Modele de salarizare
Raspunsuri - Pagina 3
Oana Stefana spune:
"baza de calcul a unei indemnizatii prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni (in cazul nostru 6*1000=6000/6=1000-sau cel putin asa calculez eu media) din cele 12 prevazute (trebuie sa cotizezi in cele 12 luni premergatoare concediului, nu?), pana la limita de a 12 salarii minime brute pe tara lunar (adica 12*390=4680 lei), pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii"
Media veniturilor lunare din ultimele 6 luni< 12 salarii minime brute pe economie (1000<4680 lei) asa ca pot folosi ca baza de calcul a indemnizatiei, suma veniturilor brute de pe ultimele sase luni, 6000 in cazul nostru, pe care o impart la nr. de zile baza de calcul (126 in cazul nostru)pentru a ajunge la media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei de asig. soc. de sanat.; la aceasta aplic 85% procentul aferent conc. de sarcina si lauzie si apoi inmultesc cu nr. zilelor lucratoare aferente CM; din suma rezultata scad contributia la CAS de 9.5% aplicata la sal. min. pe economie, la acest tip de concediu neretinandu-se impozit sau aj. somaj.
Am calculat destule concedii medicale ca sa stiu ca asa se procedeaza, am sunat la CASMB la cei care se ocupa de concedii medicale si mi-au confirmat ca la asta se refera plafonarea, si am verificat si la mine la firma.
Mi-este clar dle. Peres ca fiecare ramane cu convingerea lui, am scris cele de mai sus in ideea ca si alte gravide sunt interesate, si ca se pot interesa ca si mine la CASMB sau pe forumul acestora; in definitiv acestia sunt cei ce se ocupa de concediile medicale .
Numai bine,
Oana 35+6
marius spune:
Faceti confuzii majore, cu parere de rau. Prin prevederile initiale ale legii care a fost modificata prin art. mentionat mai sus a fost si este admis un interval de 12 luni (nu sunt obligatorii!!!) din aceste 12 luni posibile fiind admise oricare 6 luni (nu neaparat ultimele!!!) se pot alege oricare 6 luni care au veniturile brute cele mai mari de exemplu, iar metodologic discutand media veniturilor brute obtinute in oricare 6 luni din ultimele 12 admise se determina astfel:
Se aduna veniturile brute obtinute in aceste 6 luni luate in calcul.
v1+v2+v3+v4+v5+v6= Vtot
Se aduna toate zilele oficial lucratoare cuprinse in acest interval
z1+z2+z3+z4+z5+z6=Ztot
Se imparte Vtot/Ztot si se obtine media(!!!) venitului brut /zi
Vbz=Vtot/Ztot
Se aplica procentul de ponderare prevazut de lege in acest caz 85% si rezulta drepturile zilnice brute
Dzb=Vbz*85%
Aceasta valoare ramane fixa.
Se inmulteste acest drept brut zilnic(Dzb) cu numarul de zile lucratoare (Nrzl)(daca este luna completa in calcul!!!) din luna care se ia in plata si rezulta drepturile brute asigurate.
Dba=Dzb*Nrzl
Din aceasta suma se retin prin stopaj la sursa ceea ce ati mentionat si dvs.
Cu asta eu unul am terminat explicatiile.
Succes!
Ahhh si ca sa fiu scrupulos daca Vtot>acel prag mentionat mai sus atunci se va lua in calcul pragul mentionat de modificari nu Vtot cum se lua pana la aceste modificari.
In fapt o prevedere legala similara s-a intamplat cu CIC in urma cu 4 ani aproximativ cand a fost impus un prag maxim de asigurare poate unele mamici isi mai aduc aminte ce nebunie a fost prin anii 2002-2003 cand se putea cotiza 6 luni prin contracte individuale si se primeau valori ale CIC timp de 2 ani de peste 24 de milioane lunar.
Gata, eu am terminat.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
adi2003 spune:
Hai Marius, nu te supara. Stii macar ca pentru unii sunt folositoare modelele de salarizare.
Si multumesc de explicatiile suplimentare...
Oana Stefana spune:
Din punctul meu de vedere calcul este identic, eu referindu-ma la situatia particulara din exemplu nu am folosit v1+v2 + etc ci pentru ca valoarea bruta este aceeasi am V*6...
Ma retrag si eu, cum spuneam, mi-e clar ca fiecare ramane cu parerea lui; eu sunt lamurita, am vrut doar sa ajut; poate eu sunt incapabila, dar mi-e greu sa cred cred ca si cei de la juridic si cei de la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti sunt niste ignoranti care habar n-au ce fac.
Numai bine va doresc.
bruma spune:
am si eu nevoie de putin ajutor daca se poate.salariul meu brut pe cartea de munca este de 750 ron asta inseamna ca eu voi primi 85% din acesti bani nefiind impozitati?si inca ceva eu am fost in concediu medical aproape toata sarcina si am avut tot timpul concediu cu plata 100%doar 2 sapt din luna oct au fost cu 75% si de atunci iau salariu din ce in ce mai mic.pe luna decembrie am avut concediu med cu plata 100% si mi s-a dat 600 ron desi trebuia 750.sau explicati-mi si mie poate ca nu am inteles eu bine pt ca nu stiu niciodata cati bani voi lua luna urmatoare.
Amalia
moberi spune:
Marius, Oana cu toata parerea de rau dar eu nu am inteles nimic din cearta voastra, pe mine ca si pe alte mamici cu venituri mari ne intereseaza cit anume vom primi in perioada de 126 de zile.In aceste conditii v-as ruga daca puteti sa estimati cam cit mi se cuvine dupa opinia statului roman la un salariu brut de 3800 Ron / lunar.Oricum ar fi plafonarea este furt pe fata...eu atatia ani de zile n-am cotizat nici la salariul minim ...nici la cel mediu...am cotizat la cat am avut in cartea de munca.Suntem bataia de joc a statului roman..
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru ca se pare va va trebui sa lucrez pina in ultima zi...iar de la maternitate sa merg direct la servici(stiu ca nu se poate ..e doar o gluma).
marius spune:
Amalia-moberi am sa incerc sa va proiectez un stat de plata pe modelul vostru.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
eimotto spune:
Aceasta plafonare se refera numai la concediul pre si post natal sau se refera la orice concediu medical?
Multumesc
Mamica de Iulia (06.02.2004) si 27+
poohy spune:
Buna,
Si eu la fel ca Moberi nu am inteles nimic din discutiile de mai sus - si ma intereseaza acelasi lucru. Puteti sa ma lamuriti si pe mine (deh, inginer, pricep mai greu)
Ce sa inteleg - suma maxima pe care o putem primi pentru cele 126 de zile este de 3.978?
Asta inseamna ca diferenta intre pre-post natal si CIC este de maxim 150-200 RON pe luna?
Vorba ei, "atatia ani de zile n-am cotizat nici la salariul minim ...nici la cel mediu...am cotizat la cat am avut in cartea de munca"
Asta suna a - pleci seara de la servici, nasti peste noapte, dimineata inapoi la servici.
Dar daca salariul minim pentru cei cu studii superioare s-a modificat, nu se modifica si nivelul de plafonare pentru cei cu studii superioare? (incerc marea cu degetul)
merci mult,
Anca 24+
poze
bebelusa