scoala - oaia neagra a societatii romanesti
Raspunsuri - Pagina 9
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by grati.ela
sunt multi profesori lipsiti de interes...am convingerea ca sunt atat de prinsi de plictis incat nici 5000E lunar nu i-ar readuce la "viata".
Profesorii universitari castiga curent 1000E si peste. Cati dintre ei merita sa ramana la catedra? Nu voi scoate din burta nici o cifra ci voi aminti evaluarea facuta acum o luna de ministerul educatiei, care releva ca sunt numeroase facultati ai caror profesori au publicat ... 0 (zero) articole in revistele de specialitate.
grati.ela, bine le zici cu autonomia si managementul institutiilor de invatamant.
buggy spune:
Cl, cand am spus "mediu" am inclus si parintii si familia si prietenii si cam tot ce exista in jurul copilului pana la scoala, deci sigur ca m-am referit si la cei 7 ani de acasa. Din pacate m-am facut prost inteleasa vis-a-vis de problema banilor despre care dc va amintiti, nu am vrut sa o includ. Sunt de-acord si convinsa ca salariul este mic, ca situatia este proasta, ca ar trebui imbunatatita, am sustinut doar ca nu banii rezolva toate problemele despre care discutam aici si mi-as fi dorit sa reusim sa purtam o discutie dincolo de bani atat. Inteleg ca luati personal tot ceea ce se scrie aici, insa este o greseala acest lucru. Daca va uitati cu atentie cati scriu la acest subiect o sa vedeti ca sunt cam aceleasi persoane carora le pasa si tocmai noi sa deviem discutia in cearta... Profesorul la care noi ne referim aici este profesorul care nu va citi niciodata (sau poate doar prin nu stiu ce intamplare) acest gen de subiecte pentru ca nu-l intereseaza, sau pentru ca nu este la curent cu acest gen de comunicare
Grati.ela ai mare dreptate, directorii conteaza foarte mult in scoli si intr-adevar competenta manageriala ar trebui sa fie criteriul de alegere. Probabil ca asa se va intampla sau asa ar fi normal. In ce priveste Fun Science, niciodata nu am sustinut faptul ca ceea ce facem noi ar fi educatie alternativa, in niciun caz. Noi nu facem scoala, noi nu invatam copiii, noi ne jucam cu ei si experimentam. Ii ajutam daca vreti sa inteleaga mai usor ceea ce se preda in scoala. Spre ex la scoala, copiii au o ora de mediu in care vorbesc despre poluare. Inainte de aceasta ora noi facem un atelier in care experimentam cu copiii efectele unei baterii aruncate. Concret aceasta baterie se poate degrada in pamant sau poate ajunge din intamplare pe fundul unui lac. Facem un lac dintr-un lighean plin cu apa in care punem o punga cu fermoar cu apa colorata( care simbolizeaza bateria) pe care o intepam si la sfarsitul orei copiii vor vedea consecintele. Intepam punga pentru ca asa se intampla si cu bateria in realitate, ea oxideaza. Urmeaza apoi experimente cu ce se intampla cu o baterie care oxideaza direct pe pamant. Cand ploua, unele picaturi ajung direct in rezervorul de apa al pamantului , printr-un proces numite filtrare si duc cu ele o parte din resturile bateriei. Pe drum unele picaturi ajung la radacinile legumelor pe care le manacam , altele direct in rezervor si altele se evapora formand apoi o ploaie acida. Totul se face prin experiment, copiii vor retine ca daca nu arunca asa cum trebuie gunoiul vor ajunge mai tarziu sa il manance intr-un fel sau altul pentru ca nimic nu se pierde totul se transforma. Tot la acest atelier vorbesc si despre poluarea lucrurilor arse. Ei vad cu ochii lor ca pana si o lumanare poate polua, cum?! Luam o farfurie alba si o lumanare si apropiem flacara de farfurie, farfuria se va innegri. Profesorul Trasnit ii va intreba "Ce credeti lumanarea a ars farfuria sau a poluat-o?" Majoritatea vor crede ca a ars-o numai ca profesorul cu un servetel va sterge pata neagra si se vor lamuri ca si o lumanare poate polua.In fine m-am intins cam mult cu descrierea, ideea este ca ceea ce face Profesorul Trasnit nu este o simpla "maimutareala". "Maimutareala" este un mijloc de a ajuta copilul sa inteleaga ceea ce la scoala i se explica de cele mai multe ori doar teoretic. In acest fel copilul se va apropia mult mai usor de niste notiuni aparent aride si greu de retinut. Ce sa zic, as putea vorbi despre ceea ce facem noi la nesfarsit...avem sute de ateliere pe toate domeniile cu putinta dar nu despre asta trebuie sa vorbim noi aici. Nu m-am putut abtine sa nu va povestesc putin, mai ales ca Grati.ela a deschis aceasta poarta si sigur ca am simtit nevoia sa spun ca ceea ce facem noi are cu adevarat consistenta. Inchei si eu aici cu ceea ce a spus Grati.ela "Maine poate avem toti mai mult timp si punem pe hartie ceva constructiv!" lansand o provocare pentru care sper sa nu va suparati pe mine mai mult decat ati facut-o deja. Excluzand banii din problema, care ar fi solutiile pentru o situatie mai buna. Una din solutii a spus-o Gratie.ela si este intr-adevar foarte corecta, directori cu competenta manageriala, o alta as spune eu : eforturi de sponsorizare. Apropos de asta am primit un e-mail de la o doamna diriginta dintr-un liceu din Bucuresti care ne-a rugat sa il ducem pe Profesorul Trasnit la clasa ei- gratuit desigur, petru un atelier de prevenire a drogurilor. Rugaminte careia intentionam sa ii dam curs si care ne-a starnit intreaga admiratie fata de acea doamna diriginta, pentru ca ii pasa, pentru ca este la curent si pentru ca o preocupa cu adevarat elevii ei. Probabil ca se pot face multe lucruri daca exista preocupare.
