metodele Montessori

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

simali, are un an si doua luni...unii nu zic mama nici la 18 luni...si e ok. nici a mea nu a zis tata sau mama la 1,2 ani..tata de-abia pe la 1 si trei luni si mama la 1 si patru luni...
Intradevar, faptul ca nu se uita la tata si mama cand ii sunt indicati ar fi ceva...suspect.

Ianusca, ai spus undeva ca reactioneaza la cateva cuvinte...numai la cateva cuvinte? sau in general, reactioneaza cand este apelat?
adica daca ii ceri sa iti dea jucaria , o da?
daca il intrebi unde e tati/mami/ursuletul/televizorul, biberonul etc?
se uita la voi cand ii vorbiti?

ALEXIA,2 ANI ,7 LUNI
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ianusca spune:

Nu simali nu zice deloc tata si nici mama. Cand are nevoie de ceva de la mine mai exact atunci cand vrea sa ma joc cu el vine si ma trage de mana.

Flaviutza la testul PORTAGE a facut la toate grupele 90% din punctajul de la un an si cateva puncte de la etapa urmatoare,mai putin grupa de limbaj unde imi este greu sa zic da la unele puncte dar nu pot zice nici nu. E asa printre.( la restul de 10% gred ca e vina mea ca nu l-am invatat: de ex. sa bea din ceasca)

Si da mai face tratament. Are doar doua luni de cand ia din 12. Oricum trebuie sa mergem la control peste sase luni. In ultima luna a progresat foarte mult, comparativ cu perioada de dinainte. Nu stiu daca este un efect al medicatiei.

Si da, ma gandesc la o a doua opinie mai ales ca a avut un EEG modificat fara un corespondent clinic dar cu o atentionare:in caz de febra preventiv trebuie sa-i dau fenorbabital( e predispus la convulsii).

As vrea sa postez si niste poze dar nu stiu daca reusesc.

http://new.photos.yahoo.com/pobereznicdana/album/576460762372946931

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Ianusca, nu am stiut ca inca nu verbalizeaza "tata" si "mama". De aceea te-am intrebat daca zice cuvintele acestea cand e in nevoie. Daca iesi din camera e deranjata sau te lasa sa iesi linistita? Petrece mult timp in patutul ei singura fara s-o deranjeze ca nu vine nimeni la ea? Face parte dintre copiii foarte cuminti (nu plange prea mult, nu se revolta, daca se trezeste sta ore in sir in patut?

Te rog insa sa nu uiti nici o clipa ca toate parerile noastre exprimate aici sunt amatoricesti, ceva ca si cum ai discuta cu niste prietene la o cafea, nu mai mult.



alice simon

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ianusca spune:

Simali?
Te-ai uitat la poze si ai crezut ca e fetita?
E baietel.

E superactiv.Imi intoarce casa pe dos, se catara peste tot,deschide toate sertarele,daca te vede ca umbli pe undeva imediat te imita.Daca ies din camera din care se joaca dupa o perioada scurta de timp vine dupa mine,imi bate in usa la baie can sunt acolo,iar in patut nu sta deloc.l-am si strans.Acuma doarme intr-un tarc mare, in restul timpului misuna prin toata casa. Cuminte? Dimpotriva as putea sa zis neastamparat si poznas.

Si chiar aveam nevoie de o vorba ca intre prietene, iar din pareri afli multe, macar un punct de plecare sau un semn de intrebare.

ati reusit sa vedeti pozele?

mai incerc o data.

http://new.photos.yahoo.com/pobereznicdana/albums/

e ok?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

ianusca daca face 90 la suta e super bine!

as avea si eu o intrebare. cand ti s-a pus prima data diagnosticul ce anume era "in urma" daca pot sa ma exprim asa.concret, ce varsta avea si ce nu era ok. si ai avut o singura evaluare? un singur specialist a vazut copilul si l-a pus pe tratament? au fost mai multe opinii? de ce spun asta?. pt ca la un moment dat ai afirmat ca specialistul a constatat ca nu spune tata si mama la 1 AN si gata, encefabol si alte cateva. ei, uite, ca simplu amator mie asta mi se pare ciudata. ca daca ar fi sa o luam asa, trei sferturi din copiii de un an nu spun nici mama nici tata! asta din ce am vazut eu.

