metodele Montessori

metodele Montessori | Autor: magnolia

Link direct la acest mesaj

Sunt magnolia , si am o mare rugaminte pentru cele care pot sa-mi dea informatii in legatura cu metodele de educatie Montessori. Dupa cum am mai scris la alte subiecte pe acest forum, am un baietel diagnosticat cu retard psiho-motor usor , de cauza necunoscuta , si am citit ca Maria Montessori s-a ocupat cu crearea unei metode de dezvoltare a inteligentei la copiii cu retard psihic din leaganele de copii din Italia.(varianta prescurtata). Am vazut aici ca exista persoane care faceau referiri competente la aceste metode(primele care-mi vin in minte sunt sanziana si gazella, dar mai sunt si altele)am auzit ca in Bucuresti exista gradinite Montessori , asa ca rugamintea mea este sa imi detaliati , daca nu este un efort prea mare ,metodele folosite in aceste gradinite , eventual un program pe care as putea incerca sa-l folosesc acasa , cu baietelul meu cel mic. Mentionez ca am avut unele rezultate imbucuratoare pana acum , asa ca sunt tentata sa incerc sa lucrez dupa sfaturile voastre , in ideea ca voi avea succese chiar mai mari. Sunt binevenite (cu multumirile aferente) , toate sfaturile pe care mi le puteti trimite. Cu drag , magnolia( de otel).

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Bazele invatarii

Un copil mic este bombardat in mod constant de stimuli. Sarcina copilului este sa incerce sa gaseasca sensuri lucrurilor pe care le aude, le vede, le gusta, le miroase si le simte. Intr-o singura zi, un copil poate experimenta:

Imagini (fete, oameni, animale, pomi, mobilier, jucarii etc.), Sunete (slabe, puternice, muzicale etc.), Voci (slabe, aspre, grave etc.), Gusturi (dulce, amar, acru, sarat etc.)

Tactile (neted, aspru, ud, uscat, moale, greu, usor, tare etc.) Mirosuri (placut, urat, intepator etc.), Senzatii (placere, discomfort, frica, emotie, bucurie etc.)

Putem ajuta copilul mic sa dea un sens acestei multimi de informatii oferindu-i un mediu in care el poate sa invete sa distinga, sa diferentieze, sa categoriseasca si sa emita judecati. Aceste aptitudini pun bazele intregii invataturi viitoare.

Dr. Montessori a creat materiale educative pentru copiii cu care a lucrat, ca raspuns la nevoile individuale de dezvoltare ale acestora. Aceste materiale sunt deosebit de folositoare deoarece:
1. Sunt secventionate cu atentie pentru a demonstra copilului fiecare etapa in parte si pentru a-i da posibilitatea sa simta succesul cu fiecare etapa parcursa.
2. Trecerea de la concret la abstract se realizeaza progresiv, apeland la simturile copilului.
3. Sunt manipulative, bazate pe faptul ca un copil invata facand.
4. Aceste exercitii sunt destinate eliminarii dificultatilor din conceptul ce trebuie invatat.
5. Furnizeaza un control al erorilor.
6. Accentueza realitatea.
7. Sunt atractive.

