Cenusa de jar - canavas pentru opinii
Raspunsuri - Pagina 3
oanademunck spune:
Ma bucur de subiect!!!
....'asta o poate afla doar ducand pana la capat jocul:ca nu e taur ci toreador, ca nu e fluture ci lampa'-mie citatul asta din carte mi-a ramas in minte.
Am citit cartea de doua ori prima oara din curiozitate si interes si a doua oara incercand sa surprind ce am pierdut la prima citire. Povestea e simpla, la baza un el si o ea,un el complex si o ea care ii tine piept pe plan intelectual consumandu-se insa in plan interior, psihic. Nu zic mai mult despre poveste. Stilul este pe placul meu, alert si condensat,construind ideea si lasandu-te sa iti imaginezi actiunea dandu-ti insa finalul. Este o carte confesiune, este o retraire a unei povesti traite candva de o ea cu personalitate si de un el care (aparent)'nu voia nimic', povestea dintre un el ce se vrea sculptor de suflete si o ea, aproape statuie cand intra in mainile lui, si aproape stanca ce isi cauta din nou sufletul atunci cand totul se termina .
As fi vrut insa ca aceasta carte sa fie mai lunga, as fi vrut sa se deschida mai mult fereastra si sa pot privi mai mult.Poate apare esitia a doua, poate se continua povestea sau poate e mai bine asa, fara a sti totul pentru ca vorba aceea, 'apropierea naste distantza'.
J G spune:
Miri deci nu sunt singura care a citit cartea de 2 ori!
Oana la fel si eu, as fi vrut sa fie mai mult, sa dureze mai mult ...
J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)
Biancas spune:
Vreau si eu cartea....
Cum o pot avea??? Sa stau pana in decembrie sau ianuarie??????
Bianca , mami de Sandra( 8.07.1997) si de Daniel (17.01.2006)
Albumul nostru
daniella4 spune:
quote:
Originally posted by marchplayer
Daniella4, de preferat ar fi sa citescti cartea acasa, stand relaxata intr-un fotoliu.
daniela si ioana alexandra (05.02.2006)
poze
..multam de idee, sincer n-aveam de gand s-o citesc in statia de autobuz, in pozitie liliac.
..ma gandeam c-o fi pe vreun site, in fine, m-am lamurit: apare in dec in librarii.
ardeiash spune:
Cand l-am cunoscut pe sotul meu
ii tot povesteam ..cu entuziasmul meu tineresc.. cum ca la baza unei relatii sta intelegerea .. pe primul loc.. si mai apoi , pe locul al 2-lea ar veni dragostea! El imi spunea ca dragostea-i pe primul loc!
Viata mi-a soptit sau poate mi-a tipat... mai degraba..., intr-o imprejurare cat se poate de nefericita.. ca sotul meu avea si are perfecta dreptate... : cu cativa ani in urma, ... m-a ingrijit cand stateam la pat.. si asta nu a facut-o pentru ca avea pentru mine intelegere...
Am cunoscut ( sau ... recunoscut mai bine zis..) in cartea Selenei Luminita Ardelean sau miri_mik.. asa cum o cunoaste toata lumea .. un alt sentiment ce trebuie sa stea la baza unei relatii sau mai bine zis a unei casnicii : protectie, aparare.. si-i multumesc pentru aceasta revelatie !
M-am gandit prima oara dupa ce-am citit cartea pe nerasuflate: La pasiune existentiala, La sentimente extreme! La trairi elicoidale! La framantari imposibile! La dileme rezolvate.. nerezolvate.. La tensiuni naucitoare... . La intrebari tremurande....La neliniste si nehotarare.. ,, La boli de sine si vindecari de sine ! La ascunzisurile unui suflet ce s-a zbuciumat sa faca fata unei situatii ce-i placea.. ce-o provoca.. ce-o rascolea... ..
este o carte plina de adjective... si toate ale sufletului !