uite ce am patit si eu.m-am dus la 18 luni cu copilul(apgar 2, hipoxie grava, a stat 30 minute pe aparat, apoi 3 zile la oxigen) pt ca vorbea pe limba ei(in afara de vreo 10 cuvinte simple spuse corect). "specialistul", 25 ani, abia terminata faculta. gata, e retard de vorbire(dupa ce a vazut copilul vreo 2 ore,la mine acasa am chemat-o) . nu face aia, asta...e clar! ii facem reteta, bla bla. tipa era logoped si eu ma asteptam la ceva sfaturi. am intrebat-o frumusel cati copiii de 18 luni a vazut ea,cu si fara probleme.si daca are copii. nu avea, imi arata cuvant cu cuvant ce scriu graficele ei. evident ca nu am luat in calcul acea opinie(vazusem eu prin parc si prin spatele blocului copii care spuneau si faceau mai putine ca a mea si erau bine mersi, fara pilule!)

de aia te intreb...doctorul ala care ti-a spus ca are un DISCRET retard pt ca nu spune la un an mama si tata a fost singura opinie?poate ai inteles tu gresit, poate s-a referit la cu totul altceva, poate era vorba de gesturi la care nu reactioneaza,etc.

eu zic sa nu te panichezi,sa nu stai cu ochiul in grafice, ca mai rau ii faci. iubeste-o, vorbeste-i, ai grija de ea. si verifica de doua trei ori, cel putin doua opinii care sa spuna: da, copilul asta are nevoie de tratament. ca daca face ,fara sa fi tu subiectiva, 90 % din ce-i pe acolo, eu zic ca e o prostie sa-i bagi pe gat ce-i bagi...

e mult mai important ceea ce intelege copilul tau, daca raspunde la comenzi simple, daca se uita la tine sau macar are reactie cand o strigi, daca nu e pasiva la absenta voastra, daca cauta compania copiilor si/sau a adultilor. e curioasa? arata cu degetul si se uita la tine cand arata sperand ca te vei uita si tu in directia aratata?


ALEXIA,2 ANI ,7 LUNI
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ianusca spune:

Fetita mea e de fapt baietel.

Prima data m-am dus cu el la control la noua luni pentru ca i s-a inchis fontanela devreme si mi-a fost frica de presiune intracraniana si alte complicatii.
La Tg .Mures dupa ce l-a ciocanit si i-a verificat reflexele m-a intrebat despre evolutia lui.A stat mai greu in fundulet(parerea mea e din cauza ca vroia numai in picioare), a gangurit o perioada si apoi a facut o pauza,iar la noua luni trebuia sa zica si silabe.ta-ta, ma-ma, ba-ba etc. nu zicea.Problema este ca la EEG i-au iesit ceva modificari si cand i-a dat tratament nu prea am comentat . Eram prea speriata si neinformata. Plus socul diagnosticului.M-am dus pentru fontanela si am iesit cu retard discret psiho-motor. IN capul meu numai asta imi suna RETARD.

Acasa am vorbit cu medici si farmacisti care mi-au zis ca e un tratament usor fara efecte negative.

Retard motor si baiatul la 10 luni si jumatate a inceput sa mearga,iar acuma alearga toata casa.

In schimb la partea cu vorbirea cred si eu ca este o intarziere.S-ar parea ca lipsa de aer de la nastere ar afecta in principal centrul vorbirii.

Nu arata cu degetul dar e farte curios si are un spirit de observatie iesit din comun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

si eu ce sa mai zic mai de apgar 2 si hipoxie si mers la 15 luni singuta,fara ham? asta ii alta poveste..dau sfaturi dar si eu am fost cu graficul in buzunar mult timp...si cand a zis primul cuvant cu sens m-am dus la discoteca cu sotul si m-am facut...beeep de la doua beri.

da, uite , faptul ca la 1,2 ani nu arata cu degetul(poate nu a fost invatat sa o faca , poate arata in alt mod ceva, poate te duce de mana la jucaria ce o vrea), e mai important decat faptul ca nu spune cuvinte cu sens.