"Craciun de vis pentru batranii nostrii"http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=87212
"Mi s-a spus si am uitat, am vazut si am inteles, am facut si am invatat" - Confucius
www.funscience.ro
grati.ela spune:
Capcaunule, in facultatea de mate aveam profesori care aveau renume ca cercetatori dar care d.p.d.v. pedagogic erau nuli. Nu cred sa fi stat sa le contabilizez articolele, m-a socat modul in care prezentau informatia...total inaccesibil pentru studenti care nu erau tocmai tampitei (multi mergeam la nationala la mate an de an). Deci sunt de parere ca ar trebui sa existe cadre didactice universitare cu norma didactica de predare retribuiti la un nivel inferior celor care au atat predare cat si cercetare. Este mult mai important pentru student sa fiu la curent cu noutatile dar sa stiu sa le prezint decat sa fiu o glorie a matematicii dar care nu reuseste sa le comunice nimic.
mi-ha spune:
Atentie, cei care vorbiti de marea coruptie!
Sunt prof gr II,8 ani vechime si un salariu de 600 si ceva/luna.Ca sa imi suplimentez veniturile mai fac si traduceri pe la vreo 2 firme.Poate vreti sa va spun cate ceva despre zecile de milioane care se dau mita pt castigarea licitatiilor sau pt primirea unui "pont"?
Ah,scuzati-ma!Uitasem ca aici se vorbeste de "marea coruptie"=flori si cutii cu bomboane!
In ce domeniu lucrati voi?V-as putea spune si eu cate ceva despre oile voastre negre.
Pacat ca unii trebuie sa calatoresca mii de km ca sa afle ca exista si la noi barem...Poate ca nu i-a interesat ca elevi,pt ca altfel stiau de existenta acestuia si ca parinti.Si ce e greu de inteles ca totul se masoara :in note[de la 1-10,de la 1-20],in puncte,in bilant contabil,etc.O paralela n-ar fi greu de inteles daca...
Unii care au acum o diploma si cred ca stiu multe[atentie, nu am zis totul-deci nu va legati de asta]unde or fi facut scoala?
Un profesor respectat[de studenti,ca societatea il cadona acum cativa ani cu cateva mii mizere pe luna] ne spunea ca o scoala buna te invata unde sa cauti cand nu stii ceva,restul tine de natura.Cine pricepe mesajul-bine,cine nu-sa treaca mai departe.
Acum,in urma acestui dialog gen "hai sa discutam discutii",am inteles si eu.
Profesorii nu fac nimic in timpul orelor.Dorm sau se uita pe fereastra.
Copiii au noroc doar cu parintii lor care asiduu ii invata acasa si sa scrie,si sa socoteasca,si unde sunt vulcanii noroiosi,si cand a domnit Mihai Viteazu,si notele pe portativ, si sa faca flotarile corect,si care sunt culorile complementare,si ce sensuri ascunse au poeziile lui Blaga...Dar ce ne pasa noua de Blaga...In definitiv e usor sa-i inveti pe copii toate astea in 2-3 ore pe zi facand curat prin casa si mestecand in cratita...Profesorii sa se ocupe de cei 7 ani de acasa si sa motiveze copiii care stiu,au auzit ei,ca nu e important sa ai carte ci bani[unde or fi auzit ei?!A,da,la scoala,asa le spun profesorii...Uitasem...]Daca si-ar mai face si profesorii traba la scoala am avea numai Einsteini,Marie Curie peste Marie Curie,Newtoni...Pardon,astia sunt cercetatori,si tot prost platiti fiind-nu-si fac nici ei treaba;nu ca n-ar avea cu ce,ca laboratoarele gem de aparatura veche si materiale lipsa...
