Mamici de noiembrie - decembrie 2006 (56)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bebyta spune:

Vad ca toate burticile cu greutate au plecat la nani ma duc si eu ca am o pofta sper sa adorm repede si sa nu ma gandesc prea mult la superstitii...

*bya*38+TUDOR MATEI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madaluta spune:

Si pe mine m-a interesat chestia cu "moasa" caci soacra-mea e olteanca si nu poate intelege cum nepotul ei sa nu aiba moasa....Dar nu prea stie nici ea care sunt atributiunile unei moase. la noi in dobrogea nu s-a auzit de asa ceva...Am gasit urmatorul articol, dar nu prea m-a lamurit nici el...
Traditiile nasterii la romani

Lumea satului romanesc ascunde incredibile traditii legate de nastere

Ele nu numai ca s-au pastrat in constiinta seculara a neamului nostru, dar sunt practicate inca, dand acestui eveniment din viata noastra, conotatia unui moment, in care realitatea se imbina intr-un mod extrem de poetic si mirific cu un tip de imaginatie naiva izvorata din sufletul omului simplu de la tara, care dintotdeauna s-a raportat la un spatiu spiritual cosmic.

Pornind pe urmele acestor traditii, am sa va prezint cateva dintre ele, in care se evidentiaza foarte mult si rolul MOASEI, care si-a imbinat armonios destinul cu spiritualitatea poporului roman din cele mai vechi timpuri.

URSITOARELE
Credinta in URSITOARE, in puterea lor de a croi soarta fiecarui om, a fost si mai este inca raspandita si inradacinata in sanul poporului roman, ea fiind mostenita de la romani.
Sunt 3 asa numite ZANE care vin in noptile fara sot (3,5,7) din prima saptamana de viata a copilului nou-nascut si-i menesc soarta. Se zice ca in timpurile stravechi, aceste ursitoare, erau vazute si auzite cum ursesc, de MOASELE care privegheau nou-nascutii si pe mamele acestora, in aceste zile si chiar de parintii copilului. Din pacate pentru ca moasele au destainuit acest secret, in zilele noastre ele nu mai au acest dar.

Legat de ursitoare, in Transilvania exista inca traditia, ca MOASA care ajuta la nasterea copilului, chiar daca acesta s-a nascut in spital, sa-i puna in camera unde el va sta, imediat dupa ce ajunge acasa, pe o panza alba noua un "blid" cu faina de grau cernuta, sare, o paine, un banut si un caier de lana. Dupa 3 zile si 3 nopti daca ursitoarele au venit, moasa si parintii copilului vor vedea urma lasata de ursitoare pe faina

In Banat, Moldova si Tara Romaneasca, la 3 zile dupa nasterea copilului, se intinde o masa mare cu mancaruri alese: paine, o gaina, vin si 3 banuti, asa numita "cina a ursitoarelor", existand credinta ca ele trebuie sa fie bine ospatate si platite pentru a fi multumite si a ursi o soarta buna copilului

In Bucovina, MOASA, cum se ingana ziua cu noaptea, pune in camera copilului o lumina, pentru a arde toata noaptea, considerandu-se ca ursitoarele sunt multumite cand gasesc aceasta lumina si ii ursesc copilului o soarta mai buna.

BOTEZUL
Traditia MOASEI legat de botezul copilului mai este foarte puternica la romani.
In traditia romanilor din Transilvania, Banat si Oltenia, rolul MOASEI la botez este foarte important. Ea duce copilul la biserica si spune "duc un pagan si voi aduce un crestin", iar la intoarcere spune "am dus un pagan si am adus un crestin". Nasii cand iau copilul de la moasa pun un ban de argint jos pentru a o plati.

In Oltenia, traditia merge mai departe, pentru ca MOASA copilului merge apoi in ziua de Sf. Vasile la casa copilului cu un colac si un ban de argint, cadouri pentru copil si parinti, si cu colacul pus pe capul copilului il da de grinda, urandu-i acestuia sa creasca mare, sanatos si cuminte. Apoi MOASA este asezata la masa si ospatata cu toata cinstea.