Turnarea
Scop: sa dezvolte coordonarea muschilor mari si mici; sa creeze o imagine despre volum; sa ofere experienta in urmarirea unei secvente.
Materiale de turnat: orez sau paste fainoase mici; fasole uscata; margele sau pietricele; sare sau zahar; nisip; rumegus; apa; suc; lapte.
Sugestii generale:
1. La inceput este mai bine sa folositi lucrurile care fac zgomot la turnare. In cazul in care este varsat ceva pe tava, intra in functiune atat controlul auditiv, cat si controlul vizual al erorii.
2. In special la inceput folositi cani mici, castronele si pahare mici.
3. Oferiti o varietate de marimi, forme si feluri de vase, castroane sau cani.
4. Aratati cu grija si exactitate unde trebuie sa tina copilul degetele si cum sa sprijine un vas greu folosind ambele maini.
5. Acordati o atentie speciala faptului ca gura vasului din care toarna trebuie sa fie plasata deasupra centrului vasului in care turnam.
6. Pentru controlul operatiunii, turnati incet.
7. Faceti experiente in masurare, de exemplu, "jumatate", "plin" etc.
8. Pe cat posibil, folositi vase transparente, incat continutul sa poata fi vazut.
9. Daca puteti, oferiti o palnie pentru varietate.
10. Incercati sa relationati cu viata reala, de exemplu, umpleti un pahar cu lapte pentru a fi baut.
11. Aratati cum se foloseste un burete sau o carpa pentru a strange picaturile imprastiate, ca parte a acestui proces.
12. In special la inceput, lasati paharul gol pe tava cand turnati: daca ceva cade pe tava, erorile sunt mai evidente.

Lustruirea
Scop: sa dezvolte abilitatea de a urmari un complex secvential; sa rafineze puterea de observare
Lucruri de lustruit: pantofi, metale, vesela, mobila, geamuri.
Sugestii generale:
1. Pasta de dinti amestecata cu o cantitate mica de apa poate fi folosita la lustruirea metalelor. Dotati-va cu carpe moi sau cu o perie moale.
2. Demonstrati printr-o niscare circulara a carpei sau a periei.
3. Geamurile pot fi lustruite cu un amestec de otet cu apa; apoi uscate cu o carpa sau un ziar. Sau puteti folosi un detergent special din comert.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Aptitudini sociale
Scop:sa dezvolte increderea in sine, independenta si cooperarea. Aceste aptitudini ajuta copilul sa invete despre autodisciplina.
Inainte ca un copil sa invete sa spuna "scuza-ma", cand loveste pe cineva, el trebuie sa-si dea seama ca a lovit pe cineva. Aceasta idee este evidenta pentru un adult, dar pentru un copil sunt necesare exercitii care sa-l determine sa devina mai constient de propriile miscari si sa invete sa le controleze.

Cateva din aptitudinile care pot fi demonstrate si practicate pentru copiii prescolari sunt:
- mersul in jurul mobilierului fara a-l lovi
- mersul pe o linie trasata sau pe o scandura
- mersul in jurul unui covor fara a-l calca
- sezutul in scaun
- mutarea unui scaun
- inchiderea si deschiderea unei usi fara a o tranti
- suflarea nasului de unul singur
- acoperirea gurii atunci cand tuseste
- agatarea hainelor de unul singur
- imbracarea hainelor de unul singur
- incaltarea de unul singur.

Cultivarea aptitudinilor prin arta
Scop: sa foloseasca intr-o maniera artistica, aptitudinile vietii practice
Sugestii generale:
1. Fiecare activitate trebuie plasata pe o tava individuala pe care se asaza toate materialele de care este nevoie pentru executie;
2. Expunerea lucrarilor de arta ale copiilor in interiorul clasei (casei) invioreaza incaperea si incurajeaza copiii sa se simta bine gandindu-se la ei insisi.

Lipirea
1. Puneti pe o tava: bucati de material, bucati mici de hartie colorata, obiecte mici - scoici, pietricele, macaroane, fasole, margele, orez, nasturi etc.; lipici; o foaie de hartie.
2. Copilul lipeste pe hartie obiecte la alegere. lasati lucrarile sa se usuce inainte de a le agata pe perete.

Pictatul si desenatul
1. Puneti pe o tava: creioane colorate sau carioca, acuarele etc.; un sortiment de pensule; foaie de hartie.
2. Copilul picteaza sau deseneaza la alegere pe hartie. lasati lucrarile sa se usuce inainte de a le pune pe perete.