Si totusi ce ne trebuie noua Einstein,si Marinescu,si Balaceanu-Stolnici,si Patapievici cand lumea,mai ales profesorii,parintii-nuuuu,viseaza la Becali si Nati Meir...
Si,totusi,unde este concretul acestor discutii?!A,uitasem iar...Noi suntem o natiune care discuta la nivel abstract,concretul e pt nemti,englezi,americani...
Poate intra si la noi intr-o zi unul cu pusca prin scoala, sa fim si noi fericiti cu sistemul de invatamant...
Dar pana atunci mai avem de dotat scoli cu calculatoare in cancelarie,cu creta in clasa[tablele moderne nu dau suficient praf pt plamani],cu centrale termice sa nu se mai intoxice copiii cu gaze,cu harti,cu dictionare,cu parchet mai nou de 30 de ani[pardon,de asta sa nu se lege ca mai are un pic si devine "stil"],cu laboratoare fonice[scuze,ne-am multumi si cu un CD player],cu fond de carte mai mare de 2 exemplare de carte la 1500 de elevi,cu tocarie noua prin care sa nu sufle vantul iarna,cu personal calificat si avizat-de la maturator la ministru,cu aspiratoare-sa nu se mai mute praful cu carpa de colo colo,cu toalete decente,cu mijloace de transport scolar-exclus caruta,cum am vazut la TV,cu.................................................................................................................................................................................
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by grati.ela
Este mult mai important pentru student sa fiu la curent cu noutatile dar sa stiu sa le prezint decat sa fiu o glorie a matematicii dar care nu reuseste sa le comunice nimic.
Am ghicit eu bine ca in ciuda divergentelor de opinii avem acelasi punct de convergenta.
Remarca mea referitoare la publicatiile unui profesor ar putea fi reformulata astfel (ca in matematica
): este necesar dar nu si suficient ca un profesor universitar sa publice periodic articole in reviste de specialitate. Cum bine spuneai, un geniu care nu-si poate explica teoriile nu are ce cauta la catedra. Cum (bine?)spuneam eu, un pedagog care a pierdut busola timpului nu are ce cauta la facultate (n-am zis la catedra pentru ca un bun pedagog trebuie sa-si gaseasca locul in preuniversitar). De aceea un profesor universitar (dar unul adevarat, nu ca majoritatea de la noi care dorm in parlament sau la catedra) este platit regeste in orice tara cu traditii universitare: pentru ca munceste dublu, deopotriva ca un pedagog si ca un cercetator.Se cuvine o precizare care din pacate in evaluarile ministerului educatiei nu prea este luata in seama. A publica (mai bine spus 'a fi publicat' dupa sita dura a recenziilor anonime) intr-o revista de specialitate internationala nu este tot una cu a publica (pe banii proprii) in buletinul stiintific al universitatii particulare din Cucuietii din Deal.
Calitatea de pedagog ar putea fi foarte usor evaluata (dar nu se doreste!!!) prin cursuri deschise, la care sa asiste uneori si profesori din alte universitati, prezenti, de ce nu, incognito.
In prezent pana si cursurile 'deschise' pentru concursurile de avansare sau prezentarile tezelor de doctorat se cam fac cu usile aproape inchise, fara publicitate, si, de multe ori, cu masa plina de bunatati (valabil si pentru avansarile preuniversitar). Ne mai miram, in aceste conditii, de calitatea foarte slaba a cadrelor didactice? Ne mai mira atunci reticenta strainatatii in a ne recunoaste titlurile?
capcaunul spune:
Tot niste cifre, si tot oficiale:
http://www.hotnews.ro/articol_60374-Perversi-de-scoala-noua-prima-evaluare-psihologica-a-profesorilor.htm
Credeti ca se va intampla ceva deosebit ca reactie la acestea? In viitorul apropiat nu.
eloise spune:
Mda, Capcaunule, ce mai articol, ce mai evaluare si ce cifre ingrijoratoare
... Ce psihologi or fi fost aceia care considera homosexualitatea o afectiune psihica, si cum or fi identificat ei oare tendinte pedofile la profesorii respectivi (Poate intreband "Dle profesor, va plac copiii")? In urma caror teste psihologice aplicate profesorilor se pune diagnosticul de "alcoolic" sau "potential pedofil"? Aberatii! Cum spuneam, mediatizara negativa.