PRIMA BAIE
In apa de la prima baie traditia spune ca trebuie sa se puna:

Busuioc ca sa fie atragator copilul mai ales daca este fata
Grau sa fie cinstit
Marar sa fie placut ca mararul in bucate
Menta si romanita sa creasca usor si sa fie sanatos
Maciulii de mac ca sa doarma bine
Seminte de canepa ca sa creasca iute
Pene ca sa fie usor ca pana
Apa sfintita sa fie copilul curat ca aceasta
Lapte dulce
Oua sa fie sanatos si plin ca oul care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din a 2-a zi
Bani
Moasa dupa ce scoate banii, conform traditiei se duce si pune apa de la baia acestuia la radacina unui mar sau par pentru a creste copilul frumos si sanatos ca pomul respectiv. Apoi moasa se aseaza pe covata intoarsa si femeile o inconjoara de 3 ori, dansand si chiuind. Dupa toate acestea, moasa trebuie sa sara peste covata, cantand si provocandu-le pe nepoatele care-si doresc un copil astfel:

"Hai, sariti peste covata,
S-aveti si voi cate-o fata
Dar sariti mai naltisor,
S-aveti si cate-un fecior"

La sfarsit ea duce copilul si-l da nasilor, care-i pun bani pe piept dupa care il da mamei care o cinsteste cu un pahar de rachiu.

SCALDATOAREA NEPOATEI
Este facuta de catre moasa in apa calda in care se pun diferite plante: marar, menta, galbinele. Dupa ce aceasta a iesit din baie si s-a imbracat, ea este stropita de moasa cu apa sfintita. Dupa aceea, nepoata toarna moasei apa sa se spele cu sapun si sa se stearga cu prosopul pe care i le-a dat dupa nastere, sau ii toarna acesteia apa sfintita pe maini. Acest gest semnifica spalarea mainilor moasei de pacatele femeii care a nascut.

MASA MOASEI
In a 3-a zi de Boboteaza (in ziua de 8 ianuarie) MOASA invita nevestele si nepoatele ei, precum si pe preoteasa satului si da o masa. Ele aduc cate un PLOCON MOASEI, care consta intr-un cos care contine: un colac, carne din porcul de Craciun sau o pasare, paine si o sticla de vin.

In mijlocul mesei pregatite de moasa, sta un colac, facut chiar de ea, in care sta o lumanare neaprinsa. Pe masa, se mai pun intr-o farfurie si frunze de muscata pe care stau lipite cu miere cate o bucatica de hartie, care inseamna ca moasa sa fie placuta nepoatelor si nevestelor ca albinelor mierea de la flori.
Se inchina cate un pahar de rachiu si se serveste o dulceata. Aprinzand lumanarea, MOASA spune Tatal Nostru si tamaiaza toate persoanele invitate la masa. Apoi se serveste masa. Dupa ce nepoatele si nevestele au terminat de mancat friptura, se aduna BACSISUL MOASEI de catre una din nepoate. Intr-o farfurie ea pune un pahar cu vin, un picior de gasca sau alta pasare, o bucata de paine, sare, piper si ardei si intinzand farfuria in mijlocul mesei striga: " Sa fie MOASA la primejdie iute ca ardeiul".
La sfarsit moasa multumeste pentru bacsisul primit, musca din piciorul de gasca, bea vinul si inchina in cinstea tuturor celor prezente

SEXUL COPILULUI
Exista o traditie legata de precizarea sexului copilului de catre moasa: aceasta pune pe un fir de par o verigheta de la o nepoata sau nevasta care a fost domnisoara la cununie si care a fost slujita la biserica. Intinde nepoata pe pat si tine firul nemiscat deasupra burtii femeii. La un moment dat firul incepe sa se balanseze dintr-o parte in cealalta daca este baiat sau circular daca este fata.

Bibliografie: Nasterea la Romani - Studiu Etnografic, de S.Fl. Marian, membru al Academiei Romane




Madalina 34+,

poze,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramsan spune:

Noutati de la LORY - are dilatatie 4 si i s-a rupt apa, era in culmea fericirii ca astazi isi tine fetita in brate - chiar avea un stare psihica excelenta... FELICITARI!
Va multumesc pentru sustinere, imi creste inima cand va stiu ca imi sunteti aproape si va iubesc tare mult pe toate toate x1000
Alex sa incep si eu o galerie micuta pentru tine? Hai ca vine bebe Mark Andrei acusica!! Curaj mamica!
Hai Alex
Hai Lory
Hai Cristinica
Hai Bebyta

Laurici poate ne vedem maine, mai stii? Poate te interneaza si pe tine dr. Ne auzim la un tel., nu?
P_onu bubi26 este colega noastra de odisee, si din motive care tin doar de ea, nu a postat de foarte multa vreme pe topic, dar eu am tinut legatura cu ea, chiar am cunoscut-o personal iar azi este o fericita mamica de baietel

Tema zilei: eu am fost moasa de botez in septembrie dar nu am fost la spital sa-l iau acasa pe bebe imbracat in hainutze noi cumparate de mine. Pe asta cu hainutzele am facut-o chiar in ziua botezului cand l-am dus la biserica in hainutze de la mine, ca dupa botez a fost imbracat cu cele de la nasa de botez. Apoi acasa i-am pregatit baitza cu diverse chestii puse in/sub cadita (busuioc, orez, pene, petale de flori, parfum, aur, bani, carte, cruce) si nasa l-a scaldat acolo in apa aceea pe care apoi a trebuit sa o arunc eu la un copac mare si frumos si sa ma asez pe cadita rastunata cu gura in jos.
Despre ursitoare nu stiu nimic... din pacate nu am auzit de obiceiuri
legate de ele pe la Iasi...ups...

