Cresa pro si contra...
Raspunsuri - Pagina 5
vrabiuta spune:
quote:
Originally posted by simaliquote:
daca un copil de 5 ani poate merge la scoala, eu personal cred ca ar trebui primit la scoala. nu consider varsta biologica ca fiind criteriul absolut de admitere la un nivel sau altul de invatamant. daca imi amintesc bine, exista destule cazuri de copii care au trecut mai repede prin scoala pentru ca au avut capacitatea sa o faca. nu in romania, e adevarat.quote:
Eu consider asta furt de copilarie si as introduce-o ca infractiune in Codul Penal.
intr-adevar, e mult mai bine sa inceapa toti scoala la aceeasi varsta, si sa avanseze de la un nivel la altul indiferent de abilitati, doar pe masura varstei biologice. ce conteaza daca un copil e capabil sa inceapa scoala mai devreme si se plictiseste ingrozitor la grupa mare? ce conteaza daca un copil ar putea sa faca doua clase intr-una? sa stea linistit si sa astepte aniversarea celor 5, 8, 14 ani. este singurul lucru care conteaza...
cele mai frumoase
vrabiuta spune:
quote:
Originally posted by simali
Cand lumea spune "copilul se dezvolta foarte bine la cresa" sau "colectivitatea-i prieste" nu sunt convinsa ca nu se refera uneori la chestii de genul: este rosu in obraji, nu a racit decat de 2 ori, are greutatea normala pentru varsta lui, nu se da cu capul de usa, nu s-a tampit, nu face pipi de la fereastra, etc.
Eu as pune intrebarea altfel:
"ESTE UN COPIL DE 1-2 ANI CEL MAI FERICIT LA CRESA ?"
Este el mai fericit trezindu-se la ora 8 dimineata, alergand cu buni cu bona sau cu mami prin parc cate 3-4 ore zilnic, scurmand dupa rame, uitandus-se la broscutele testoase din curtea primariei, intorcandu-se apoi acasa si, dupa o supa buna, dormind in patul lui cu ursuletul pana cand ajung parintii acasa ?
Sau este mai fericit trezit la 7 dimineata (iarna e frig intuneric si zloata), imbracat, dus la cresa, stat in calsa cu copiii, iesit in curtea cresei (uneori da , de mai multe ori ba, pentru ca doamnele de la cresa evita sa-i imbrace pe toti cei 35 de copii mici cap-coada si sa-i scoata afara mai ales in sezonul rece), facand activitati ORGANIZATE,jucandu-se cu cei 37 de copii din clasa, invatand poezii, cantand un cantecel, etc. pana cand vine mami sa-l ia acasa si sa-l scoata in parc (iarna e deja noapte cand vine mami, dar daca nu e pre obosita sau daca e o eroina pe doua picioare poate fi rost de ceva distractie)?
Pentru ca, evident, cresa este foarte utila si nu a omorat pe nimeni; ba din contra, cunoastem oameni mari, cu toata tigla pe casa care au fost la cresa si pot afirma cu mana pe inima ca lor le-a priit.
Dar este ea solutia optima pentru un copil de pana la 3 ani?
o adevarata melodrama...
subscriu la ce s-a scris mai devreme. teorie... stim cu totii. viata reala are cu totul alta logica si evolutie. sa gasesti solutia optima pentru un copil nu este un lucru usor. probabil nu e o noutate nici pentru tine ca majoritatea familiilor au nevoie de doua salarii. si ce solutie mai exista in afara de cresa? bona? poate una ca bona pe care am avut-o noi timp de doua luni, care tinea copilul exclusiv in carucior afara, desi ea invata sa mearga... si care era foarte nervoasa atunci cand copilul nu voia sa doarma afara, pentru ca nu putea sa stea la barfe cu alte bone. care era tot timpul cu ochii pe ceas si cu 10 min inainte de sfarsitul programului era deja imbracata, gata sa iasa pe usa... eu eram acasa, am vrut sa aduc bona cat mai devreme pentru a se forma o relatie intre copil si bona inainte de a ma intoarce la birou. nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat in lipsa mea... si la noi lucrurile nu au fost grave, stiu copii lasati la televizor cu orele, bone care abuzau copiii, etc. mi se pare o loterie la care nu merita sa joc.