Andra si
Vladut (14.10.2006)
Poze cu Vladut
Cum a venit pe lume Vladut
Varsta lui Vladut
EU
cl spune:
Capcaunule, nu trebuie sa pui mare baza pe acele rezultate la testele psihologice. Si am sa-ti spun de ce. Pentru ca nu stii cum sunt acele teste si cine le interpreteaza. Am avut un coleg in facultate care avea mari probleme psihice. Da mari, de tot! Atunci cand il apuca o criza, era foarte violent si trebuia sa fugi mancand pamantul, daca nu vroiai sa iei si tu una, asa, din greseala. A terminat omul facultatea s-a angajat nu stiu unde si vroia sa plece in Israel. A fost la testul psihologic. Dar stilul ala cretin de test: va place sa omorati animalele? spargeti farfurii cand sunteti nervos? etc. Ei bine, omul a raspuns cu sinceritate la absolut toate intrebarile. Psihologul, cand a vazut rezultatele, a spus ca e imposibil asa ceva, ca a vrut sa faca misto de el. Si l-a declarat apt!!!! 
Acum, sunt sigura ca sunt si profesori care au probleme. Sunt insa tare curioasa daca aceleasi teste ar fi date si altor categorii profesionale ce rezultate ar iesi. Si as propune sa se inceapa cu parlamentarii.
Claudia
scarmanus spune:
quote:
Originally posted by mamabuna
si eu sunt de acord cu simali. suntem o tara de copii meditati!
daca puteti sa credeti la gradinita particulara unde am fost inainte copiii faceau mediatii la limba germana, cu aceleasi educatoare de la gradinita! si parintilor li se parea normal!incredibil! parerea mea!
noi ne-am mutat! cu scoala o sa fie mai greu da mai avem 2 ani.
Spui asta, desigur, necunoscand realitatea altor tari. Generalizarile astea inrautatesc perceptia, si asa distorsionata, asupra invatamantului public in general.
Ma duc sa citesc mai departe, dar nu uitati, dragi parinti, ca partea de vina pentru care exista copii meditati din gradinita va apartine si voua. Daca voua nu vi se pare anormal, de ce i s-ar parea educatoarei?
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
simali spune:
quote:
partea de vina pentru care exista copii meditati din gradinita va apartine si voua. Daca voua nu vi se pare anormal, de ce i s-ar parea educatoarei?
quote:
Cel mai bun exemplu care-mi vine in minte acum este examenul de capacitate la limba si literatura romana. Se cer asa-zisele "comentarii" la acest examen. Dar nu comentarii facute de copil pe un text la prima vedere - ca sa vezi daca gandeste - ci comentarii "tocite" cuvant cu cuvant inainte de examen, cu citate de jumatate de pagina din profesori universitari, cu expresii care de la o posta se vede ca nu apartin unui elev de clasa a VIII-a. Intrebari:
- Cine a fost oare artizanul acestui sistem de exeminare? Poate cineva care avea niste "comentarii" de transmis la meditatie.
- cand se corecteaza lucrarile si 30 de copii dintr-un oras au comentat textul identic, de ce nu se considera comentariul plagiatura si de ce nu se anuleaza tezele? Ar fi un mesaj clar transmis celor care practica acest tip de meditatii. Dar este clar ca nimeni nu doreste ca nebunia sa inceteze. Pentru ca daca ar gandi copiii la literatura romana din ce si-ar mai scoate banii copistii lor de profesori?
Poate un parinte sa decida sa nu-si dea copilul la meditatie stiind foarte bine ca acesta nu are nici o sansa sa intre la un liceu bun fara cunostintele "suplimentare" de la meditatie? Si strange parintele din dinti si-l da la meditatie. Noi parintii nu facem decat sa ne conformam vremurilor nebune pe care le traim.
Sau cazul asociatului meu (cu copil clasa a VIII-a): profesoara de romana nu era multumita ca baiatul nu facea meditatie cu ea. Si l-a tot ars la note; si cum media conteaza la admiterea intr-un liceu bun, parintii l-au trimis la meditatie cu profesoara. S-au schimbat si notele, desigur. Daca erati parintii baiatului ce decizie luati ? Va jucati cu viitorul lui pentru un principiu ?
Dar oare nu ar fi fost normal ca sistemul sa nu permita astfel de aberatii - nici parintilor, nici profesorilor?
Sa nu ma intelegeti gresit. Nu sunt total impotriva "antrenamentului" particular. Dar acesta ar trebui sa fie o decizie a parintilor si sa nu fie in legatura directa cu scoala. Si nu este normal sa faci meditatii la absolut toate materiile la care vei fi examinat. Probabil ca numai cand se va da examen la 10 materii o sa le iasa unora nebunia din cap.
alice simon

incredibil! parerea mea!