Grupa mare (pregatitoare)
Am nevoie de programa de gradinita pentru grupa mare. Sa va spun de ce: Copilul meu, care are varsta de 5,6 ani, este in grupa mare. Anul trecut a facut grupa mijlocie in cadrul aceleiasi gradinite si venea acasa cu teme, invata sa scrie literele mari de tipar, cifrele si faceau adunari (chiar si cu 3 termeni, pana la 10). Mi s-a parut ca li se cere mult pentru vasrta de atunci. Anul acesta m-am pomenit ca vine acasa cu teme si mai si: literele mari si mici de mana, in conditiile in care nici pe celelalte de tipar nu le-a invatat foarte bine. Nu intru in amanunte, dar m-am revoltat ca nu merg si ei (educatorii) cu pasi marunti, trec de la una la alta fara sa faca intermedierea prin bastonase, sau alte semne grafice pe care le faceam eu, din cate imi aduc aminte, la clasa I.
Prin urmare, as vrea sa ma uit si eu in programa lor, caci nu pricep: e un exces de zel, de buna seama, dar pana unde merge?
Raspunsuri
Anuska spune:
Fata mea cea mare a facut anu' trecut toate literele mari si tot felu de desene pe patratele din caietul de matematica si cifrele pana la 10. Anul asta la pregatitoare le reia si in plus fac bastonase, fundite (un fel de l de mana), literele mici (de mana), "j"-uri...... Se pare ca asta e programa peste tot. Gradinita ei este in Militari, nr.197. Am inteles ca la pregatitoare fac cam ce faceam noi pe vremea noastra in clasa I......
*********************************![]()
Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa
De la botezul Teodorei
Din parcul Tineretului, dar si cu altii
Povestea nasterii Anei
Povestea nasterii Teodorei(bb2)
vilma spune:
Anuska, multumesc pentru mesaj. As vrea si eu sa faca "j"-uri, ca nu e asa de complicat. Dar le-a dat din prima sa faca a mic de mana si A mare de mana. Si r, m, u mic de mana, si toate astea scrise pe caiet de tip II...
Anuska spune:
quote:
Originally posted by vilma
Anuska, multumesc pentru mesaj. As vrea si eu sa faca "j"-uri, ca nu e asa de complicat. Dar le-a dat din prima sa faca a mic de mana si A mare de mana. Si r, m, u mic de mana, si toate astea scrise pe caiet de tip II...
Tip II? Pai a mea lucreaza pe caiet tip I... In asta face a mic, n mic de mana, bastonase si altele... Pe langa asta mai are unul de matematica in care face lit de tipar mari.
Adevarul e ca eu nu prea vad logica dupa care le da temele, a inceput cu niste linii mari si mici, cerculete, apoi cu a mic, apoi cu bastonase(unul mare unul mic), n mic, j-uri, funditele (un fel de l de mana)...
Probabil fiecare educatoare face cu o taie capul....

Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa
De la botezul Teodorei
Din parcul Tineretului, dar si cu altii
Povestea nasterii Anei
Povestea nasterii Teodorei(bb2)
mamabuna spune:
mie mi se pare mai mult decit exagerat ce spuneti voi ca fac copiii la gradinita. in clasa I ce mai invata? plus ca daca invatatul devine pentru ei o activitate chinuitoare, greu scapa de asta! eu sunt multumita daca recunoaste cifrele, literele, poate sa faca jocuri de perspicacitate, de stimulare a memoriei si invata o limba straina. Sa scrii de la gradinita nu mi se pare o mare realizare! oricum toata lumea invata sa scrie, sa inveti copiii sa invete cu placere e mai greu.
moko spune:
Doamneee!!! Dar ce educatoare aveti voi la gradinita? Am mai dat si de alte doamne care faceau exces de zel ca sa impresioneze parintii, dar chiar asa ...?
Dragile mele, la gradinita nu se fac literele , nici macar cele de tipar, ce sa mai vorbim de cele de mana! D e fapt, de cativa ani, nici nu mai exista in programa invatamantului prescolar activitatea de "antrenament grafic". O parte din educatoare au pastrat-o insa sub forma de activitate optionala, dar de la a face "liniute, bastonase, puncte si oulete" si pana la scris, propriu-zis, e cale luuuuunga!