Experiente privind tridimensionalitatea lucrurilor
1. Puneti pe o tava: plastilina; hartie pentru construirea evantaielor, palariilor, paharelor etc.; vopsea pentru ouale de Pasti;
2. Copiii vor crea lucrari de arta din materiale la alegere. acest mod de lucru ii ajuta sa inteleaga cele trei dimensiuni ale obiectelor.
_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

Buna Magnolia,
Citisem mesajul tau, dar nu am avut nici timp nici dispozitie sa intervin (sunt in 40+5, ma simt ca un animal in cusca si-mi lipseste calmul ca sa ma concentrez...). Ce varsta are baietelul tau? Cand a fost diagnosticat si de catre cine? Te intreb pentru ca recent am citit ca un copilas de numai trei luni a fost diagnosticat de retard psiho motor, in plus i s-a administrat si Tanakan, toate astea de cate un medic
Incerc sa-ti redau mai jos cate ceva despre metoda Montessori, metoda descrisa de insasi maria Montessori in una din lucrarile ei.
Montessori - Il bambino in familia, carte aparuta la editura Garzanti 1956, 1991, 2000. Eu am acum in fata ultima editie.
Ma folosesc de carte pentru ca risc foarte mult sa fiu iarasi gresit inteleasa cum ca gazzella ataca, condamna, judeca. Nu-mi permit sa reproduc din memorie ideile sale despre educatie. Maria Montessori este un pedagog care a infierat generatii intregi de parinti, ai sa vezi mai incolo. In lucrarile sale foloseste un limbaj arhaic, direct, nefacandu-si scrupule in a condamna universul adultilor, atitudinea acestora vis-a-vis de copii.

"Deoarece finalul parcursului este acela ca acesta, copilul, sa se adapte unei vieti sociale specifice adultilor, viata sociala care este contrara naturii copilului in primii ani de viata e clar ca in vechea scoala, vechia forma de educatie familiara copiii nu erau apreciati ca fiind ceea ce sunt. Copilul era doar un "viitor", nu reprezenta decat "ceva ce are sa devina" fapt care ii determina pe adultii din familie, educatori sa nu tina cont de nevoile, exigentele copilului decat la varsta la care acesta devine adult. Cu toate acestea un copil are o personalitate a sa la fel ca si toate fiintele umane. Acesta poarta cu sine frumusetea, demnitatea spiritului creator, care nu pot fi niciodata anulate si pentru aceasta sufletul sau pur si sensibil necesita ingrijiri dintre cele mai delicate. Nu trebuie sa ne ocupam doar de corpul acestuia, atat de mic, de fragil, nu trebuie doar sa ne preocupam sa-l hranim, spalam, imbracam. Fiinta umana nu traieste doar pentru hrana nici macar in primele zile de viata: obiectele materiale sunt pe o treapta inferioara si pot sa-i fie nocive acestuia la orice varsta. Sclavia favorizeaza copiilor, asa cum a favorizat intotdeauna adultilor sentimente de inferioritate si duce la generarea unei absolute lipse de demnitate. Ambientul social pe care ni l-am creat nu se adapteaza necesitatilor copiilor, acesta nu-l intelege pe copil. Copilul este dat in grija institutiilor scolare, scoala care devine frecvent puscarie. Astazi vedem in mod clar care sunt consecventele fatale ale scolii unde se preda copiilor folosindu-se vechile metode: copiii sufera nu doar organic, dar si moral. In asta consista problema fundamentala a educatiei, in faptul ca a educa caracterul pana acum a fost unul din aspectele lasate in afara educatiei oferite de scoala. In rest, chiar si-n sanul familiei s-a facut aceasi eroare de principiu: se gandeste in permanenta la viitorul copilului si nimeni niciodata nu se preocupa de prezent, la ceea ce-i este necesar copilului varstei sale specifice. Dintre toate necesitatile pe care copilul le are una este ignorata in modul cel mai pregnant: exigenta spiritului, a sufletului copilului. Fiinta umana care exista in copil ne ramane ascunsa, continam sa o ignoram.
Noua ne sunt invizibile toate incercarile disperate, toata energia acestuia de a se apara de noi, de adulti: plansetul, urletele, capriciile, timiditatea, rebeliunea, minciunile, egoismul, spiritul de distrugere, autodistrugere. Mai mult, gresim in a considera toate aceste manifestari care nu sunt altceva decat metode de aparare a copilului ca si trasaturi esentiale a caracterului unui copil. Credem atunci ca menirea noastra este aceea de a incerca sa eliminam toate aceste manifestari cu maximum de severitate, care poata sa mearga pana la pedepse corporale. In schimb aceste manifestari ale copilului nu sunt altceva decat indicii ale unei boli morale, preludiul unei adevarate boli nervoase care-si va face simtite consecintele pentru tot restul vietii. Stim cu totii ca dezvoltarea la aceasta varsta e cea mai importanta etapa in dezvoltarea unei fiinte umane. De aceea o denutritie morala, o intoxicare a spiritului in copilarie sunt la fel de fatale omului ca si lipsa unor membre pentru sanatatea sa corporala. Iata de ce educatia infantila este problema cea mai importanta a umanitatii.
.....................
"Copilaria este eternul Messia, care in mod continuu se reintoarce in bratele umanitatii decazute pentru a o ruga sa se intoarca in ceruri"
Daca vom incepe sa consideram ca absolute si urgente necesitatile copilului, craindu-i o lume, un ambient adaptabil lui vom fi constructorii uneia dintre cele mai mari opere puse in folosul intregii umanitati.

