Reteta testata de COZONAC PUFOS
Raspunsuri - Pagina 2
Alynutza spune:
Roxana am si eu o intrebare, arata super cozonacii si poate ma decid sa incerc si eu anul asta de Craciun: ce fel de drojdie uscata folosesti? Eu folosesc de obicei numai drojdie obisnuita asa ca nu stiu cea uscata care e mai ok. La framantatul in robot o adaugi asa uscata, fara sa o dizolvi in nimic?
Mersi mult.
strumfi2004 spune:
Indraznesc sa pun si eu reteta mea de cozonac pufos, cu procedura foarte simpla de executare, asa mi se pare mie, desi trebuie framantat:
Cozonac pufos
Pentru 1 kg faina:
½ litru lapte, 6 oua – galbenusurile (albusurile se folosesc la umputura: batute spuma cu zahar, amestecate cu cacao si nuci macinate si stafide inmuiate in rom), 50 g drojdie, 300 g zahar, 1 lingurita sare, 200 g ulei, arome (coaja de lamaie+portocala, rom)
Maiaua: laptele se fierbe. Se adauga dupa clocot 2 linguri faina in ploaie, amestecand repede cu telul si se opreste, se da la rece. Dupa ce s-a racit se pune drojdia frecata cu zahar, 2 linguri ulei si 1 ou intreg din cele 6. Se freaca bine si se lasa la cald.
Separat se freaca galbenusurile cu zaharul pudra, sarea si aromele. Cand s-a umflat maiaua, se amesteca bine cu galbenusurile si apoi cu faina toata (eu o cern de vreo 3 ori inainte). Se framanta si se pune treptat uleiul, se loveste de lighean (cam de 100 ori ) si se lasa la dospit 1 ora + 1 ora in tavi.
se umplu cu amestecul de nuca si cacao cate 2 sau 3 ruloauri si se rasucesc/impletesc. inainte de a-i baga la cuptor (eu ii coc la foc mic) ii ung cu galbenus de ou si ii presar cu zahar tos. ies aurii.
cozonacul de Paste
Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si Stefanut
roxanaz spune:
Alynutza folsoesc drojdie uscata de la dr. oetker, nu am vazut alta sincera sa fiu. am folosit si drojdie proaspata fara probleme. drojdia uscata o pun dupa chef, direct in faina cand ma grabesc sau o las sa se umfle nitel inainte cu 10 minute in 3 linguri de apa
calda si o lingurita de miere.
mmmmm cat de bine arata cozonacul ala Gratiela! e umplut cu nuca?
Roxana
Alynutza spune:
Roxana, mare multumita de raspuns.
Gratiela, reteta ta se poate framanta si la robot?
strumfi2004 spune:
Roxana, da, e umplut cu nuca si stafide. cam asta e umplutura noastra preferata. Multumesc de aprecieri, ai tai arata grozav! am retinut ideea cu vasele de jena.
Alynutza, nu stiu ce sa-ti spun, nu am incercat niciodata, eu am norocul sa mi-l framante sotul , ii place.
Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si Stefanut
roxanaz spune:
Alynutza as indrazni sa iti zic eu ca orice aluat se poate framanta la robot. numai sa respecti ordinea data de reteta in cazul Gratielei(in cazul meu - nici una )
Roxana
Alynutza spune:
Multumesc frumos fetelor, poate anul asta 'indraznesc' si eu la cozonaci.
sperante spune:
buna reteta , buna poza , m-am pus pe treaba sa o scriu si apoi sa o pun in practica , cica sa pun galbenusurile, eu le pun , nu zic nu , dar de la care oua? si cate?
va multumesc
koalitza spune:
Roxana, am vazut in poze ca ai un Philips Essence exact ca al meu si ma intrebam, la el framanti cozonacul?
Daca da, poti sa imi detaliezi simie cum procedezi cu ingredientele, ordinea, timp de framantare, etc.
Merci mult si pofta buna la cozonaci!