Reteta testata de COZONAC PUFOS
Raspunsuri - Pagina 3
mayarna spune:
"COZONAC PENTRU CRISTOS"
Daca nu e cozonac nu-s sarbatori.
Doar de Craciun si de Pasti fac cozonac, reteta de la bunica mea.
Cantitatile pentru cozonac.
ALUAT:
1 kg faina
50 g drojdie
500 ml lapte
300 g zahar
10 galbenusuri
150 g unt
1 varf cutit sare
30 g zahar vanilat
50 ml esenta rom
coaja rasa de la trei lamai mari
UMPLUTURA:
300 g nuci macinate ( eu pun 500 g si modific cantitatile de mai jos ca imi place cu multa nuca )
5 linguri zahar
2 linguri de cacao - sa fie buna preferabil germana
150 ml lapte
2 linguri esenta de rom
Se scot cantitatile cu doua ore inainte si se pun pe masa.
Se da drumul la cuptor sa fie cald in bucatarie ( eu las o ora cuptorul mergand pana ma apuc de treaba )
Se cerne faina intr-un castron MARE.
Se da in fiert 250 ml lapte cu 300 g zahar si se lasa apoi la racit.
restul de 250 ml lapte se INCALZESTE , se adauga drojdia 50g si patru linguri faina amestecandu-se pana la omogenizare , se ia de pe foc si se lasa la cald - aceasta este MAYA, eu o las pe aragaz cam 20 minute - pana creste si se face dubla cantitatea initiala.
Se topeste untul.
Se repune pe foc laptele fiert in prealabil cu zaharul pana se face cald.
Galbenusurile cele zece se freaca cu varful de cutit de sare.
Se face o adancitura in faina si se pune maya, galbenusurile frecate, laptele cald cu zaharul, untul topit si LA SFARSIT aromele : vanilia, romul, coaja de la lamai.
Se amesteca, se pune pe masa si se framanta.
Si se framanta.
Si se framanta.
Cand incepe aluatul sa "pocneasca" face bule ca mamaliga...esti pe drumul cel bun.
Se framanta, eu il framant cam 20 minute.
Apoi in Ardeal de und esunt eu SE BATE aluatul, bunica mea facea intr-o copaie de lemn pusa jos. Eram fascinata...
Eu nu am si pun jos in bucatarie folii de aluminiu si trantesc aluatul de 40 de ori de sus - adica stau in picioare si ii dau drumul cu forta.
Apoi fain frumos pui aluatul la dospit 40 minute - eu tot pe aragaz il pun.
Se imparte aluatul in trei - asta e partea care imi place cel mai mult, il simti in mana cum e elastic - eu nu framant cu robotul, nu are farmec. Vorba bunicii, "cozonacul il fac pentru Cristos".
Se intinde fiecare bucata ca un dreptunghi.
Se pune pe dreptunghi umplutura ( gustati si iese ca o pasta destul de consistenta dar usor de intins daca mai trebuie aromat, dulce sau chiar mai moale mai completati si lapte dupa gust ), Specific ca pasta o faceti la inceput ca sa se inmoaie bine nucile cu laptele.
Se ruleaza.
Se apuca cele doua capete si se trage de ele - nu se rup - si se petrec in mana iar ~ de doua ori.
Se aseaza in tavi tapetate cu hartie si unse cu unt si se pun la dospit 15 minute.
Se ung cu galbenusuri frecate 9 ( ~ doua ) si se preasara zahar pe cozonacii unsi.
Se dau la cuptor slab 40 minute.
Toate bune,
maya
roxanaz spune:
buna dimineata tuturor
sperante, eu pun 3-4 galbenusuri la 500g de faina. verific reteta daca nu cumva am uitat sa le scriu si editez, scuze.
koalitza, da, cu phillips-ul framant (ca cu mana....nu ma apucam niciodata!). sunt multumita de el, signura problema e cantitatea mica de aluat care se poate face o data - adica maxim 1,5 din reteta (750g de faina si restul ingredientelor modificate proportional). de craciun fac cam cate 3 ture....sa ajunga. nu am nici o ordina l ingrediente, le pun pe toate odata in vasul robotului, dau drumul la framantare. cand se aduna in bila testez consistenta si adauga faina sau lichid, dupa caz...si mai las la framantat 5-7 minute. asta e tot...daca mai aveti ceva intrebari...aici sunt!
spor tuturor!
edit: sperante, nu am avut de editat nimic....scrie 3 galbenuse in reteta...oare intrebare nu era pentru mine?
Roxana
strumfi2004 spune:
Nici pentru mine nu cred ca era intrebarea sperantei, ca si eu am mentionat nr de oua
Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si Stefanut
mayarna spune:
am cautat o poza cu ultimii cozonaci si iat-o !
http://s144.photobucket.com/albums/r166/maya_damia
Toate bune,
maya
Ileana Cosanzeana spune:
Buna din nou fetelor!
Mai am si eu o curiozitate: a incercat cineva sa umple cozonacul cu Nutella in loc de crema traditionala de cacao?
Va si va doresc spor la
mumyca spune:
MAYARNA,sa nu te superi ca te intreb,eu nu am facut niciodata cozonac dar vreau sa invat.Ai spus ca se imparte aluatul in 3 .Eu stiam ca se imparte in 2 si il rulez ca o spirala.Daca se imparte in 3 cum sa il rulez? Din reteta ta ies 2 cozonaci,nu?Vreau sa fac si eu reteta ta acum de Craciun,si am mari emotii sa nu gresesc ceva ,mai ales ca vin si socrii in vizita,sper sa nu ma fac de ris('')
mayarna spune:
Da, asa este, ai dreptate, de obicei se imparte in doua aluatul.
Se intinde ca un dreptunghi , se unge cu crema si se ruleaza, apoi se face spirala tragand de el asa rulat.
Tavile mele sunt de la Dr.Oetcker si sunt mai micute.
Am masurat o tava si are 24 cm lungime.
Depinde cat au tavile tale, daca sunt modelul clasic, mai mari, imparte in doua.
Este posibil sa-ti mai ceara faina cand il framanti.
Eu folosesc drojdie cruda Pakmaia, nu la plic, faina Titan, unt President, cacao Cebe, lapte gras.
Cand framanti daca incepe aluatul sa "pocneasca", va iesi un cozonac de o sa te pomeneasca toti invitatii.
Daca il mai si bati, nu va fi mancat nimeni asa cozanc altundeva.
Toate bune,
http://s144.photobucket.com/albums/r166/maya_damia
roxanaz spune:
quote:
Originally posted by Ileana Cosanzeana
Buna din nou fetelor!
Mai am si eu o curiozitate: a incercat cineva sa umple cozonacul cu Nutella in loc de crema traditionala de cacao?
Va si va doresc spor la
da, poti umple cu crema de genul nutella, ai grija sa nu fie subtire compozitia. poti adauga in ea nuci sfaramate, alune, stafie in rom...de toate. succes!
mayarna suuper cozonacii tai! imi place ca se vede umplutura frumos si ca au fost impletiti
Roxana