Copilul nu poate sa desfasoara o viata regulara in modul in care adultii o fac. In acelasi timp devine nociv adultul prin continua sa supraveghere, cu neintreruptele observatii, cu impartirea diferitelor ordine arbitrare. Acest adult disturba, impiedica o dezvoltare armoniasa copilului. In acest mod se sufoaca toate fortele bune existente in copil, forte care germoliaza in sufletul acestuia, iar copilului nu-i ramane decat intensa dorinta de a se elibera cat mai repede de tot si de toate.
Sa abandonam deci rolul de carcerier si sa incercam sa oferim copilului un mediu adaptabil acestuia, pentru ca in modul cel mai posibil sa incetam sa-l obosim pe acesta cu supravegherea si invataturile noastre. Trebuie sa ne convingem ca cu cat mai mult mediul va fi adaptabil copilului cu atat mai mult parintele, educatorul nu va interveni in educatia acestuia. In acest punct ajunsi nu trebuie sa fie uitat un principiu important. A da libertate copilului nu inseamna a-l abandona lui insusi, a-l neglija, a-l ignora. Ajutorul pe care-l dam sufletului infantil nu trebuie sa fie indiferenta pasiva in fata tuturor dificultatilor de dezvoltare, ci asecondarea copilului cu prudenta apeland la ingrijiri afectuoase.
...............................................................
In momentul in care s-au creat micile piese de mobilier de care copiii au nevoie vom vedea ca acesta isi ordineaza activitatea in mod incredibil. Miscarile copiilor sunt directionate de forta vointei, acestia reusesc sa ramana singuri, in afara pericolului pentru ca stiu ceea ce vor. In copii exista o nevoie de a intreprinde mult mai puternica decat aceea de a se nutri doar ca noi nu putem sa o recunoastem pentru ca pana acum le-a lipsit acestora campul de activitate adaptabil lor.
Daca noi vom oferi acestor mici teroristi, care sunt in permanenta nemultumiti un camp de activitate adaptabil lor ne vom regasi cu mici fericiti muncitori. Distrugatorul proverbial va deveni cel mai atent ingrijitor al obiectelor care-l inconjoara: copilul galagios si dezordonat va deveni copilul linistit si ordonat. Dar daca copilului ii lipsesc mijloacele exterioare adaptabile lui acesta nu va putea niciodata sa foloseasca imensele energii pe care natura i le-a pus la dispozitie. Copilul simte impulsul instinctiv inspre o activitate care sa intereseze toate energiile sale deoarece numai in acest mod va putea sa perfectioneze toate facultatile sale. Totul depinde de acest fapt.
Astazi, cu totii stim ce inseamna " casa copilului" si (unde) se construiesc obiecte simple, practice care sunt puse in slujba dezvoltarii intelectuale a copilului. Astfel in aceste case regasim mici obiecte de mobilier gratioase, pictate in culori vesele, usoare astfel incat orice copil sa fie capabil sa le manipuleze. Culorile acestor piese de mobilier fiind deschise se vor nota cu o mai mare pregnanta petele de unde cu putina apa si sapun se pot curata. Fiecare copil isi alege singur locul, potriveste totul dupa bunul sau plac, dar cum corpurile de mobilier sunt usoare, copilul le poate manevra cu usurinta, aceste vor produce zgomote care-l vor determina pe copil sa fie mai atent in miscari, astfel copilul invata sa fie atent relativ la miscarile propriului corp. In acelasi timp exista mici obiecte gratioase din sticla sau portelan. Aceste obiecte daca vor fi lasate sa cada se vor sparge in bucati, se vor distruge pentru intotdeauna, iar sentimentul de neplacere care se va naste in copil va fi pedeapsa sa majora.
