metodele Montessori
Raspunsuri - Pagina 4
sinzi_ana spune:
Pentru cine este interesat...am mai pus niste poze cu activitati, explicatii (incerc sa acopar toate pozele) si copiii mei concentrati:
http://family.webshots.com/photo/2829063550096532063yXJLNr
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David
Imagini...fotografii
magnolia spune:
Draga Sanziana , multumesc!Ai facut un mare efort ,iar pozele sunt foarte sugestive , dac-mi mai permiti , totusi , o intrebare. Daca , dupa ce i-ai aratat copilului care este procedura corecta a lectiei , el o face in felul lui , sau pur si simplu nu pare deloc interesat sa o faca , ce face ghidul Montessori? De exemplu: arat copilului cum iau cate o pietricica din primul bol , o transfer in al doilea , iau a doua pietricica etc , pana se termina pietricelele .Copilul pune , la fel , prima pietricica , poate si pe a doua , apoi le ia pe restul cu mana si le arunca pe jos. Si nu-l mai intereseaza pietricelele...Adultul cum trebuie sa reactioneze , ca ideea e sa-l conducem , cumva , in aceste jocuri , nu? Cu drag , magnolia.
sinzi_ana spune:
Mangolia...nu stiu cum e acasa...dar la gradi copiii nu prea au de ales...trebuie sa faca activitati!!!
Deci, orice arunca pe jos copilul trebuie sa stranga, daca le tranteste pe jos trebuie sa le stranga sa le puna la loc asa cum le-a gasit in castron si apoi pe raft.
Ii dai o mica pauza si apoi incepi cu o alta activitate, sau aceiasi activitate daca el doreste...
Copilul de 3 ani trebuie sa lucreze 2 ore neintrerupte de adult...
Copilul trebuie sa aiba o mai mare varietate de activitati si sa isi aleaga oricare dintre ele (nu trebuie sa ii sugerezi ce sa faca!!!), si nici intrerupt din ceea ce face!!!
Concret, iei pietrele de pe jos, le torni in castron si il atentionezi asupra sunetului, apoi il incurajezi sa incerce si el!
Daca iar le arunca, incerci inca o data sa il inveti sa le toarne dintr-un castron in altul...
Daca chiar nu pare interesat, il pui sa stranga lectia (chiar tu poti sa o faci cu manuta lui daca refuza) si sa o puna la loc, ii spui ca inca nu e pregatit pentru lectie, dar nu e nimic ca vom incerca si data viitoare cand va fi pregatit!!!
Ideea este ca el trebuie sa isi aleaga lectiile, din mai multe optiuni...si atunci trebuie sa o faca...
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David
Imagini...fotografii
kamymamy spune:
sunt foarte interesante pozele pe care le-ai postat, sinzi dar intrebarea mea este ce varsta au copii?
se poate practica montessori si de la varsa de 2.5 ani. noi am fost internati la SIBIU SI au si acolo o gradinita montessori si ni sa spus ca tb sa se practice de la 3 ani. noi am insistat sa mergem , dar mihnea nu a fost deloc interesat nu a vrut sa faca nimic.
eu incerc sa il fac sa repete dupa mine animuite miscari si nu vrea sa faca nici in ruptul capului. se uita in alta parte , ori se lasa pe mine si se alinta. pur si simplu sunt profund dezamagita si daca nu am nici un rezultat cu el nici nu ma mai trage inima sa fac ceva.
cum tb sa procedez sa ii captez atentia?
axia spune:
Buna ziua !
Am gasit si eu subiectul asta acum si tare imi place. Per ansamblu, este o filozofie educationala extrem de interesanta. Trebuie sa recunosc faptul ca nu stiam mai nimic despre aceste metode. Ma voi pune cu burta pe carte
Sanzi_ana metodele Montessori sunt pentru copii fara probleme din cate inteleg eu, nu ? Daca da, spune-mi te rog daca ai auzit sa functioneze si pentru copii cu afectiuni din spectrul autist.
Sa-ti spun de ce te intreb.
Spui ca micutul nu trebuie ajutat ci doar aratat cum se face. La copii cu autism tocmai imitatia este o problema, in sensul ca nu imita in mod obisnuit. In plus, in mod tipic copii cu autism isi pierd foarte repede interesul. Este improbabil sa se joace 2 ore fara interventia adultului. Cand despre alegerea jocului, aceasta in sine trebuie invatata.