daca tu poti sa stai cu copilul acasa pana la 3 ani, sau poti sa il lasi cu bunica, esti o fericita. dar nu judeca pe altii pentru alegerile facute. nu ai nici dreptul si nici competenta sa judeci ceea ce nu cunosti.
o duminica frumoasa tuturor!
cele mai frumoase
J G spune:
Parerea mea:
Femeile (mamele) sunt diferite
Copii sunt diferiti
Iar starea psihica a mamei cat timp are grija de copil este foarte importanta (asta ca sa vorbim de factorul psihologic, Lordra)
Eu, de exemplu, la fel cu Acusor, o iau pe aratura daca mai stau acasa. 3 ani mi se pare, sincer, o enormitate!
In timpul zilei, daca am ocazia sa vina mama sa stea cu fata 2 ore ca sa ies afara sa respir, dupa aceea ma ocup mult mai bine de ea.
La randul ei Carla se bucura enorm cand vede pe altcineva si este mult mai cuminte cu mama/sotul.
Alt exemplu (pe care unele doamne de aici de pe forum il vor citi si vor lesina) eu am urat alaptatul. Ma apucau angoasele, transpiram, mi se strangea carnea pe mine etc. Am incercat desigur sa fiu o mama exemplara si sa ignor fenomenul, s-a ajuns la niste lucruri urate. Asa ca am intarcat!
Eu nu ma pot sterge ca personalitate ca sa devin sclava starii de maternitate. Nu se poate si nici nu cred ca e ok pentru dezvoltarea copilului.
J si Carla-saurus Rex (05.02.2006)
simali spune:
Exact ce nu voiam sa se intample, s-a intamplat. Afirmatiile mele (generale) au fost introduse in cazul particular al fiecareia si tratate in final drept teorie pura. Asta pentru ca de fapt va feriti sa spuneti simplu ceva ce se desprinde usor din toate postarile voastre:
"Nu, cresa nu este cel mai bun lucru pentru copii, dar unele dintre noi nu avem de ales si trebuie sa facem asta. Nu sfatuim pe cineva care are de ales intre "sa duc copilul la cresa ca sa am ceva mai mult timp pentru coafor pentru ca acolo este oricum mai bine decat acasa" sa dea copilul la cresa. Dar daca alegerea este "sa dau copilul la cresa sau sa murim cu totii de foame" sigur ca optima devine solutia cu cresa. Este o solutie de compromis, care are parti bune si rele, iar fiecare dintre noi, atunci cand optam pentru socializarea unui copil mai mic de 3 ani o facem in cunostinta de cauza si pentru ca nu avem alta solutie."
Sub nici o forma nu am condamnat pe nimeni in postarile mele; dar eu am avut intotdeauna in viata nevoie de repere de tipul "cel mai bine" si "cel mai rau" pentru a stabili exact pe unde ma aflu. Si am presupus ca le-ar putea fi folositoare si altora aceasta abordare.
alexandrueduard spune:
simali: normal ca sunt folositoare postarile tale, nici sa nu te gandesti altfel. Si mi se pare normal sa se iveasca si ceva discutii mai aprinse, atata timp cat se pastreaza o limita. Nu trebuie sa sa ne ferim sa ne expunem parerile, doar sa nu suparam pe cineva (atata timp cat nu jignim pe nimeni).
Magda si Alex(3 ani)
http://photos.yahoo.com/magdacorlea
,,Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se însele! Nu folositi cuvinte când actiunea, faptul însusi sunt posibile!’’