Ce mare durere pierderea unui obiect drag! Cine nu se simte impins sa consoleze un copilas care a devenit cu totul rosu, care plange in fata unui obiect rupt? Dar de acum inainte atunci cand va trebui sa poarte obiecte fragile isi va da toata silinta pentru a-si coordona in asa maniera miscarile corpului incat sa nu aduca nici o dauna obiectului. Ambientul insusi il ajuta pe copil sa se autodepaseasca in permanenta, daca pentru fiecare eroare facuta copilul simte o parere de rau nu este necesara interventia educatoarei. Aceasta poate sa ramana spectatoare a tuturor micilor incidente care au loc. Putin cate putin copilului i se va parea ca aude vocea obiectelor, copilul va putea percepe limbajul mut al acestora: "fii atent, sunt pe o tavita, sunt fragila, pictata delicat, nu ma da de pamant, nu ma pata". Chiar si estetica obiectelor e importanta. Incaperea va fi dotata de mici obiecte utile curateniei spatiului, maturici, farase, carpe de stres, etc. Toate frumos colorate, atragatoare menite sa-l impinga pe copil sa le foloseasca.
Fiecare copil care stie si poate sa se ingrijeasca pe sine, care poate sa-si puna pantofii, care poate sa se imbrace, dezbrace singur oglindeste prin bucuria, fericirea sa reflexul demnitatii umane deoarece demnitatea umana deriva din sentimentul dat de propria independenta.
Bucuria pe care copilul o incearca atunci cand lucreaza, il determina pe acesta sa desfasoare orice activitate cu un entuziasm aproape excesiv. Repetarea continuua a celorasi actiuni in determina pe copil sa fie fericit. Noi vedem in "casa copilului" pitici la cea mai frageda varsta capabili sa se dezbrace singuri, sa-si incheie nasturii, sa faca noduri, sa puna masa, sa spele farfuriile si paharele, sa se repezeasca cu carpa atunci cand au varsat din greseala supa. Daca spala vasele, curata acolo unde altii au murdarit procura bunastare altora care au impartit munca cu el. Si cu toate acestea copilul nu considera acest lucru in favoarea altora ca pe un efort suplimentar care sa necesite un premiu. Nu, e tocmai efortul, activitatea in sine cea care-l gratifica in mod absolut.
Intr-o zi am vazut o fetita care statea la masa, in fata farfuriei cu supa fara ca s-o guste macar. I se promisese acesteia ca i se va permite sa puna masa, dar cineva uitase de promisiune. Aceasta deziluzie pe care fetita o incerca a redus la tacere propriile nevoi ale corpului, constientul sau era mult mai exigent decat exigentele date de stomac.
Astfel se dezvolta acea parte de activitate orientata inspre exterior care are un scop social.
Si cu toate acestea, faptul ca copiii desfasoara cu mare interes toate aceste activitati nu reprezinta inca aspectul esential: aceste activitati sunt doar inceputul si constitue doar o latura mai putin importanta a activitatii infantile.
Se stie ca marii ganditori, oamenii de stiinta dau impresia unui intime reculegeri de sine care-i tin departe de lume.
Cu totii isi aduc aminte de glumele care circula pe seama lui Newton care uita sa manance si-a multor altora. Ei bine, tocmai aceste glume indica latul opus acestei reculegeri de sine. Marile descoperiri care au dus la progresul intregii umanitati nu se datoreaza atat culturii, cunoasterii oamenilor de stiinta cat capacitatii acestora de a se adanci in procesul, marea munca desfasurata, de a se izola de lume.
Daca copilul va gasi campul de actiune care sa corespunda celor mai intime exigente ale sale, acesta va revela in timp ce altceva ii este necesar pentru dezvoltarea sa optimala. Copilul incearca pe moment raporturi cu genul uman care-l inconjoara si le gaseste. Dar in acelasi timp exista in individ exigente intime, exigente carora cere sa li se abandoneze intr-o munca misterioasa care solicita completa solitudine, separatea de tot si toate. Nimeni nu poate sa ajute copilul sa atinga aceasta intima izolare care sa-i permita sa ajunga la lumea sa cea mai profunda, misterioasa, bogata, plina de trairi.
Daca altii se vor introduce in activitatea copilului nu vor face altceva decat sa distruga, intrerupa acest proces de cunoastere interioara.
Acest castig care se obtine prin eliberarea fata de lumea externa trebuie sa provina de la insusi sufletul nostru. Aceasta stare de reculegere totala se regaseste doar in marii oameni."