In alta ordine de idei, Tiberiu rastoarna lucruri (inclusiv lichide, nisisp) dintr-un recipient intr-altul, de cand era mic, este una dintre putinele activitati pe care le face cu placere pentru mai multe minute in sir. A fost considerata stereotipie si ni s-a sugerat sa-l descurajam.....are cineva idee cum se imbina cele doua ?
Multumiri fetelor care isi rezerva din timpul lor pentru noi.
Pentru Milena
Nu cumva este o forma light de ABA ? Din ce am citit pana acum multe dintre exercitii seamana. Difera sistemul de interventie al adultului.
Revin in clubul vostru dupa ce-mi fac lectiile si invat mai multe.
magnolia spune:
Draga Axia draga , - stii tu de ce!Eu am citit ca Maria Montessori a lucrat si cu copii autisti dupa aceste metode , si cu copii cu retard psihic , dar bineinteles ca se adreseaza si copiilor fara probleme , se pare , insa , ca materialele sunt destul de scumpe , insa se pot si improviza- o parte din ele. Mie mi-ar placea sa mai intre pe aici , cu sugestii , si Gazzella , si Simali , care se pare ca au citit mai multe decat mine despre acesta M.Montessori . Desigur , mi-e dor si de Milena , asa ca eu astept...
evitan spune:
astept cu mare interes cit mai multe informatii...Mi se par ideile de joc extraordinare , mai ales acum , cind in terapia cu copilul autist, sunt in pana de idei...Si daca mai tinem cont ca interesul copilului pentru jocurile "clasice" este foarte mic, si noi ar trebui sa ne jucam astfel incit sa-i faca o reala placere si sa rida cu pofta....
Va multumesc, astept cu mare nerabdare....deja iau notite
sinzi_ana spune:
Montessori este pentru orice varsta!!!! Chiar si pentru sugari...
Eu lucrez cu copii de la 3 ani in sus...nu am experienta cu cei mai mici...dar am sa fac rost de niste materiale...
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David
Imagini...fotografii
simali spune:
Maria Montessori a inceput sa lucreze cu copiii autisti. Scopul ei initial a fost sa-i faca pe acesti copii sa treaca examenul de admitere la scolile normale.
Ea a observat ca lumea tinde sa-i "serveasca" pe copii autisti. Nu uitati ca vorbim de o perioada in care servitorii erau peste tot si era foarte simplu ca o familie cu un copil cu "probleme" sa-i angajeze micutului 2-3 persoane care sa faca totul in locul sau.
A descoperit ca activitatile banale (legatul sireturilor, pusul laptelui in cana, luatul cestii din dulap) facute de un om cu mama lui dezvolta inteligenta. Si tocmai aceste activitati erau facute de servitori in societatea de atunci.
A mai descoperit ca ordinea este esentiala pentru un copil mic. Lucrurile trebuiesc puse mereu in acelasi loc SI LA INDEMANA pentru ca micutul sa devina cat mai independent si sa fie incurajat sa incerce daca nu reuseste din prima. (noi ce facem acasa? Punem cestile in dulapul suspendat iar cand copilul doreste o cana cu lapte si are 3 ani nici nu ne gandim sa-l incurajam sa-si ia singur).
Apoi a inceput sa dezvolte simturile.
A fost consternata cand, mergand cu copiii ei autisti la examen, acestia au obtinut rezultate mult mai bune decat copiii ceilalati. Si a inteles ca pusese la punct un sistem de care pot beneficia absolut toti copiii lumii, cu sau fara dizabilitati.
Exista o asociatie, "Montessori for all" care pledeaza pentru "eliberarea" educatiei Montessori de sub monopolul fundatiei "Montessori", deoarece Maria Montessori a dorit un sistem de educatie accesibil pentru toti copiii, si nu ar aproba faptul ca astazi, gradinita Montessori este una dintre cele mai scumpe din lume iar metodele sunt tinute "sub cheie".
simali spune:
Axia. Maria Montessori considera ca un copil trebuie incurajat sa faca ce-si doreste cand doreste. Cred ca "jocul" lui cu turnatul este excelent pentru coordonare dar ca sa nu devina sereotipie ai putea sa-i adaugi elemente noi (sa schimbi vasele, sa adaugi o palnie, sa schimbi ceea ce toarna, sa inlocuiesti solidele cu lichidele, etc.). Poti sa-l lasi sa-si puna lapte dimineata, sa-si toarne un pahar cu apa, sa-ti toarne faina sau zaharul cand faci prajituri. Opinie de necunoscatoare.