Pana diseara mai avem un bebelush, Catrinel Rianna.


Ramona 39s6z Rares Mihai

Ramona
www.dropshots.com/ramsan" target="_blank">Filmuletze cu Rares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ank999 spune:

Alexandrace inseamna ca bbb a coborat de tot? Cum il simti? Mie mi-a coborat burta de cateva zile si o simt jos ca un bolovan. Nu-mi vine sa fac un drum pana la Bucuresi la dr. degeaba si urmatoarea vizita va fi la sf saptamanii viitoare. Oricum iti incep galeria
Hai Cristina!
sa aveti nasteri usoare!
Ramsanmultumim mult de vestile despre Lori. Doamne cat de curajoasa e! Iti tinem pumnii! Maine vei fi o mamica fericita!
Madalina articolul este foarte interesant. Eu practic nu auzisem decat de moasa, in rest...tot ma miram de ceea ce ziceau altii!

36+ cu Erica Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana c. spune:

Alex, ma bucur ca totu-i ok, sa stii ca incepusem sa ma gandesc ca nasti de n-ai intrat dimineata.

Madaluta, si mie mi s-a intamplat ceva asemanator la botezul Oanei. La noi e obiceiul ca nasa vine , ia copilul de acasa, imbracat de parinti, il duce la biserica, il boteaza.....Soacra-mea si cumnata-mea, ambele moldovence, ma tot intrebau"vaaaai, nasa ia copilul, nu moasa?" Eu ma uitam la ele ca habar n-aveam despre ce-i vorba, mai tarziu am aflat. Sa fim seriosi, bine a spus ala cu "cate bordeie, atatea obiceie".

Miraco, am uitat sa-ti spun ca-mi place de bunica ta, eu stau si ma cert cu a mea ca a facut ca trenu-n gara cand i-am spus ca nu-l voi infasa pe bebe si ca-l voi baga direct la costumase.





Roxana37+ ,Oana(21.07.97) si Ana-Maria(4.02.02)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana c. spune:

Si apropo de tuns, maine ma duc sa ma tund, acum astept pe cineva sa-mi faca pedichiura ca eu nu mai ajung la picioare, si tot maine ma....tund peste tot, sa fiu ca noua joi, cand e ziua cea mare.

Fetele care ati nascut sau nasteti prin cezariana, ce anestezie ati/veti alege? doctorita mi-a spus ca pot manca pana maine la pranz, iar dupa aceea pana seara doar apa, iar joi dimineata nimic. Va dati seama ca numai de mancare nu-mi va arde joi.



Roxana37+ ,Oana(21.07.97) si Ana-Maria(4.02.02)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doradora spune:

roxi eu sunt in dubiu cu anestezia. teoretic rahi e cea mai indicata si deci cea mai frecventa, dar eu am niste pitici personali si vreau sa discut cu dr si despre cea generala. desi din ce am auzit te refaci mult mai repede dupa epidurala, si aasta atarna greu in balanta.

sunt ca un sac fara fund. am mancat o portie uriasa de supa cu galusti-primele galusti pe care le-am fabricat personal, si mi-au oesit, dar tot mi-era foame, am facut un gratar, de fapt 3 bucati, nu una, cu cartofi prajiti, si tot mi-e foame. dupa aia am dat-o pe 2 ciocolatele cu rom si una milka mjoy, si tot mi-e foame. nu stiu ce sa mai fac... dincolo de cele 78 de kile...voua nu va e foame?

chris 35+ alexandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana c. spune:

Chris, ai spus de ciocolatele? Cu rom? Arunca si la mine una

Stai linistita cu cele 78 de kg, pana la 102 ca mine mai ai...

Roxana37+ ,Oana(21.07.97) si Ana-Maria(4.02.02)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns panaa spune:

LORYM:
RAMSAN: ITI TIN PUMNII MAINE!!! NASTERE USOARA!!!!!


Mirela 38w Ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ank999 spune:

Fetelor nu mai vorbiti despre manmcare sau despre kg. imi vine sa mananc si un urs, rontai toata ziua, iar la dulciuri...nu ma intrece nimeni. Si pt ca nu am decat 104 Kg ciocolata este nelipsita seara, alaturi de inghetata, napolitane (evident in ciocolata) s.a.m.d.

36+ cu Erica Elena

Mergi la inceput