ALEXIA,2 ANI ,7 LUNI
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrruzza spune:

ianusca, tot citesc mesajele tale si imi mentin parerea: baietelul tau e ok. Ma innebuneste acest "retard de limbaj " la 1,2 ani. Sunt copii care la 2 ani nu spun nici un cuvant si n-au nici o problema. Cred ca tu te stresezi prea tare cu vorbitul. Copilul meu la 1,9 ani are in vocabular 5-6 cuvinte pe care le foloseste si alte cateva pe care doar le repeta dupa mine. Fata de alti copii de varsta lui este o intarziere, dar nu discutam de retard. Nu toti copiii sunt la fel, de-aia exista o medie. La 1,2 ani multi spun mama, tata, pa,.. dar nu toti. Asa cum ti-au spus si fetele, consulta si un alt medic.

edit: sa scriu si despre aratatul cu degetul. Si eu am fost ingrijorata ca nu arata cu degetul si avea deja 1,6 ani. Am mers cu el la neorupsihiatru, apoi la psiholog. Am discutat comportamentul copilului in ansamblu, l-au vazut cum se comporta, l-au atras in diferite activitati. Ambii au spus ca este ok, ca o sa arate si cu degetul. Atata timp cat copilul e prezent la ce se intampla in jurul lui, intelege ce vorbesti cu el, iti demonstreaza ca stie obiectele chiar daca nu le arata cu degetul( le aduce la cerere, le cauta cu privirea cand il intrebi de ele), faptul ca nu arata cu degetul nu este o problema. Acum copilul meu m-am trezit ca-mi arata si cu degetul: nasul, gura, urechile, ochii, cate un animalut pe carte, n-o face tot timpul, dar cand vrea imi arata imediat. Spui ca este activ, la fel si al meu. Si asta poate fi un motiv, nu se poate concentra la ce-i ceri tu daca el e in miscare si-l intereseaza alte lucruri.


mamica lui Rares(10.03.2005)
http://community.webshots.com/user/andrruzzaR

"Neasteptatul se produce intotdeauna"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

pai dupa un an si pana la 18.20 luni cam toti sunt activi. si e chiar normal ca, desi inainte spuneau cuvinte, sa le uite brusc...sunt acaparati de noua posibilitate de actiune,adica mersul.

si pe mine ma "seaca" retard de limbaj la 1,2 luni.nici macar intarziere.

ALEXIA,2 ANI ,7 LUNI
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:


Atata timp cat copilul e prezent la ce se intampla in jurul lui, intelege ce vorbesti cu el, iti demonstreaza ca stie obiectele chiar daca nu le arata cu degetul( le aduce la cerere, le cauta cu privirea cand il intrebi de ele), faptul ca nu arata cu degetul nu este o problema
quote:



Total de acord cu asta. Iar diagnosticul de retard in vorbire la 1 an si jumatate e cel putin straniu. Ei au niste grafice care sunt facute in functie de media copiilor, dar fiecare bebe e diferit si noi, mamele, stim cel mai bine asta. Pe mine singurul lucru care m-ar ingrijora ar fi daca baiatul e nepasator si are tendinte de izolare, daca da semne ca nu intelege lucruri de baza (cine-i sunt parintii de exemplu - sau cei care stau cu el, ca daca tata nu prea e prin preajma este posibil sa nu stie cine e "tipul" si asta e chiar normal). Eu zic sa te calmezi, dar tine-l sub observatie inca o perioada. Mergi la Bucuresti la un specialist serios. Asta poate sa te scuteasca de multe nopti de plans cu fata in perna. Dar asteapta sa faca 2 ani. Si nu dispera.

Eu nu am putut sa deschid linkul cu pozele tale.

alice simon

Mergi la inceput