Trebuie sa inchid aici, tocmai mi-au intrat barbatii in casa. cand mai gasesc doua ore libere revin cu completarea.
Milena, e foarte buna interventia ta, dar doar acum au valoare activitatile descrise de tine. Trebuie inteleasa mai intai filosofia Montessori.
Daca ai putea in continuare sa intervi cu diferite alte detalii ar fi superb!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magnolia spune:

Dragele mele prietene(daca-mi e permis sa va apelez astfel), va multumesc pentru raspunsuri si mai astept continuarea , voi raspunde si eu , pe rand (in ordinea numerelor de pe tricou-ca tot a fost ieri mare meci de fotbal).* Milenei:Sunt onorata ca mi-ai raspuns cu exemple asa de clare , eu te cunosc de pe site-ul de autism , unde am citit povestea ta de nenumarate ori , si ai ajuns , in timp , un exemplu pt. mine , pot sa spun ca mare parte din forta mea de a merge mai departe ti se datoreaza, asa ca iti multumesc de mii de ori. Eu sunt din acelasi oras cu sotul tau , asa ca umblam la evaluare la Cluj , ca ne e destul de aproape, chiar am fost pe 26 si am vazut la clinica de pe Babes afisul asociatiei nou infiintate - si m-am gandit , cu drag , la tine , la Mara si la Mihai al tau . *Gazzellei:Mihai al meu a fost diagnosticat la Cluj , la clinica de neuro-psihiatrie infantila , la varsta de 6 luni , de atunci facem gimnastica zilnic pt. recuperarea retardului motor(sa spunem ca avem o evolutie buna), si stimulare multisenzoriala pt. recuperarea retardului psihic.Am administrat si medicatia indicata , pt. ca eram disperata de pasivitatea copilului , iar acum , se pare , suntem "pe drumul bun", dupa cum le place medicilor sa spuna(sa speram ca este si adevarat). Despre Maria Montessori am citit destul de putin , am in casa o brosurica scrisa de ea , si care a fost tradusa in Romania acum vreo 10ani, nu te teme ca vei fi acuzata , cel putin nu de catre mine.Eu am cerut aici ajutor , si sunt dispusa sa indur orice pt. binele copiilor mei(si chiar am indurat, dar nu aici , pe DC).Va rog sa continuati , eu va citesc si voi si aplica sfaturile voastre , multumiri tuturor. Cu drag , magnolia. PS:Mihai al meu are 2 ani si jumatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Eu iti pot trimite niste poze cu lectii (daca te intereseaza) si medota de lucru sa incerci sa ii reproduci acasa o parte din lectiile montessori (sunt usor de facut si acasa) si poate chiar sa cumperi lectii dupa metoda montessori!!!

