Ce urmeaza ?
Raspunsuri - Pagina 3
LauraFlo spune:
Am revenit bineinteles cu noi intrebari. Prietenii nostri au obtinut in sfarsit decizia de plasament in regim de urgenta si o alta hartie prin care li se cumunica codul numeric personal al copilului.
Urmatorul pas pentru ei este realizarea dosarului pentru intrarea in concediu de crestere al copilului.
Imi puteti spune ce acte (si mai ales in baza caror legi / articole ) trebuie depuse ? La serviciu la mama li s-a spus ca ar fi bine sa stie ea ce acte trebuie ca pana se documenteaza ei ar dura mai mult, iar DPC-ul nu i-au putut ajuta in acest sens pe motiv ca angajatii lor sunt foarte tineri si proaspat intrati in campul muncii si sunt la primul caz.
Va multumesc din nou.
Mmmaria spune:
Draga mea,
Eu am intrat in CIC in mai 2005 si de atunci au mai fost niste modificari legislative, dar:
1) DPC-ul da o adresa prin care spune ca respectivul copil este la familia cutare in plasament de urgenta si ca mama are dreptul la indemnizatie (la mine scria “conform cu articolul 122 din Legea 19 /2000) ; a se cauta si legea 19/2000, nu stiu daca a mai suferit modificari intre timp insa cred ca ea este baza ;
Art 122 din legea 19/2000 (legea privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale) spune asa :
- (1) Beneficiaz#259;, la cerere, de indemniza#355;ia pentru cre#351;terea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav, op#355;ional, unul dintre p#259;rin#355;i, dac#259; solicitantul îndepline#351;te condi#355;iile de stagiu de cotizare prev#259;zute la art. 98 alin. (2) sau (3).
(2) De acelea#351;i drepturi beneficiaz#259; #351;i asiguratul care, în condi#355;iile legii, a adoptat, a fost numit tutore, c#259;ruia i s-au încredin#355;at copii spre cre#351;tere #351;i educare sau în plasament familial.
2) Intrucat este plasament in regim de urgenta si instanta trebuia sa dea si ea o hotarare de confirmare a plasamentului in regim de urgenta, eu una CRED ca si in acea hotarare a instantei trebuia specificat ceva in acest sens.
3) Mamica trebuie sa faca la firma o cerere de suspendare a contractului de munca pentru cresterea copilulului pana la doi ani, conform cu art. 51 din Codul Muncii si anexand la aceasta cerere acea adresa de la DPC ;
4) Art 51 din Codul Muncii spune :
Art. 51. - (1) Contractul individual de munc#259; poate fi suspendat din initiativa salariatului, în urm#259;toarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului în vârst#259; de pân#259; la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pân#259; la împlinirea vârstei de 3 ani;
5) In baza cererii respective si a adresei de la DPC, firma la care lucreaza mamica emite o decizie de suspendare a contractului de munca, decizie care se inregistreaza la Inspectoratul teritorial de munca si in cartea de munca a mamicii
6) Firma la care lucreaza mamica emite o adeverinta cu veniturile obtinute de mamica in ultimele 12 luni, adeverinta care ii trebuie mamicii la Primarie, unde va depune dosarul pentru indemnizatia acordata.
In mare, cred ca astea sunt punctele principale.
Sa intrebe amanunte si la Primarie, la biroul unde trebuie sa depuna dosarul pentru acordarea indemnizatiei si la Inspectoratul de Munca, acolo in principiu trebuie sa fie persoane cu experienta care cu siguranta vor sti sa o indrume mai bine.
ioanaalice spune:
lucrurile par relativ simple. Dupa ca gasesti copilul (de fapt, el te gaseste pe tine), incep niste formalitati intre DPC unde sunt viitorii parinti adoptivi, DPC unde este copilul si ORA (perioada in care iti mananci unghiile, te invarti ca leul in cusca, te rogi sau faci ce crezi de cuviinta ca sa treaca timpul - pentru ca dureaza... ) Cand acestea se incheie, se constituie un dosar "de incredintare in vederea adoptiei" care ajunge la Judecatorie, dosar in baza caruia se ia o hotarare judecatoreasca. Cu sentinta scrisa, copilul poate fi luat acasa de catre parintii adoptivi, iar mamica poate sa intre in CIC. Si uite asa se incheie o alta etapa.
P.S. Eu sunt la inceputul acestei etape, prin urmare, mai am unghii de ros...
ioana, viitoare mamica
Elise spune:
teoretic poti intra in CIC, practic sint firme care atit de mult se lalaie cind e vb. de concediu, si iti trebe aprobari peste aprobari interne.... astfel incit eu am preferat sa imi dau demisia si sa ma duc sa-mi vad de pui.
Daca ar fi fost dupa ei, pina implinea kupilul 2 ani abia terminam proiectele in curs si gaseam inlocuitor.
Elise
ioanaalice spune:
Elise, credeam ca e implicita trecerea in CIC, in baza unei cereri scrise catre firma (sau institutia in cauza) la care se ataseaza copia dupa sentinta. Mi s-a parut mai complicat mersul la Primarie, ea fiind aceea care da cele 6 milioane (ca din 2007 nu mai sunt 8) ajutorul pentru cresterea copilului...
ioana, viitoare mamica
Elise spune:
Nope, nu e implicita, la unele firme "mai cu muschi" trebe sa se aprobe intern.
Ca si concediile medicale, de altfel.
Daca ti-ai rupt brusc un picior si n-ai avut timp sa-ti anunti concediul medical, dupa 3 zile de absentza nemotivata esti in somaj. C'est.
Foarte adevarat ca nu stiu ce s-ar fi intimplat daca ar fi trebuit sa NASC, si ei nu s-ar fi hotarit inca daca e oportun sau nu sa lipsesc din campul muncii... Probabil tot asa s-ar fi rezolvat, prin demisie.
Elise
aissa spune:
Iti dai seama, sper, ca e ilegal sa nu iti aprobe concediul. Pot sa iti faca fite la revenire, sa iti ocupe postul, sa te lase cu salariul de cu 2 ani inainte, dar sa nu il aprobe nu prea au baza.
Dar eu cred ca ar trebui sa beneficiezi de indemnizatie, chit ca ai demisionat. Ia sa te interesezi, ca stagiul il ai, adeverinta daca primesti de stagiu si faci cerere la ANOFM cred ca ai drept la indemnizatie.
Elise spune:
Acu' eu am acceptat-o ca atare, si chiar nu m-am mai gindit la asta.
Mai ales ca sint bagata pina peste cap in scutece, colici, varsaturi, buric, samd.
Da' totusi o sa-l trimit pe barbatu-meu sa se intereseze.
Elise
ioanaalice spune:
aia, cu firma lor, sunt niste nemernici. Concediile medicale si CIC sunt platite de catre Ministerul Muncii din fondul de Asigurari Sociale, pe care il platim toate (cu "pofta"). Din lene, te-au plimbat. Si din lipsa de "rezonanta afectiva".
Oricum, ei nu merita atentia ta, ci papushika!
Totusi, este bine de stiut ca legea e de partea noastra, iar cu putin efort, avem niste avantaje.
ioana, viitoare mamica
ioanaalice spune:
Si totusi am o intrebare, pentru ca am doar cunostinte teoretice. Cam cat timp trece din momentul in care depui cererea de incredintare in vederea adoptiei, pana cand te anunta ca ti-au trimis dosarul in instanta, respectiv pana te cheama pentru hotararea judecatoreasca? Hmmm? Are cineva vreo idee?
ioana, viitoare mamica