firma de asigurari care-l despagubeste. In acel moment, contractul de credit pe care tu il ai cu banca devine fara obiect.
- asiguratorul poate decide sa recupereze el banii sau sa transfere dosarul la o firma de recuperare
- firma de recuperare, mai departe este cea care legal detine un drept de creanta asupra ta in acest moment.
Deci , din pacate, oricat de regretabila e eroarea/scaparea bancii de a nu te informa(sau poate te-au informat dar cine stie din ce motive , informatiile nu au ajuns la tine), acum tu trebuie sa discuti cu firma de recuperare si sa stabilesti cu ei un eventual nou grafic de rambursare.
Si, dupa mine, mai ai o problema- Biroul de credite- unde in mod sigur figurezi cu restante mai mari de 30 zile...si din pacate aici nu mai e nimik de facut.
Sper ca te-am lamurit macar putin!!!
Danutz39+
mamaluimatei spune:
Multumesc frumos pentru informatiile date de tine @
Astept insa si parerea unui avocat care imi poate spune daca din punct de vedere legal e ok. Sunt constienta ca datoriile trebuie sa mi le platesc dar nu sunt lamurita cum de un contract semnat de mine cu banca nu contine si o mentiune la firma de asigurari in schimb specifica in mod clar ca BANCA e singura cu care se rezolva eventualele debite!
Care e baza legislativa care o indreptateste pe aceasta banca sa procedeze astfel ?
De ce nu sunt facute contractele astfel incat sa se evidentieze si acest aspect cu transferul debitelor in caz de neplata ( si la cate rate neachitate se face transferul)?Dar mai cu seama in baza carei legi un contract semnat intre banca si client devine nul ?!
Care e baza legala care poate fi invocata atunci cand mi se cere sa platesc si cheltuielile de recuperare?!Pai nu cei care vor sa recupereze platesc?!
Care e baza legala ce le da dreptul functionarilor bancari( in cazul meu) sa opereze ce vor ei si nu ce am scris eu pe OP( oricum debitele cele mai vechi ar fi fost tot de la creditul pentru nevoi personale si nu diferenta de la descoperirea de card de salarii)
Pot actiona in justitie decizia si ce sanse am?! Sunt deacord sa platesc conform clauzelor contractuale semnate cu banca dar nu sunt deacord cu amestecul tertilor parti!
Nu pot sa cred ca legislatia noastra e asa de permisiva , cu siguranta sunt si legi care apara si drepturile noastre mai cu seama ca pot dovedi (prin reluarea platilor catre banca ) ca nu am avut intentia sa nu-mi platesc datoriile doar ca am avut ceva probleme financiare .
Va multumesc si astept lamuriri!