Cat despre activitatea matematica la grupa mare- pregatitoare va pot spune ca, la sfarsitul anului scolar, copiii trebuie sa poata numara crescator si descrescator in limitele 1-10 (optional 1-20) si sa rezolve operatii de adunare si scadere , in limitele 1-10 cu maxim 2 unitati ( exemplu: 2+1, 3+ 2, niciodata 4-3 sau 1+2+3 etc).-asta asa, in linii mari.
Eu nu spun ca daca nivelul grupei permite, trebuie sa ramanem pe loc, pentru ca "asa scrie la programa", dar unele educatoare exagereaza si , de multe ori, predau cunostintele astea in necunostinta de cauza ( pot pune ramasag ca doamnele despre care vorbiti voi aici au peste 35-40 de ani, cu unica specializare -educatoare, deci nu au de unde sa stie algoritmul predarii acestor cunostinte).Si uite asa, ne trezim la clasa I ca piticii nostri nu au bine formate deprinderile, nu au dezvoltata memoria la nivel maxim, nu pot forma grupe de obiecte si multimi de elemente, dar scriu si citesc ( alta problema- de multe ori, copiii care vin cu literele invatate la gradinita, le "fac" gesit, pentru ca doamnele nu cunosc noile modificari din abecedar)
In incheiere, ma ofer cu drag sa va pun la dispozitie o programa de gradinita (din pacate, nu poate fi cumparata din liubrarii si nici nu exista on-line, nicaieri!)
huh, m-am racorit!!!
nimic nu esueaza in aceeasi masura precum succesul.(G.K. Chesterton)
moko spune:
aaaaaaaaa, inca ceva: Niciodata in invatamantul prescolar nu se dau teme scrise pentru acasa!!!
madadum spune:
fi-mea, 5,4 ani, este grupa mare la gradi (particulara/germana) si nici vorba sa faca ce spuneti voi...
mamabuna spune:
moko bine spus! exact asta face fetita mea la gradi: multimi: sortari, clasificari, masoara obiecte etc, deseneaza, coloreaza construieste.... plus germana(multa si mereu, ca de aia ne-am dus acolo
). e drept educatoarele sunt tinere si foarte implicate. nu vor sa faca clasa I la gradinita. as fi mutat-o urgent daca era asa! eu vreau sa invete cu placere. si asa nu stiu cum o sa fie la scoala. week-end placut tuturor.
simali spune:
moko. Este ceva ce eu nu mai inteleg legat de programele pentru gardi si abordarea lor: daca e o programa in care scrie exact ce trebuie sa se faca, nu ar fii normal ca educatoarele din gradinitele de stat macar, sa fie sanctionate atunci cand se abat de la ea ?
Este aceasta programa numai ORIENTATIVA ?
moko spune:
quote:
Originally posted by simali
moko. Este ceva ce eu nu mai inteleg legat de programele pentru gardi si abordarea lor: daca e o programa in care scrie exact ce trebuie sa se faca, nu ar fii normal ca educatoarele din gradinitele de stat macar, sa fie sanctionate atunci cand se abat de la ea ?
Este aceasta programa numai ORIENTATIVA ?
programa este obligatorie!! problema este ca, in conceptia "doamnelor", nu exista abateri de la programa- ele doar fac si ceva in plus...nimeni nu te poate sanctiona ca faci extindere de continut, ci doar daca nu atingi toate obiective prevazute acolo. Ori, acestor obiective li se acorda, la inceput de an, cateva activitati.
In alta ordine de idei, se spune ca pe un copil de 3 ani il poti invata si teoria relativitatii, important este sa stii prin ce metode si mijloace de invatamant! Nu ar fi suparator daca aceste continuturi de invatamant ar fi predate in conformitate cu particularitatile de varsta ale prescolarilor, CORECT si nu ar fi inca odata, predate la clasa I, ca informatii noi!!Rezultatul final este un copil plictisit de ora de scriere de la scoala si care traieste cu impresia ca deja stapaneste deprinderile de scris si citit.