Pana gasesti o gradinita montessori....



It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
:
varsta, poze, D-ale lui David
Imagini...fotografii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magnolia spune:

Da , Sanziana , trimite-mi tot ce ai!Adresa mea este koralpop@yahoo.com . Multumesc tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

In prisma manierei de formare a copilului, Montessori a vazut copilul ca pe un burete capabil sa absoarba experiente de viata si cunostinte prin exersare si repetitie sub ochiul observatorului (adultul).In aceasta metoda este foarte importanta cooperarea adult-copil.Foarte importanta este demonstrarea actiunii.Tonul adultului este placut.Intr-o singura zi, in educatia Montessori copilul poate experimenta :
- imagini (fete,oameni,animale,obiecte)
- sunete
-voci
-gusturi
-mirosuri
- senzatii tactile
- mirosuri
- senzatii (placere,bucurie,emotie,disconfort,blandete,frica)
Adultul in acest sistem este doar un creator al situatiilor de invatare.
Actiuni ca turnarea,lustruirea,sortarea,curatirea,taierea,rasucirea,cultivarea aptitudinilor prin arta,a aptitudinilor sociale il ajuta pe copil sa-si dezvolte coordonarea,aptitudinile de observare,de clasificare,autodisciplina,
Important este ca sa cream copilului nevoia de ordine pana la 2 ani.Fiecare lucrusor va avea locul lui pe o etajera sau masuta la nivelul copilului.Poate o sa am timp sa va mai scriu despre educatia Montessori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

doar un mic, mic comentariu...
nu se creaza copilului nevoi, acestea se nasc in mod independent de vointa parintelui
parintele doar asecondeaza nevoile copilului
iar disciplina intr-un copil, din ceea ce ma citit eu, se obtine si dupa 2 ani, de fapt grupele de varsta de lucru pe "disciplina" sunt intre 3-7 ani.
binenteles ca se poate aplica metoda Montessori inca din primele zile de viata ale copilului, metoda este adaptabila acestuia intrucat Montessori spunea ca "copilul este parintele civilizatiei si maestrul propriei sale educatii".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magnolia spune:

Draga Betiana , multumesc pt. interventie , sa stii ca eu urmaresc toate postarile tale , stiu ca esti si specialist , te rog sa mai scrii .Iar Gazzellei , care a facut un efort deosebit de a-mi scrie in conditiile de sanatate precara in care se afla temporar , nu cred ca-mi ajung. Ceea ce cred eu ca dorea sa spuna Betiana despre "nevoia" unui copil de a face "x" lucru se referea la impulsionarea copilului de a descoperi lumea inconjuratoare , ceea ce , la aceasta varsta mica , se poate obtine prin ordine , ritualuri , sau rutina cotidiana . Mai ales la copiii pasivi , cum a fost al meu ,impulsionarea sau , daca vrei , stimularea puternica a fost f. f. f. benefica. Poate ca e bine si sa lasi copilul sa se dezvolte in ritmul lui , dar daca ritmul lui este foarte lent , cred ca trebuie sa incerci si alternative . Multumesc pt. materiale , acum am observat ca postezi din Italia(gazzella-imi place mult nick-ul tau), asa ca ai materiale de la sursa lor. Te rog sa mai scrii, iar eu am sa va tin la curent cu progresele noastre.Cu multe multumiri , cu mult drag , va doresc tuturor sanatate, magnolia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Draga magnolia, poate ne intalnim cumva data viitoare cand veniti la Cluj, am niste materiale in format electronic si jocuri educative care i-ar putea placea lui Mihai al tau.

Mergi la inceput