Autoarea reuseste sa te faca sa traiesti aceleasi sentimente ca si ea! Si sa-ti doresti sa fii cunoscut un astfel de om! Pacat ca el este asa egoist! asta ca sa nu-l caracterizezdecat printr-un cuvant! Cine stie.. poate cartea avea un alt final...
Exista in ea o foame profunda de El.... si chiar o boala de El - pasionante. Este o carte plina de framantari interioare ! totul se reduce la el/// aproape ca ea nu mai conteaza..
Ma bucur ca povestea nu se numeste simplu: JAR... tulburarile si zbuciumul s-au pierdut, incertitudinile au devenit certitudini... boala s-a lecuit. sa zic asa ... si nu pot decat sa fiu fericita pentru autoare.. pentru care , cu siguranta, aceasta confesiune a insemnat evident " agonie si extaz" dar si ... un punct.. la sfarsitul unei fraze .. asadar isi va permite sa inceapa noi fraze... iar noi.. vom sta in asteptarea lor !
Ca sa inchei ,, voi spune ca este o carte de suflet pentru suflet... pentru care-i multumesc .
s-auzim numai de bine! si
sali spune:
Macar un pasaj, ceva, nu poate nimeni sa transcrie ?O fraza, doua trei ?
Cred ca autoarea ar fi cel mai bine sa o faca, daca tot e printre noi, nu de alta, dar altfel, ar putea sa ceara drepturi de autor!
Cat despre faptul ca nu se numeste JAR simplu, ci Cenusa de jar, nici nu s-ar fi putut altfel, pt ca a fost unu' Rebreanu care s-a gandit inainte la JAR, si culmea, a si dat acest titlu unui roman de-al sau. Frumos si ala, ce-i drept.
ardeiash spune:
sali : numai miri_mik poate sa-ti implineasca dorinta..
si ce? n-ai mai vazut 2 volume cu acelasi nume in romania? sau in lume? dar, oricum.. nu este cazul.. ideea mea era alta.. si tu n-ai prins-o.. scuze
miri_mik spune:
sali, cartea nus e numeste "cenusa de jar" pt ca rebreanu a dat un titlu asemanator unui roman de-al lui. are cu totul si cu totul alta semnificatie.iti indeplinesc dorinta... catvea randuri:
Și în cădere am scris despre H. Și nu sunt convinsă că nu a fost el cel care m-a îndemnat ținându-mă ușor de umeri să plonjez în gol. În hăul propriei mele existențe pe care nu o mai recunoșteam. Spera să-mi crească aripi ? Sau prăbușirea avea să încoroneze finalul iminent al nepoveștii ? M-am lansat. Vreme de zile și nopți rămase fără șir, am trăit picajul spre străfundurile ființei. Am uitat să mai respir, am uitat să mai fiu. Scriam fără capăt, fără răgaz. Mă confundam cu rândurile în care mă agățam ca într-o plasă de pescar.
miri_mik, fericit mamik si bebe bruno, pestisorul auriu (28.02.2006)
sali spune:
Haideti, mai, c-am inteles din prima ca se numeste Cenusa de jar pt. ca autoarea a reusit sa depasasca momentul, right? Si-apoi, in plus,disperata a explicat clar asta in ultimul pasaj al penultimei postari,right again?
Oricum, autoarea are in mine o cumparatoare si, bineinteles, o cititoare.
Am facut asocierea cu Rebreanu pt. ca asta mi-a trecut prin minte atunci, pe moment,Jar-ul lui mi-a placut mult,si nu pt.ca ar fi fost imposibil sa primeasca acelasi titlu.
Va trimit amandurora cate o(autoarei si disperatei)si astept un semn ca nu v-am suparat!
Pe cuvant ca daca nu-l primesc(semnul) nu mai intru pe aici,ma limitez sa scriu la Mondenitati, ca acolo mi-o fi locul!
ardeiash spune:
sali.. n-a fost cu suparare.. din partea mea! e ok! o zi buna!