Gabrielama spune:
Este un copil de 1-2 ani cel mai fericit la cresa?
Depinde de copil, cum spuneam. A mea da, este mai fericita sa mearga dimineata la gradinita decat sa stea acasa; si acasa are parte de cel mai atent si fericit tratament.
E fericita la gradinita pur si simplu. Oricat de greu ar fi de crezut.
A! si sunt 7 copii in grupa, nu 37, ii scoate afara in fiecare zi in care vremea permite si ii imbraca pe fiecare in parte, supa de la gradinita este gatita acolo si este super buna.
Daca e sa exageram putin imaginea "crunta" a gradinitelor descrisa la subiectul asta, nici la scoala nu mai ducem copiii; caci ierni si ploaie vor fi tot timpul, poate nu toti colegii de clasa vor fi cei mai draguti, poate invatatoarea nu o sa fie in toane bune in fiecare zi. Care e solutia?
Gabi
Balance diet means chocolate in both hands!
LuisaTL spune:
Eu nu sunt nici pro, nici contra...
Consider ca fiecare decide in functie de posibilitatile financiare si alte conceptii proprii fiecarei persoane. Nu condamn nici pe cel care isi trimite copilul la cresa pt ca e adevarat se imbolnavesc mai des...
, unii copilasi se adapteaza mai greu..etc., dar nici pe cel care decide alta varianta decat cresa.
Da, sunt situatii cand nu-ti permiti sa angajezi o bona, bunicii nu sunt disponibili si apelezi la cresa pt ca esti nevoit pur si simplu si efectiv nu ai alta solutie.
Inca o data as spune ca fiecare decide asa cum considera ca este mai bine pt copilul lui.
daniela77 spune:
Eu fac parte din categoria.. nu am avut incotro si am dus copilul la cresa.
insa, chiar daca as fi avut in cotro tot l-as fi dus macar pentru cateva ore. Pt ca este un mare iubitor al colectivitatii.
Dar oricum chiar se exagereaza cu afirmatii de genul, traumatizam copilul cu dusul la cresa. Atata timp cat ii explici ce se intampla .... Chiar daca nu intelege, i se induce starea de bine PAREREA MEA
simali spune:
Am avut ieri o conversatie cu un grup de cunostinte. Din una in alta a venit vorba despre crese. Si brusc mi s-a luat un val de pe fata, si am inteles de ce unele dintre voi, pe acest forum incercati sa convingeti ca la cresa nu e iadul pe pamant. Dasi nimeni nu sustinuse astfel.
Dar am aflat ca sunt oameni care considera cresa un fel de orfelinat pe termen mai scurt, un loc in care merg napastuitii soartei. Probabil din cauza ca in popor la cresa i se spune "camin" iar denumirea gliseaza in subconstient peste "camin de orfani".
Am fost stupefiata. Sigur ca daca punem problema din acest punct de vedere, cresa este un loc absolut normal, in care un parinte poate sa-si lase copilul cat este la serviciu, iar acest gest nu are nimic in comun cu abandonul, neglijenta, nepasarea sau saracia lucie. Dumnezeule!!!
vrabiuta spune:
eu personal nu asociez cresa, de stat sau particulara, cu un orfelinat. nu este nici pe departe motivul pentru care am aparat cresele. singurul motiv pentru care m-am angajat intr-o discutie in contradictoriu a fost virulenta anumitor mesaje. s-a expus aici o serie intreaga de probleme psihice si traume pe care copilul dus la cresa le va avea ca adult. in conditiile in care aceste afirmatii sunt doar speculatii, in conditiile in care o mare parte din mamicile de pe acest forum au fost la cresa si cu siguranta sunt persoane normale, fara traume induse de orele petrecute in cresa, care nu au cazier si nu sufera de probleme psihice. personal nu imi plac generalizarile si exagerarile. si cu atat mai putin atunci cand ele privesc copiii.
o zi frumoasa tuturor!
cele mai frumoase